Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

experiment pet eco horn


Vizitator

Postări Recomandate

pentru curiozitatea mea proprie si din dorinta de a scapa planeta de ceva gunoi, am facut un experiment.

m-am decis sa vi-l prezint, ca experiment didactic, deoarece rezultatele sunt remarcabile...

 

este vorba de un pet, caruia i-am taiat gatul(filetul dopului) si corpul si-am croit din el o palnie. toata aceasta inginerie am atasat-o unei boxe amarate sony ss-b1000... desi pare o gluma, iar materialele sunt de dat la gonoi, rezultatul este fantastic... diferenta de sunet intre boxa cu "horn" si boxa fara "horn" este uriasa... voi lasa imaginea sa vorbeasca.

 

in curand cred ca am sa fac experimentul cu un bidon de 20l si o medie...

 

spor la taiat pet-uri si atentie la degete...

 

 

completare: am facut si la cea de-a doua boxa... tot ce pot spune e.......... :rege

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mariobe

    3

  • ionescu liviu

    1

Top autori în acest subiect

ba da, teoretic... dar nu asta a fost intentia... a fost doar o curiozitate.si nici nu e o noutate, au mai fost temerari care au facut hornuri din hartie de copiator si sticle de apa plata...

Link spre comentariu

S-a micsorat unghiul de dispersie, acum daca stai inafara noului unghi de dispersie, care e mult mai stramt, se va auzi urat, practic vei auzi ecoul din perete si ce mai "scapa" pe langa "horn", adica oricum o varza. Plus de asta eu nu cred ca se aude mai frumos. Metoda asta e folosita in special la sonorizari, ca acolo ai nevoie de putere mare mai mult sau mai putin "unidirectionala". Acum se aud inaltele mai puternic si de aceea iti place mai mult ca s-o fi creat si o senzatie de fidelitate, dar e o ingramadeala. Ca sa nu mai zic ca plasticul acela probabil ca vibreaza inutil. Cel putin eu asa cred. Oricum e doar un experiment.

Link spre comentariu
Vizitator SunRa

Mentionandu-mi lipsa de experienta in ale acusticii, am cateva observatii:

 

Am notat ca multi designeri de renume Toole, Geddes, numerosi DIY'eri cunoscuti in afara, etc. prefera directivitatea constanta oferita de un horn sau un waveguide realizat cu atentie la optimizarea formei de unda, a "high-order-modes" acuzate pentru acel Honk specific hornurilor slabe si a fenomenelor de difractie cauzate de conturul hornului sau de gura lui.

 

Motivul pentru aceasta preferinta este exact acelasi invocat de domnul Ionescu. Micsorandu-se unghiul de dispersie sunt evitate reflectiile timpurii (de podea, prima de obicei si de perete). O reflectie produce laterala a undei frontale se presupune ca ar produce efecte negative in reproducerea acustica (motivele sunt delay/ul plus schimbarea de faza, care se traduc intr-o imagine stereo mai putin solida).

 

Exista o literatura intreaga cu privire la directivitatea constanta pentru HT si Audio in general. Cred ca un efect asemanator il produce si Open Baffle. Prin realizarea celor doi lobi de emisie se produce anularea dispersiei laterale si implicit a reflectiilor laterale.

 

Un punct de vedere diferit il aduce Lynn Olson pe ClariSonus. El considera ca (pentru el cel putin) directivitatea constanta nu este un punct de design major ci mai degraba un fel de bonus.

 

Desigur, subiectul metodelor prin care se poate realiza directivitatea constanta e destul de complicat si de mare.

 

Mie unul mi se pare interesant experimentul. Banuesc ca sunetul diferit vine chiar de la schimbarea unghiului de dispersie (pentru directivitatea constanta este necesar un alt profil, oblate spheroid) si desigur de la cresterea spl-ului cu cativa decibeli cauzat de emisia intr/un spatiu restrans.

 

edit: Gasiti aici un articol in trei parti, teoretico-practic despre realizarea waveguidurilor pentru tweetere.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări