Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator de iesire PP raspuns liniar 10Hz-70KHz

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 168
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

32

• sebi_c

20

• blue

12

• hpavictor

11

Top autori în acest subiect

Energia intr-o bobina este conform formulei E=1/2LIpatrat.... Eu, din pacate stiu o singura fizica, aia pe care o sti si tu..., Rusine e cind nu recunosti o gresala...

Pentru "don" filozof misa , dimineata sau cind o dori ?!O avea vre_o importanta bobina aia asupra cimpului ca are 2 ohmi sau 1000 de ohmi la acelasi curent dat si constant ?face si ea "vre" un vector magnetic acolo ? sau "doarme" pe ea ? ca daca curentul ala e constant inductanta nu prea are ?

Domnule eu vroiam sa i_mi asum "rusinea" de care ai facut vorbire pina la capat...

___în cazul în care curentul este constant în timp(Ia0), tensiunea la bornele unei inductan?e este nul?. Aceasta corespunde situa?iei atingerii regimului permanent într-un circuit alimentat în curent continuu (CC cunoscut si ca DC); în aceast? situa?ie, o inductan?? este echivalent? cu un conductor perfect (scurt-circuit),deoarece di/dt=0...

Inductanta_I "SIRMA" pentu cazul dat(ca si INEXISTENTA !).

Tu nu vrei sa te certi cu mine OK ! ,DAR AI VRUT SA MA FACI PRAF ,DAR NU SA PUTUT DE DATA ASTA !.(sa i_ti arati muschi ! sa vada lumea ce ...!).

Ma_i obligat !...(vina i_ti apartine !,tu intariti k...).

Link spre comentariu

Întrefierul e jupînul în desen. :da

Cam asa ceva !dar si rez CC-(DC ,sau cum vreti) a bobinei are cuvint greu de spus fiind Ia0=constant !,ASUPRA MARIMI VECTORULUI MAGNETIC !(din miez-cor-etc).__Eu spun ce consider de cuviinta pentru a face un serviciu celor interesati... ,dar vad ca alti ma iau la misto si se impiedica singuri (la ce le_o fi trebuind chestia asta ?),mai ma pun sa ma si RUSINEZ fara motiv,cind o exista un motiv o fac "DOMNE" stati linistiti !.Discutam cu blue linistit... si cam in aceasi termeni...,hop-top vine unu sa_mi dea peste ochi ! (ca de ! merit !-ma si blocat cind am vazut cine E !).Nici o impresie nu poate fi definitiva !.
Link spre comentariu

Scuze coane Valderama dar nu ai dreptate. In primul rind nu am vrut sa te fac praf si nici sa-mi arat muschii. Nu asta e scopul. Am vorbit cit se poate de civilizat.In cazul expus de tine, "vectorul magnetic" e acelasi indiferent de rezistenta daca curentul e constant. Singura diferenta care e intre un bobinaj cu rezistenta in CC de 2 ohmi fata de unul de 1000 ohmi e ca pentru a obtine acel curent constant ai nevoie de o tensiune mai mare la borne. Asta inseamna diminuarea randamentului. Rezistenta bobinajului nu intra in calculul inductantei unei bobine, nici in intensitatea cimpului magnetic, nici in valoarea inductiei. Acea rezistenta in cc a bobinajului poate fi considerata ca o rezistenta in serie cu bobina ideala cu rezistenta zero. Pe ea o sa cada o tensiune si va debita o putere. Acea putere reprezinta pierderi atit in cc cit si in ac (semnal util) Ea, rezistenta nu va strica raspunsul in frecventa ci doar va scadea randamentul.Evident, este un aspect foarte important dar referitor la banda de trecere a transformatorului nu e cel mai important. Fa urmatorul experiment: pune o rezistenta (rezonabila nu 1MOhm, de exemplu 100 de ohmi) in serie cu primarul unui traf de iesire si verifica cam cum se modifica liniaritatea si banda de trecere. (regleaza si curentul in asa fel incit sa fie egal cu cel dinaintea montarii rezistentei) Vei avea surpriza ca vei obtine un grafic paralel dar putin mai jos. Eu am facut acest experiment, tocmai ca sa-mi lamuresc citeva aspecte. (trebuie sa imbin cumva filozofia cu practica nu?)Nu am intentionat sa deranjez discutia intre tine si Blue, dar fiind un subiect interesant asupra caruia m-am gindit, am considerat ca trebuie sa intervin daca ceva nu mi se pare in regula.

Link spre comentariu

Vad ca se face o mica confuzie. In cazul trafo de iesire care au intrefier(sau nu) si trece un curent constat prin ele, acela nu se datoreaza rezistentei in CC a infasurarii primare, deoarece transf. nu se conecteaza in paralel la o sursa de tensiune!(daca am face asta ar fi de rau, s-ar satura imediat miezul etc...). In schimb el este conectat in serie cu o sursa de curent(departe de a fi ideala ce-i drept), aceea stabileste curentul, care la SE fiind mare si ne-compensadu-se, pentru a evita saturatia se foloseste intrefierul. De notat este faptul ca un miez poate fi satuat atat cand este comandat in tensiune cat si in curent. Diferenta este ca atunci cand este comandat in tensiune, fluxul este integrala tensiunii, si o tensiune continua chiar si mica satureaza pana la urma miezul(asta in cazul rez in CC zero, daca rez nu e zero atunci aceasta ajuta traful sa nu intre in saturatie la tensiuni continue mici aplicate) iar cand este comandat in curent fluxul depinde de acesta dupa legea de magnetizatie(ideal o constata) si deci se poate dimensiona un intrefier care sa evite saturatia la un curent continuu dat(inca o observatie este aceea ca intrefierul nu ajuta cu nimic la evitarea saturatiei daca transf. este conectat in paralel cu o sursa de tensiune continua, ajuta doar cand este in serie cu o sursa de curent continuu).

Link spre comentariu

Normal Emy, discutam de sursa de curent care e lampa. Nu punem in calcul situatia un care punem traful la o sursa de tensiune caz in care curentul e determinat de rezistenta bobinajului.

Link spre comentariu

.... "vectorul magnetic" e acelasi indiferent de rezistenta daca curentul e constant. Singura diferenta care e intre un bobinaj cu rezistenta in CC de 2 ohmi fata de unul de 1000 ohmi e ca pentru a obtine acel curent constant ai nevoie de o tensiune mai mare la borne...

Total FALS ,tocmai pentru faptul ca primarul poate avea o tensiune mai mare sau mai mica la borne functie de rezistenta sa in CC curentul fiind constant creaza un vector magnetic cu modul variabil(de intensitate mai mare sau mai mica) in raport cu rezistenta primarului in CC,__este daca vreti ca si cum as avea doi electro-magneti unul bobinat cu 100sp si diametru conductor 0,2mm sa zic si celalat bobinat tot cu 100sp diametrul conductorului 1mm ii alimentez pe amindoi dintrun generator de curent constant(lampa in repaos) -Care va genera un cimp magnetic mai intens ?__Mai tin sa reamintesc ca in cazul tuburilor SE sau cum or mai fi modulatia se face in curent sper ca e clar acest lucru ?(in regim dinamic se moduleaza curentul de repaos in sens crescator sau descrescator,panta NU? mA/V ,amin).__Traful de iesire nu este atacat de tensiune variabila in regim dinamic(tensiunea variabila si cu polaritate schimbata-alternativa )se formeaza datorita variatiei curentului anodic in sens crescator sau descrescator mai mare sau mai mica care urmareste variatia tensiuni de grila(modulatie curent anodic). Numai trafurile de linie sint atacate de tensiuni variabile si cu polaritate alternativa__Cu alte cuvinte daca am un primar de 300 de ohmi in CC dispus pe un miez de 4cm patrati la un curent dat de 0.05A sa zic(practic o bobina alimentata cu 15v la borne)- acest curent pe primarul de 300 ohmi aduce miezul aproape de pragul de saturatie ,acum am acelasi primar dar cu 100 ohmi in CC pe acelasi miez si acelasi curent (practic o bobina alimentata cu 5V)miezul se va afla mult mai departe de pragul de saturatie !__Tocmai din aceste ratiuni de presaturatie un miez in confg SE trebuie sa fie de doua trei ori mai mare ca sectiune fata de un miez folosit in PP(pentru acelasi raspuns in frecventa si putere),mai mult decit atit de cele mai multe ori(mai ales cind se folosesc miezuri cu sectiune mica)este imperios necesara folosirea intrefer.
Link spre comentariu

Crezi - nu crezi treaba ta. Daca ai acelasi numar de spire si acelasi curent cimpul magnetic e acelasi indiferent de sectiunea sirmei de bobinaj. Diferenta e ca la bornele bobinei cu rezistenta mai mare vei avea o tensiune mai mare, deci va consuma o putere electrica mai mare. Diferenta de putere este disipata sub forma de caldura prin incalzirea mai puternica a bobinei.

Referitor la vectorul magnetic, nu intra in calcul nicaieri rezistenta. Daca avem grija ca acea rezistenta sa nu influienteze curentul, din punct de vedere magnetic nu e nici o diferenta. Doar pierderile prin disipatie termica difera.

http://scienceworld.wolfram.com/physics ... ntial.html

http://scienceworld.wolfram.com/physics ... Field.html

http://msabau.xhost.ro/?Fizic%E3:Electr ... l_electric

Link spre comentariu

... Diferenta e ca la bornele bobinei cu rezistenta mai mare vei avea o tensiune mai mare,...

Nu mai are treaba "E=1/2LIpatrat" vad in cazul curentului constant !

Diferenta asta de tensiune mai mare la acelasi curent ce face cum se manifesta diferenta de tensiune la acelasi curent ? in cazul unui electromagnet ?sau nu se manifesta ?!.Valoarea tensiuni aleia la bornele bobinei primare este data de rezistenta in CC atunci cind curentul este constant.

Sa facem domne trafuri de SE cu doi centimetri patrati si 1k in CC-PRIMAR nu are domne treaba 1K ala la saturatie NU ?si probabi intrefier 1kM ?

Auzi cite trafuri de iesire SE ai facut la viata ta misa !.(MULTE-PUTINE).

Link spre comentariu

Nu-i adevarat ce zice valderama , nu are treaba rezistenta sarmei cu faptul ca se magnetizeaza mai usor sau mai greu miezul , la acelasi curent desigur ... Fluxul magnetic Fi = I x L , intensitatea campului magnetic in mijlocul bobinei de lungime l , este H = N x I / lNu conteaza ce tensiune cade pe rezistenta ohmica a bobinei .

Link spre comentariu

Consideram 2 electromagneti cu acelasi nr de spire N=100, dar cu rezistente diferite datorita diferentei de sectiune. Unul are R1=10 Ohmi iar celalalt are R2=20 Ohmi. Consideram ca prin ei trece curentul I=1AIn ambele cazuri B=miu*NI/L (ultima formula din ultimul link)Diferenta ar fi:In primul caz tensiunea la borne va fi: U1=R1I=10*1=10V iar puterea disipata 10WIn al doilea caz totul dublu.In curent alternativ, pe partea strict rezistiva se intimpla acelasi lucru numai ca tensiunile vor fi tensiuni efective. Aceasta parte strict rezistiva va fi considerata in serie cu partea reactiva, unde sunt valabile legile respective, care nu au nimic cu rezistenta.Mai clar de atit nu stiu sa explic.Oricum tare mi-ar face placere sa continuam discutiile despre acel transformator minunat pe care toti ni-l dorim.Nu are importanta cite trafuri am facut. Fizica e aceeasi, chiar daca nu as fi facut nici unul. Poate azi vreau sa-l fac pe primul si de aceea vreau sa inteleg ce se intimpla.

Link spre comentariu

Sintem in regim permanent ! sau nu ? luam decit variatia pina la atingerea regimului permanent ?__VA urez sa faceti numai transformatoare de iesire minunate !(in special in SE).__Legat de transformatoare de iesire o sa mai postez NIMIC !.la fel si de Ra sau Raa tot NIMIC !la fel si de tuburi finale NIMIC !,samd...,prezenta si scopul meu aici sa modificat !.

Link spre comentariu

Va rog sa ma scuzati ca intervin , dar ne intoarcem la o dilema veche , daca nu ne facem intelesi din diverse motive , cedam , renuntam , nu ne mai sustinem punctul de vedere , si dam ocazia sa sa inteleaga ca eram intr-o grava eroare ? Nu este mai bine sa incercam sa ne facem intelesi , macar din ratiuni pedagogice , pentru cei profani dar perfectionisti , ce doresc sa isi depaseasca conditia de incepatori ? Va multumesc tuturor pentru intelegere si va urez auditii placute si succes in constructii de calitate !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări