Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator de iesire PP raspuns liniar 10Hz-70KHz

Vizitator

Postări Recomandate

... pt 8,2 K a rezultat 283 Ohm in primar,...

La inalte din geometria de care faceti vorbire o mai descurcam desigur,dar la joase e mai greu.Raportul 8k2/283-ohmi este bun spre foarte bun,nu inseamna ca nu se poate si mai bine...dar mai ales pt SE este important L primar si acest raport. 8k2/283 poate sa NU insemne mai nimic depinde foarte mult si ce L avem in primar.Apropo ce L(inductanta) estimati-masurati in primar ?.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 168
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

32

• sebi_c

20

• blue

12

• hpavictor

11

Top autori în acest subiect

Nu mi se pare ca in cazul asta diminuarea rezistentei in cc a primarului, va duce la modificari semnificative. De la o valoare in jos, nu prea conteaza, de exemplu de la cea pe care a atins-o Blue. Calculati cu cit se imbunatateste treaba daca avem rezistenta zero. Cu aproape nimic. Rezistenta in CC o putem considera in serie cu sarcina tubului. Nu aici trebuie lucrat. Trebuie lucrat la capacitatile parazite si la inductantele de pierderi. De aici in colo, calculele ma depasesc. Poate e cineva mai bun. Oricum, trebuie tinut cont de marimile care influienteaza imbunatatirea transferului cit mai mult. Poate schimbarea tipului de miez cu unul C si 2 bobine absolut identice ar imbunatatii semnificativ situatia.

Link spre comentariu

NU fac calcul ca nu mai inteles...,misa este foarte importanta rezistenta in CC nu pentru ca o vad serie cu Ra-ETC, ci pentru faptul ca imi genereaza deja un flux pe traf in SE(datorita prezentei Ia0 specific clasei A),datorita acestui flux de cele mai multe ori am nevoie de intrefer care la rindul lui i_mi slabeste cuplajul-etc , credama ca stiu ce spun !(acea rezistenta in CC a primarului conteaza enorm in SE ,in cazul PP nu mai are importanta chiar de loc petru ca cei doi vectori magnetici generati de Ia0 sint in antifaza si se anuleaza aproape integral raminind decit eventuala diferenta-generata de dezechilibrele Ia0 ce pot exista dintre brate care de cele mai multe ori este nesemnificativa daca ne respectam. Din aceasta cauza in PP intreferul poate lipsi cu desavirsire asa cum am spus-chiar PP clasa A=curenti mai mari de repaos) .Cu ate cuvinte un transformator in SE se satureaza mut mai usor si datorita rezistentei in CC a primarului(fiind clasa A curentul de repaos Ia0 este centrat astfel avid valoare mare 1/2 din valoarea de virf maxima situatia prag de limitare)

Link spre comentariu

... pt 8,2 K a rezultat 283 Ohm in primar,...

La inalte din geometria de care faceti vorbire o mai descurcam desigur,dar la joase e mai greu.Raportul 8k2/283-ohmi este bun spre foarte bun,nu inseamna ca nu se poate si mai bine...dar mai ales pt SE este important L primar si acest raport. 8k2/283 poate sa NU insemne mai nimic depinde foarte mult si ce L avem in primar.Apropo ce L(inductanta) estimati-masurati in primar ?.
Cu intrefier de 0,072 mm L=48,3 H si fara intrefier L=61,8H
Link spre comentariu

Cine va reusi sa obtina 120-150H va avea satisfactie deplina daca asa cum spune blue va avea si inductant mica de scapari,si nu i se va satura miezul "prematur".

Blue a obtinut un traf de iesire foarte bun(ma repet ca sa fiu inteles).

Transformatorul de iesire SE este-trebuie abordat oarecum diferit de PP !(in PP fiind mult mai usor de obtinut performanta iesita din comun din acest transformator de iesire !!!).

Link spre comentariu

misa este foarte importanta rezistenta in CC nu petru ca o vad serie cu Ra-ETC, ci pentru faptul ca imi genereaza deja un flux pe traf in SE(datorita prezentei Ia0 specific clasei A),datorita acestui flux de cele mai multe ori am nevoie de intrefer care la rindul lui i_mi slabeste cuplajul-etc , credama ca stiu ce spun !(acea rezistenta in CC a primarului conteaza enorm in SE ,in cazul PP nu mai are importanta chiar de loc petru ca cei doi vectori magnetici generati de Ia0 sint in antifaza si se anuleaza aproape integral raminind decit eventuala diferenta-generata de dezechilibrele Ia0 ce pot exista dintre brate care de cele mai multe ori este nesemnificativa daca ne respectam) .Cu ate cuvinte un transformator in SE se satureaza mut mai usor si datorita rezistentei in CC a primarului(fiind clasa A curentul de repaos Ia0 este centrat astfel avid valoare mare 1/2 din valoarea de virf maxima situatia prag de limitare)

Foarte interesant ce-mi spui dar lasa-ma sa inteleg sau explica-mi cum e afectat raspunsul unui amplificator cu transformator de iesire care are primarul trafului cu rezistenta in cc de 300 ohmi fata de unul ideal care are rezistenta in cc de zero ohmi. Nu e o intrebare capcana, pur si simplu nu inteleg. Ia e acelasi, ca doar eu il controlez. caderea de tensiune pe secundar in cc nu mai e citiva V ca e zero. care e diferenta? Fluxul magnetic (formula) nu are in componenta nici o rezistenta. E falsa formula?Am mai vazut in posturile tale ca puneai aceasta problema. De data asta te rog sa imi spui si mie secretul, in afara de cel cu pierderi si randament mic pe care il stiu.
Link spre comentariu

... puneai aceasta problema...secretul...

Nu exista nici un secret !Fluxul magnetic prin miez in repaos i_ti spune ceva ? proportionalitatea acestui flux magnetic in raport cu rez in CC primar si Ia0 ? exista ! (Ia0 ala fiind fix ales undeva acolo pe caracteristica),conteaza acel pre-cimp(poate modifica pragul de saturatie a miezului?) si valoarea lui premergatoare semnalului ?De ce mai pun intrefier ?(cu ce scop ?).Daca lucrurile nu au nici o llegatura cu cele enumerate ai dreptate !,nu conteaza rezistenta in CC primar.
Link spre comentariu

Pai acel flux de repaus depinde de curent, de numarul de spire si de diametrul bobinajului si evident de nr de spire. Nicaieri nu apare rezistenta. Ce e drept, rezistenta poate influienta curentul, dar eu, mai destept decit rezistenta, compensez asta. Pentru test de imaginatie, te rog sa privesti aceasta rezistenta a bobinajului, de care vorbim, ca o rezistenta pusa in serie cu transformatorul ideal cu rezistenta zero, undeva in afara lui. Te rog sa nu te superi pe mine, chiar nu am nici un gind rau. Eu, din pacate stiu o singura fizica, aia pe care o sti si tu.

Link spre comentariu

Mai omarit... in CC energia la bornele bobinei primare este direct proportionala cu rezistenta sa in CC, Ia0 fiind o marime FIXA,punctul care l_am ales noi de functionare,Cind este energia mai mare sau mai mica la bornele acestei infasurari in CC ?(de cine depinde energia la bornele bobinei primare in CC ?curentul fiind fix).

Link spre comentariu

Energia intr-o bobina este conform formulei E=1/2LIpatrat, unde L=inductanta - nu are nimic comun cu rezistenta in cc, iar curentul e cel pe care eu il generez, sau ma rog, ar fi singurul punct comun cu rezistenta in cc. (Valderama, nu e nici o rusine sa nu le sti pe toate. Nimeni nu le stie. Rusine e cind nu recunosti o gresala.)

Link spre comentariu

Uite(rusinea mea-poftim)...consideram acea inductanta a primarului o bobina ideala(rez CC=0) implicit caderea de tensiune la bornele acestei bobine ideale in CC =0, indiferent de marimea Ia0-CC ,spunemi si mie rogute ce se intimpla pt aceasta situatie in CC ?.Cum se manifesta curentul ala Ia0-CC sau cum lo mai chema (fix invariabil) pe bobina cu rezistenta interna 0 si functie de timp ?.In lipsa tensiuni de la bornele bobinei mai putem discuta ?L = N2 /Rm , [L]SI =H (Henry) Rm = (l1+l2)/(mo×m r×Sf) + d/(mo×Sa)

Link spre comentariu

Pai...eu ca mai mic cunoscator al fenomenelor, cred ca in cazul concret al lui Blue, nu se intimpla nimic semnificativ. De la 300 si ceva de ohmi in jos, poti sa mergi pina la zero ca nu vei observa vreo modificare. Asta deoarece acea rezistenta (rezistenta pura) e in serie cu lampa si cu IMPEDANTA ei si a celorlalte elemente ale sistemului. O rezistenta de 300 de omi conteaza cind e pusa in serie cu o alta de 6Kohmi? Ce conteaza mica mea rezistenta daca e 300 ohmi sau zero? Asa trebuie pusa problema.Alte fenomene predomina aici, mai ales la frecvente mari. Pur si simplu aceste rezistente devin nesemnificative. Capacitatile parazite sunteaza spirele. Asta e fenomenul predominant la frecvente inalte. In afara de asta, miezul incepe sa aiba pierderi semnificative. Asta la frecvente inalte nu inseamna scaderea inductantei bobinelor ci inseamna comportamentul ca si cind ai avea spire in scurt circuit. Spirele in scurt circuit sunt mici spire imaginare pentru cine nu stie dar practice pentru cine a masurat, in interiurul fiecarei tole. Cu cit spirele acestea imaginare sunt mai mici, cu atit pierderile sunt mai mici. De aceea tolele subtiri sunt mai bune ca cele groase. Nu permit formarea acelor spire imaginare decit foarte mici. Spire imaginare=curenti turbionari.IATA O FORMULARE ABRUPTA dar altfel nu am stiut sa o fack.

Link spre comentariu

Lasa domnule...,chestiunea e simpla nu mai am tensiune la bornele bobinei despre ce vorbim ? sau am tensiune la bornele bobinei de o valoare mai mare sau mica(functie de rez. CC) despre ce vorbim ?P(t)=U(t) x I(t)=Li(di/dt) mergem la Wm ?

Link spre comentariu

Domnule eu vroiam sa i_mi asum "rusinea' de care ai facut vorbire pina la capat !.Nu vreau sa ma cert cu nimeni !.Poate primesc raspuns la aceasta intrebare:

Lasa domnule...,chestiunea e simpla nu mai am tensiune la borne despre ce vorbim ?

în cazul în care curentul este constant în timp(Ia0), tensiunea la bornele unei inductan?e este nul?. Aceasta corespunde situa?iei atingerii regimului permanent într-un circuit alimentat în curent continuu (CC cunoscut si ca DC); în aceast? situa?ie, o inductan?? este echivalent? cu un conductor perfect (scurt-circuit),deoarece di/dt=0.

Cine mai creaza cimp prin miezul ala in CC-DC ?,sau NU mai avem cimp in miez la Ia0=constant si o rezistenta data in CC ?(ca mo_i fi prostit si trebuie sa ma rusinez deacum?!).

Reluctanta magnetica este raportul dintre tensiunea magnetica si fluxul fascicular . Joaca in circuitele magnetice rolul rezistentei electrice din circuitele de curent continuu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări