Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator de iesire PP raspuns liniar 10Hz-70KHz

Vizitator

Postări Recomandate

In tabelu neamtului,tola(pachetul) EI 84 are o sectiune de 7,84 cm?(efectiv 7,60cm?),iar M85a are 9,43cm?(9,15).Ce-mi recomandati?Corpurile le am pentru ambele si simple si cu doua ferestre.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 168
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

32

• sebi_c

20

• blue

12

• hpavictor

11

Top autori în acest subiect

...iar M85a are 9,43cm?(9,15).Ce-mi recomandati?...Corpurile cu doua ferestre ...

Corpurile cu doua ferestre clar.M85a("a" nu stiu ce semnificatie are) ce dimensiuni are fereastra E_ului ?13,5 x 56 ?.si intrefer ?("s" din tabel)
Link spre comentariu

Sa speram ca va interveni si userul VTP , care de-a lungul vremurilor a publicat majoritatea cunostiintelor acumulate , si ne-ar putea indruma in constructia unor transformatoare de calitate , aratandu-ne mici trucuri , raportul optim cupru/fier , dimensionarea ferestrei tolei , desigur sunt bineveniti si ceilalti posesori ai experientei in realizarea unor bijuterii-piesele raspunzatoare de calitatea redarii unui amplificator cu tuburi , desigur userul LAZAROIU- cel care a oferit un exemplu ( discutat mai sus ) perfect pentru studiu si realizare practica , dar va avertizez ca cine va impiedica popularizarea acestor cunostiinte , va avea ghinionul sa se loveasca de mine , si ca pedeapsa voi cere sprijinul tuturor , inclusiv lui VASILE caruia ii suntem recunoscatori pentru accesul la acest forum ! Aviz amatorilor ( se stiu ei ) ! Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate !

Link spre comentariu

..., desigur userul LAZAROIU- cel care a oferit un exemplu ( discutat mai sus )...

?.

...De la 10 la 20KHz e usor sa urci. De la 20 la 40 trebuie sa fi deja bun. Mai sus de 40 iti trebuie si materiale adecvate.

Comportamentul materialelor clasice peste 40Khz.(pe la70khz inca bun).La 90khz aplitudinea scade serios(si ceva modificari de forma) si la 100khz in afara scaderi de amplitudine drastica se modifica si forma semnalului agresiv
Link spre comentariu

Da. Masuratori corecte. Daca deformatia e vizibila pe osciloscop inseamna ca procentual e destul de mare. Cam asta am constatat si eu, dar eu am fost un pic mai pretentios. (Mie mi s-a deformat semnalul ceva mai jos, dar asta nu e relevant, depinde de multe)

Link spre comentariu

"M" se refera la miez tip manta iar "a" (<10 w) este versiunea de sectiune mica iar "b" (<20 w) versiunea de sectiune marita... indice, probabil legat de inductia B..."85" se refera la latimea bazei,dac miezul este patratic atunci si inaltimea este tot 85 de mm. de obicei miezurile manta sunt "patrate".

Link spre comentariu

Pt transformatorul proiectat de mine pt un SE cu OT 100, miez double core Hypersill S=13,4 cm* am masurat :10Hz/-4,8 dB sinus usor distorsionat ,20Hz/-2,6 dB sinus acceptabil, 100 Hz -0,1 dB sinus corect, 1Khz/0 dB , 30Khz/-o,1 dB, 60Khz/-o,4 dB, 70Khz/-2,7 dB, 80 Khz/-5,1dB !

Link spre comentariu

Fiind un SE situatia descrisa @blue as zice foarte buna(in SE lucrurile sint un pic mai complicate decit in PP din acest punct de vedere-liniaritate traf de iesire),mai ales ca in situatia @blue sigur nu exista priza G2 :rade: si cred ca nu beneficia nici de vre_o infasurare in catod.

Link spre comentariu

In cazul PP intrefierul este bine sa LIPSEASCA CU DESAVIRSIRE la SE se poate pune aceasta problema.

Transformatorul de iesire descris -prezentat mai sus este in conexiune PP-etc, astfel el are un raspuns perfect liniar 20Hz-20.000Hz,in SE este mult mai greu mai ales pe Ra ceva mai mari...,este un alt raport fier-cupru in cazul SE,DIN ACEASTA CAUZA SI SPUN CA @blue A OBTINUT REZULTATE FOARTE BUNE,mai ales ca in SE exista si asa zisa premagnetizare.

Link spre comentariu

... transformatorul masurat de mine are Ra=8,2 K si are un comportament corect...

Corect e putin spus...mai ales la Ra=8k2 precum spui.Este aprope imposibil in situatia SE aproape de puterea nominala sa se poata obtine un raspuns la 20Hz sinus fara atenuari(sau deformare a sinusului) si sa mai am raspuns bun fara atenuari si la 20.000Hz.Eu am fost modest mai sus referitor la SE-in cazul SE lucrurile sint mult-mult mai complicate.
Link spre comentariu

Daca miezul este de calitate se pot face compromisuri in geometria infasurarilor , adica proiectare cu nr mai redus de spire ,izolatie mai groasa etc, rezulta inductanta de scapari mai mica si capacitati reziduuale mai mici...

Link spre comentariu

Cel mai bun compromis in cazul SE este sa diminuam cit mai mult cu putinta rezistenta in CC a infasurari anodice...din acest motiv in cazul SE transformatorul de iesire trebuie sa beneficieze de ferestre ceva mai generoase(preferabil ublu C) si miezuri care sa se satureze cit mai greu din toate punctele de vedere dar care sa asigure o inductanta mare la joase a primarului.Pare cam ciudat ce am spus in ultima parte a frazei dar asta E .

Link spre comentariu

Corect , dar acest lucru este usor de facut doar in cazul tuburilor cu Ra scazut , pt 8,2 K a rezultat 283 Ohm in primar, cu toate acestea geometria infasurarii a permis raspunsul relativ bun in frecventa

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări