sebi_c Postat Februarie 10, 2010 Partajează Postat Februarie 10, 2010 Daca ar fi lasata neconectata la masa ecranarea, ar fi ca doua condensatoare in serie, adica s-ar injumatati capacitatea. Daca ai mai pune o folie izolata de prima si secundar, ar fi trei condensatoare legate in serie... Altfel, cred ca nu ar fi decat un simplu ecran, daca si secundarul are un capat la masa. Nu stiu daca e chiar asa rationamentul! Link spre comentariu
Depanatoru Postat Februarie 10, 2010 Partajează Postat Februarie 10, 2010 Prin condensatorul parazit primar - secundar se transmite zgomotul de inalta frecventa ( paraziti ) in cazul unui traf normal de retea sau chopper la comutatie , aici e folositor ecranul , in cazul unui traf de iesire nu cred ca se poate vorbi de o imbunatatire , oricum secundarul e legat la masa cu un terminal iar celalalt tot la masa e prin boxa ... Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 10, 2010 Partajează Postat Februarie 10, 2010 Da, posibil. Ideea era ca am citit pe undeva despre aceste ecrane la trafuri audio dar nu am incercat niciodata, cu atit mai mult nu am facut vre-un test comparativ, de aia intrebam. Link spre comentariu
feri.visky Postat Februarie 11, 2010 Partajează Postat Februarie 11, 2010 Din cate stiu, ecranul de cupru peste transformator sau intre primar si secundar este folosit impotriva campurilor parazite tip E si nu H care provin dinspre retea si sunt de inalta frecventa sau tranzient... Poate fi chiar frecventa postului de radio local mai puternic puternic...Ecranul este realizat de multe ori si dintr-un start bobinat conectat cu un capat la masa...Din umila mea experienta aceste solutii au fost intalnite la radioreceptoare si echipamente de telecomunicatii... in acest ultim caz se foloseste un ecran din banda de cupru pe exteriorul transformatorului cum a spus misa... Nu cred ca strica nici la amplificatoare... Link spre comentariu
blue Postat Februarie 11, 2010 Partajează Postat Februarie 11, 2010 Din cate stiu, ecranul de cupru peste transformator sau intre primar si secundar este folosit impotriva campurilor parazite tip E si nu H care provin dinspre retea si sunt de inalta frecventa sau tranzient... Poate fi chiar frecventa postului de radio local mai puternic puternic...Ecranul este realizat de multe ori si dintr-un start bobinat conectat cu un capat la masa...Din umila mea experienta aceste solutii au fost intalnite la radioreceptoare si echipamente de telecomunicatii... in acest ultim caz se foloseste un ecran din banda de cupru pe exteriorul transformatorului cum a spus misa... Nu cred ca strica nici la amplificatoare...Pai chiar ar trebui sa fie obligatoriu acest ecran electrostatic, daca ai in casa becuri economice ,calculatoare ,masini de spalat, etc. nu intodeauna filtrele RF rezolva aceste fenomne de radiatie parazita Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 22, 2010 Partajează Postat Februarie 22, 2010 Pentru toate oscilogramele expuse am folosit o schema banal de simpla si NU am avut nici macar inchisa bucla de reactie negativa globala !(ca sa vad mai bine ce "face" ansamblul etajul final+traf de iesire),cu toate acestea sa putut obtine un raspuns liniar 15Hz-35.000Hz cu mai putin de -1db(acest raspuns in sarcina la iesire foarte aproape de limitare/prag=putere maxima,si pe un cablaj experimental ),astfel estimez ca in momentul aplicari reactiei negative globale raspunsul liniar sa devina 10Hz-40.000Hz cu mai putin de -1db ,(chiar in cazul unei reactii negative "slabe").(Cablajul experimental dispune totusi de trasee de masa si alimentare in "dogme"-fiecare componenta pasiva se inchide la borna condensatorului de filtraj din fiecare etaj de sine statator/singura=astfel nu exista curenti comuni pe nici un traseu in parte!/de masa sau alimentare=curenti comuni "apar" decit intre punctele de stingere !=condensatori electrolitici de filtraj).__Traseele de masa joaca un rol "definitoriu" mai ales atunci cind sint alimentari comune(putine celule de filtraj-cazul de fata trei) si din aceasi sursa/comuna. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 22, 2010 Partajează Postat Februarie 22, 2010 Felicitari , si realizarea practica dar si masuratorile imi plac , dar schema , prezinta o puritate deosebita , este cam ce caut de mult pentru un viitor amplificator PP CFB cu EL84 , dar unde se aplica reactia negativa globala ( din motive de simetrie ) ? Si cum s-ar dimensiona pentru 6H1 si EL84 ? Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 22, 2010 Partajează Postat Februarie 22, 2010 , dar unde se aplica reactia negativa globala ...se aplica in catodul primului etaj -dinspre unul din capetele calde ale secundarului astfel incit sa nu oscileze(sa nu fie pozitiva.E si tu..., esti prea pretentios cu simetria la trei "barzauni" pe canal...,dupa ce face "omul" cit mai simplu dar "super-performant" ,mai vrei si simetrie perfecta...,sper ca stii de gluma ?!,lasa_l fara reactie negativa globala oricum va merge "parfum" si in aceasta situatie, serios !=si simetria va ramine NA !.)...,o sa pun si valori...,cu toate ca se pot citi din fotograme(daca esti un pic atent,sint chiar valorile pentru 6n1 si 6p14__astea lampi am folosit)...__Uite valorile ca sa nu mai "circotesti":(sper sa fii multumit ?,prin procedeu "print" e scara 1/1 ). Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 23, 2010 Partajează Postat Februarie 23, 2010 __Schema insotita de valori. __Rezistenta marcata cu rosu din catodul primului etaj are valoare critica fixseaza potentialele anod respectiv catod din defazor(in catodul defazorului trebuie sa aveti 58V-60V/rezistenta de 22k din catod 6n1p),aceasta rezistenta este bine sa aiva 1k asa cum e marcat pt 6N1P.Rezistentele marcate cu verde sint comune pt ambele canale(valoarea lor corespunde aceastei situatii !,daca se doreste separarea acestor rezistente pt fiecare canal in parte valoarea lor trebuie dublata !). __Condensatori electrolitici din catozi finale(6p14p-EL84) pot fi la 25V-preferabil 35V,pot fi "dublati" de condensatori nepolarizati de 2,2uF. __Condensatori electrolitici din barile de alimentare etaje 400V minim 350V. __In G2 finale se pot adauga rezistente de 100-220 ohmi. __Valori in bucla de reactie negativa globala nu au fost stabilite(nu am efectuat "determinari" pt aceasta situatie-nu ma interesat in momentul dat,-ma interesat decit raspunsul transformatorului de iesire in config. data). __Datele si modul de realizare transformator de iesire le gasiti aici: viewtopic.php?f=28&t=50338&start=60 In acest fel am inceput subiectul: Asa cum suna si titlul ar fi interesant de stiut daca intradevar se poate realiza ?! ,practic si fizic un astfel de transformator de iesire pentru config. PP cu raspuns liniar 10Hz-70KHz/-3dB maxim la capetele benzi , testat cu semnal sinus la 50%-60% din puterea nominala ,numai cu conductor de cupru-emailat(fara argint si alte ingrediente rare-scumpe-etc) si chiar fara reactie negativa globala !, (sa se obtina acest raspuns liniar in ecartul dat din-prin transformatorul de iesire la bornele sarcini neinductive),asadar o provocare...,constructiva...,si ideatica(chiar fara constructie)...,in conditii diy(in prezenta constructiei)...__...,si asta ar fi finalitatea !(SE POATE BINE-MERSI !),asadar cine detine o oarecare "indeminare" NU trebuie sa dea sute de "EUROI"pe un transformator "bun" de iesire... Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 23, 2010 Partajează Postat Februarie 23, 2010 Doream sa folosesc ca model aceasta schema , extrem de asemanatoare cu cea postata de Dvoastra , dar nu stiam cum sa conectez secundarul ca si infasurare de reactie in catozii finalelor , de aia am spus ca mi se pare o solutie tehnica deosebita ! Multumim pentru bunavointa ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 23, 2010 Partajează Postat Februarie 23, 2010 Doream sa folosesc ca model aceasta schema ...__NU merge coane asa cum E !,pentru simplul motiv ca are 4 si 8 ohmi adica secundarul NU beneficiaza de doua infasurari egale ca nr. de sp. acestea fiind in raport de 1,41 sau 0.707 cum vrei sa consideri.Ca sa fi fost infasurari egale ca nr de spire in secundar= trebuia sa scrie acolo 4 si 16 ohmi (daca ar fi scris 4 si 16 ohmi -patru venea la masa/0 la un catod si 16 la celalalt ,cu conditia sa fi verificat traful totusi astfel incit sa scoata tensiuni egale pe "0" si "16" in raport cu "4"...)In rest schema e "aproximativ" la fel asa cum zici !("curenti" mei sint mai buni-etc-etc). __In studiu "aici" era traful de iesire schema sa auto-produs(ceva simplu si eficient-PSF_uri "sanatoase" pentru 6n1p...si situatia data) ca sa poata fi testat TRANSFORMATORUL DE IESIRE IN DOI GALETI !(scopul fiind sa facem trafuri de iesire "CIUMEGE" ! fara sa cheltuim prea multi bani !-trebuie doar sa fim ceva mai atenti la carcasa si "insiratul sirmei" pe ea...,asta a fost scopul meu-sa demonstrez ca se poate !, daca stim cum !,si cu materiale "de doi lei" !). __O schema "dragalasa" pt acest transformator fiind asta : download/file.php?id=39553&mode=view (cu schema asta si un traf adecvat sintem la "cocurenta" cu Karpov !,poate il si batem-as zice ca_l putem bate sigur,ma rog..., ce e prezentat aici pe forum in alt subiect...,si ultima schema a lui sebi_c este foarte buna atit ca dumnealui a ales clasa B si a urmarit alte scopuri/putere maxima...),beneficiind de o "corectie" dubla si "incrucisata" atit prefinal cit si final , traful descris "aici" va da tot ce poate !(6-7Hz sinus pina la 70.000Hz sinus in putere nominala !, cu atenuari mult sub 3db-probabil 1db). Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 23, 2010 Partajează Postat Februarie 23, 2010 Valderama, ceea ce e interesant la schema propusa de tine nu e ca facem trafuri bune facind si economie. E ca in felul asta, sistemul final-traf se comporta MAI BINE facind totodata economie de materiale si munca la realizarea trafulul. Comportamentul mai bun se datoreaza faptului ca reactia negativa locala e exact de pe secundar (difuzor) si corecteaza si caderile de tensiune pe secundar. De asemenea, corecteaza capacitatea parazita EXACT a secundarului, nu a unei alte infasurari de reactie. Asta are ca efect principal scaderea puternica a impedantei de iesire. (creste mult acel "dunping factor" mult laudat). Exceptind glumele, metoda chiar are efect. Poate de asta zicea valderama ca poate il "bate" pe Karpov. (oricum eu tin cu Valderama nu cu Karpov )Oricum, hpavictor, la ce transformatoare ai de la Lazaroiu, va mai trece ceva timp pina vei gasi ceva mai bun...ca poti sa ai orice schema daca nu ai transformatoare...dar daca ai Transformatoare (cum vrei tu) poti sa alegi orice schema. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 23, 2010 Partajează Postat Februarie 23, 2010 Sa ne unim eforturile (noi astia citiva ,si NU putini !,-de pe elforum sa_i cam "batem" pe toti) misa sa_i "rupem" ca m_am saturat..., e plin netul de "potlogarii cu tuburi" in audio ! ,poate ca uneori arata bine,dar in rest ...,si ce preturi la unele de un biet om(meloman-audiofil-etc-etc) trebuie sa faca imprumut la banca... Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 23, 2010 Partajează Postat Februarie 23, 2010 M-am gindit si eu la asta dar mi-a trecut. Nu merita, te bati cu morile de vint. Tot timpul apar noi potlogari. PIATA trebuie sa aleaga. Eu imi mentin modul de a pune problema, si atit. Smecherii sa cistige bani, deoarece fraierii platesc. Ce poti sa faci? Daca exista cerere va fi si oferta, indiferent la ce.Oricum, TREBUIE sa existe si pareri si proiecte corecte pe piata. De asta si noi existam. (altfel am disparea - si cred ca asta facem)Niciodata nu trebuie sa cauti fraierul! SE ARATA SINGUR si vine la tine...E o zicala...mai moderna ce-i drept. Link spre comentariu
feri.visky Postat Februarie 23, 2010 Partajează Postat Februarie 23, 2010 @valderama: este foarte interesanta locul de conectare a catozilor... banuiesc ca aceasta genereaza o situatie interesanta de fazare (ca puncte de marcare a inceputurilor...??? nu ai pus peschema)....vezi de aia nu se poate termina un proiect ca vii mereu cu idei noi... acum ca am facut rost de miezuri trebuie sa schimb iarasi gandirea... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum