Vizitator Postat Februarie 4, 2010 Partajează Postat Februarie 4, 2010 Are propietati magnetice acea substanta si este folosita expres pt a prelua dif.de unghi-slefuire -etc(are rolul daca vreti-"SIMILAR" cu pasta termo-conductoare numai ca de aceasta data este o "pasta" MAGNETO-CONDUCTOARE)...,este o pulbere magnetica cu un liant foarte slab-putin-aproape lipsa, astfel incit sa NU aiva rol de intrefier. Se poate "prepara"(pasta) prin electroliza fier-etc-etc... Folosind aceasta pasta dispare fenomenul de biziit-vibratie(dupa uscarea ei),altfel acest fenomen se va produce oricum mai mult sau mai putin functie de cit de bine pasuiesc suprafetele de contact si cit de bine este realizata stringerea(in cazul in care miezul in cauza este folosit la 50Hz),in situatia folosiri acestor miezuri la transformatoare de iesire nu mai este necesara pasta MAGNETO-CONDUCTOARE este suficient ca suprafetele sa pasuiasca cit de cit bine. __Suprafetele de contact-magnetic ale celor doua C_uri se pot rectifica usor folosind un geam plan si o coala de smirghel de buna calitate(depunerea pe hirtie) granulatie initiala 200-250,finala 500-600. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 4, 2010 Partajează Postat Februarie 4, 2010 Dar despre conductorul cu care se executa bobinajul , lucru totusi important , chiar nimeni nu are nicio recomandare , niciun sfat , cum sa procedam , de ce anume sa ne ferim ? Grosimea si calitatea izolatiei carcasei , conductorului sau a materialelor folosite ca izolator intre straturi probabil si ele isi au importanta cuvenita , puteti comenta ce este recomandat si ce nu si eventual de ce ? Eventual puteti exemplifica si marci de furnizori mai renumiti sau distribuitori , ca daca te apuci de treaba , merita sa lucrezi cu componente de calitate ! Sper ca nu se va opune nimeni , nu intentionam sa facem reclama nimanui , dar ar trebui sa fim mai bine informati ! Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate ! Consider ca acest subiect este unul dintre cele mai importante din aceasta sectiune , pentru toti constructorii si nu numai.....chiar si perfectionistii au ce invata ! Link spre comentariu
Kosmin Postat Februarie 4, 2010 Partajează Postat Februarie 4, 2010 Problema conductorului de bobinaj de calitate este una destul de cunoscuta la noi, mai ales ca sunt din ce in ce mai putine surse de procurare a cuprului emailat.O firma care are aproape orice tip de conductor este Isovolta S.A. din Buc. dar nu vinde persoanelor fizice, se pot cauta conductoarele cu 1 sau 2 straturi de email, cele din urma se preteaza la transformatoare ce lucreaza la tensiuni foarte mari. Se pot clasifica si in functie de gradul de izolatie B, F, H, C(aici diferenta o face temperatura maxima la care pot lucra aceste conductoare). Daca mai stiti si alte surse in Ro, va rog sa ne spuneti si noua. Link spre comentariu
sebi_c Postat Februarie 4, 2010 Partajează Postat Februarie 4, 2010 N-am verificat vanzatorul, dar este aici: http://www.mira-val.ro/Conductoare%20Izolate.htm Link spre comentariu
feri.visky Postat Februarie 5, 2010 Partajează Postat Februarie 5, 2010 Imi cer scuze pentru interventia putin diplomatica de mai sus... dar stiti cum e... doresc ca topicurile deschise sa se incheie la subiect si daca se poate si cu o concluzie practica/utila. De prea multe ori incepem cateceva care ni se par foarte interesant ca mai apoi... deschidem un alt topic ca aici ne-am plictisit... Revin cu un simulacru de calcul... am considerat: - o trioda cu rezistenta interna de 1000 Ohm - dreapta de sarcina cu Ra=5000 Ohm - difuzor de 15 Ohm - frecventa inferioara al benzii de trecere Fj=10 Hz - frecventa superioara a benzii de trecere Fs=70 kHz - banda de frecventa 60 kHz la -3 dB - raportul de transformare va fi n=sqr(5000/15)=18.25:1 - rezistenta de "generatorului" (trioda) care debiteaza pe primar este Rg=5000*1000/(5000+1000)=833 Ohm - taierea la 10 Hz va fi cand reactanta primarului devine egala cu Rg adica Lpr=833/(2*pi*10 Hz)=13.26 H !!! - taierea la 70 kHz apare cand reactanta inductivitatii de scapari este egala cu Rg adica Lsc=833/(2*pi*70 kHz)=1.8 mH !!! Am neglijat capacitatile parazite interne cat si pe cele care apar intre primar si secundar! Considerarea lor ar duce la cresterea inductivitatii primare si scaderea si mai mult a inductivitatii de pierderi. Problema: Cresterea inductivitatii primare duce la cresterea inductivitatii de scapari cat si a capacitatilor parazite! Solutia este modul de bobinare... P.S. Am considerat un SE cu trioada... (deci oarecum offtopic!). Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 6, 2010 Partajează Postat Februarie 6, 2010 ...Cresterea inductivitatii primare duce la cresterea inductivitatii de scapari cat si a capacitatilor parazite! Solutia este modul de bobinare...Desigur ca modul de bobinare face totul !(realizeaza compromisul "optim" intre: inductanta-inductanta de scapari-capacitate parazita),solutia galetilor(2 cazul de fata) si intercalarea potrivita face posibila aceasta "banda".(cu patru galeti si MAI BINE !)Referitor la galeti : viewtopic.php?f=28&t=10997&start=225 ("materialul clientului" @ovidanie) exista acolo si o "formula" care face trimetere la inductanta de scapari in cazul GALETILOR !(Fig. 31.32). "intercalarea potrivita": viewtopic.php?f=28&t=50338&st=0&sk=t&sd=a&start=60 care asigura inductanta relativ mare-inductanta de scapari relativ mica-capacitate parazita relativ mica,asadar compromisul relativ "optim" !si spun in acel context:"Aranjament pt o inductanta de scapari(dispersie) minima ,(doi galeti E+I),nu va safatuiesc sa incercati pe E14,recomand E16.Teoretic ar trebui sa plece lejer de la 15-20Hz Sinus pina la 80khz-100khz(mai am de bagat tolele o sa vedem zilele urmatoare ce poate !?)"...,astfel devine posibil 10Hz-70.000Hz/-3dB(estimare-anticipare gresita-eronata pt 80khz-100khz),cu materiale "comune"si in regim "amatoricesc". ... doresc ca topicurile deschise sa se incheie la subiect si daca se poate si cu o concluzie practica/utila...PS.Eu nu doresc sa intru in discutii "filozofice" mai mult sau mai putin...,prezint lucruri practice-realizabile-(utile/poate) , daca serveste cuiva bine !, daca nu,NU !(situatia cazului de fata). Link spre comentariu
sebi_c Postat Februarie 6, 2010 Partajează Postat Februarie 6, 2010 ... - taierea la 70 kHz apare cand reactanta inductivitatii de scapari este egala cu Rg adica Lsc=833/(2*pi*70 kHz)=1.8 mH !!! .... Cam dificil de obtinut 1.8mH!Dupa stiinta mea, cand, Raa=5000 Ohm, atunci, Raa=Xpierderi, adica Raa=2*Pi*Fmax*Lpierderi (Langham, mai sus). Rezulta Lpierderi=Raa/(2*PI*Fmax), adica Lpierderi=5000/(2*3.14*70KHz)=11.37mH. Ca sa masor Lpierderi in acest caz, scurtcircuitez secundar si masor intre capetele primarului, adica intre anod-anod. Cand se adapteaza lampa finala cu transformatorul, inseamna ca rezistenta interna a lampii este 5000/4=1250Ohm. In acest caz se satisface transferul maxim de putere, adica rezistenta sarcinii transpusa in anodul lampii este 1250 si egala cu rezistenta generatorului (lampii). N-am introdus in calcul rezistenta infasurarilor. PS Figura 302, b download/file.php?id=40402&mode=view Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 6, 2010 Partajează Postat Februarie 6, 2010 Incepe sa_mi para rau ca NU am facut un transformator de iesire inspiratie "rubin" astfel putem sa discutam de100Hz-8.000Hz/-3db cred ca ar fi fost mai nimerit ...,sau sa folosesc o infasurare anodica 2x200 si ceva(cit o fi) tip EZ80-81 ca primar anod-anod/infasurarea de filament ca secundar-sarcina/infasurarea de intrare(110/127/220/230) ca iesire linie-"varabila"(tot aveam selector tensiune)=RADIOFICARE-SAU ANUNTURI AMPLIFICATE FEROVIARE ,AR FI FOST MINUNAT pentru sonorizarea unei gari de provincie(halta eventual),si sa actionez cumva o sarcina de tip "moving-iron loudspeaker"(difuzor cu paletă liberă) pt a obtine o fidelitate "ne-sfirsita" si in orice ano-timp.Vad ca solutia cu traf de retea pe post de transformator de iesire , uneori(si de uni) inca se practica... Link spre comentariu
feri.visky Postat Februarie 6, 2010 Partajează Postat Februarie 6, 2010 @sebi_c... sper sa fie doar o diferenta in iterpretare... tu te referi la Raa deci PP eu am prezentat cazul SE trioda...Deasemenea d.p.v.d. alternativ rezistenta interna a tubului "vine" in paralel cu Ra....Este drept ca la tetrode/pentode se pot obtine benzi de trecere mai mari chiar la reactante de scapari mai mari tocmai pentru ca efectul de suntare nu este asa de mare, rezistenta lor interna fiind cu multe ordine mai mari...P.S. Calculul cropit de mine se bazeaza pe o simplificare exagerata a schemei echivalente a transformatorului! Link spre comentariu
sebi_c Postat Februarie 6, 2010 Partajează Postat Februarie 6, 2010 @sebi_c... sper sa fie doar o diferenta in iterpretare... tu te referi la Raa deci PP eu am prezentat cazul SE trioda...Deasemenea d.p.v.d. alternativ rezistenta interna a tubului "vine" in paralel cu Ra....Este drept ca la tetrode/pentode se pot obtine benzi de trecere mai mari chiar la reactante de scapari mai mari tocmai pentru ca efectul de suntare nu este asa de mare, rezistenta lor interna fiind cu multe ordine mai mari...P.S. Calculul cropit de mine se bazeaza pe o simplificare exagerata a schemei echivalente a transformatorului!Cand discutam de puteri, totul se reduce la transferul maxim, Rgenerator=Rsarcina, sau in RF Zg=conjugata(Zs). Ca transpunem Rs in primarul transformatorului sau viceversa, e acelasi lucru. Rezistenta interna a lampii este exact aia pe care am mizat, altfel, e alta si trebuie sa schimbam Raa (Ra) pana cand se intampla sa avem transfer maxim. Ca e trioda, pentoda sau altceva, transferul maxim se intampla pentru o Ra unica in anumite conditii de functionare ale tubului.PS Rezistenta anodica este vazuta dinspre tub spre borna transformatorului. Acolo se intalneste cu rezistenta de sarcina transpusa in primar. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 6, 2010 Partajează Postat Februarie 6, 2010 ... sau in RF Zg=conjugata(Zs)... transferul maxim se intampla pentru o Ra unica in anumite conditii de functionare ale tubului...Daca putem v_as ruga sa ne limitam la audio...cel putin in subiectul deschis de mine,apreciez intelegerea de care intuesc sa dati dovada.Chestiunea cu Ra sau Raa este perfect adevarata.Dl feri.visky a exemplificat daca vrei ce inseamna atenuarea de 3dB in conditii ideale pt o trioda(Ra) si atit.NU vad nimic gresit "acolo".Cred ca a sosit momentul sa ne putem intelege atunci cind este cazul...(tin sa amintesc ca personal nu am remarcat un "PODIUM"-disputabil). Link spre comentariu
feri.visky Postat Februarie 8, 2010 Partajează Postat Februarie 8, 2010 Domnule valderama asa este ... nu te supara ca am extins un pic discutia... totul s-a facut in sensul intelegerii problemelor unui transformator cu o banda asa de larga de frecventa...La o asemenea pretentie trebuie sa tinem cont si de dependenta nedorita a lui "u" de B (inductie)... Schimband materialele tolelor aceasta dependenta se modifica putin...Permeabilitatea variabila (in functie de B deci de curent) va induce o inductanta variabila si de aici o intreaga avalansa de probleme...Am atasat o grafica cu aceasta dependenta u=f(B).Si sa aduc o mica clarificare la calculul inductantelor (la extremele de banda) am desenat si schema echivalenta a tubului... Pentru calculul puterii transferate (deci si a randamentului) Ri si Ra se aduna... dar pentru calculul inductantelor ele sunt in paralel...Sper ca e ok... Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 8, 2010 Partajează Postat Februarie 8, 2010 Nici poveste de suparare !,oricum i_mi dispace monologul !,atit ca se mai ivesc "contradictii"-de cele mai multe ori aceste "contradictii" au un caracter final benefic...(înverşunarea ma deranjeaza...). Link spre comentariu
feri.visky Postat Februarie 8, 2010 Partajează Postat Februarie 8, 2010 Bine zis... Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 10, 2010 Partajează Postat Februarie 10, 2010 Eu am un mic semn de intrebare referitor la folosirea unor straturi de folie de cupru sau aluminiu legata la masa (evident nu spira in scurt) intre diferite straturi ale primarului si intre primar si secundar. Practic capacitatile parazite dintre spirele primarului se transfera partial intre primar si masa. De asemenea capacitatile dintre primar si secundar se transfera intre primar si masa respectiv intre secundar si masa.Are vreun efect smecheria? A testat cineva? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum