Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator baterie cu acid-plumb de maximum

Postări Recomandate

Am construit o sursa de alimentare in comutatie ce scoate 15 volti si 2 amperi.Vreau sa o folosesc pentru a incarca o baterie cu acid-plumb pentru un invertor..de aici intervine problema:..vreau ca atunci cand bateria devine 100% incarcata , sursa sa treaca automat de la 15v la 11 ,2-11,3volti..in asa fel incat bateria sa nu se descarce..ce imi recomandati?:dans:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Am construit o sursa de alimentare in comutatie ce scoate 15 volti si 2 amperi.Vreau sa o folosesc pentru a incarca o baterie cu acid-plumb pentru un invertor..de aici intervine problema:..vreau ca atunci cand bateria devine 100% incarcata , sursa sa treaca automat de la 15v la 11 ,2-11,3volti..in asa fel incat bateria sa nu se descarce..ce imi recomandati?:dans:

pui un comparator cu un operational/releu- cand bateria ajunge la 14.4-14.8V iti decupleaza incarcarea, si cu alt operational/releu cand ajunge la 11.5 iti cupleaza incarcarea
Link spre comentariu

Nu inteleg in ce regim doriti sa funct. acu.; 1. sursa ramane in permanenta in paralel cu bateria si cu consumatorul (regim tampon) si 2. acu. se incarca si se decupleaza de la sursa cand a ajuns la 14,5V si se cupleaza la sursa cand ajunge la 11V.Daca sursa trece automat de la 15V la 11,2 cum sa mai incarce daca acu. are acceasi tensiune de 11 V (dupa folosire)? .." in asa fel incat bateria sa nu se descarce" asta ma face sa cred ca pct. 1 de mai sus este valabil. In acest caz tensiunea pe acumulator trebuie sa fie mentinuta de sursa la 13,6-13,8V (regim stand-by use).
Link spre comentariu

Parerea mea este ca cel mai bine reglati sursa sa tina constant o tensiune de 14,2-14,4 V si o tineti in permanenta [cuplata ]pe baterie.In acest fel veti avea tot timpul bateria la capacitate maxima.Personal cred ca tensiunea ar trebuii tinuta la 14,2V.In acest fel bateria nu se va [supravolta]>la 14,8 incepe degajare masiva de hidrogen ,iar acidul din baterie se va concentra.Cele 2 valori (14,2;14,4V) se folosesc fregvent pt. reglarea releelor de incarcare auto,insa cea de 14,2V este tensiunea la care sunt reglate toate alternatoarele cu releu incorporat.

Link spre comentariu

Vezi ca pe bateria aia probabil scrie niste tensiuni: gen cycle use si stand-by use. Mai exact stand-by este tensiunea la care trebuie sa mentii constant acumulatorul pt a fi incarcat, iar cycle use este tensiuea pana la care incarci acumulatorul cand il folosesti in regim de incarcare / descarcare, nu backup. Incarcarea in mod normal o faci in 2 feluri: fie reglezi sursa pe la vreo 13.8V si o conectezi la baterie permanent printr-o rezistenta pentru limita curentul de incarcare, fie o incarci pana la 14.4V cum s-a spus apoi o decuplezi si o mentii la o tensiune de 13.8V printr-o alta sursa/un circuit mai complex. Cel mai simplu ar fi sa mergi pe varianta cu 13.8V. Circuitul fiind cam asa: sursa de 13.8V ------ iesire. sursa de 13.8V ---- rezistenta limitare----Acumulator---- dioda de putere----iesire.In felul asta cand sursa functioneaza este conectata la iesire direct acumulatorul este mentiunut la tensiunea corecta/incarcat prin rezistenta, iar cand pica acumulatorul ramane conectat la iesire prin dioda.

Link spre comentariu

Nu vreau polemica ,dar din cate stiu eu tensiunea/element la acumulatorii Pb-acid este de ~2,4 V>>rezulta tensiune maxima~ 14,8 V.Cum am mai spus mai sus,peste aceasta tensiune de incarcare are loc fenomenul de [electroliza a apei]din electrolit,ca si cum acidul este folosit numai pt a ioniza apa.Din acest motiv nu se foloseste incarcarea la peste 14,4V maxim (pt acumulatorii 12V).Cat despre curentul de incarcare acesta trebuie limitat de regula la 10% din capacitatea acumulatorului,insa toti producatorii accepta si incarcare [rapida] cu 20% din capacitate pentru o perioada limitata.Eu propun sa ne inspiram mai ales din exemplele concrete(industriale)de exploatare a acumulatorilor si nu din pura teorie.Sa auzim de bine!

Link spre comentariu

Eu propun sa ne inspiram mai ales din exemplele concrete(industriale)de exploatare a acumulatorilor si nu din pura teorie.

Inspira-te tu din ce doresti , eu zic ce stiu nu ce visez noaptea. Intra pe site la rombat , sectiunea FAQ , la incarcarea acumulatorilor si citeste acolo ce zice un producator de acumulatori auto despre cum , la cat si cu ce se face incarcarea , dupa aia , pe site la varta cauta sa vezi ca scrie aceeasi chestie , cu care si cei de la bosch batteries sunt de acord.Daca dupa asta tot nu esti lamurit , intreaba-l pe gogu ce stie despre incarcarea acumulatorilor plumb acid (lead-acid).
Link spre comentariu

Vai domnu ce v-ati ofuscat.

Iata ce scrie unde m-ati trimis dvs.:Procesul de reincarcare poate fi executat, de regula, cu ajutorul oricarui redresor comercial (si nu numai) de curent continuu care poate sa asigure la iesire urmatoarele:

13,5V ? Uiesire (V) ? 16,5V si un curent 4A ? Iiesire (A) ? 25A

In principiu, incarcarea pe redresor se face cu un curent a carui valoare este de cca. (5÷10) % Cn (A), pana cand apar degajari uniforme de gaze in toate elementele bateriei, iar densitatea electrolitului se stabilizeaza in jurul valorii de 1,28?0,0 1 (g/cm?).

Spre finalul incarcarii tensiunea la bornele bateriei atinge valorea de 15,80?.16,50 [V] la temperatura de 25°C (atentie! in regim de functionare redresor). Pe toata durata incarcarii pe redresor, dopurile bateriei vor fi scoase. Este recomandata efectuarea reincarcarii de catre ateliere specializate

Domnule draga,daca citesti cu atentie si mai ai si ceva cultura generala vei ajunge la concluzia ca cele enuntate de mine in posturile anterioare este purul adevar.

Este foarte grav ca in [meseria ] dvs. de moderator interpretati lucrurile numai cum doriti dvs..

Am lucrat ani de zile cu acumulatori Pb acid si totul este foarte clar.Daca cei de la Rombat dau niste valori maximale(minimale),ceea ce sustin se afla exact intre aceste valori pt. o exploatare in siguranta si de lunga durata.

...si apropos..la sectiunea FAQ nu se gasesc datele de care spui ci povesti pt nestiutori.

Link spre comentariu

ok,am inteles ca sursa trebuie limitata de la 15 volti la o valuare situata intre 14,2 si14,6 volti..bateria pe care o am intentionez sa o folosesc ca backup pentru pompa instalatiei de incalzire a casei alaturi de un invertor 12v to 220v.In cartierul in care locuiesc, caderile de tensiune si oprirea temporara a electricitatii sunt frecvente, iar centrala mea este una pe lemne de 30 kw.Saptamana trecuta cat am fost plecat de acasa, o cadere de tensiune a cauzat oprirea pompei, deci o supraincalzire a centralei de la 60 de grade celsius la 125 de grade celsius, iar datorita presiunii s-a activat supapa de supra-presiune de 5 bari.Vreau ca acest incarcator sa imi incarce bateria pentru invertor, dar si sa o mentina ,adica sa nu se descarce fara a fi utilizata.Un fel de incarcator inteligent aveam in minte dar nu stiu cum sa il realizez.Ideea mea se afla in atasament.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări