Cilibiu Postat Ianuarie 23, 2010 Partajează Postat Ianuarie 23, 2010 Vreau si eu sa stiu daca pot sa fac sa comand semnalul stereo cu un potentiometru mono, adki ma refer pot sa comande niste tranzistoare la care ele fac treaba!Nu vreau cu CI, vreau sa stiu daca se poate cu tranzistoare, deoarece as folosi un pot stereo, dar nu am , si nu vreau sa platesc transportul mai mult de cat pot, asa ca vreau sa stiu daca pot face asa ceva cu tranzistoare! Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 23, 2010 Partajează Postat Ianuarie 23, 2010 Poti folosi cite un FET pe fiecare canal, ca rezistenta controlata in tensiune - un potentiometru le va comanda pe amindoua. Daca ai habar, experimenteaza/tatoneaza pina obtii rezultatul dorit. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Ianuarie 23, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2010 Poti sa pui o schema o schema din cauza ca chiar nu stiu, macar sa am un punct de plecare! Link spre comentariu
Jimmy Postat Ianuarie 23, 2010 Partajează Postat Ianuarie 23, 2010 un FET se poate modela ca o rezistenta intre drena si sursa, a carei valoare depinde de tensiunea aplicata pe grila. Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 23, 2010 Partajează Postat Ianuarie 23, 2010 eu sa stiu daca pot sa fac sa comand semnalul stereo cu un potentiometru monoIdeea e excelenta, mai ales ca unii dintr noi avem putometrii vintage mono, de mare calitate(Rosenthal, Dralowid). Link spre comentariu
Cilibiu Postat Ianuarie 24, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2010 Uite o poza mai jos cu ce am inteles eu!Eu cred ca nu am facut bine, dar astept sa imi puneti o schema! Link spre comentariu
bogdan_ Postat Ianuarie 24, 2010 Partajează Postat Ianuarie 24, 2010 teoria: http://www.vishay.com/docs/70598/70598.pdf o aplicatie care foloseste butoane/touchpaduir pentru control: http://www.electro-tech-online.com/atta ... ol-fet.gif Am construit si eu ceva similar cu acolo, ma interesa sa vad ce capabilitati are ... Cred ca am folosti un tranzistor BF256 sau ceva simliar pentru control. Nu mai stiu exact cum se comporta, stiu doar ca nu puteai adjusta intr-o gama prea larga volumul. Decat sa te complici, mai bine faci o lista cu alte piese necesare si comanzi mai mult, sa nu para transportul asa de mult pe langa piese.... Link spre comentariu
Cilibiu Postat Ianuarie 24, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2010 Eu ce cer si voi cemi dati, of, am zis ca am un pot mono, care cu el vreau sa comand stereo, nu butoane sau alte chesti de genu, este volumul amplifului si vreau sal las asa, nu doar de forma, vreau sa fie functional, ca mai am un procesor care face chestia cu volumul digital!Dar daca vreau sa iau semnal din altceva sa folosesc volumul ampului-original, doar ca problema este ca este mono si nu stereo ca era mult mai usor!Vreau sa imi faca cineva o schema cu acelel feturi, eu am facut una cam cum am inteles dar vad ca nici unul nu zice daca este bine sau nu! Link spre comentariu
bogdan_ Postat Ianuarie 24, 2010 Partajează Postat Ianuarie 24, 2010 Pai daca te uitai putin pe schema aia pe care ti-am dat-o ai fi vazut ca de fapt reglajul se face mentinand poarta tranzistorului respectiv la o tensiune intre 0 si 16V. Tensiunea respectiva este mentinuta pe un condensator pentru memorare, iar cele doua switchuri din 4066 au rolul de a incarca sau descarca condensatorul respectiv cate putin pentru a regla tensiunea implicit volumulTu din schema aia scoti switchurile alea 4066m R8,9,10, iar in punctul 2 al lui R6 conectezi mijlocul potentiometrului iar capetele la masa respectiv 16V.Apoi dublezi totul pentru celalalt canal, singurul comun fiind potentiometrul.Dar sincer, ceea ce vrei tu sa faci este destul de neplacut. Incerci sa inlocuiesti o piesa banala, un potentiometru stereo, cu ceva foarte complicat doar pentru ca nu ai la indemana... Decat sa te complici cu asa probleme, mai bine imprumuti unul de la cineva sau faci rost pana dai o comanda mai mare de piese.Si eu am fost pus in situatia de a comanda cateva piese minuscule care faceau sub transport.... dar asta e. Sa vezi cand ai nevoie de o piesa din afara care costa 5 dolari si platesti inca 50 transport. Atunci cum e? Link spre comentariu
Cilibiu Postat Ianuarie 24, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2010 Am facut poza cum ai explicat tu, dar trebuie neaparat sa pastrez operationalul acela?, fara el nu merge? adik la intrarea in op sa intre direct in amp! si trebuie neaparat FET? merge si MOSFET? sau bipolari? Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 24, 2010 Partajează Postat Ianuarie 24, 2010 O idee ! Tranzistorul e BF256. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Ianuarie 24, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2010 Mersi mult, eu vreau sa pun valorile asa!Este bine?Este foarte simpla si cea ce cautam, sper sa fie buna! ca nu as vrea sa ard placa de sunet sau no......! Link spre comentariu
GeoMar Postat Ianuarie 24, 2010 Partajează Postat Ianuarie 24, 2010 Eu ce cer si voi cemi dati, of, am zis ca am un pot mono, care cu el vreau sa comand stereo, nu butoane sau alte chesti de genu, este volumul amplifului si vreau sal las asa, nu doar de forma, vreau sa fie functional, ca mai am un procesor care face chestia cu volumul digital!De ce nu incerci sa realizezi un potentiometru "modificat" dintr-unul defect, in care montezi doua microintrerupatoare, care la miscarea spre dreapta sa actioneze microintr pentru cresterea volumului si la misc spre stanga sa actioneze microintr pentru scaderea volumului.Asta ca sa nu mai modifici amplificatorul ca sa-i adaugi microintrerupatoarele pe panoul frontal si potentiometrul sa ramana nefolosit.Este o idee, nu stiu daca o agreezi, spui ca ai deja procesorul care face volumul digital.Este ceva munca [mai mult mecanica] sa modifici un potentiometru defect ca sa-i adaugi cele doua microintrerupatoare. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Ianuarie 24, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2010 La asta mam gandit prima oara din cauza ca "procesorul" audio este actionat de niste butoane, deci am 2 butoane pentru vol+ si vol-, mam gandit si cum ai zis tu dar mi se pare cam mult de munca!Raman la varianta cu feturi sau sa fac rost de unu stereo! Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 24, 2010 Partajează Postat Ianuarie 24, 2010 Si o varianta cu bipolari - am utilizat-o intr-o schema de efect pentru chitara. Sa nu te sperie pozitionarea tranzistorului (e sigur NPN) si modul cum e alimentat. Deasemenea, la potentiometru am trecut unde e minim si maxim - nu e o greseala, dar asa actioneaza. Experimenteaza ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum