blazeu Postat Ianuarie 17, 2011 Partajează Postat Ianuarie 17, 2011 Iar eu am ramas pe ganduri: Oare e chiar un stabilizator?....Unu' din aia. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 18, 2011 Partajează Postat Ianuarie 18, 2011 Aia 6uF ai condensatorului sunt doar din scris,un condesator de 6uF la 450Vac e sesizabil mai mare Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 18, 2011 Partajează Postat Ianuarie 18, 2011 O compensare corecta (nu-i vorba de dispozitivul in cauza, a se citi panarama!) duce automat si la marirea tensiunii in acel loc (consecinta reducerii incarcarcarii circuitelor). Link spre comentariu
rasputin Postat Ianuarie 19, 2011 Partajează Postat Ianuarie 19, 2011 Colegul gica70, a adus în prim plan un aspect foarte important : creşterea tensiunii. Prea preocupaţi în a explica minunea supusă atenţiei în acest subiect, am omis adevăratul motiv pentru care se montează compensatoarele sincrone în centralele electrice, acela de reglaj al tensiunii. Generatorul electric nu poate fi supraturat, iese din sincronism, şi de aici se duce pe apa sîmbetei stabilitatea frecvenţei. Mărirea curentului de excitaţie nu se poate ridica peste o anumita valoare dictată constructiv , aşa că rămîne varianta cu reglajul automat al tensiunii de către transformatoare. Cum nu toate transformatoarele dispun de o astfel de facilitate, trebuie apelat la altceva; acel altceva este compensatorul sincron. Evident că mecanismul ce stă la baza creşterii tensiunii este tocmai debitarea de energie reactivă în reţea, descărcare generatorului de această sarcină şi încărcarea cu mai multă energie activă. Ce este de reţinut, în cazul centralelor, e că ei nu aleargă după un factor de putere unitar, prioritară e valoarea tensiunii. Toate cele de mai sus, sînt cu titlu de fapt divers, poate prezintă interes. Link spre comentariu
ipman Postat Februarie 4, 2011 Partajează Postat Februarie 4, 2011 Contribui si eu la acest topic cu altul inceput pentru ca nu l-am gasit pe acesta: viewtopic.php?f=13&t=76916 Acolo am facut si ceva masuratori. Condensatoriii din cutiutele mele nu sint marcati, asa ca nu stiu ce valoare au pina imi fac putin timp sa desfac o cutie, sa dezlipesc ce-i pe dinauntru, etc. Am gasit o chestiune interesanta: in Romania se platesc penalitati pe energia reactiva, conform http://engineering.electrical-equipment ... tries.html Intrebarea mea este daca cineva este la curent cu asta si cui se aplica. Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 4, 2011 Partajează Postat Februarie 4, 2011 Pai nu e chiar o penalitate. In cazul instalatiilor trifazate, se monteaza contoare care masoara atat energia activa cat si energia reactiva consumata. Iar kilowatul reactiv este mai scump decat cel activ. Atata tot! Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 4, 2011 Partajează Postat Februarie 4, 2011 desi sant electronist, am citit cele 9 pagini cu interes si m-am oprit mai mult asupra raspunsurilor unde se vedea clar ca erau ale unor domni care au lucrat in domeniul energetic de aceea venind din afara pun intai o intrebare naiva,a unui om care a invatat despre componente active si pasive:de ce s-a folosit mereu expresia ,,condensatorul produce energie reactiva,, cand eu i-l stiu ca o componenta pasiva tin condensatorii prin cutii fara teama ca ar produce ceva, in schimb am peste 20 acumm. LI-ION pe care-i tin in compartimente speciale de teama ca produc ceva-o explozie, un incendiu lucrand cu surse de alimentare ma lovesc aproape zilnic de surse cu PFC pasiv sau PFC activ deci sant putin in zona Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Februarie 4, 2011 Partajează Postat Februarie 4, 2011 de ce s-a folosit mereu expresia ,,condensatorul produce energie reactiva,, cand eu i-l stiu ca o componenta pasivaDin același motiv pentru care se folosește și expresia "s-a luat curentu' la priză" sau alte asemenea... așa s-a obișnuit lumea să zică și așa a rămas; ca și cu limba română, unele expresii/formulări care erau cândva considerate ca fiind greșite, acum sunt trecute la variante acceptate.Singurul lucru util pe care-l produc/induc condensatoarele, e defazajul dintre curent și tensiune, având ca scop ameliorarea acelui cos (φ) și indirect a căderilor de tensiune. Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 4, 2011 Partajează Postat Februarie 4, 2011 Pai atat vreme cat condensatorul respectiv cand este strabatut de un curent alternativ genereaza o reactanta....rezulta si energie reactiva. Problema in cazul de fata este una nici mai mult, nici mai putin, una semantica ( cum a spus de fapt si colegul high voltage ). Adica ce intelegi prin "genereaza". Totul este sa nu se ajunga la rationamente de genul urmator:"Rosiile sant niste legume comestibile.Creioanele sant rosii.Ca atare, creioanele sant bune de mancat." Link spre comentariu
bogdan_ Postat Februarie 4, 2011 Partajează Postat Februarie 4, 2011 De fapt, rosiile sunt fructe :)Toata chestia asta cu ce genereaza si ce consuma mi se pare ca se intelege foarte usor daca se pune totul matematic, cu formula pe foaie. Asa din vorbe, e confuz cateodata.... Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 4, 2011 Partajează Postat Februarie 4, 2011 Asa e, limba romana e destul de confuza cateodata, mai ales ca se foloseste si dubla negatie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 5, 2011 Partajează Postat Februarie 5, 2011 sant foarte multumit ca ati raspuns rapid,elegant asa ca supararea mea pe forum s-a mai atenuat intrebarea am trecut-o intentionat la ,,naive,, pt.ca am simtit in spatele unor raspunsuri domni bine pregatiti sau macar in contact cu tematica,si pe langa formulele corecte era bine si o ,,traducere,,pt. cei mai putin pregatiti dar dornici de a invata lucruri noi fiind un forum al electronistilor ma gandeam sa facem un ,,mix,,intre viziunea energeticienilor,problemele tangentiale ale electronistilor si un fizician(ce sa caute el pe forumul nostru?!) in speranta ca nu am produs dureri de cap concetatenilor(cum s-a intamplat cu problema recuperarii in etajele linii) astept reactii Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 5, 2011 Partajează Postat Februarie 5, 2011 Pai ce mix vreti sa facem? Probleme de gen consum activ, reactiv, sant specifice instalatiilor de "forta" cum li se mai spune popular, unde se vehiculeaza puteri pentru motoare dar si pentru alte instalatii, de cateva zeci, poate chiar sute de kilowatti. Si nu vad ce ar fi de dezbatut sau de clarificat aici si sa ne intereseze si pe noi, binenteles. Cine are o instalatie trifazata, are contor "smecher" si stie ca se plateste mai scump energia reactiva. Cat despre un electronist...nu vad de ce l-ar interesa prea tare asa ceva. Oricum stie lucrul asta din moment ce stie ce e aia impedanta. Iar de fizician....bine inteles ca intr-o mica sau mai mare masura fiecare din noi, daca se ocupa cu "mesterit" de circuite, stie ceva Fizica. Deci un fizician nu strica pe site, numa sa nu vina cu idei tampite gen " pentru o sursa de tensiune este deajuns sa se cunoasca doar valoarea tensiunii! Restul se determina de aici" sau mai stiu eu cu ce rationamente care sant corecte doar in cazul ideal, in cazul real ele trebuind ajustate. Dar in rest ar fi de ajutor, ca poate ar fi mai putini cei care ar intreba " Am o sursa de 24 V si 5 A. Pot alimenta un consumator de 24 v si 2 A, sau se prajeste?". Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 5, 2011 Partajează Postat Februarie 5, 2011 probabil ca reactia mea e deplasata dar ea deriva din faptul ca dupa 9 pagini de discutii tot mai erau vizitatori pe forum care doreau sa cumpere acel dispozitiv si sa vada cu ,,ochii lor,, adevarul iar problema cu electronistii este ca puteau da explicatii rezultate din aplicatiile particulare, in domeniul nostru,si sa mai reduca din avantul neavenitilor pt. ca nu e totusi un forum de retete culinare cu stima Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 5, 2011 Partajează Postat Februarie 5, 2011 probabil ca reactia mea e deplasata dar ea deriva din faptul ca dupa 9 pagini de discutii tot mai erau vizitatori pe forum care doreau sa cumpere acel dispozitiv si sa vada cu ,,ochii lor,, adevarul Pai si ce vi se pare asa ciudat...asa e omul nostru (continuarea rimei n-o mai zic ca e rusine ). Dupa 5 ani de "trait bine" au votat ca sa mai "traiasca bine" inca 5 ani! Si dumneavoastra vi se pare ciudat ca inca mai sant creduli care vor sa cumpere aparatul respectiv? Fara sa va suparati pe mine, chiar nu o zic cu rautate, in ce tara ati trait pana acuma? N-ati observat macar in treacat asa, o tendinta a romanilor de sadomasochism si o placere in a fi inselati?P.S. Apropo de explicatii bazate pe aplicatii particulare, pai nu s-a spus ( si de catre mine , si da catre alti useri) ca acea componeneta reactiva este foarte redusa in cazul instalatiilor caznice? In afara de motorul unei masini de spalat, unui frigider si al unui congelator, nu prea are ce sa cauzeze reactanta in cazul unei gospodarii obisnuite. Si oricum aparatele astea, majoritatea, vin din fabrica cu un condensator gata montat. Mai mult de atata.....nu stiu ce mai poate fi spus. Ca sant unii care nu pot fi convinsi nici cum..asta e alta poveste! "E forum, e gratis, fiecare spune si crede ce vrea". Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum