rasputin Postat Noiembrie 3, 2010 Partajează Postat Noiembrie 3, 2010 În sistemul electroenergetic, transformatoarele fac parte din categoria surselor; .Chestiunea de mai sus, vrea să însemne ce ?. Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Noiembrie 4, 2010 Partajează Postat Noiembrie 4, 2010 Vrea să însemne că sistemul în sine este atât sursă cât și consumator de putere reactivă, fie ea cu caracter inductiv sau capacitiv... adică Q nu circulă pe stradă cu sens unic. Rău cu rău, da' și mai rău fără el. Instinctul ne spune că orice element care primește putere mai mult decât cedează, în cazul nostru reactivă, este până la urmă "consumator". În realitate, nu putem spune că Q se consumă pentru că nu produce lucru mecanic, nu transferă energie utilă; ea se plimbă prin rețea, între sursă și consumator. Link spre comentariu
rasputin Postat Noiembrie 4, 2010 Partajează Postat Noiembrie 4, 2010 Mai concret, care este mecanismul prin care transformatorul devine atît sursă cît şi consumator de energie reactivă ?.Insistaţi pe partea de producere a energiei, că la consum pricepe tot muritorul de rînd.Afirmaţi,în primul post, că transformatoarele sînt surse de energie, nu specificaţi de care energie produce.Din primul post e clar doar ce energie consumă, ce energie produce nu mai este clar. Deci ce fel de energie produce şi care este mecanismul de producerea ei ?. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Noiembrie 4, 2010 Partajează Postat Noiembrie 4, 2010 Cred ca toate minunile astea de redus curentul se bazeaza pe o necunoastere a populatiei. Daca ar veni careva cu un dispozitiv si v-ar zice ca daca il baga intre apometru si chiuveta si iese mai multa apa din el in chiuveta decat intra din apometru.... cred ca nu prea multi ar crede, asa-i? Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Noiembrie 4, 2010 Partajează Postat Noiembrie 4, 2010 care este mecanismul prin care transformatorul devine atît sursă cît şi consumator de energie reactivă ?e clar doar ce energie consumă, ce energie produce nu mai este clarMă refeream la faptul că în sistem transformatoarele sunt considerate ca făcând parte din categoria surselor din punctul de vedere al consumatorului pe care-l alimentează, evident nu în sensul că ar fi o sursă autonomă de energie. Consumatorul "vede" doar linia pe care este alimentat (cu parametrii aferenți) și sursa de la capătul ei, adică transformatorul prin care primește energie din sistem.Liniilor electrice li se atribuie diferite mărimi pentru a caracteriza parametrii electrici ai acestora; printre acestea se numără și susceptanța, reciproca reactanței. Reactanța capacitivă a liniei este dată de modul în care se comportă conductorii liniei între ei, respectiv față de pământ; fiecare conductor străbătut de curenți formează armăturile unui condensator în raport cu celelalte conductoare și cu pământul, iar dielectricul este aerul dintre ele (la liniile aeriene) sau straturile de izolație (la liniile în cablu).Având în vedere lungumile de kilometri sau chiar sute de km pe care se întind aceste linii, curenții capacitivi induși în ele de către capacitățile parazite nu sunt deloc de neglijat. Astfel, transformatorul poate lua energia reactivă de care are nevoie chiar de pe linie, caz în care aceasta se va deplasa în sens opus puterii care merge către consumator. Link spre comentariu
bolek Postat Noiembrie 4, 2010 Partajează Postat Noiembrie 4, 2010 Având în vedere lungumile de kilometri sau chiar sute de km pe care se întind aceste linii, curenții capacitivi induși în ele de către capacitățile parazite nu sunt deloc de neglijat. Astfel, transformatorul poate lua energia reactivă de care are nevoie chiar de pe linie, caz în care aceasta se va deplasa în sens opus puterii care merge către consumator.1. Daca nu ar fi de neglijat, de ce totusi se neglijeaza , la 50Hz? Folositi un dielectric foarte bun in cablurile alea, adica cu permitivitate ridicata? Cred ca nici la regimul de functionare in gol, nu prea merita luate in seama, darmite in sarcina...La liniile aeriene nici nu mai zic, sunt cativa metri de aer intre ele...2.Traful POATE lua, adica, are de ales? "de care are nevoie"? Configuratia schemei nu e mereu la fel? Se modifica capacitatile alea , daca tot nu vrem sa le neglijam? Sau se modifica inductanta bobinelor trafului? Mai degraba ar merita bagata in seama Pdelta (deformant/distors), care face "sinusoida" de la priza mai mult o gluma proasta. Dar de asta se ocupa cu succes electronicele noastre cu surse care mai de care mai "poluante" pt retea, si asta e alta poveste. Daca vorbim de hackereli la contoarele moderne electronice, eu unul as studia cam la ce tip de perturbatii nu se descurca el. Insa asa ceva nu se discuta pe forumurile care vor sa mai vada ziua de maine. Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Noiembrie 5, 2010 Partajează Postat Noiembrie 5, 2010 Daca nu ar fi de neglijat, de ce totusi se neglijeaza , la 50Hz? Unde ai auzit asta?! Cred ca nici la regimul de functionare in gol, nu prea merita luate in seama, darmite in sarcina Ba tocmai, doar la liniile slab încărcate și în special la cele lăsate în gol (fără sarcină, dar alimentate de la un capăt) acești curenți duc la o creștere a tensinunii pe linie cu până la 15%, chiar și mai mult la liniile de foarte înaltă tensiune (cele peste 400kV) cu lungimi mari, în jurul a o mie de km. Sigur că acest fenomen este periculos atât pentru izolatori (cum ar fi cei de susținere a conductarelor, dar și distanța între conductoare) cât și pentru celelalte echipamente ce deservesc linia (de comutație, protecție, măsură, etc.), care nu au fost proiectate pentru a funcționa timp îndelungat la astfel de supratensiuni. De aceea, în stații se montează bobine astfel calculate încât curenții inductivi să se reducă reciproc cu cei capacitivi și astfel linia să fie adusă în parametrii normali. În sarcină, acești curenți nu mai ridică astfel de probleme, ei aducând un aport natural de energie reactivă. Efectul Ferrantti Susceptanta capacitiva a LEA Traful POATE lua, adica, are de ales? "de care are nevoie"? Are nevoie de Q pentru "consumul propriu", deci nu are de ales dacă ia sau nu... dar sursa din care o ia nu este tot timpul aceeași. Configuratia schemei nu e mereu la fel? Dacă linia respectivă nu are o configurație radială și este interconectată și cu alte linii, energia poate circula fără probleme în ambele sensuri, în funcție de nevoi. Să nu uităm că majoritatea generatoarelor sincrone sunt mașini reversibile, deci pot funcționa și în regim de motor... și în cazuri speciale se întâmplă și acest lucru. Se modifica capacitatile alea , daca tot nu vrem sa le neglijam? Am stabilit care sunt armăturile respectiv dielectricul acelor condensatoare cărora le-am atribuit susceptanța liniei. Cum acestea variază influențate de o multitudine de factori, nici capacitățile nu rămân mereu aceleași. Mai degraba ar merita bagata in seama Pdelta (deformant/distors), care face "sinusoida" de la priza mai mult o gluma proasta. Dar de asta se ocupa cu succes electronicele noastre cu surse care mai de care mai "poluante" pt retea, si asta e alta poveste. Într-adevăr, e altă poveste... Daca vorbim de hackereli la contoarele moderne electronice, eu unul as studia cam la ce tip de perturbatii nu se descurca el. Insa asa ceva nu se discuta pe forumurile care vor sa mai vada ziua de maine. Dar se discută fără reținere pe la facultate, că doar un inginer trebuie să cunoască foarte bine inclusiv metodele de fraudare a sistemului... pentru a ști cum să le prevină și contracareze, desigur! Link spre comentariu
rasputin Postat Noiembrie 5, 2010 Partajează Postat Noiembrie 5, 2010 Acu' colegu high_voltage_tm, după cele postate de dvs. mă încearcă oarece jenă faţă de dvs.Dat fiind posturile prin care sa tot încercat a se sugera tot felul de năstruşnicii pe aici, sincer, am crezut că sînteţi unul dintre ei.Acum m-am dumerit că numiţi sursă transformatorul, prin prisma consumatorului. Legat de linii electrice, tangenţe (şi prinderi de urechi), am avut pînă la 110kV, mai sus nu, doar din poveşti şi teorie. Deci, măcar la modul de poveste, intuiesc despre ce vorbiţi, însă nu sînt sigur că mulţi dintre colegi înţeleg aceste aspecte.Ce vreau să spun este faptul, că duceţi discuţia într-o zonă în care nu mai discutăm de culori fundamentale, vorbim de nuanţe,motiv pentru care cred că veţi avea multe de explicat, asta dacă nu alunecă discuţia spre te miri ce .Oricum ar fi, spor la explicat. Toate cele bune, Rasputin. Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Noiembrie 5, 2010 Partajează Postat Noiembrie 5, 2010 Ce jenă? Aici discutăm liber și fiecare își prezintă punctul de vedere! Eu doar încercam să susțin afirmația lui blazeu, considerând că aceasta este corectă... depinde doar din ce unghi privim. D-le Rasputin, Puterea/curentul reactiv(a) il putem considera circuland in orice sens Într-adevăr, am deviat de la subiectu linițial... dar am considerat că gluma aceea cu reducerea consumului a fost deja savurată de toată lume și alte comentarii serioase nu mai pot fi făcute pe marginea acestui aspect.Oricum, faza cu cocoloașele de curent e deja legendară, mai ceva ca perversa de pe Tg. Ocna; am râs de m-am zăpăcit, împreună cu colegii de la facultate. P.S. nu-mi place când cineva mi se adresează cu dumneavostră, mai ales că nu mi-am prins urechile îndeajuns de mult cu problemele reale ale acestei meserii, foarte frumoasă de altfel; și chiar de n-ar fi așa, oricum nu mi se pare potrivit stilu' ăsta protocolar între membrii forumului. O seară faină, hvt. Link spre comentariu
rasputin Postat Noiembrie 7, 2010 Partajează Postat Noiembrie 7, 2010 Dacă chestiunea cu trafo văzut ca sursă, o accept, şi asta prin prisma sistemului energetic, pentru că altfel menirea unui trafo rămîne aceea de a modifica parametrii sub care este furnizată energia electrică. Energia în cauză(activă sau reactivă) fiind produsă de un generator. Faptul că o linie electrică, prin capacităţile parazite, poate aduce un aport de energie reactivă în sistem,este adevărat.Tot atît de adevărat este şi faptul că un trafo nu va aduce nici un aport de energie(activă sau reactivă). Povestea cu :Puterea/curentul reactiv(a) îl putem considera circulînd în orice sens, nu o mai accept. Reafirm : Puterea/curentul reactiv, circulă de la sursă la consumator;şi unde(pentru a nu se naşte confuzii),sursa ,ca termen, se subtituie generatorului de energie reactivă, iar consumatorii sînt: motoare asincrone, transformatoare, cuptoare cu inducţie. Analizaţi mai adînc problema,şi dacă nu iese la socoteală, ziceţi de ce(argumentaţi, dar nu prin chestiunea cu trafo=sursă, asta e altă poveste) , şi eu am să revin pentru a argumenta cele spuse. S-auzim de bine,Rasputin. Link spre comentariu
alex66 Postat Noiembrie 10, 2010 Partajează Postat Noiembrie 10, 2010 Contorul pt consumatorii casnici inregistreza puterea aparenta!Cum bine stiti contoarele vechi(cele cu disc)au doua bobine una de curent si alta de tensiune care este permanent alimentata,in momentul in care alimentam un consumator prin bobina de curent va trece un curent proportional cu puterea consumatorului.La contoarele digitale exista bobina de curent iar cea de tensiune e integrata in circuitul de masura si afisaj.Cos de phi este pentru un consumator randamentul sau, de aceea pt sarcini rezistive cos de phi=1.E ideal sa avem in cazul sarcinilor inductive cos de phi=1 dar ar presupune sa nu avem pierderi,in cazul unui transformator de exemplu pierderile se datoreaza rezistentei pure a bobinajului,calitatii miezului magnetic,curentilor turbionari etc.In concluzie nu exista un aparat minune care sa reduca consumul de energie electrica ci doar consumatori mai eficienti.PS.Am vazut in seara asta la tv ca si pt autovehicule exista dispozitive minune care reduc consumul de carburant,formate din 2 magneti pusi pe conducta de alimentare a motorului,cica desparte moleculele de carburant si astfel motorul consuma mai putin.Credeti?Eu nu,nu,nu si nu. Link spre comentariu
alex66 Postat Noiembrie 10, 2010 Partajează Postat Noiembrie 10, 2010 Curentul, cand curge el asa pe fir, mai vine cu cocoloase. E un fapt dovedit stiintific.La intrarea in aparatele electrice intalneste o siguranta fuzibila cu sectiunea foarte mica si curgerea nu mai este atat de uniforma, aparatul respectiv mai da cate un rateu, mai scapa curent nears ("fura curent") si de aici un consum mai mare.De asemenea in cazul becurilor, cand trece prin filament, cocoloasele mai mari fac becul sa clipoceasca ("fura curent").Acest dispozitiv absolut inovator, de mare angajament tehnico-ingineresc, fluidizeaza curentul electric si il face sa curga mult mai usor prin circuite. Frecarile se reduc substantiabil. Caldura disipata scade uimitor.Consumul de energie va scadea cu pana la 30%, in functie de consumatorii din fiecare locuinta.P.S.: Astia care nu crede sunt niste ignoranti, care crede ca le stie pe toate.Da si sa mai stiti ca mai sunt si electroni lenesi care merg alene si cand vin aia mai vioi nu au loc sa treaca de astia lenesi ca,de,sarma are si ea o grosime! Link spre comentariu
blazeu Postat Noiembrie 10, 2010 Partajează Postat Noiembrie 10, 2010 Da alex66! Imi venea sa sparg televizorul, cu Protv cu tot!"Romanii economisesc!" Si da-i si exemplifica, si cu "economizorul" electric, si cu magnetul pe conducta de benzina... Toate prezentate "pe bune"!!!Pentru d-l Rasputin:Proful meu de fizica imi explica generarea puterii reactive asa: componentele reactive (adica inductanta bobinei sau capacitatea condensatorului) produc defazarea intre tensiune si curent, acumularea de energie in campul magnetic in primul caz si electric in cel de-al doilea avand un caracter "inertial"; energia este apoi restituita in retea, unde circula INVERS, catre generator (sau un eventual element de compensare).Daca e sa consideram ca energia reactiva circula intr-un singur sens, atunci acela e clar, de la consumator INAPOI spre generator (altfel, producatorul si distribuitorul nu ar fi afectat de existenta ei, care reduce capacitatea de transport a liniei!)Daca aveti alta explicatie, sunt pe receptie.Toate cele bune! Link spre comentariu
vfp_marius Postat Noiembrie 10, 2010 Partajează Postat Noiembrie 10, 2010 da am vazut si eu reprtajul la tv , parerea mea e ca da e pe bune ,consumul scade luatziva su nu vetzi regreta asta e mesajul transmis de producator ,catre fraieri oamenii cu cap stiu ce stiu ,la tv apar NUMAI PROSTII ,de adormit parintzii, ideea e simpla acum in vremea asta de criza apare unul la televizor cu un reportaj si ii face pe oameni mai credibili si mai orbi in acelesi timp si ei se duc ca inecatzii si cumpara la disperare , si la urma lunei cand vine factura ,SURPRIZA , ca in cantec "ce bine imi pare ca ai luat TZEAPA " vanzatorul isi strange taraba si pleaca in alt oras . pe mine nau cum sa ma pacaleasca mai ales cu consuml la masina , da la curent o fost tare faza un mic aparat, cat unul oleaca mai mare de alungat tzantzarii sami reduca consumul de curent ,poate invers , un studiu sa facut pe undeva in america lam vazut pe discovery ,doar ledul de la tv daca sta aprins itzi ia mai bine de 20 dolari pe an , asa ca ganditzi bine ce cumparatzi ,poate induplecatzi vanzatorul sa vil lase in perioada de proba . Link spre comentariu
LostCell Postat Noiembrie 10, 2010 Partajează Postat Noiembrie 10, 2010 In documentu postat de alexutu la pagina doi se vede clar ca consumul de putere activa creste odata cu conectarea dispozitivului minune deci este in defavoarea consumatorilor casnici la care se contorizeaza doar energia activa.contor de asta am eu http://electric-com-3m.grup-energo.ro/p ... ica-10-40a pdf http://www.electromagnetica.ro/ro/pdf/contor1ro.pdf Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum