Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dispozitiv pt reducere consum curent?

Postări Recomandate

In cutie e un condensator de ......cativa uF,si are rolul sa reduca frecarea curentului in "sarmele" frumos colorate de 1-2,5 mmp cu care se leaga cutia magica de reteaua industriala de 320kW. :ras: Ma scuzati,poate sunt trei ,ca e vorba de retea mono(bi :ciuda: ) sau trifazata.Sincer,de mult nu m-am distrat asa de bine ............

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 191
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Vizitator jsidev

Vorbind la modul serios, contoarele de energie electrica inregistreaza puterea aparenta din reteaua consumatorului. Aceasta este suma vectoriala a puterii reale si puterii reactive (triunghiul puterilor), adica:Paparent=(Preal^2+Preactiv^2)^1/2Puterea reala este data de caracterul rezistiv al consumatorilor:Preal[W]=I^2*RPuterea reactiva este data de caracterul reactiv al consumatorilor (inductivi si/sau capacitivi) si caracterizeaza comportarea acestora in curent alternativ:Preactiv[VAR]=I^2*X, X=reactanta circuit consumatorPaparenta[VA]=I^2*Z, Z=impedanta circuit consumatorDaca in circuit se afla un consumator inductiv real, circuitul este RL serie:Paparent~Z1=RL+XL si contorul va inregistra aceasta putereXL=2*pi*f*LDaca la circuitul de mai sus se ataseaza in paralel un condensator, circuitul mixt serie-paralel:Paparent~Z2=XC*(RL+XL)/[XC+(RL+XL)] cu a valoare mai mica decat in primul caz (este echivalent cu legarea in paralel a doua rezistente)XC=1/(2*pi*f*C)Z2

Link spre comentariu

Eu stiam ca pentru consumatorii casnici se inregistreaza doar puterea activa....deci rostul dispozitivului nu e prea evident. Intr-adevar, se micsoreaza pierderile datorate rezistentei cablurilor de la contoar pana la consumatorii mei, dar nu cred ca sunt in vreun fel semnificativ.Cine imi poate confirma/infirma asta?

Link spre comentariu

Mda,dar este ceva pur teoretic.Tensiunea poate fi considerata constanta,dar daca se modifica cos fi nu neaparat ramane constanta si puterea.Daca vrem sa scapam de puterea reactiva, nu se poate rezolva local,prin legarea in paralel la fiecare consumator inductiv a unui condensator dimensionat corespunzator?La majoritatea aparatelor moderne asta se face din constructie.

Link spre comentariu

Pai da, asa se face. Din ce stiu eu in general se compenseaza pana la un cos fi = 0.9Acum sunt multe dispozitive, mai ales de putere mica care nu sunt deloc compensate(de exemplu cam tot ce are alimentare prin transformator de putere mica). La chestii gen aspirator este clar inclus un condensator, nu numai pentru a compensa factorul de putere cat si pentru deparazitare.De eu tot nu cred ca se masoara puterea aparenta la intrarea in casa ci puterea activa. De fapt, nu scrie "contor de energie activa" ?

Link spre comentariu

E un simplu condensator de c.a. care mareste factorul de putere in cazul sarcinilor rezistiv-inductive (majoritatea folosite prin casa); vedeti raportul de incercari ICPE; dispozitive similare (baterii de condensatoare) sunt folosite si in retelele industriale pentru imbunatatirea factorului de putere.

Link spre comentariu

la consumatorii casnici se masoara puterea activa. la consumatorii industriali e nevoie de baterii de condensatoare automatizate pentru a modifica factorul de putere in functie de variatiile caracterului reactiv al sarcinilor. nu e o treaba deloc usoara si nici ieftina. daca vreti sa va instalati asa ceva acasa sunteti bineveniti... faceti o favoare companiei electrice dar nu si voua.oricum daca va uitati in probele din site-ul mentionat mai sus se vede clar ca puterea activa scade doar in cazul aspiratorului... poate din cauza ca intre timp s-a facut rodajul rulmentilor :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări