Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplifcator clasa A - 40W finali necesari?


matzah

Postări Recomandate

Mi-a intrat in cap sunetul ala al clasei A pe care il gasesc tare agreabil, fie pentru ca amplificatoarele mele celelalte suna foarte prost, fie pentru ca vreau ca un amp clasa A sa sune bine (mental vorbind, placebo, autosugestie, etc). Am realizat un stereo de 2x7W cu 2N3055 si vreau sa-mi fac un sistem complet in clasa A. Inca 2 canale de 7W vor urma, problema ar fi subwooferul. Pentru o buna reproducere a frecventelor cat mai joase, voi supradimensiona fata de sistemele clasice, ajungand la un subwoofer echipat cu dif de 15". Am estimat (prin comparatie cu alt amp) ca voi avea nevoie de cam 40W putere utila pentru subwoofer, care de asemeni tre sa vina dintr-un amp clasa A. Schema originala folosita de mine era cea a lui Rod Elliott, cu al sau Death of Zen. Pentru a putea scoate 40W prin acea schema, voi avea nevoie de altceva decat 2N3055 ca si finali. Mai multi altceva-uri de-astea, dat fiind ca vor disipa o gramada imensa de caldura. Proabil va fi alimentat undeva intre 70-80V, dar vreau ca si o marja de siguranta sa inlocuiesc cu finali care pot suporta in limite de siguranta o tensiune C-E egala cu intrega tensiune de alimentare. Voi folosi mai multe tranzistoare in paralel pentru a incerca sa reduc disipatia termica pe fiecare final. Ma intereseaza cu ce as putea inlocui finalii 2n3055 cat sa reziste la o tensiune mare?, sa aiba capsula preferabil de plastic (stiu ca nu e cel mai ok pentru clasa A dar vreau sa-i pot monta mai usor pe radiatorul de care dispun) si... aici e chestia, sa se gaseasca in Romania la un pret mic, pentru a-mi permite sa-i cumpar in cantitati relativ mari.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • matzah

    5

  • edypro

    4

  • geordy

    3

  • indy666

    3

Top autori în acest subiect

Posibil sa mearga 2SC3907 - "180V 12A 130W" ; 2SC5200 "230V 15A 150W" <-numai sa fie luati de la un distribuitor de incredere :rade: Depinde acuma si cati vrei sa pui... Aia 2n3055 disipa foarte bine caldura fiind in capsula metalica; poate merg niste tranz tot TO3 dar de vreo 200W...Daca vrei sa alimentezi la +/-70-80V(nu stiu schema foarte bine; daca e alimentare asimetrica) mai bine pui MJL 21194, numai ca nu is prea ieftini...

Link spre comentariu

tocmai asta e chestia.. 2n3055 erau bunicei, ieftini si ok (am deja un amp facut cu ei si suna bine pentru "varsta" lor) insa capsula to3 e mai dificil de montat pe radiatorul de care dispun. Mai bine folosesc o capsula de plastic si bag o pereche in plus dar ii pot prinde direct pe radiator decat cu vreun profil de aluminiu pentru to3 ca la kiturile audio.

Link spre comentariu

Proabil va fi alimentat undeva intre 70-80V, dar vreau ca si o marja de siguranta sa inlocuiesc cu finali care pot suporta in limite de siguranta o tensiune C-E egala cu intrega tensiune de alimentare.

TIP35C ar rezista bine la 70V, poate sa caute si TIP35D care rezista la 120v.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

in final voi merge pe 2sc-urile propuse de zal. Am realizat deja 2 canale cu 2N-uri, pentru care aveam radiator pentru to3, acum voi mai face inca 2 cu finalii 2sc. Ideea este ca cele 4 canale vor constitui amplificarea vreunui neam de sateliti mici ai sistemului. Pentru acest scop, cam 10W sunt suficienti pe canal. Ideea originala cu ampul clasa A pentru subwoofer mi se pare oarece amuzanta acum. Fiind primele mele ampuri clasa A am constat si eu ca si altii cat de mare diferenta face un dumping factor mic la aceste ampuri fata de altele. Pur si simplu nu se renteaza conectarea unui difuzor de diametru mare, cel putin din varietatea destinata pentru uz ca si subwoofere. In final subwooferul va fi un ceva in clasa AB. Aveam prin casa o statie auto jbl cumparata de mine acum ceva timp in urma pentru partea de radiator, la un pret foarte mic. Ma gandesc eu sa fac un test comparativ intre ampul clasa A si ampul auto :da . Ce sa zic... ma asteptam logic ca ampul clasa A sa sune bine dar fata de dracia aia diferenta e de la cer la pamant. Momentan sunt foarte incantat de cum decurge micul proiect, fata de ampurile clasa AB care le-am facut, noul calorifer clasa A se comporta exemplar. Pe deasupra sunt ieftine (20-30 lei pe canal) si extraordinar de simplu de facut.

Link spre comentariu

scuza-ma te rog ca ma bag in thread-ul tau dar am nevoie de cateva pareri ..........am pus mana recent pe un amplificator cu tranzistori , sunt montati pe lateralele amplificatorului , 2 cate 2 .........amplificatorul functioneaza foarte bine , se aude clar pe ambele canale , insa nu inteleg de ce se incinge numai o parte a amplificatorului adica numai cei 2 finali montati in partea dreapta .......ceilalti din partea stanga nu se incing aproape deloc ....amplificatorul are 4 iesiri in sistem a+b , am montat boxele pe ambele sisteme si la fel face ......sa fie ceva defect ? atunci de ce se aude totusi pe ambele canale? multumesc anticipat pentru raspuns

Link spre comentariu

Sînt polarizaţi prea mult trz de pe acel canal, măsori între b-e la fiecare şi reglezi sub 600mVcc (funcţionare în clasa A), de preferat între 500-550mVcc (clasa AB), fără semnal.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări