feri.visky Postat Ianuarie 25, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 25, 2010 Domnilor! Nu am crezut ca voi declansa asa o furtuna cu acest topic... dar e bine... asa devine un forum viu...Oare unde sunt cei care discutau despre cabluri la topicul... trioda?Inainte de a intra in alte detalii va supun atentiei aceasta mica intepeciune (populara):-exista ingrediente (sau ingredienti...), avem arome si mirodenii si totusi nu toti suntem maestrii bucatari!-Multi fabrica cabluri din aceleasi ingrediente dar sunt numai catva care si stiu ce fac... Introducerea asanumitelor cabluri OFC (oxygen free cupper) adica cupru fara oxigen, {oxigenul care oxideaza pe o adancime considerabila materialul din cupru (umiditate, interactinea cu materialul izolator etc.)}, tocmai in zona in care curentii alternativi prefera sa circule (vezi efectul pelicular) face diferenta... Si fac diferenta (si de pret) si alte mici secrete cu care poti iesi in fata.Daca ai un amplificator 99.99% ok si o boxe 99.99% ok atunci nu iti ramane de cablul pentru perfectionare... Link spre comentariu
ratza Postat Ianuarie 25, 2010 Partajează Postat Ianuarie 25, 2010 Dac?-mi permite?i, exist? buc?tari doar reproduc re?etele altora, f?r? ca m?car s? încerce s? în?eleag?. Al?ii le creaz?. Link spre comentariu
fcon Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Domnilor! Nu am crezut ca voi declansa asa o furtuna cu acest topic... dar e bine... asa devine un forum viu...Pe orice forum, cablurile audiofile reprezinta un subiect sensibil si starneste extrem de multe pasiuni.Din aceasta cauza, pe unele forumuri exista, chiar, o intelegere tacita de a nu (mai) starni cuibul de viespi...Eu chiar m-am mirat la aparitia, poate nevinovata, a acestei teme (stiind ce se intampla prin alte parti), insa ma gandesc ca, majoritatea forumistilor fiind formata din oameni echilibrati, vor contribui un timp la acest topic, pana se va epuiza de la sine, fara contradictii si pasiuni iremediabile. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Mare dreptate are Feri cind face comparatia cu bucatarii priceputi.Exista cabluri cu constructie speciala prin care se tranafera semnale de o puritate greu de imaginat la frecvente enorme si la puteri mari fara a fi denaturate aceste semnale. De asemenea exista cabluri prin care se transfera semnale foarte mici, de ordinul micro voltilor sau poate mai putin prin medii zgomotoase. Aceste cabluri, pe linga calitatile electrice sunt si aspectuase. Ele sunt produse de adevaratii bucatari din domeniu si sunt mai eftine ca aceste cabluri audiofile chiar daca sunt construite din materiale speciale, probabil mult mai speciale decit cele mai speciale materiale audiofile.Aceste cabluri sunt insotite de fise tehnice clare, cu specificatii care pot fi intelese si din care poti sa-ti dai seama ce limitari au si unde pot fi folosite. Toate deficientele sau perturbatiile aparute pot fi masurate la aceste cabluri.In cazul cablurilor auduifile extreme, se zice ca nu ai ce sa masori. Dai mii de euro numai pentru ca unul zice ca "suna mai bine " si daca spui ca nu auzi diferenta iti spune ca nu ai ascultat in conditii bune sau pe sculele care trebuie. Sau ca "rezolutia boxelor" nu e buna. Daca totul e OK iti baga textu' cu " fenomenul psihoacustic" sau alte fenomene nemasurabile ca alterarea sunetul din modul de asezare a cristalelor in conductor, rezonanta moleculelor, microfonia sirmelor etc.Sub nici o forma nu afirm ca ar fi proaste cablurile audiofile! Sunt foarte bune, mai ales conectica folosita. Problema lor e ca pretul imens este justificat prin minciuni tehnice, marketing agresiv si mincinos. Minciunile sunt alese cu grija, in asa fel incit sa nu poata fi puse in evidenta. Puteti d-voastrea sa verificati aranjarea cristalelor sau continutul de oxigen al cablului? Dar rezonanta? Sau macar sa masurati ce efecte are? Vine unu' si-ti spune ca e o diferenta de sunet "ca de la cer la pamint". Tu ce-i raspunzi?Am fost trimis sa ascult si o sa-mi dau seama de diferenta. Ei, am fost. Nu mi-am dat seama de diferenta. Nu am putut sa aud ca sunetul e "mai transparent" si nici de fenomenul "psihoacustic" schimbind intre ele cabluri de buna calitate. Poate am urechi de tabla sau stau prost cu psihicul.Astia sunt adevaratii bucatari?O vaga banuiala am referitor la sunetul diferit (sesizabil) pe care l-ar putea avea unele cabluri de semnal ultra scumpe, si anume ca mufele ar putea contine ceva elemente LC care schimba putin sunetul nu se stie daca in bine sau in rau, dar il schimba. Nu am avut ocazia sa tai un asemenea cablu, dar daca voi avea vreodata in mina si mi se vor parea unele masuratori asupra lui dubioase nu voi ezita sa-l demontez. Link spre comentariu
iulidan2 Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Este cea mai clara si logica descriere; traind in epoca marketingului agresiv, orice afirmatie, nesustinuta de masuratori concrete si repetabile, nu poate fi luata in considerare. Link spre comentariu
feri.visky Postat Ianuarie 26, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Este si acesta un adevar... Totus greu imi vine sa cred ca cineva investeste doar de dragul artei sa lamineze cupru pur 99,9999%, sa le arginteze (sau nu), sa le izoleze special ca mai apoi sa le rasuceasca, iar sa le izoleze, sa le ecraneze de nu stiu cate ori etc., etc. Ca apoi tot ce se zice despre parametrii (capacitanta, inductanta, rezistenta etc.) tehnici sau mai putin tehnici sa fie simple speculatii!Nu merg departe, dar cand aud pasiunea cu care vorbesc lazaroiu, valdemara, viobio, VTP, blu etc., etc. de cum suna una alta... ce mai... ei sunt maestrii nostrii bucatari pe care noi (bucatarii) muratorii de rand doar ii copiem, vorba lui ratza (cu care sunt de acord cu exceptia avatarului sau...) Link spre comentariu
bolek Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 doar de dragul arteiarta + (multi) bani. Link spre comentariu
ratza Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Nu merg departe, dar cand aud pasiunea cu care vorbesc lazaroiu, valdemara, viobio, VTP, blu etc., etc. de cum suna una alta... ce mai... ei sunt maestrii nostrii bucatari pe care noi (bucatarii) muratorii de rand doar ii copiem, vorba lui ratza (cu care sunt de acord cu exceptia avatarului sau...)Eu unul nu sînt în stare nici s? copiez cum trebuie. Încet încet am început s?-mi educ urechile. Am sim?it o schimbare major? de timbru cînd am trecut de la LM3886 la EL84. ?i între l?mpi de produc?ie diferit? (EL84 vs 6P14P) am sesizat u?oare diferen?e, de?i nu pot spune c? una sun? mai bine sau cealalt?. Sînt diferite ?i atît. Cabluri am încercat ?i eu mai multe, de la li?? chioar? la cabluri ecranate de AF ?i RF, îns? n-am sesizat diferen?e, exceptînd li?ele chioare cu care prindeam radio. Nu exist? cel mai bun, ci doar ceea ce-?i place mai mult (copyright Aurelian Mateescu).P.S.: Avatarul meu nu are alt rol decît cel de a stîrni zîmbete. Prima dat? cînd am v?zut fotografia am rîs cu lacrimi, face parte dintr-o serie. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Intr-adevar, cei pomeniti de tine vorbesc foarte frumos, pasionat si corect despre calitatea sunetului si a aparaturii si tehnicii folosite. Stima maxima pentru ei (si nu numai pentru ei). Acesti domi au acoperire logica si stiintifica la toate afirmatiile lor.Acum, hai sa ne distram putin: Eu am sa prepar in felul urmator o ciorba "culinarofila" din ingrediente culinarofile. Astfel carnea, pentru inceput o voi criogena la -180 grade, dar nu oricum. In momentul in care cristalizeaza apa din fibre, aplic un cimp magnetic pentru ca orientarea cristalelor sa fie in lungul fibrei.Dupa decongelare (decriogenare) o afum la fum de lemn nobil, dar nu oricum: particulele de fum sunt sortate si accelerate electrostatic pentru o mai buna interactiune cu nucleul celulelor din care e formata carnea. In felul asta prepar ingredientele culinarofile. Dupa asta, predau toate ingredientele unui mare bucatar care va prepara o ciorba de fasole cu afumatura culinarofila.Am as fac reclama, poate iau legatura cu citeva mari restaurante, le expun proiectul, le explic ca portia de ciorba o vind cu 1000E, dar fiind unicat in lume ei pot sa o vinda cu 3000E portia. Ei anunta meniul si modul de preparare si CULMEA, vor incepe sa apara curiosii bogati. Daca ciorba chiar e buna (de la premiza asta am plecat), sigur voi cistiga ceva bani si imi va creste clientela.Nici un tratament special pe care l-am facut nu e verificabil ulterior nici prin gust nici prin masuratori. Singurul mod de a afla daca a fost facut e sa fi prezent cind se face.(bine, in arta culinara poate ar merge alte tratamente "culinarofile" dar astea tehnice mi-au trecut prin minte)Eu, ca om normal, prefer o ciorba buna, la pret normal in locul unei ciorbe bune culinarofila la pret culinarofil. :ras:A....Feri, sa sti ca fire din cupru (nu stiu exact de ce puritate dar oricum ridicata) izolate independent, rasucite cu mai multe straturi de ecranaj izolate inependent se folosesc dinainta aparitiei termenului de audiofil, in aplicatii pretentioase sau speciale. Link spre comentariu
mila Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Depinde ...........si cea mai rea ciorba pe care o va face Marie lui Ion va fi buna in fonctie de cat de foame ii lui Ion.Ratza are perfecta dreptate...........................................si nu mi-e foame chiar credeti ca aia vand cabluri bagate in azot lichid?Si daca o fac se aude diferenta!Inca vreau sa aud diferenta care o face una bucata LEMN DE FAG plasata pe un cablu de boxe la o anumita distanta de la un capat!....Tu Marie las ciorba ca acum scriu!>feri draga am postat la triode ca acolo a inceput balamucu cu cablurile dar citesc cat pot din toate posturile......cu placere!si mai si postez din cand in cand parerile mele ,care sper ca intereseaza si pe altiieh pacat ca am aflat destul de tarziu de aceat forum! e foarte dinamic si interesant! Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Mila, acum eu zic ca exista clar cablui rele, bune, foarte bune... dar indiferent cit de bun e, nu are cum sa coste mii de euro un cablu de un metru cu mufe. Aici apare fenomenul de care vorbeam mai sus. Ca sa ceri banii astia trebuie sa inventezi motive credibile si nemasurabile. Nu exista materiale si tehnologii reale si utile atit de scumpe pentru un cablu audio de 1m. Eventual daca iti deschizi o mina de argint doar pentru un model de cabluri, sa nu cumva sa fie impurificat minereul doar de gindul ca o parte din argintul extras va fi utilizat si la bijuterii.Chiar si vizulal, intre anumite limite, poti face diferenta intre un cablu bun si unul rau, prin aspect, tinuta, conectica etc. De exemplu cabluri cu mufe RCA si mufe de panou RCA gasesti foarte greu bune. Primul motiv e ca dupa un timp nu fac bine contact chiar mufe cu nume grele. Asta masurabil si audibil. Poate nu se intrerup de tot dar poti observa ca ceva nu suna bine si misti cablul si totul revine la normal. Data viitoare cind patesti, masori si constati o rezistenta de contact de sute de ohmi. Iata un exemplu de cablu prost, sau mai bine zis groaznic. In situatia asta sunt majoritatea cablurilor RCA de pe piata. Probabil ca alea de mii de euro fac contact dar sa fi sigur ca nu voi afla niciodata. Unul cu multi bani si pasionat, dupa ce a schimbat vreo citeva cabluri din astea de 20-50E bucata, isi cumpara unul cu 3000E care face contact si care, neavid nici oxigen, "suna" mai bine. Normal, cum sa nu sune mai bine un cablu de 100 de ori mai scump NU? Suna de 100 de ori mai bine! Diferenta ca de la cer la pamint! "Imediat sunetul a devenit mai deschs, mai putin incarcat, soundstage-ul, transparenta sunetului,....De fapt nici nu e scump pentru ce imi ofera..." Asta fiind comparatia cu ce a auzit cu o zi inainte, cind s-a enervat ultima data pe cablul vechi. Link spre comentariu
mila Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Corect ,se gasesc pe piata cabluri proaste calitativ ,eu ma enervez cam de 2 ori pe zi si gasesc urgent un cablu RCA cu 1,5 ron!cam atat trebue sa tina 1 ZI de ...1000 de euro cumpar atatea cat sa-mi ajunga! acum ca am facut calculul cate cabluri de 1,5Ron cumpar m-am linistit! Cum ies pe poarta fabricii e vis-a-vis un magazin cu cabluri si acumulatori de UPS (unu de 7Ah costa 35Ron si are 3 luni garantie ) deci un cablu RCA pe zi si un acumulator cam la 3-4 luni!Glumesc desigur si sper sa luati ca atare spusele mele de mai sus!Seamana cu gluma: de ce sa-mi i-au Mercedes cand pot sa-mi i-au 6 Logan! unu la 2 ani ! Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Ei si tu. Sculele bune sunt scule bune. Aici intervine si placerea de a le avea/ manevra. (Un Mercedes nou poate fi mai ieftin decit o pereche de boxe audiofile - parca ultimul pret auzit de mine la boxe era 140000E sau poate $ ca nu m-a interesat prea tare) Ca sa nu ziceti ca vorbesc fara acoperire am sa spun cam ce cabluri pentru audio folosesc (desi am cumparat si mult mai scumpe, asa de test): din seria Viablue cite un cablu pe semnal (deci pt stereo 2 cabluri), chiar daca intern unele au cite 2 fire: http://69.16.203.67/~audioalc/cabluri/interconect.htm Mufe din seria Viablue T6S, RCA M01....05, OMC1616 http://69.16.203.67/~audioalc/cabluri/rca.htm Conectori ce panou RCA SCMC http://69.16.203.67/~audioalc/amplif/socket/sockets.htm Eu de aici cumpar tot felul de materiale pentru ca imi e foarte laindemina si nu platesc transport. De mult nu mai cumpar cabluri gata facute. Uite aici: download/file.php?id=24898&mode=view e o poza pusa de mine mai de mult. In ampliful cu lampi e conectat un cablu cu materialele de mai sus. Chestiile astea fac contact. Oricum nu trebuie schimbate zilnic. Link spre comentariu
mila Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Mersi Misa pierdusem numele firmei Audio.....au pe stoc tot ce afiseaza pe site? incat timp onoreaza o comanda? Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Nu stiu si nici nu discutam aici asta. Eu sunt un simplu cumparator. Vezi ca e un numar de telefon. Suna. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum