mișa Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 Daca osciloscopul nu are traf de separatie atunci nu e indicat sa masori direct reteaua. Ideea e ca nu alimentarea osciloscopului de la retea in loc de baterii da erori la masuratoare. Daca un osciloscop face asta atunci e defect.PS: @lazaroiu, Cu o pagina in urma misa ii sugera lui valderama ca problema ar putea fi de la alimentarea osciloscopului. Un asemenea osciloscop ar avea o problema. Oricum in urma masuratorii dvs se vede ca nu in toata Romania sinusoida are probleme. Depinde mult de distanta pina la transformator. In cazul dvs pe 500m aveti 110Kv=>20Kv=>400V.Adigh, cred ca ai inteles gresit. Eu nu am sugerat asta pentru ca doar un osciloscop defect ar putea face asemenea figuri. Eu am observat pe vremuri oscilograme asemanatoare cu cele prezentate de valderama tot in secundarul unor trafuri de alimentare. Cind am vazut asta, am osciloscopat reteaua si spre marea mea surprindere poza era frumoasa. Acele trafuri erau prost realizate si deformau. Pur si simplu nu mi-a venit sa cred ca reteaua e atit de deformata in zilele noastre si am banuit ca traful lui valderama are o problema de care valderama nu stie. Ce-i asa mare lucru sa nu stii ca un traf de prin atelier deformeaza?Chestia cu traful separator pe alimentarea osciloscopului e numai pentru siguranta. E posibil ca daca nu-l pui, daca nu masori pe care borna a retelei pui masa sondei, sa faci scurt datorita impamintarii. Scurt de ala cu fulgere si tunete care iti poate distruge sonda sau chiar osciloscopul. Link spre comentariu
adigh Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 Calculatoarele sunt o nimica, nu au pondere in turtirea virfului alternantei. Linia are rezistenta interna mica.Stii cat consuma un CPU ?dar un HDD ?Un parc de 500-600 PC-uri nu este deloc de neglijat. Cind am spus ca calculatoarele nu au pondere am spus asta comparind cele 5-600 de calculatoare cu cele citeva sute de motoare de (5KVA...100KVA). Raportat la puterea motoarelor intr-adevar nu au pondere. Asta in acel mediu industrial. La uzul casnic aparatele care au in dotare acele surse de care vorbeam pot avea pondere mult mai mare. @misa, Cu siguranta e vorba de o neintelegere. Uneori vorbim incrucisat, mai multi, fiecare referindu-se la altceva. Pina la urma o limpezim daca suntem de buna credinta. Link spre comentariu
mișa Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 Calculatoarele sunt o nimica, nu au pondere in turtirea virfului alternantei. Linia are rezistenta interna mica. Stii cat consuma un CPU ?dar un HDD ? Un parc de 500-600 PC-uri nu este deloc de neglijat. Cu cit distanta de transformator e mai mare cu atit sinusoida e mai usor deformabila Aoleu !!! In situatia asta, standardele europene care le aplica si ANRE (max 8% distorsiuni) nu ar trebui sa mai existe .Si nici reactantele generate de consumatori . Sti care e problema...cred ca oscilogramele alea au mai mult de 8% distorsiuni... O punte redresoare urmata de condensator de filtraj si consumator perturba mult, in sensul ca produce acele paliere de pe sinusoida. Cauza e ca apare consum doar pe virful sinusoidei cam 10% dintr-o perioada. In aceasta situatie, daca consumatorul de curent continuu de dupa filtrare consuma 1A, secundarul trafului va vedea virfuru de 10A pe 10% din timp. Tot asa si reteaua va vedea consum doar pe virfurile alternantelor. Asta duce la aplatizarea virfurilor ca in oscilograma, cu atit mai mare cu cit rezistenta interna a retelei e mai mare, deci cu cit cablurile sunt mai lungi. Link spre comentariu
adigh Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 Eu nu umblu cu sculele dupa mine dar cine are posibilitatea si cheful necesar poate face o poza cu forma curentului prin primarul unui transformator ce alimenteaza un consumator de care vorbeam. Se inseriaza o rezistenta de valoare mica, 1 ohm de exemplu, cu primarul trafului unui consumator cu redresare, filtrare si consumator. Poate fi si un amplificator cu tuburi. Ar fi bine ca intre punte si condensatori sa nu existe vreo rezistenta de valoare mare. Apoi se pune una din sondele osciloscopului pe acea rezistenta iar cealalta sonda de pe al doilea canal in paralel cu primarul, e recomandat un divizor rezistiv. E interesant de vazut momentul cind curentul e maxim vizualizind in acelasi moment, sincronizat, si forma tensiunii si forma curentului. Link spre comentariu
blue Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 D-lor ,pina la urma prea multa teorie strica, nivelul radiatiei electromagnetice existente sub cerul patriei este atit de mare incit calea de patrundere a reziduurilor E.M. intr-un sistem sensibil precum corectorul RIAA de pilda poate sa ocoleasca partea de alimentare si daca ceva este constructiv in acest discurs ar fi dedectarea acestor influente. Eu zic ca o filtrare EMI si o redresare urmata de filtre pasive sau active minimalizeaza suficient efectele regimului deformant din reteaua electrica, in plus topicul d-lui Wiski a devenit foarte ...diluat Link spre comentariu
adigh Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 ...topicul d-lui Wiski a devenit foarte ...diluat"Foarte diluat" ar putea inseamna lipsit de substanta si superficial. Cred ca e doar un pic offtopic. Topice pure nu exista, subiectele se intersecteaza si foarte adesea din vorba in vorba se ajunge si la teme offtopic. Important e sa fie offtopicele interesante, ulterior se pot muta unde le e locul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2012 Partajează Postat Mai 3, 2012 ... Pur si simplu nu mi-a venit sa cred ca reteaua e atit de deformata in zilele noastre si am banuit ca traful lui valderama are o problema de care valderama nu stie. Ce-i asa mare lucru sa nu stii ca un traf de prin atelier deformeaza?...Mulţumesc pentru "încrederea" acordată misa ,specificasem de la începutAşa arată un sinus(din reţea... 50Hz) de "Ploieşti" ,incredibil -NU?(... ,să nu credeţi că a intrat un transformator în saturaţie...).... Link spre comentariu
zal Postat Mai 3, 2012 Partajează Postat Mai 3, 2012 Într-adevăr e important să vedem cam cu ce ne putem confrunta cînd alimentăm lanţul audio din reţea, să vedem ce măsuri de combatere se pot lua. Nimeni nu a reuşit să posteze oscilograme cu paraziţii din reţea. Pe ăştia trebuie să-i vînăm, dacă forma de undă nu o putem corecta local. Link spre comentariu
Shambala Postat Mai 3, 2012 Partajează Postat Mai 3, 2012 Banuiesc ca daca sunteti de acord moderatorul poate face un topic separat in care sa mute discutiile despre forma curentului si filtre de retea, topicul acesta redevenind curat si la subiect. Link spre comentariu
zal Postat Mai 3, 2012 Partajează Postat Mai 3, 2012 Absolut, mai ales că subiectul iniţial e mort de ceva vreme. Am deschis un subiect aici: http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=109890 Link spre comentariu
adigh Postat Mai 3, 2012 Partajează Postat Mai 3, 2012 Într-adevăr e important să vedem cam cu ce ne putem confrunta cînd alimentăm lanţul audio din reţea, să vedem ce măsuri de combatere se pot lua. Nimeni nu a reuşit să posteze oscilograme cu paraziţii din reţea. Pe ăştia trebuie să-i vînăm, dacă forma de undă nu o putem corecta local.Chiar daca cineva ar poseda apararura necesara si ar pune in evidenta parazitii retelei asta nu ar insemna mare lucru pentru ca ar evidentia doar care e situatia in locul verificarii. Sursele de paraziti sunt din cele mai diverse, frecventele deasemenea iar departarea de sursa conteaza si ea.O sa ne mutam dincolo dupa ce vor fi mutate discutiile de aici ca altfel nu mai e nici o continuitate. Link spre comentariu
ggg Postat Mai 3, 2012 Partajează Postat Mai 3, 2012 Sti care e problema...cred ca oscilogramele alea au mai mult de 8% distorsiuni...Eu nu am facut altceva decat sa pomenesc despre o norma UE care asta prevede, 8% . Acest parametru este valabil pt intrega retea nationala de energie , pana la punctul de transformare. Dupa transformator, Dumnezeu cu mila si mai depinde si ce vecini ai. Daca exista un vecin istet cu vreun "utilaj" care consuma "fara numar" si da peste cap factorul de putere calculat de proiectant pt acea linie , sunt probleme si pot apare distorsiuni de orice marime, indiferent ca este conectat la cap de linie sau la sfarsitul ei. Stii tu mai bine cum se dimensioneaza aceste linii.Si eu il cred pe Domn'Vali cu oscilograma prezentata aici. Dar mai cred si ca ar trebui sa puna mana pe un par si sa plece in vizita pe la "vecini" . Link spre comentariu
feri.visky Postat Mai 9, 2012 Autor Partajează Postat Mai 9, 2012 Este clar ca exista tot felul de "gadgetry", dispozitive tuning care au efectul aspirinei la piciorul de lemn... si totusi sunt comercializate de exemplu Creaktiv... Pe de alta parte exista si "cablarie" care participa pozitiv la "feeling"-ul audio... Am vazut (nu auzit!) un cablu de difuzor tip panglica din 22x22AWG cupru OFC argintat cu izolatie teflon (FEP) de la firma Nordost despre care se canta ode... mai stii? Sau cablurile van den Hul sau Quadrax cu 0.3 uH/m. E mult, e putin? Unii zic ca da altii ca nu... Sper sa nu interpretati postul ca si reclama dar solutiile constructive prezentate aici se pare ca deschid alte, noi usi... numai noi sa nu stam in curent! Link spre comentariu
adigh Postat Mai 9, 2012 Partajează Postat Mai 9, 2012 Este clar ca exista tot felul de "gadgetry", dispozitive tuning care au efectul aspirinei la piciorul de lemn... si totusi sunt comercializate de exemplu Creaktiv...Evident ca exista multe falsuri. Nu-mi trece prin cap sa iau apararea acestor falsuri dar mult prea adesea se categoriseste fals un filtru bun dar cu limitele lui. Multi nu stiu ce vor de la un filtru si se asteapta de la un filtru EMI ieftin si simplu, de exemplu, sa faca tot si sa acopere toti parazitii de pe toate frecventele si indiferent de nivelul parazitilor. Iar daca nu face asta atunci pentru ei e un fals. Un filtru atenueaza cu un anumit nr de dB o anumita banda de frecvente si atit. Daca un filtru nu atenueaza parazitii pe care ii avem nu inseamna ca in mod obligatoriu filtrul e un fals, poate nu e filtrul potrivit. Ar trebui sa facem o masuratoare ca sa ne putem da seama unde si cit actioneaza acel filtru. Repet, nu ma refer la falsurile veritabile. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 15, 2012 Partajează Postat Iunie 15, 2012 Daca tot s-a ajuns in subiectul "Ce mai inseamna azi HI-FI? DIN 45500 e invechit?" la dezbateri despre Damping Factor si cum in ecuatie intra si cablurile poate reusim aici sa vedem "cum sta treaba" cu "serpii" si amplificatoarele cu tuburi. Nu ma tin minte ce rezistenta a masurat misa la "serpii" lui si daca i-a facut pentru amplificator cu tuburi sau pentru SS. (la SS e clara treaba ca degeaba ai un amplificator cu DF mare daca pui niste cabluri de veioza) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum