blue Postat Mai 1, 2012 Partajează Postat Mai 1, 2012 Exact asa este si in Arad forma semnalului ca cel aratat de d-l Valderama, nu mi-a trecut prin cap pina acum sa-l vizualizez, in urma cu 25 de ani sinusul era foarte bun, deci factorul de putere este varza inseamna ca si in Europa aceasta caricatura de sinusoida este identica din cauza interconectarii energetice, gresesc ? Nu cumva din cauza randamentului afectat al aparatelor cu motoare si transformatoare platim mai mult ? Link spre comentariu
zbodeoc Postat Mai 1, 2012 Partajează Postat Mai 1, 2012 To be or not to be... PFC ☺ Link spre comentariu
adigh Postat Mai 1, 2012 Partajează Postat Mai 1, 2012 Pentru forma retezata a virfului sinusoidei nu e de vina factorul de putere ci inmultirea surselor cu redresare iar apoi filtrare. In acest fel se ia curent de la retea doar pe virful alternantei si de aici scadera de tensiune in zona de virf a alternantei.Sa privim partea buna a lucrurilor. Cu cit forma tensiunii se apropie mai mult de dreptunghi cu atit e nevoie de condensatori mai mici de filtrare iar acestia pot fi nepolarizati. Link spre comentariu
mișa Postat Mai 1, 2012 Partajează Postat Mai 1, 2012 Valderama, imi e cunoscuta forma aia de unda. Te rog fa un divizor rezistiv si masoara direct de la retea dupa ce alimentezi osciloscopul cu traf de separare pentru orice eventualitate. Vei avea o mare surpriza. (chiar merita efortul, sper ca nu s-a schimbat radical situatia de cind am facut eu masuratoarea) Nu am poze ale acestei masuratori si nu pot sa o fac acum pentru a pune poze. L.E. Da, ai dreptate, s-a schimbat radical situatia. Aia pusa de tine e forma de unda si din retea. Am reusit sa refac masuratoarea. Mai demult doar trafurile care se saturau aveau o forma de unda apropiata. Ma bucur ca am putut sa fac masuratoarea. Cred ca cel mai simpu de rezolvat aceasta situatie e filtrarea corespunzatoare a tensiunii continue de alimentare, dupa traf. Asta cind construiesti tu ceva...In rest, invertoare sinus. Iata reteaua din Cluj in direct, fara traf: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Retea/P1050578.JPG Link spre comentariu
adigh Postat Mai 1, 2012 Partajează Postat Mai 1, 2012 Acea cadere de tensiune la virful alternantei se datoreaza rezintentei interne a retelei. Daca am avea doar consumatori liniari, indiferent ca sunt inductivi sau rezistivi, forma de unda nu ar avea de suferit. Ar cadea toata sinisoida (tensiunea), pe toate zonele ei dar forma ar ramine aceeasi. Chiar si la consumatorii inductivi, ar apare defazaj intre curent si tensiune dar forma ar ramine aceeasi. Cum incarcarea condensatorilor se face pe virful alternantei (la sursele de care vorbeam), doar virful alternantei coboara (cadere de tensiune pe rezistenta interna a retelei). Chiar daca nu consumam noi, consuma vecinii cu care suntem in paralel. Nu trebuie sa ne ingrijoram de conectarea la liniile internationale. Liniile de foarte inalta tensiune stau mult mai bine fiindca sunt mai aproape de generator. Cu cit ne apropiem mai mult de consumator situatia sta mai prost. De la liniile de foarte inalta tensiune si pina la priza mai urmeaza traful coboritor la medie tensiune, apoi liniile de medie tensiune, traful la liniile de joasa tensiune iar apoi liniile de joasa tensiune. Toate acestea au o anumita rezistenta interna. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 Explicaţia asupra formei de undă din reţea dată de adigh este aproape garantată(împărtăşesc opinia acestuia ,aşadar multitudinea de punţi redresoare şi condensatori de filtraj conectate direct şi permanent la reţea conduc la această situaţie ,vârf de sarcină/vârf sinusoidă). Rezolvarea fiind dată de shambala sau misa. Sinusul din reţea departe de a fi "mai mult ca perfect",un simplu cablu(audiofil) nu poate reface forma de undă. Link spre comentariu
adigh Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 Bineinteles ca un cablu de alimentare audiofil nu poate reface forma de unda. La un moment dat ii spuneam lui zal ca are dreptate ca exista cabluri de alimentare adudiofile. Voiam sa spun ca intr-un steker mai mare se poate baga un filtru EMI simplu si cam atit. Un cablu cu filtru EMI se poate numi audiofil in masura in care are efect in audio. Nu-mi inchipui ca se poate reface forma de unda doar cu asa ceva.Refacerea formei de unda cu un filtru elimina armonicile retelei, armonici ce se pot extinde mult in spectrul audio. E deja mult dar mai trebuie completat sistemul cu un filtru EMI. Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 Cam asa arata forma tensiunii de 230V masurata cu un osciloscop (alimentat la baterii) direct in priza cu sonda atenuatoare.Atentie,tot experimentul l-am facut la serviciu (fabrica),unde sunt cateva sute de motoare alimentate din convertizoare AC/DC cu tiristori (5KVA...100KVA),masini de sudat si extrem de multe (cateva sute) convertizoare AC/AC...,nu mai vb. de sutele de surse in comutatie de la calculatoare...(cat pentru un oras intreg),dar pana la priza unde am efectuat experimentul,exista pe o distanta de 400m...600m urmatoarele transformari; 110Kv=>20Kv=>400V (trifazic)=>230V (distribuit/echilibrat pe faze) @Uite si "ciocul" marit (detaliu): Link spre comentariu
zal Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 Arată bine, ciocul e de la sondă, dacă ar merge lăbărţată pe orizontală sinusoida (BT fin), s-ar vedea şi mai bine. Link spre comentariu
adigh Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 Oscilogramele nu arata decit un singur lucru si anume ca in locul unde a fost facuta masuratoarea sinusoida nu e foarte mult afectata. Probabil linia are o putere instalata foarte mare daca vorbim de sute de motoare de (5KVA...100KVA). Calculatoarele sunt o nimica, nu au pondere in turtirea virfului alternantei. Linia are rezistenta interna mica.Daca pe o distanta de 500m aveti 110Kv=>20Kv=>400V atunci asta explica tot. Cu cit distanta de transformator e mai mare cu atit sinusoida e mai usor deformabila si deasemenea caderile de tensiune in functie de consum sunt mai mari.Logica simpla ne spune ca daca un osciloscop arata sinusoida deformata pentru ca e alimentat din retea si nu din baterii atunci inseamna ca in nici o alta aplicatie nu ne putem baza pe el. Indiferent ca sinusoida vine de la iesirea unui amplificator sau vine de la un transformator de separatie sau direct de la retea. Link spre comentariu
mișa Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 Sa vezi ce de tunete o sa apara cind incepatorii care citesc pe aici o sa-si bage sondele in priza fara traf de izolatie pe alimentare Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 Sa vezi ce de tunete o sa apara cind incepatorii care citesc pe aici o sa-si bage sondele in priza fara traf de izolatie pe alimentare Eiii!..citesc si d-lor,ce naiba?!P.S considerentul pentru care am folosit osciloscopul alimentat la baterii a fost pur si simplu pentru a izola galvanic perfect fata de reteaua de alimentare,nu pentru a arata sinusoida mai buna (chiar asa?!....)....eu pot sa masor in acest moment cu el alimentat la priza si tot asa arata sinusoida,insa voi folosi in transformator separator chestie pe care am vrut sa o elimin din start...si nu stiu cine a afirmat ca datorita alimentarii osciloscopului la retea va deforma sinusoida?!?!?! Link spre comentariu
adigh Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 Daca osciloscopul nu are traf de separatie atunci nu e indicat sa masori direct reteaua. Ideea e ca nu alimentarea osciloscopului de la retea in loc de baterii da erori la masuratoare. Daca un osciloscop face asta atunci e defect.PS: @lazaroiu, Cu o pagina in urma misa ii sugera lui valderama ca problema ar putea fi de la alimentarea osciloscopului. Un asemenea osciloscop ar avea o problema. Oricum in urma masuratorii dvs se vede ca nu in toata Romania sinusoida are probleme. Depinde mult de distanta pina la transformator. In cazul dvs pe 500m aveti 110Kv=>20Kv=>400V. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 O sa ajungem o planeta de flip-flop-isti, de tacaniti adica; unde sint sinusoidele de altadata?!Totusi, atita vreme cit energia (hidro-termo-nuclearo)electrica se va obtine prin mijloace... rotative io zic ca nu avem a ne teme. Plus ca 50(100)Hz "muzicali" n-ar trebui sa aiba mare sincronizare cu frecventa retelei...☺☺☺ La capitolul frecventa de retea nu pot sa nu remarc clapa pe care ne-au tras-o americanii cind au ales 60Hz acu' o suta de ani...Sa revenim la cablurile noastre "muzicale". In lumina a ceea ce s-a "revelat" pe ultimile citeva pagini, oare nu tot asa se comporta si cablurile de semnal de la o "sursa" si pina la "consumator"?! Aici sint cel putin doua increngaturi, semnal mic si circuite de "forta"...PS. Niciodata n-am inteles aceasta neglijenta de proiectare in privinta (anumitor) osciloscoape... s-ar presupune ca osciloscopul e o scula universala, nu una de nisa... Link spre comentariu
ggg Postat Mai 2, 2012 Partajează Postat Mai 2, 2012 Calculatoarele sunt o nimica, nu au pondere in turtirea virfului alternantei. Linia are rezistenta interna mica.Stii cat consuma un CPU ?dar un HDD ?Un parc de 500-600 PC-uri nu este deloc de neglijat. Cu cit distanta de transformator e mai mare cu atit sinusoida e mai usor deformabilaAoleu !!! In situatia asta, standardele europene care le aplica si ANRE (max 8% distorsiuni) nu ar trebui sa mai existe .Si nici reactantele generate de consumatori . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum