Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cabluri pentru audio(filie)...

feri.visky

Postări Recomandate

Ca sa "incalzesc" si mai mult "firele" am citit recent (si nu oriunde: Valve and transistor audio amplifiers de John Linsley Hood, 1997) ca daca la un amplificator de buna calitate pe cablurile de conexiune la difuzoare se trag inele de ferita se va modifica semnalul in sensul ca, armonicele de rang inalt vor fi scoase mai mult in evidenta... auzibil!

Link spre comentariu

Intr-adevar nu ma refeream la cabluri prin care circula date. Ma refeream la cabluri prin care circula semnal analogic ca cele pentru difuzoare de exemplu. Faceam referire la surse de semnal de foarte buna calitate, cum ar fi cele codate 24biti/96KHz.Poti sa pui ferite pina nu mai poti...testeaza. Feritele impiedica trecerea unor perturbatii de inalta frecventa. Daca sunt trecute amindoua firele prin acelasi inel, vor fi rejectate perturbatiile de mod comun. Inelul de ferita e echivalent cu o bobina de ordinul sute de nH sau uH, deci ma apuca risul cind aud ca sunt avantajate frecventele inalte. Deja discutia nu se mai refera la cablul de conexiune ci la "filtrul de conexiune". Practic observ ca nu mai sunt la moda cablurile cinstite. Se baga in ele bobine, capacitati, ferite si tot felul de prostii ca sa poata fi vindute asa cum se vind pentru ca, vezi doamne, schimba sunetul. Normal ca daca in locul unui cablu pui un filtru RLC se va schimba sunetul!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Ia uite aici niste cabluri audiofile de 16.5mm patrati fiecare si FOARTE flexibile. (made by me) Totul e lipit cu epoxi, nimic nu se desprinde. Poti sa te atirni in cabluri....se rupe dar nu iese din imbinari.

Link spre comentariu

Faini "serpii" aia. Ce sa zic: multi am vrea sa avem asa ceva dar ..... nu avem la ce sa ii folosim :rade:. Trebuie boxe si amplificator pe masura! O intrebare: chestiile alea din lemn cum sunt fixate? Stiu ca nu trage nimeni de ele si nu ar avea nevoie sa fie fixate cumva dar sunt curios de solutie. :aplauze :aplauze :aplauze :aplauze

Link spre comentariu

Chestiile alea de lemn sunt fixate extraordinar de bine de cablu...poate prea bine. Sunt lipite pe toata suprafata gaurilor interioare cu epoxi de camasa cablului. Demontabil doar cu toporu' (de argint) Daca bei ulei de sarpe iti vin idei...cu serpi...

Link spre comentariu
:ras: Tin mult mai mult ca doar nu-s bobinaje de traf. In cablurile folosite in electrotehnica densitatile de curent sunt mult mult mai mari. Daca bine-mi aduc aminte prin cablu de 1.5mm patrati curentul maxim admis continuu e 17A. As putea sa filmez cum sudez prin ele. :ras: Totusi, imi e mila de terminale.
Link spre comentariu

Felicitari misa! ... Si cand ma gandesc ca la inceput mai toata lumea dadea cu... bata (si) in acest topic... Nu zic, sunt si exagerari de marketing... dar ... daca vrei sa ajunga totul la difuzoare, te straduiesti! Nu? Oricum, in boxe, poti sa incepi totul de la inceput!

Link spre comentariu

Pai...e un subiect controversat. Toate eventualele exagerari sunt facute de dragul frumusetii si nu pentru a ajunge "totul" in boxe...crede-ma. Ideea a fost cu totul alta: Cearea unor cabluri extrem de groase in exterior, (30mm) sectiune mare de cupru si foarte flexibile, mult mai flexibile ca si cablurile Transparent Opus MM pe care le-am avut drept comparatie. Ideea era sa nu fie nici diferenta de sunet...si nu e. Poate te intrebi cum nu e, pentru ca Transparent Opus MM are o bobina in interior.(in broasca testoasa de la mijloc) Raspunsul e: Iaca asa, am inlocuit bobina cu o constructie mult mai faina, fara bobina si nevizibila la radiatii X.(vizibila doar la radiatii gamma) :rade:Poate nu crezi, dar faptul ca un cablu e rigid e foarte daunator asupra conecticii, mai ales daca tot faci modificari, conectezi si deconectezi, testezi boxe si amplificatoare...Feri, stii ce ma distreaza? Foarte multi comenteaza la capitolul cabluri, dar foarte putini au de zis ceva concret gen "am auzit" "am vazut" "am pus mina" ce sa mai vorbim de "am demontat" sau "am construit"...Tu nu vezi ca totul e de fapt o spoiala...toti vorbesc dar de fapt foarte putini au vazut/auzit/testat.Ca parere personala: Eu nu cred in cabluri (si de fapt ma doare in cur de ele...)

Link spre comentariu

Dar oare fata de varianta initiala a cablului (nu cea facuta de tine) ce imbunatatiri s-au adus?E mai buna varianta cu lemne pe cablu decat furtunul de stropit gradina?Lemnul pare lacuit. L-ai lacuit doar intr-un sens ca sa nu perturbe miscarea campului electromagnetic? In caz ca da ar face cablul sa fie directional? :rade: Nu ma lua in seama, am baut si eu putin ulei de sarpe. :da Felicitari pentru cablu! E peste varianta anterioara (nu aia facuta de tine) ce semana cu un cocos ce se umfla in pene, iar dupa ce il jumulesti vezi ca nu era mare lucru. :nas:

Link spre comentariu

Dar oare fata de varianta initiala a cablului (nu cea facuta de tine) ce imbunatatiri s-au adus?E mai buna varianta cu lemne pe cablu decat furtunul de stropit gradina?Lemnul pare lacuit. L-ai lacuit doar intr-un sens ca sa nu perturbe miscarea campului electromagnetic? In caz ca da ar face cablul sa fie directional? :rade: Nu ma lua in seama, am baut si eu putin ulei de sarpe. :da Felicitari pentru cablu! E peste varianta anterioara (nu aia facuta de tine) ce semana cu un cocos ce se umfla in pene, iar dupa ce il jumulesti vezi ca nu era mare lucru. :nas:

Si eu am baut ulei de sarpe...Lemnul, dupa ce i-am dat mai multe straturi de lac bicomponent (cu slefuire rapida intre fiecare strat de lac), l-am slefuit mat dupa ultimul strat de lac.In poza poate trebuia sa explic pentru compararea dimensiunilor: aia de linga cablu e o rola de fludor de un Kg.
Link spre comentariu

misa pai noi la ce sa facem cabluri asa imense? Daca amplificatorul este pus intr-un rack mai sus un pic cablurile tale ridica partea din fata a amplificatorului! La amplificatorul ala facut de tine nu arata urit cablurile astea in spate. Este ceva proportional, dar la noi? O cutie de pantofi cu un cablu gros cat mana in spate nu merge.

Eu sincer nici nu mi-am dat seama ca rola aia de fludor pusa pentru comparatie era de 1kg. Am crezut ca este de 250g rola si cablurile mi s-au parut imense, ce sa mai zic acum cand zici ca rola este de 1kg? :nas: Daca era o rigla pusa pe un cablu era mai ok.

Deci ideea este ca nu-ti cumperi curea cu pafta de 2 kg cand ai doar 40 de kg cu tot cu valize in maini!

Link spre comentariu

misa pai noi la ce sa facem cabluri asa imense? Daca amplificatorul este pus intr-un rack mai sus un pic cablurile tale ridica partea din fata a amplificatorului! La amplificatorul ala facut de tine nu arata urit cablurile astea in spate. Este ceva proportional, dar la noi? O cutie de pantofi cu un cablu gros cat mana in spate nu merge.

Eu sincer nici nu mi-am dat seama ca rola aia de fludor pusa pentru comparatie era de 1kg. Am crezut ca este de 250g rola si cablurile mi s-au parut imense, ce sa mai zic acum cand zici ca rola este de 1kg? :nas: Daca era o rigla pusa pe un cablu era mai ok.

Deci ideea este ca nu-ti cumperi curea cu pafta de 2 kg cand ai doar 40 de kg cu tot cu valize in maini!

Pai chiar asa stau lucrurile....pare incredibil dar asa e. 4 asemenea cabluri abea le cari....Rola aia de fludor e de Un Kg!

Ce rigla iti trebuie? Iti spun eu: Sarpele gros are putin peste 30mm diametru.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări