Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Floorstandere 3 cai high-end cu Visatoane

Shambala

Postări Recomandate

eu am spus divergenta, nu controversa :d (in fine, cam tot aia e)ma refeream la preferinta dv. pt. difuzoare de bas cu diametru mai mare, in general din gama pro, fata de cea a difuzoarelor de max 17-20cm manifestata de Doru. nu are rost sa mai caut topicurile, oricum, erau pe hi-fi.ro; dar sunt sigur ca va amintiti despre ce vorbesc. personal cred ca este mai mult o chestiune de preferinta decat de principiu, intrucat ambele puncte de vedere sunt intemeiate. am fost zilele trecute la redactie si dintre redactori am cunoscut doar pe dl. Gabriel Ionescu, care este extrem de talentat pt. functia pe care o ocupa.in rest aveti perfecta dreptate, discutiile nu-si au rostul decat atunci cand ambele parti stapanesc subiectul."lampa este un dispozitiv care, prin definitie - si constructie, functioneaza exclusiv in clasa A, liniar, fara distorsiuni. ori inchis, ori deschis!"nici pt. intelegerea fenomenelor electrice nu exista o prea mare pasiune :d

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Shambala

15

• VTP

9

• kappa_ii

1

• cristimm

1

Top autori în acest subiect

D-le VTP, am citit pe site-ul dvs. asa ca acum stim cu cine vorbim. Respectele noastre !

Citesc Tehnium din '78 si de-a lungul anilor am urmarit cu interes articolele dvs. scrise cu un deosebit bun simt.

La vremea cand am deschis acest thread nu eram lamurit de unde as putea cumpara in tara altceva mai bun decat Visaton si recunosc ca am fost impresionat de competenta si onestitatea lui Doru Petrescu.

De atunci s-au lamurit multe iar in acest moment am incepute 3 perechi de incinte plus tema de studiu - o pereche de Hedlund horns :).

Cunosc foarte bine divergenta (amicala) de opinii intre Doru si DJDNA cu privire la incinte de casa cu difuzoare pro si difuzoare hi-fi .

Ca si notchman, o sa revin dupa o documentare mult mai profunda asupra subiectelor.

Ma bucur ca ati hotarat sa va alaturati acestui forum.

Sincer nu cunosc discutia privind aceasta diferenta de opinii. Eu am propria parere, care, poate coincide partial sau total cu opiniile unuia sau a celuilalt. Mai detaliat ma voi exprima pe netxpert.ro intr-un viitor apropiat ( trebuie sa am si timp! ), dar am sa punctez cateva elemente reale, verificabile si unele din experienta proprie:

- toate firmele cu traditie in constructia de incinte, indiferent de tara, au departamente care se ocupa de pro si consumer electronics ( casa), la care, multe au adaugat si divizia de car audio ( afacerile sunt afaceri!)

- seriile de incinte de referinta ( de varf ) au beneficiat de experienta si calitatile produselor pro! In prezent, firme ca Tannoy, PMC, B&W, Celestion, Cabasse, BC Acoustique, RCF, JBL si multe altele utilizeaza traductoare pro in incintele de referinta!!! HI FI News, Suono, Alta Fedelta, Haute Fidelite, Audio, Stereoplay recenzeaza astfel de realizari.

Bineinteles ca veti auzi si reactia marginitului: Ce, ba? Cine a auzit de astia??? Chiar, cine a auzit?, Cine a ascultat astfel de incinte, etc!

- dupa ce, cu ani in urma, am cumparat o pereche de monitoare de studio

JBL 4412A, ca referinta, am avut ocazia sa le schimb cu L90, varianta de casa, paralaudata de firma si de reviste de profil. pretul era de 2,5 ori mai mare!!! Dar la testele de auditie a venit surpriza: basul trenant, moale, desi wooferul parea la fel! Media difuza, moale in urma inlocuirii midrange-ului pro cu unul cu polipropilena. Reteaua de separare de 28 componente din monitor ajunsese la mai putin de 10 componente, dar pretul crescuse de 2,5 ori! Dvs. ce ati fi facut?

- nemtii au inventat si difuzorul cu bobina mobila ( Ernst Wermer - 14/12/1877 - patent depus la SIEMENS ), dar de ce incintele lor suna doar decent si nimic mai mult? Ca sa nu uit: tot un neamt, Manger, prin anii '70 parca, a inventat un traductor care-i poarta numele. E considerat foarte bun, merge de la 150 Hz la zeci de kHz, dar nu s-a impus.

- personal, de-a lungul timpului am cautat sa obtin sunetul care-mi place, incinta sa fie capabila sa restitue mesajul sonor cat mai real, clar, transparent si corect. Am lucrat cu multe traductoare, dar, in timp m-am convins ca fara un motor "tare" si o constructie serioasa nu poti avea rezultate bune. Din pacate, abia acum sunt mai la indemana, pentru constructorul amator, traductoarele care sa poata satisface majoritatea dezideratelor ( pro ).

- desigur ca nu toate traductoarele pro pot fi utilizate pentru incinte de casa. Unele au caracteristici care le face improprii utilizarii in hi-fi, dar, din nomenclatorul unei firme bune este imposibil sa nu poata fi selectionata gama de traductoare care sa conduca la rezultate excelente.

Pana acum am lucrat cu PAudio, Selenium, 18 Sound si Eminence. Cu primele trei am obtinut rezultate excelente si bune cu ultima. Raportul pret/calitate imbatabil:PAudio, confirmat si pe site-urile unor firme care construiesc incinte de casa sau fac kit-uri cu aceste traductoare.

- eu ascult toate genurile de muzica ( simfonica, opera, opereta, pop, rock, country, traditionala sau populara,etc.) Nu am crezut si nici nu pot fi convins ca o incinta bookshelf cu un woofer de 10 - 15 cm diametru,chiar Dynaudio, poate face fata la un concert de orga sau la Polca -Tunete si traznete- a lui Strauss ca un coaxial de 12", chiar daca raportul de pret este 3.000 Eur/500 Eur.

Poate detaliati cate ceva despre incintele in lucru.

vtp

Link spre comentariu

Eu nu tin minte sa fi avut vreo controversa cu Doru pe vreo tema anume .Am avut controverse doar cu unul sau doi redactori de la HFMM pe tema difuzoarelor pro . Din pacate nu prea am avut cu cine sa discut :) , ca sa ma exprim politicos .Intre mine si "audiofili" este un conflict de principiu iar discutia pe tema difuri pro vs. hi-fi nu cred ca poate fi purtata decit de oameni care se pricep la difuzoare . In afara de Doru , la HFMM nu am gasit pe cineva ( dintre redactori ) care sa aiba aceeasi pregatire de specialitate in domeniul difuzoarelor sau sa aiba vreun interes in intelegerea fenomenelor acustice .Este inflatie de urechisti ( critici care stau si asculta , punind si note :lol: :lol: :lol: ) .

Sincer am sperat ca revista sa fie de un mai mare ajutor constructorilor amatori, avand, ca orice publicatie si un caracter de formator de opinie. Din pacate comercialul primeaza! Se la vi - zice chinezu'!cu stima, vtp
Link spre comentariu
Vizitator sorin6

Multumesc de raspunsul detailat, eu m-am gandit la ei (Morel) pentru pretul (inca) rezonabil al difuzoarelor si pentru faptul ca vreau ceva 'shielded" si de format "biblioteca" (chiar ceva mai mare, sa zicem pana la 15-18l...) nu neaparat ca pe o "arma ultima"...Initial ideea mi-a fost "sugerata" pe forumurile francofone (sunt bilingv...)De altfel nu e o problema de snobism, o incinta DIY de dimensiuni modeste si cu difuzoare practic neimportate in regiunea unde traiesc nu e neaparat "valorizanta" :wink: In rest aveti probabil (sigur... :P ) dreptate, reclama e sufletul oricarui comert... mersi inca o data...

In cazul acesta, daca aveti de unde procura difuzoarele ( from outhere, beyond us! ), atunci cautati woofer + tweeter , gata blindate!, cu pret care va convine, recomandate pentru incinte bookshelf si daca aveti datele tehnice va pot face o recomandare. Din pacate, la dimensiuni mici nu e prea rentabil sa te apuci de lucru, mai bine le cumperi. Wharfedale, Mission, Celestion, Tannoy fac incinte mici excelente si puse la punct. La dimensiuni mici nu merita sa construiesti decat daca investesti in traductoare mai mult decat intr-o pereche de incinte si mergi cu wooferul la limita superioara ( 8" ). Mai ganditi-va!VTP
*Difuzoare Morel se gasesc garla in Germania (deci nu am probleme de vama...), ca si, de altfel, orice alta marca utilizata/utilizabila in DIY.Am uitat insa sa precizez ca (in cadrul gamei de pret de sa zicem, pana la 150E difuzorul - x4, evident - ) scopul nu este economia pura, ci satisfactia de a realiza ceva... Daca ar fi vorba doar de boxe comerciale ieftinute care suna bine, un Warfedale sau Mosscade pot gasi pe la 120E bucata...La bani putini m-asi gandi la Audax, sunt ieftine daca stii de unde sa le iei... si de fapt nu am nici o preferinta de marca, ci doar un "caiet de sarcini" in cap (2 cai, bookshelf, blindate magnetic, mid-woofer din orice numai din hartie nu, tweeter textil), ideea Morel mi-a fost data in urma fregvnentarii forumurilor romanesti si francofone (in mod emisie-receptie :wink: ) si celor anglofone si germane (in "read only".Deci apriori combinatia ar fi MW168 cu DMS32...Ca sa inchei, va multumesc pentru raspunsul dat si generoasa dvs propunere de a ma sfatui...
Link spre comentariu
Vizitator sorin6

Se mai gasesc Audax la vinzare ?Stiu ca si-au intrerupt productia si vinzarea pentru segementul DiY .

*e44.com inca mai au in stoc destule din referintele Audax... firma e la Nantes (mi se pare) si sunt deosebit de seriosi, am comandat la ei acum 2 luni si am avut pachetul la usa in 48 de ore, super-bine ambalate in pufuleti... pretul mi se pare corect...Se mai gasesc si la altii, dar in general mai scump (in EU) sau "pe gratis" in US (nu stiu de ce, dar evident ca trebuie sa existe o explicatie logica...)
Link spre comentariu

Domnule VTP, foarte pe scurt, mi-am dorit de foarte mult timp o pereche de incinte de foarte buna calitate. Dat fiind ca odata cu trecerea anilor pretentiile au tot crescut, si imaginea lor s-a conturat tot mai bine, am ajuns (din evidente motive financiare) la solutia DIY - care recunosc ca imi si place dintotdeauna.Cu toate ca initial ma oprisem la Visaton TIW 250 XS (8ohm), mi s-a oferit posibilitatea cumpararii unei combinatii Seas - seria Excel: W22EX_001 ca woofer, M15CH_001 ca midrange si T25CF_002 ca tweeter; precum si ajutor in proiectarea filtrelor. (incinta bas-reflex de 98,5 litri.) Varianta este scumpa, dar a fost recomandata ca exceptionala; - asta ar fi una.A doua este cea de care ati ras la inceput, cu Visatoanele din seria W, varianta 'ieftina'. asta va fi pt. un amic sau pt. dormitor :d (incinta coloana de 60 l, as vrea sa le incerc intai inchise, apoi BR, eventual limitand volumul)Pentru a treia pereche de incinte am deocamdata doar difuzoarele de bas, tot niste Visatoane, dar mai bune - GF 250 (4+4ohm). Pt. acestea intrebam pe forum ce dif. de medii si inalte [cred cei cu mai multa experienta ca] ar fi mai potrivite.De cand am citit ce ati scris deja ma gandesc sa grabesc si o a patra incercare, cu PAudio sau Selenium - am la boxa 4 incinte tip disco fara difuzoare, pe care le-am folosit in ultimii 10 ani la firma ca birouri :d :d :d (cu blaturi de PAL negru deasupra, fireste) Ultima varianta, pt. un viitor un pic mai indepartat, este, asa cum am mai spus, o pereche de hornuri Hedlund. Dar pt. asta trebuie sa mai strang bani si informatii, si, mai ales, sa ascult ceva cat mai asemanator intai, inainte de a ma inhama la asa o munca si cheltuiala. (asta va fi probabil dupa ampliful pe lampi - viitoarea 'distractie' a lungilor nopti de iarna)Daca aveti vreo sugestie - as fi incantat sa o primesc.

Link spre comentariu

Domnule VTP, foarte pe scurt, mi-am dorit de foarte mult timp o pereche de incinte de foarte buna calitate. Dat fiind ca odata cu trecerea anilor pretentiile au tot crescut, si imaginea lor s-a conturat tot mai bine, am ajuns (din evidente motive financiare) la solutia DIY - care recunosc ca imi si place dintotdeauna.Cu toate ca initial ma oprisem la Visaton TIW 250 XS (8ohm), mi s-a oferit posibilitatea cumpararii unei combinatii Seas - seria Excel: W22EX_001 ca woofer, M15CH_001 ca midrange si T25CF_002 ca tweeter; precum si ajutor in proiectarea filtrelor. (incinta bas-reflex de 98,5 litri.) Varianta este scumpa, dar a fost recomandata ca exceptionala; - asta ar fi una.A doua este cea de care ati ras la inceput, cu Visatoanele din seria W, varianta 'ieftina'. asta va fi pt. un amic sau pt. dormitor :d (incinta coloana de 60 l, as vrea sa le incerc intai inchise, apoi BR, eventual limitand volumul)Pentru a treia pereche de incinte am deocamdata doar difuzoarele de bas, tot niste Visatoane, dar mai bune - GF 250 (4+4ohm). Pt. acestea intrebam pe forum ce dif. de medii si inalte [cred cei cu mai multa experienta ca] ar fi mai potrivite.De cand am citit ce ati scris deja ma gandesc sa grabesc si o a patra incercare, cu PAudio sau Selenium - am la boxa 4 incinte tip disco fara difuzoare, pe care le-am folosit in ultimii 10 ani la firma ca birouri :d :d :d (cu blaturi de PAL negru deasupra, fireste) Ultima varianta, pt. un viitor un pic mai indepartat, este, asa cum am mai spus, o pereche de hornuri Hedlund. Dar pt. asta trebuie sa mai strang bani si informatii, si, mai ales, sa ascult ceva cat mai asemanator intai, inainte de a ma inhama la asa o munca si cheltuiala. (asta va fi probabil dupa ampliful pe lampi - viitoarea 'distractie' a lungilor nopti de iarna)Daca aveti vreo sugestie - as fi incantat sa o primesc.

Personal, nu pot face multe recomandari, si mai ales pertinente, daca nu stiu tinta ( unde vreti sa ajungeti ) - o incinta de foarte buna calitate este o definitie vaga! Puteti sa mentionati o incinta care va place pentru genurile de muzica pe care le ascultati ( si producatorul ei )? Ce gen de muzica ascultati?Visaton are difuzoare care suna corect, nemteste, fara prea mare stralucire si foarte scumpe multe din ele pentru ce stiu sa faca! Dar odata luate sunt bun luate. Am 2 x W 300 S ( 4 ohmi) care stau si asteapta un cumparator sau sa ma decid sa fac ceva cu ele.Cu SEAS este cam acelasi lucru. Pentru mine demult nu mai conteaza reclama unei firme! Daca aveti fisa difuzoarelor, inclusiv graficul raspunsului in frecventa pot sa spun daca "combinatia" are sorti de reusita, unde sunt frecventele de taiere, etc.Pentru recomandari privind utilizarea difuzoarelor Visaton, cea mai buna cale este sa utilizati brosura firmei in care sunt recomandate kituri, retelele lor, etc. Isi cunosc cel mai bine marfa! Intr-o pereche de retele de separare pe 3 cai, cu pretentii altfel, condensatoarele bipolare aveau abateri de pana la 40%. Cand ma gandesc ca am intalnit o multime de indivizi destepti care strambau din nas la filtrele mele, dar se aruncau ca orice dobitoc sa apere marea realizare profesionala si germana: condensatoarele erau probabil tot din PRC.Tot brosura Visaton recomanda volumul incintei pentru variantele closed si bass-reflex, in plus sunt date kituri de incinte cu toate datele, deci variante din care s-a scos tot ce se putea scoate. In problema asta puteti discuta cu redactia de la HI FI & Multimedia.Daca vreti sa echipati niste cosciuge de PAL gata existente cu difuzoare, atunci e greu de garantat un mare succes!Cu Selenium sau PAudio ce ati dori sa faceti? Mie imi e foarte neclar ce tip de incinte vreti sa construiti, daca e in discutie tipul bass-reflex, cum determinati volumul si executati acordul, etc. Si pentru incinta inchisa sunt aceleasi probleme.Pentru Heglund, cred ca trebuie o investitie mare: Lowther, Fostex, Jordan, Supravox, Fertin - complicat si nejustificat daca nu stiti si nu ati ascultat un horn bun pana acum!!!In prezent este mai ieftin si mai sigur sa cumparati um amplificator cu tuburi decat sa il construiti! azi sunt f.putini cei care REALMENTE STIU sa faca un transformator bun pentru tuburi!!!!. Rusii fac amplificatoare excelente - eu am un Priboi la care nu am ce sa ii reprosez ca functionare si care il utilizez pentru probe ( are 20 - 30 de ore de functionare in peste 10 ani de la fabricatie! ). Am ascultat multe altele!Succes!vtp
Link spre comentariu

am si eu o intrebare care materiale de constructie a membranei este mai bun la bas , la medie si respectiv inalta ? majoritatea difuzoarelor pro sint din hirtie (este buna sau nu hirtia ?)

Link spre comentariu

Hartia este buna pentru ca este foarte usoara. In rest mai depinde si de preferinte. De ex. mie imi plac tweeterele textile dar altii au alte gusturi.

Membrana difuzorului trebuie sa se comporte ca un piston perfect , deci, in primul rand sa aiba masa = 0 si sa nu se deformeze in timpul miscarii, deci sa fie rigid.

In functie de destinatie ( domeniu de frecventa ), s-au adoptat diverse solutii care sa impace cele doua conditii care se bat cap in cap.

- la frecvente f.joase conteaza mult rigiditatea, din care cauza se folosesc fibre naturale simple sau armate cu fibre de carbon, kevlar, etc. Se mai utilizeaza aliaje metalice, mase plastice diverse,etc. Un singur lucru ramane valabil pentru ORICE SOLUTIE in constructia difuzoarelor:NU EXISTA CEA MAI BUNA SOLUTIE!!! Fiecare rezolva ceva si aduce dupa ea alte probleme!!!!!!!

- cu cresterea frecventei o reproducere de calitate, cu un raspuns tranzient bun impune o membrana cat mai usoara, dar rigida pentru a nu colora raspunsul acustic. Si aici sau folosit multe materiale, unele exotice ca aliajul de beriliu ( azi beriliu pur - JM Lab - Franta ) si recent diamantul

( B&W - Nautilus seriaD - in colaborare cu De Beers - prelucrare diamante - Olanda ). Midrange-urile cele mai reusite au membrana tot de celuloza ( hartie ), tratata in diverse feluri.

Pentru tweetere, cele mai utilizate materiale in prezent sunt aliaje de aluminiu, aluminiu pur, celuloza, titanul, materiale textile ( cel mai des tesatura de matase impregnata ).

CEL MAI UTILIZAT MATERIAL ramane celuloza ( hartia) si datorita faptului ca viteza de propagare a sunetului in aceste membrane ramane aproape aceiasi cu cea de deplasare in aer!!!

Este unul din criteriile pentru care difuzoarele pro utilizeaza in majoritate acest tip de membrana.

vtp

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări