Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SONY ICF2001

lulu

Postări Recomandate

Am un radio receptor SONY ICF2001, primul receptor comercial cu microprocesor / sinteza de frecventa/, cu introducere directa a frecventei de acord, lansat de SONY in 1981. Fiind un model de inceput am avut mari probleme cu el, din momentul achizitiei aparatului imediat dupa 1990: conectorii nefiabili a cablurilor panglica, claviatura digitala de acord cu softouch-ri de slaba calitate, consumul mare datorat etajului final cu tranzistori cu germaniu, etc, etc. Acum nu mai sintetizeaza frecventa. Am manualul service, am multi ani de hobby in electronica, dar nu in radioreceptoare cu microprocesor. Are cineva experienta depanarii reusite a acestui receptor? Raman f dator daca ma poate indruma cineva cu sfaturi / proceduri de depanare specifice. Multumiri!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lulu

3

• Flor

1

• gauss

1

• stereomaster

1

Top autori în acest subiect

Daca vrei ca cineva s ate ajute la obiect, posteaza schema si spune am masurat/osciloscopat asta, aici am atatia (m)V, semnalul e de forma, aici nu am nimic, etc, etc..Nu cred ca un final cu germaniu consuma mult mai mult decat unu cu siliciu. Dar promit ca daca o mai gasesc unu ii bag un ampermetru ..

Link spre comentariu

Daca vrei ca cineva s ate ajute la obiect, posteaza schema si spune am masurat/osciloscopat asta, aici am atatia (m)V, semnalul e de forma, aici nu am nimic, etc, etc..Nu cred ca un final cu germaniu consuma mult mai mult decat unu cu siliciu. Dar promit ca daca o mai gasesc unu ii bag un ampermetru ..

Sigur nu consuma...ICF 2001 e foarte complex, de aceea consuma...din ce stiu e foarte fiabil...ca toate produsele SONY...se zice ca ar fi cel mai bun world receiver din gama consummer ...ever made!
Link spre comentariu

Manualul service free al receptorului este disponibil la: www.brettbalogh.com/sony_icf2001_svc.pdf

Din conceptie aparatul este f gurmand, deoarece cf manualului, pe AM SSB/CW consum 225 mA!

Aparatul meu nu receptioneaza nici un post, nici pe AM, nici pe FM.

Pot introduce frecventele pe tastatura, le pot si memora, dar dupa comanda de ENTER nu se intampla nimic!

Manualul SERVICE nu are proceduri de troubleshooting and repair, ci numai unele reglaje in PLL si IF.

Daca introduc din tastatura, pe FM, frecventa de 108 MHZ, ar trebui cf manualului in punctul de test sa gasesc 97.3 MHz, dar nu o gasesc, ci o valoare aleatoare diferita.

Suspectez un defect in convertorul digital-analogic (D/A board) si am masurat tensiunile pe pinii diverselor circuite integrte. La IC 205 (CD40174) pe pinii 2,5,10,12,15 gasesc 14 V, care ar fi trebuit sa fie (cf manualului) numai pe pinii 1 si 16. Am schimbat integratul si e tot asa!

Imi doresc o procedura de verificare a PLL, VCO, adica tot ce tine de sinteza de frecventa. Am cu ce verifica:osciloscoape, frecventmetre, etc.

Link spre comentariu

Manualul service free al receptorului este disponibil la: http://www.brettbalogh.com/sony_icf2001_svc.pdf

Din conceptie aparatul este f gurmand, deoarece cf manualului, pe AM SSB/CW consum 225 mA!

Aparatul meu nu receptioneaza nici un post, nici pe AM, nici pe FM.

Pot introduce frecventele pe tastatura, le pot si memora, dar dupa comanda de ENTER nu se intampla nimic!

Manualul SERVICE nu are proceduri de troubleshooting and repair, ci numai unele reglaje in PLL si IF.

Daca introduc din tastatura, pe FM, frecventa de 108 MHZ, ar trebui cf manualului in punctul de test sa gasesc 97.3 MHz, dar nu o gasesc, ci o valoare aleatoare diferita.

Suspectez un defect in convertorul digital-analogic (D/A board) si am masurat tensiunile pe pinii diverselor circuite integrte. La IC 205 (CD40174) pe pinii 2,5,10,12,15 gasesc 14 V, care ar fi trebuit sa fie (cf manualului) numai pe pinii 1 si 16. Am schimbat integratul si e tot asa!

Imi doresc o procedura de verificare a PLL, VCO, adica tot ce tine de sinteza de frecventa. Am cu ce verifica:osciloscoape, frecventmetre, etc.

Nu-ti pierde timpul cu masuratori:generatia respectiva este facuta cu niste condensatori electrolitici care curg in timp si se usuca;sub ei si in jurul lor cablajul oxideaza si se intrerupe SI TRECERILE LA FEL.

Pui letconul pe terminalul fiecarui condensator: daca simti un miros intepator, ca de pipi de pisica, da-l afara si curata bine sub el, dupa care verifica trecerile si traseele , daca e cazul repara-le, dupa care treci la urmatorul. Cea mai buna metoda e sa le scoti pe toate(condensatoare) , sa speli placa intr-o baie cu ultrasunete, sa refaci trasee/treceri intrerupte si apoi sa plantezi condensatori noi, dar uneori asa ceva e imposibil, mai ales la un radio: nu recomand sa se bage in baie bobine RF, condensatori variabili samd.

Succes !

Link spre comentariu

Skaarj, multumiri pentru excelentele informatii despre capabilitatea ascunsa a receptorului!Totusi, nu cumva receptorul tau este varianta mult mai evoluata SONY ICF2001D (are 2 display-uri si o tastatura cu f multe butoane) sau chiar varianta de varf de mare succes, lansata prin 1985, SONY ICF2010? Variantele astea, ulterioare pionerului ICF2001 nu au bolile copilariei si sunt radical mai fiabile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări