Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detectarea locului intreruperii in cabluri

Flor

Postări Recomandate

Avand in vedere ca cel putin unul dintre conductori este intrerupt, aceastea nu sunt parcurse de curent electric, drept urmare nu creeaza camp magnetic in jurul lor. Metoda nu e buna.

Link spre comentariu

nu e vorba de un cimp magnetic puternic care ar aprinde detectorul .EU am folosit un astfe de detector luat de prin tehnium acum mai multi ani si-l foloseam la detectarea cablurilor intrerupte si pe atunci cind instalatiile de brad de craciun erau mai scumpe la detectarea becului care era intrerupt.Principiu de functionare este astfel doua cabluri legate la un cap si la celalant in serie cu un bec de 220v>>legate la reteaua elecrtica de 220v. firul care conduce faza pina in punctul de intrerupere o sa creeze un cimp care va aprinde ledul detectorului in parte cealanta(adica de la intrerupere) este nulul de acolo se va stinge ledul.Becu e este pus pentru a conduce curentul si in caz ca in timpul verificari se ating firele intrerupte se aprinde si nu se face scurt.In speranta ca m-am facut cit de cit inteles sper sa gasiti o schema pentru acest detector simplu (din cit imi aduc aminte eu avea doua tranzistoare bipolare ,dar cred ca se poate face si cu un fet si led )

Link spre comentariu
Vizitator alx_mhr

Exist? testere consacrate pentru cabluri utp si rg. Printre multe altele indica si locul unde este întrerupt cablul. Cele scumpe (peste 1000 E) folosesc metoda reflectometriei pentru acest lucru deoarece oricum au incorporate generatoare ?i receptoare de înalt? frecven?? pentru masurarea pierderilor, cuplajelor ?i a întârzierilor. Dar exist? ?i testere mai simple care indic? lungimea unui cablu. Metoda folosit? la acestea este m?surarea capacit??ii unei perechi din cablu. Nu este la fel de precis? metoda dar este economic?.În principiu poate fi folosit un simplu capacimetru pentru treaba asta. Indicate ar fi cele care m?soar? sarcina electric? înmagazinat? de condensator, nu cele care fac m?sur?ri în frecven?? (rezonan??, reactan??) deoarece cablul are ?i o inductan?? proprie (fa?? de un condensator care este pur capacitiv) ?i atunci masuratoarea va fi eronata.Dac? ai un capacimetru la îndemân? (în domeniul pico -nano!) po?i s? iei o bucat? de cablu pe care o ai la îndemân?, m?sori capacitatea unei perechi din el ?i împar?i la num?rul de metri pe care i-ai m?surat. Î?i rezult? capacitatea pe metru a acelei perechi. Dup? care m?sori capacitatea aceleia?i perechi în cea mai lug? rol?, împar?i la num?rul de metri (majotitatea cablurilor au metraj trecut pe ele, nu trebuie s? m?sori) ?i verifici dac? ai ob?inut un rezultat aproximativ egal cu cel de la prima m?sur?toare (+- 10%). Dac? da, înseamn? c? masurarea capacit??ii nu este afectat? de lugimea cabluilui (capacimetrul respectiv este bun pentru a?a ceva). Dac? nu, cau?i un capacimetru care s? lucreze cu o frecven?? mai mic? sau care m?soar? sarcina electric?. Sau , cel mai sigur, un reflectometru.Aten?ie, metoda este simpl? dar cu erori mari (pân? la 20 %). Perechi diferite au capacit??i diferite (trebuie calculat? capacitatea pe metru a fiec?reia din ele). Cabluri diferite au capacit??i diferite (de ex. rg 6 de la doi produc?tori diferi?i).Dac? ai cabluri care nu sunt torsadate (de ex. cablu de efrac?ie) po?i considera o perecche 2 fire apropiate, având în vedere c? este un cablu omogen (adic? nu-?i schimb? dispunerea firelor de-a lungul s?u). Am folosit metoda asta pentru a depista pe unde sunt întrerupte cabluri de efrac?ie ?i utp ?i am avut rezultate foarte bune. Conteaz? foarte mult etalonarea (calcularea capacit??ii pe metru) pe care e bine s? o faci pe cabluri cât mai lungi pentru a sc?dea erorile. Sper c? am fost de ajutor. Dar am ?i eu o nel?murire. Lucrezi cu role de cablu care au perechi întrerupte? Întreb pentru c? sunt rare cazurile când un cablu, fie el ?i recuperat, se întrerupe. Se poate defecta izola?ia, chiar intra în scurt, dar întreruperi se produc foarte rar. A? vrea s? ?tiu despre ce cablu e vorba ca s? m? feresc de el.

Link spre comentariu

Reflectometrele rezolva rapid aceasta problema, trebuie doar cunoscuta constanta de propagare a cablului , aceasta se poate determina si practic printr-o simpla masurare, dar si masurarea capacitatii cablului la cele doua capete cunoscind lungimea totala ,pot fi metode sigure de aflare a deranjamentului, depinde de experienta...

Link spre comentariu

Problema apare cand firum nu e la vedere si are diferite forme geometrice pe dupa perete

Propagarea semnalului nu are legatura cu peretii ,in schimb conductorul trebuie sa fie obligatoriu omogen...
Link spre comentariu

Pai prin propagare,nu aflii lingimea unde e intrerupt?Dar de unde stii une anume in perete e punctul ala,ca doar nu e diar in line dreaptaSi daca firele sunt innadite(sau nu e accesibila doza directa a firului),nu mai merge

Link spre comentariu

Folosesti un detector de tip emitator + receptor. Ce am vazut eu merge si daca e curent la priza, bagi emitatorul intr-un capat (de ex. intr-o priza) si te plimbi cu receptorul pe perete dupa semnal pina-l pierzi.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 ani mai târziu...

cumpara un instrument de asta si este ideal pentru depistarea unui cablu electric . Daca ai 220v sau chiar mai putin ,merge si cu 24v , injecteaza individual numai faza si plimbi instrumentul pe lungimea cablului. Eu am asa ceva si merge nemaipomenit. Atentie ca nu merge sa detectezi conductoare prin pereti.

post-66077-139829492346_thumb.jpg

Link spre comentariu

Sunt metode de detectie a locului intreruperii diferite pentru cabluri diferite (de forta, de alimentare, de semnal, de date, de inalta frecventa, montate sau pe mosor, scurte sau foarte lungi, etc.). Precizia locului de intrerupere conteaza pentru cablurile de forta lungi, ecranate si ingropate. Aici se folosesc cele mai precise si mai scumpe aparate (trebuie sa stiu unde sa sparg asfaltul). Pentru aplicatiile fara pretentii nu are importanta locul intreruperii, se inlocuieste firul intrerupt cu altul. Electricienii au de multe ori prevederea sa lase fire de rezerva in cablurile greu accesibile.

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

Buna ziua! Am un cablu de semnal Audio Note AN-Vx, cu lungimea de 1 m, care are firul alb si rosu intrerupte (asa l-am cumparat, cu buna stiinta). As dori sa aflu locul exact al intreruperii, pentru ca fiind destul de scump, as vrea sa-l tai o singura data in zona intreruperii. E cineva in Timisoara care ma poate ajuta? Multumesc mult.

On 9/20/2012 at 1:08 PM, euvasile said:

cumpara un instrument de asta si este ideal pentru depistarea unui cablu electric . Daca ai 220v sau chiar mai putin ,merge si cu 24v , injecteaza individual numai faza si plimbi instrumentul pe lungimea cablului. Eu am asa ceva si merge nemaipomenit. Atentie ca nu merge sa detectezi conductoare prin pereti.

post-66077-139829492346_thumb.jpg

Pentru domnul Vasile: cum se numeste dispozitivul si de unde se poate cumpara? Multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări