Ciprian Alexandrescu Postat Ianuarie 20, 2010 Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 Am o intrebare..ce parere aveti legata de modificarea unor sonde 10:1 la 50:1 prin adaugarea de rezistente.Oare voi putea sa le calibrez?Mentionez ca am nevoie de ele pentru smps si nu as vrea sa cumpar sonde de 2 kv cand tensiunea rms nu va depasii 200 volti..insa eventualele varfuri ar putea afecata osciloscopul cu sondele curente 10:1 si vreau sa-l protejez. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Ianuarie 21, 2010 Partajează Postat Ianuarie 21, 2010 Nu stiu ce osciloscop ai , dar ar trebui sa reziste fara probleme la 200V cu sonde 10:1 ( 20V ) , doar nu iti apar varfuri de mii de volti . De obicei un osciloscop e proiectat sa reziste macar pana la 220V alternativ pe intrare , in eventualitatea ca un istet va masura direct reteaua . Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 22, 2010 Partajează Postat Ianuarie 22, 2010 Este asa cum scrie Depanatoru'.Majoritatea osciloscoapelor permit cea mai mare scala de 5 V/div ceea ce cu sonda 10:1 si 10 diviziuni pe Y inseamna ca +/-250V reprezinta o tensiune aflata inca in gama de masura absolut normala, in care spotul de-abia ajunge in extremitatile verticale gradate ale ecranului, asta fara a considera si reglajul variabil.O valoare a tensiunii maxime admise aplicata direct la intrarea Y este de ex (la osc. meu) 400V DC sau 800 Vvv (< 10 kHz).Dar in ceea ce priveste protectia, importanta este mai ales valoarea de varf a tensiunilor masurate.Modificarea de exemplu a unei sonde ramanesti 10:1 pentru un factor de divizare mai mare (100:1) este posibila prin adaugarea R de atenuare la iesirea sondei, fiind un model ce permite modificari usoare; mai ramane insa de calibrat... Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Februarie 13, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2010 Am incercat modificarea dar nu iese frumos..chiar daca am nimerit nivelele sonda facuta de mine nu are banda suficient de mare si nu vad oscilatiile de mare frecventa.Osciloscopul meu abia masoara reteaua cu sonda 10:1 pus pe diviziune maxima..iese din ecran imaginea..deci o sonda 50:1 sau 100:1 este necesara..am pus mai sus un topic legat de alegerea uneia noua ..poate ma sfatuiti si voi.. Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 13, 2010 Partajează Postat Februarie 13, 2010 Sonda e mai greu de modificat,mai ales ca trebuie si compensata,ca sa mearga si in frecvente mari,(la unele sonde insusi firul cald constituie rezistenta,iar compensarea se face tinand cont si de capacitatea conductorului)nu stiu ce osciloscop ai,dar as merge pe ideea modificarii atenuatorului de la intrarea pe Y,un domeniu,cel mai mare,il poti modifica pt ce ai nevoie,si cand e cazul poti reveni la varianta originala,daca e cazul,acolo ai si loc si nici nu e cazul sa-ti faci probleme pt estetica,daca il scoti functional,e ok.La majoritatea osciloscoapelor,atenuatorul pe Y contine un grup de rezistente serie-paralel,cu condensatorii aferenti pt compensare,montati direct pe galetii comutatorului,daca nu prin calcul,atunci prin tatonare(ma refer la capacitati)poti ajunge la o configuratie care sa te satisfaca,e doar o idee,ideal era sonda potrivita,dar cum astea sunt scumpe,eu zic,merita incercat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 13, 2010 Partajează Postat Februarie 13, 2010 Indiferent ce ai modifica, sonda sau intrarea din osciloscop, tot vei avea nevoie de reglaj al compensarii.Sondele divizoare au rezistenta inclusa langa varful sondei, pentru a asigura capacitate de intrare minima, si tot de aceea si coaxialul utilizat este de obicei de constructie speciala. La o asemenea sonda 10:1, care de obicei are o rezistenta de 9 Mohmi in corpul/varful ei, ii poti mari factorul de divizare modificand/adaugand o rezistenta de valoare potrivita la iesirea ei catre conectorul BNC.Nu am modificat, dar am construit cu multi ani in urma o sonda 100:1 in regim hm, tot cu scopul de a putea masura amplitudini mari. Am utilizat capacitate fixa in paralel pe R din corpul sondei, capacitate realizata cu o f. scurta bucata de coaxial miniatura cu dielectric teflon (scurtat/modificat treptat, < 1cm), la iesire o R la masa astfel incat tinand cont si de Ri de 1 Mohm a osciloscopului sa obtin raport de divizare 100:1, iar reglajul compensarii l-am realizat cu condensator reglabil la iesire. Insa nu te poti astepta la o banda f. larga la asa ceva... Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Februarie 14, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 14, 2010 Cam asa am facut si eu..am desfacut sonda si am lucrat la circuitele din varful ei..am compensat cu 2 fire rasucite insa banda erea limitata tare pentru din testele mele deja semnalele dreptunghiulare de 100 khz nu se mai vedeau frumos(cu oscilatiile de tranzistie standard)Osciloscopul nu-l desfac sa-l modific..e tot in tehnologie smd/bga(exceptand sursa) iar canalele de intrare sunt incapsulate..nu vreau sa risc sa-l stric mai ales ca nici nu am sculele necesare sa lucrez la el. Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 14, 2010 Partajează Postat Februarie 14, 2010 Nici nu e recomandat sa faci asa ceva,ai observat ca facusem recomandarea pt cele cu comutatorul de la atenuator in galeti,cu piesele pe el,pt ca desi a mai intrebat cineva,tot nu ai specificat ce tip de osciloscop e...Iti ramane doar varianta cu modificari externe. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Februarie 14, 2010 Partajează Postat Februarie 14, 2010 Ar mai fi un aspect ... nu prea vad in primul rand rostul masurarii tensiunii direct pe primarul trafului in comutatie , daca comanda e buna poti obtine indicii destule din forma tensiunii din secundar . Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Februarie 15, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2010 Trebuie masurat in primar din pacate ..la prototipul de sursa flyback autoocilanta ce tocmai l-am facut nu m-as fi descucat altfel.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum