Vizitator Kimnotyze Postat Noiembrie 4, 2005 Partajează Postat Noiembrie 4, 2005 Da... cred ca asta e. Ai idee cat trebuie sa reglez biasul pentru IRF540 ?Iti multumesc! Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 4, 2005 Partajează Postat Noiembrie 4, 2005 din cate am studiat la mosfeturi nu e un curent la care distorsiunile sunt minime.Daca ai osciloscop regleaza pana cand forma de unda arata cum trebuie cand trece prin 0.Daca nu regleaza si tu acolo la 80mA si probabil ii ajunge.Nu exagera ca nu faci decat sa inrautatesti lucrurile. Link spre comentariu
Silviu26 Postat Decembrie 12, 2005 Partajează Postat Decembrie 12, 2005 ipa60 rezista la 2 ohmi ?banuiesc ca nu :(:(:(la cat trebuie sa fie tensiunea in c.a. ( banuiesc ) pt 4, respectiv 8 ohmi ?este vb de modelul lui Vasile Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 12, 2005 Partajează Postat Decembrie 12, 2005 Eu as fi de parere sa ti alimentarea sub +-35V in cazul in care folosesti ifr530/9530 la finali. Link spre comentariu
Silviu26 Postat Decembrie 12, 2005 Partajează Postat Decembrie 12, 2005 si daca ii tin sub +-35 atunci merge in 2 ohmi la max fara sa crape? Link spre comentariu
Alexxx Postat Decembrie 12, 2005 Partajează Postat Decembrie 12, 2005 Am si eu o intrebare ar merge schibati finali cu IRFP 240/IRFP 9240 si marita tensiunea de alimentarecam pe la +/- 45 - 50 V? Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 12, 2005 Partajează Postat Decembrie 12, 2005 da..se poate ..dar alege o schema mai buna.Pt 2 ohmi inlocuieste irf530/9530 cu irf540/9540 Link spre comentariu
Nemesis Postat Decembrie 12, 2005 Partajează Postat Decembrie 12, 2005 unul din ampuri are offset 130 mv iar celalat in jur de 100 mv . . . .cum se poate reduce si egaliza offsetul ??? cineva pe aici zicea de q1 si q2 lipiti intre ei sau cu un semi de 500 ohm intre emitorii lor . . .de asemenea mai zicea cineva de un generator de curent constrant in diferentialul de intrare . . . detalii plz pentru a face acest amp sa lucreze si mai bine decat o face . . .Offset-ul este datorat de de diferentele dintre piese (cum ar fi Ube si factorul beta la tranzistoare bipolare, tolerantele la rezistente ). Offsetul ar putea fi zero (natural vorbind) numai atunci cand piesele care trebuie sa fie imperecheate sunt perfect identice (uite de ex pt IPA60 q1 si q2 ar trebui sa se deschida la exact aceeasi ensiune, sa aiba exact acelasi beta etc). Cu alte cuvinte natural nu se poate obtine offset decat doar aproape de 0 - acuma depinde si schema cat e de performanta.Uite de ex am facut 2 amplificatoare identice de 100w/4 ohmi - schema era una cu dublu etaj diferential pe intrare adica stapaneste mult mai bine offset-ul.La unul din ele am imperecheat toate componentele pereche iar la celalalt nu.Cand sa masor offsetul la ala imperecheat am ramas tampit - offsetul era sub 1 mv.Mi-am zis ca nu se poate trebuie sa fie de vina multimetrul meu,insa m-am convins ca multimetrul era bun pt ca am masurat so offsetul celui neimperecheat si avea cam 20 mv.Ca sa nu va mai plictisesc cu povestile mele uitati aici o metoda simpla si f eficienta de ameliorat offset-ul la IPA60. Se monteaza intre baza tranzistorului q1 si plus-ul sau minusul alimentarii (in functie de semnmul offset-ului daca e pozitiv sau negativ) una sau mai mullte - de obicei max 2-3 - rezistente de 1 pana la 2-3 megaohmi. Montarea respectivelor rezistente se face prin tatonare.S-ar putea si calcula ce valoare trebuie dar e mai simplu asa.Sper ca ati prins ideea :yawinkle: Link spre comentariu
florin01 Postat Mai 4, 2007 Partajează Postat Mai 4, 2007 merge alimentat ipa60 la +/-40V? finali am pus irfp530/9530 si nu vreau sa merg maine dupa altii :smt005 Link spre comentariu
Vizitator donpetru Postat Mai 4, 2007 Partajează Postat Mai 4, 2007 merge alimentat ipa60 la +/-40V? finali am pus irfp530/9530 si nu vreau sa merg maine dupa altiiMerge alim la tensiunea aia si cu finali pe care i-ai pus cu conditia sa utilizezi boxe de 8 Ohmi. Link spre comentariu
Alexxx Postat Mai 4, 2007 Partajează Postat Mai 4, 2007 eu am incercat la +/- 44V pe 4ohmi si nu i-am prajit. Link spre comentariu
Vizitator donpetru Postat Mai 5, 2007 Partajează Postat Mai 5, 2007 eu am incercat la +/- 44V pe 4ohmi si nu i-am prajit.Tu crezi ca se prajesc "instantaneu"? Mai asteapta si ai sa vezi. In al doilea rand conteaza cat de mult utilizezi amplificatorul la puterea maxima pe impedante de 4Ohmi. Link spre comentariu
florin01 Postat Mai 5, 2007 Partajează Postat Mai 5, 2007 :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: Incredibil. CAnd sa masor curentul, ce credeti? oscileaza. Daca pun pe 20A imi apare 0 apoi 0.1 iar 0 si tot asa. dak pun pe 20mA, scade si iar ajunge la 0, 0.1, 0, 0.1 si tot asa nici tenziunea de iesire de la difuzor nu este mai breaza si ea oscileaza intre 15mV si 7-8mV. Ce sa stiusa ii mai fac?? Sa fiu eu ghinionist, si primu amplificator n-a vrut sa mearga, defapt mere dar baraie si merge incet Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 5, 2007 Partajează Postat Mai 5, 2007 Naspa.Ce cablaj ai facut? Link spre comentariu
florin01 Postat Mai 5, 2007 Partajează Postat Mai 5, 2007 Cablajul l-am facut dupa revista si l-am pus in arhiva.Acuma am vazut ca am 1 lipitura rece, si dupa ce am refacut-o imi arde rezistenta de 560ohmi (R4). Si se incalzeste un final (530) Si curentul de mers in gol acuma il am de 0.7A si tensiunea de pe difuzor tot oscileaza intre -8si 5mVA si condensatorul de pe intrare nu l-am mai pus pentru ca am vazut ca are doar 20mV pe intrare Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum