MariusTehnik Postat Ianuarie 20, 2010 Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 buna ziua , as avea o intrebare .. ce fel de modificari ar trebui facute la schema http://i46.tinypic.com/2cib8tz.jpg ca sa pot folosi mai multe led-uri de genul http://i46.tinypic.com/125gti9.jpg Link spre comentariu
nana Postat Ianuarie 20, 2010 Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 p[ai dane mai multe detali despre ledurile alea si ce putere au deci poti sa tragi cam 3w de acolo daca schimbi tranzistori de comanda sa duca vre-un amper minim, sursa gandestete sa fie una puternica sa debiteze vre-o 3-4 A la 5V sau mai bine pune o sursa de 12V pe leduri si pui niste rezistente de limitare de vre-o 2-3W in functie de curentu pe care il vrei si calculezi asa R=(Valim-Vcad pe led)/Imax dupa care vezi ce putere cade pe rezistente. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Ianuarie 20, 2010 Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 Pune si tu specificatiile de la led-ul ala ca sa intelegem si noi cu ce se mananca... altfel dupa poza nu pot ghici multe...Totusi o sa dau cu presupusul si o sa zic ca ii trebuie 350mA per culoare. Mai departe, trebuie sa spui cate astfel de leduri vrei sa folosesti. 2? 20? pentru ca de aici vine diferenta de solutie....Cel mai bine ar fi sa poti pune in locul tranzistorilor respectivi niste MOSFET de putere, de exemplu IRF530 care ti-ar ajunge pentru vreo 20-30 de astfel de leduri. Problema apare ca va trebui sa le comanzi in poarta cu o tensiune mai mare de 5V decat da microcontrollerul respectiv si deci depinde daca ai avea o astfel de tensiune disponibila.Alta varianta ar fi sa folosesti L293, ai putea pune cate 2 led-uri pe fiecare L293, si ai putea lega la microcontroller cateva L293 fara probleme. Tocmai am observat ca led-ul ala e cu catod comun, deci se mai schimba treaba putin.... Link spre comentariu
MariusTehnik Postat Ianuarie 20, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 3W high power RGB LED Light Angle of the LED 140 degree° Nominal current B,G,R 350mA Forward voltage: Red Typ 2,2V Green Typ 3,55V Blue Typ 3,55V Wavelength of the LEDs: Red Typ 625nm Green Typ 530nm Blue Typ 470nm Luminous Intensity: RED Typ 32lm Green Typ 35lm Blue Typ 10lm LED type: Common Anode Nu e batut in cuie acest led , orice alt led de putere ..sa duca 5-6 led-uri pe culoare.Ar mai fii o varianta http://picprojects.org.uk/projects/rgb/ ... ematic.jpg dar din cate am inteles eu nu are posibilitatea de a ramane pe o singura culoare , e doar un joc de lumini. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Ianuarie 20, 2010 Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 Poti folosi foarte bine si prima schema, nu e asta o problema. Acum cautam niste tranzistori care sa poata comanda un curent asa de mare, spre 2A accceptand direct comanda de la microcontrollerul de 5V, dar nu gasesc nimic disponibil pe la noi.Totusi, ma mai intereseaza ceva: ai doar 5V disponibili dintr-o sursa stabilizata sau mai dispui si de o alta tensiune mai mare? 10-15V?desigur, ai facut calculul ca vei avea nevoie de 6.3A pentru 6 led-uri ? In plus, functie de cum se va schimba circuitul de putere va trebui sa modifici si rezistentele alea in serie cu ledurile.Alternativ ai putea sa folosesti cate un tranzistor BS170 pentru fiecare culoare de la fiecare led...... ar putea sa comande direct cativa microcontrollerul.... Link spre comentariu
MariusTehnik Postat Ianuarie 20, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 chear acuma recent mi-am cumparat o sursa de 5v 15A si 12v 2A dar daca nu e buna sursa ori o cumpar alta ori adaptez ceva Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 20, 2010 Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 Tranz. IRFZ34 ,poti sa pui R 470 si ramane sau nu pe o culoare sau alta ,dupa cum e programul Link spre comentariu
MariusTehnik Postat Ianuarie 21, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 21, 2010 Tranz. IRFZ34 ,poti sa pui R 470 si ramane sau nu pe o culoare sau alta ,dupa cum e programulsa inteleg ca trebuie doar inlocuiti tranzistorii?? fara ici un fel de alta modificare? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 21, 2010 Partajează Postat Ianuarie 21, 2010 Pai pui uni mai tapeni,sa tina ledurile ca de restul se ocupa picul; daca nu modifici hexul raman toate ledurile aprinse/stinse (sau actuali tranzistori sant comandati pwm?ca atunci mere asa cum e). Link spre comentariu
bogdan_ Postat Ianuarie 21, 2010 Partajează Postat Ianuarie 21, 2010 si IRFZ ala si IRF-ul de care zic eu are Vgs pe la 4V maxim, ceea ce isneamna ca daca ii aplici doar 5 volti rezistenta lui RdsOn va fi relativ mare. Eu am incercat mai de mult sa comand niste becuri cu ele, si la 5V sa zic ca aveau peste 1ohm rezistenta... Din cauza asta ziceam ca este nevoie de un buffer ceva care sa ridice tensiunea Vgs de comanda spre 10V macar....Pe post de buffer se poate folosi ceva gen L293 sau facut cu discrete.... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 31, 2010 Partajează Postat Ianuarie 31, 2010 Ce model de irf ai folosit la aplicatia cu becuri;eu am folosit un IRF7416PBF ( http://www.tme.eu/ro/katalog/index.phtm ... IRF7416PBF ) si la 1A/4,5V se incalzeste neglijabil(~25-30C),fara radiator(e smd),funtionare@1A/4,5V timp de 9 ore continu. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Ianuarie 31, 2010 Partajează Postat Ianuarie 31, 2010 Eu am incercat cu IRF530 sau 520, nu mai stiu. Cei de care zici tu sunt foarte potriviti pentru aplicatia de aici, chiar cred ca ar putea sa tina 10 leduri. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 31, 2010 Partajează Postat Ianuarie 31, 2010 IRF7416PBF e in SO8 si daca se incalzeste...radiatoarele pt semedici is mici,ii,iii.Exact nu stiu cati wati poate disipa SO8,dar este ceva similar si in dpack si pe ala il lipesti pe un radiator de Cu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum