Jimmy Postat Ianuarie 27, 2010 Partajează Postat Ianuarie 27, 2010 Acum am inteles, la +6 db se multiplica voltajul pe iesirea amplificatorului cu 2, iar la +10 urechea percepe intensitate dublada, e corect, pentru ca daca se dubleaza tensiunea, pe aceeasi sarcina, puterea creste de 4 ori. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 29, 2010 Partajează Postat Ianuarie 29, 2010 nu,la 6 db in plus trebuie marita de 2 ori puterea ampului(se dubleaza pt fiecare 3db in plus),iar pt dublarea senzatiei de presiune perceputa de ureche trebuie cate 10db de fiecara data(adica crecuta puterea de aprox 3 ori)6db se reduc din intensitatea sonora cu cat dublam distnta de ascultare(ex la 1m ai 90db,la 2 m ai 84 si tot asa)Pt a calcula presiunea dezvoltata la o anumita putere,exista o formula ,aia cu log (...) si daca stii cat are la 1w se poate afla la orice putere fara a mai numara babeste pe degete(la 1w are 90,la 2 93 etc)mai citeste odata ce ai scris si corecteaza... Link spre comentariu
CBI Postat Ianuarie 29, 2010 Partajează Postat Ianuarie 29, 2010 da,e corect ce au scris colegii mai sus,si eu am scris in graba nu mai stiu de ceprin trebuie marita puterea de 2 ori cred ca am vrut sa zic ca trebuie marita 1 data si inca o data ,(adica un fel de triplata ...in fel de scarpinat la urechea dreapta cu mana stanga...) Link spre comentariu
twitterfire Postat Ianuarie 29, 2010 Partajează Postat Ianuarie 29, 2010 Hai sa vedem cum e si cu puterea: Dupa ce vedem aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Root_mean_square , puterea RMS, Prms se calculeaza usor dupa intensitatea medie (e vorba de o medie patratica) Irms a curentului electric prin circuit. Irms = Ip/sqrt(2) , unde Ip e valoarea maxima a curentului Prms = Irms^2 * R Prms = Ip^2 * R /2 Evident, conteaza si cat de pura e sinusoida, ca altfel s-ar modifica putin formulele. Ca ex, daca am folosi un generator de semnal petru a genera o sinusoida pura si am conecta o rezistenta de putere mare cu valoare de 8 ohm la iesirea amplificatorului, am putea folosi formula de mai sus pentru a determina "puterea reala" a sculei. Daca zic prostii, sa ma corectati. Link spre comentariu
baga Postat Ianuarie 30, 2010 Partajează Postat Ianuarie 30, 2010 Ca sa inteleaga toti: Cu 1 decibel mai mult inseamna putere in wati aproximativ de 1,2 ori mai mare,la intensitatea sunetului nici nu-ti dai seama,tensiunea creste de aprox 1,1 ori cu 2 decibeli mai mult = 1.6 x putere, se aude putin mai tare,aproape insesizabil daca nu esti atent + 3db = dublarea puterii ,iti dai seama ca se aude mai tare,dar nu cu foarte mult ,tensiunea 1.41x + 4db =aprox. 2,5x putere... + 6db = 4x putere ,cu mult mai tare ,2x tensiune +10db =10xputere ,de doua ori mai tare ,aprox. 3.2 x tensiune +13db = 20x putere +16db =40x putere +20db =100xputere,de patru ori mai tare ,10x tensiune +30db=1000xputere etc .......... Similar,Cu 3db mai putin =puterea se injumatateste,se aude putin mai incet -10db =de zece ori mai putina putere,se aude de doua ori mai incet Formule de calcul http://en.wikipedia.org/wiki/Decibelaici: Ca sa va faceti o idee,jucati-va cu masterul de la egalizatorul de la winamp,jos de tot e la -12decibeli,daca tii apasat mouseul iti arata la cati db este pus......nu-l dati prea sus ca distorsioneaza Boxele nu scot wati,scot decibeli,rezista la x wati bagati in ea de amplificator.O boxa care scoate 90 decibeli cu un watt bagat in ea, cu 2 w scoate 93 db,cu 10w scoate 100db,cu 100w scoate 110db(dara rezista la 100w),cu 0.5w scoate 87db,cu 0,1w scoate 80db. Sper ca au inteles si cei mai incepatori Link spre comentariu
Vizitator mmc2 Postat Septembrie 8, 2010 Partajează Postat Septembrie 8, 2010 Boxele nu scot DeciBell-i ! scot presiune sonora SPL.dB-ul nu este o unitate de masura , reprezinta doar raportul intre doua mariimi.ca si P in /P out sau P1 /P2 unde 1 si 2 sunt doua puncte in spatiul sonor aflate la o oarecare distanta .Se foloseste ca si un reper si in acustica datfiind cifrele prea mari ce rezulta din nivelurile de presiune sonora ce le poate percepe urechea umana ( cum a amintit un coleg de forum mai inainte urechea umana are caracteristica de percepere logaritmica si neuniforma in frecvente cea mai sensibila este pe la 800Hz ).In plus modul de calcul cu logaritmi este mai usor/convenabil, doar aduni decibeli si nu inmultesti milioane cu milioane.Repreznetarea grafica ar deveni si ea imposibila din cauza nivelelor de milioane de unitati .Cu reprezentarea logaritmica se comprima totul intr-o diagrama utilizabila .Altfel am umbla cu "cearsafuri " cat camera. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum