djx700 Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 De mult timp vreau sa intreb asta si nu reusesc.este vorba despre decibelii boxelor (cum se pot calcula?)sa zicem ca o boxa scoate 50 db la 10 w? la 20w are 100 db?(nici nu stiu daca este adevarat ce am scris eu....infine)daca ma poate lamuri cineva in legatura cu calculul decibelilor ii multumesc f mult! Link spre comentariu
srdjan Postat Ianuarie 20, 2010 Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 aici ai explicat clar si frumos.... e logaritmica (decada) expresia puterii in dB LE: am uitat linku: http://www.audioholics.com/education/fr ... ts-and-dbs Link spre comentariu
djx700 Postat Ianuarie 20, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 multumesc ! o sa-l citesc diseara ca acum tre sa plec la scoalaO ZI BUNA ! Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 21, 2010 Partajează Postat Ianuarie 21, 2010 sa zicem ca o boxa scoate 50 db la 10 w? la 20w are 100 db?Nu. La 20W scoate 53dB. Link spre comentariu
ROBEERT Postat Ianuarie 25, 2010 Partajează Postat Ianuarie 25, 2010 De mult timp vreau sa intreb asta si nu reusesc.este vorba despre decibelii boxelor (cum se pot calcula?)sa zicem ca o boxa scoate 50 db la 10 w? la 20w are 100 db?(nici nu stiu daca este adevarat ce am scris eu....infine)daca ma poate lamuri cineva in legatura cu calculul decibelilor ii multumesc f mult!Va rog, puneti niste titluri mai de " Doamne-ajuta " ca sa inteleaga lumea. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Ianuarie 26, 2010 Administratori Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 asta trebuie mutat la boxe, nu are ce cauta aici Link spre comentariu
ROBEERT Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Vezi ca acest subiect il mut aici:viewforum.php?f=4 Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 exista o regula generala: "puterea" x 10 = "dB" + 10 = inseamna o dublare a puterii perceputeurechea umana percepe relativ liniar frecventa si logaritmic presiunea acustica...adica:am un sistem audio cu rated out de 10w. ca sa dublez perceptia, trebuie sa inzecesc puterea, adica am nevoie de un rated out de 100w. ca sa dublez iara perceptia a 100w, trebuie sa inzecesc puterea... adica 1000w. si tot asa... Link spre comentariu
papyreloaded Postat Ianuarie 27, 2010 Partajează Postat Ianuarie 27, 2010 Eu stiam ca e nevoie de 6 db pentru a dubla perceptia Cum o fi bine? Link spre comentariu
Jimmy Postat Ianuarie 27, 2010 Partajează Postat Ianuarie 27, 2010 in linkul dat de srdjan, mai exact asta: http://www.audioholics.com/education/fr ... ts-and-dbs , apare in partea de jos un tabel in care pe coloana "Loudness multiplier", care inseamna perceptie, apare factorul 2, care corespunde unei cresteri de 10dB a presiunii sonore. exprimarea de mai sus nu prea are noima, si daca vrea sa zica ce cred eu, e gresita. daca asculti un sinus de 100Hz si un sinus de 500Hz, ambele la 90dB, sinusul de 500Hz va parea ca se aude mai tare, pentru ca urechea e mai sensibila la fecvente medii. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 27, 2010 Partajează Postat Ianuarie 27, 2010 este un cadru general, evident... am specificat relativ(citez si eu din carti)... urechea umana e adaptata la spectrul in care se gasesc zgomotele din natura, din ratiuni evolutive... mai greu auzeai pana acum juma' de secol basi profunzi si inalte inalte......se numeste efectul Fletcher-Munson, adica raspunsul la anumite frecvente al urechii umane, in functie de intensitatea sunetului la care e expus. La 84-85dB SPL, urechea umana are raspunsul de maxima liniaritate... in josul intervalului asta, intr-adevar urechea nu mai percepe liniar si fiecare pereche de urechi, din cele aproximativ 6.5 miliarde, are "graficul" ei...motiv pentru care in studiourile de inregistrari se mixeaza in acest interval de presiune acustica...repet, totul e teoretic, aproximativ si relativ... Link spre comentariu
Toader Postat Ianuarie 27, 2010 Partajează Postat Ianuarie 27, 2010 Perceptia ca sunetul e dublu de puternic ca intensitate, parca e la 6 db.Asa stiu.Si ptr cate 3 db, e nevoie de dublarea puterii. Link spre comentariu
Jimmy Postat Ianuarie 27, 2010 Partajează Postat Ianuarie 27, 2010 eu stiam ca e la 10dB, si pagina de la adresa postata de srdjan tot asa zice. Link spre comentariu
papyreloaded Postat Ianuarie 27, 2010 Partajează Postat Ianuarie 27, 2010 Acum am inteles, la +6 db se multiplica voltajul pe iesirea amplificatorului cu 2, iar la +10 urechea percepe intensitate dubla Link spre comentariu
CBI Postat Ianuarie 27, 2010 Partajează Postat Ianuarie 27, 2010 nu,la 6 db in plus trebuie marita de 2 ori puterea ampului(se dubleaza pt fiecare 3db in plus),iar pt dublarea senzatiei de presiune perceputa de ureche trebuie cate 10db de fiecara data(adica crecuta puterea de aprox 3 ori)6db se reduc din intensitatea sonora cu cat dublam distnta de ascultare(ex la 1m ai 90db,la 2 m ai 84 si tot asa)Pt a calcula presiunea dezvoltata la o anumita putere,exista o formula ,aia cu log (...) si daca stii cat are la 1w se poate afla la orice putere fara a mai numara babeste pe degete(la 1w are 90,la 2 93 etc) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum