ionioni2008 Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 Buna ziua tuturor! Caut, in scop didactic, o schema de etaj final audio cu alimentare simpla (nu diferentiala, cu +, GND,-), deci cu iesire pe condensator, DAR cu tranzistoarele finale complementare. Exclud varianta cu CI sau hibrid CI +TB. Am cautat folosind search, am cautat si in schemele din stiky-ul de la inceputul sectiunii din forum...dar n-am gasit ce vreau. Adica ori sunt cu simetrie cvasi-complementara NPN-NPN si alimentare simpla, ori cu TB complementari si sursa diferentiala. Apreciez, daca imi puteti posta, si scheme simple si mai complexe, singura rugaminte ar fi ca acele scheme sa fie complet functionale, testate. (Vreau sa-mi atrag pustiul spre electronica si sa-l las pe el sa faca un canal singur-singurel - va dati seama ce dezamagit ar fi sa nu-i iasa din prima!) Tranzistorii finali ar fi 2SA1941/2SC5198, superdioda KSE340, prefinali BD139/140, pilot orice, alimentare disponibila 24...60Vcc/4A. Va multumesc! Link spre comentariu
piglett Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 Greu de gasit asa ceva. Am atasat singura schema disponibila pe pc-ul propriu. Insa, de ce cereti astfel de scheme, avand in vedere ca orice amplificator poate fi convertit la tensiune de alimentare asimetrica, sau, orice sursa asimetrica poate fi facuta simetrica?Ceilalti forumisti va pot ajuta cu convertirea unui amplificator sau crearea unei surse simetrice dintr-una asimetrica.Stima!Later edit: am sters schema.avea etaj de iesire cu 2x 2n3055. am vazut prost.cer scuze! Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 Orice schema alimentata simetric poate fi adaptata sa functioneze si cu alimentare asimetrica - e valabil si viceversa ! Uite adaptarea unei scheme de la nea Eliott. Spre comparatie, postez si varianta originala alimentata simetric. Schema e perfect functionala. Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 Inca o adaptare, de data asta prin utilizarea de finali complementari, intr-o schema alimentata asimetric (initial avea finali cvasicomplementari). Adaptarile sint facute acum, dar schemele sint perfect functionale. Succes in realizarea montajului ! Link spre comentariu
ionioni2008 Postat Ianuarie 20, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 Multumesc remus68, asta e ce cautam! La schemele lui Eliott ma uitasem si eu, dar n-am fost sigur cum fac trecerea de la dublet PNP-NPN la dublet PNP-PNP si uitasem si de circuitul pentru u/2 din intrare (similar cu cel pentru CI). Daca mai gasiti "vechituri" din acestea, va rog sa mai postati. Multumesc inca o data! II Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 20, 2010 Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 Daca vrei sa faci o anumita schema, o poti posta asa cum e ea si o pot recalcula pentru orice tensiune de alimentare sau configuratie de etaj final. Schemele postate se mai pot bibili pe la superdioda - se pot adapta diverse configuratii ale acestora , principalul fiind ca sa se poata regla tensiunea Ube in repaus la grupul final, in limitele normale de functionare (0,5...0,55V pe fiecare tranzistor). Link spre comentariu
ionioni2008 Postat Ianuarie 20, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 Multumesc de sfaturi, apreciez!Mai departe ma descurc... o sa-mi aleg una din ele, o fac eu repede ca s-o probez, corectez daca este cazul ceva si apoi il "dascalesc" pe ala micu' ....II Link spre comentariu
ionioni2008 Postat Ianuarie 31, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 31, 2010 Revin cu proiectul finalizat. Este vorba de schema a 2-a postata de remus68 (multumesc!). Etajul final, alimentat la 48Vcc, este capabil de 25W/4ohm sau 15W/8ohm. (Uint= 300mVca) Finalii folositi sunt 2SC5198/2SA1941, prefinali BD139/BD140, pilot BD139, intrare BC251C, superdioda KSE340. Radiator am folosit unul de CPU socket A, simplu, fara ventilator. Din R7 (56K...100K) se stabileste castigul. C2 merge 100u/25, C4=100u/50, C7= 3300u/50...4700u/50V. Din minusul lui C7 spre masa se monteza un rezistor 680ohm..1K/1W. (ajuta la stabilirea mai rapida a U/2). Curentul de mers in gol l-am reglat la 32...35mA. Daca intereseaza pe cineva, pot pune si poze cu montajul finalizat. Multumesc tuturor de ajutor! II Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 31, 2010 Partajează Postat Ianuarie 31, 2010 Imi pare bine ca realizarea amplificatorului a fost un succes ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum