Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mini sursa comutatie 12VDC-12VDC

Postări Recomandate

Stimate domn Cilibiu. Vreau sa fac o mini sursa comutatie foarte simpla, intrare 12VDC iesire 12VDC/500mA-1A. Eu vreau sa o folosesc pentru separare galvanica,

Orice transformator "chior" are separare galvanica. Numai AUTOTRANSFORMATOARELE nu au separare galvanica. Fi mai explicit. Daca din 12 V dc doresti sa obti 2 x 12 V DC, cu polarizare complementara ( +12 V, "0", - 12 V ) Asta este alta problema si nu are nimic de a face cu separarea galvanica. Cred ca dumneata doresti sa folosesti ca sursa de 12 V dc, un acumulator, si asta se poate. Mosu Tuti.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Mai usor,ca tu ai explicat pt copaci in paginile anterioare :sparge:Schema aia trebuia s-o pui din primul post. Dar tot e bine,acum stim ce discutamPoti alimenta SG-ul printr-un traf clasic,de la 220 la 12v si gata. Sau poti face si reactia cu octocuplor. Varianta cu sursa 12v-12v e o complicatie inutila,ca tot octocuplor trebuie sa folosesti la reactie :nas:

Link spre comentariu

Mai usor,ca tu ai explicat pt copaci in paginile anterioare :sparge:Schema aia trebuia s-o pui din primul post. Dar tot e bine,acum stim ce discutamPoti alimenta SG-ul printr-un traf clasic,de la 220 la 12v si gata. Sau poti face si reactia cu octocuplor. Varianta cu sursa 12v-12v e o complicatie inutila,ca tot octocuplor trebuie sa folosesti la reactie :nas:

Buna seara, Draga domnule Dr.L, te rog fi bun si explica-mi si mie schema din postul anterior, postata de domnul Cilibiu. Eu am invatat meseria acum 50 de ani si atunci nu se studiau toate minunile de astazi. Nu am inteles schema si nici utilitatea sa. Nu este nici o suparare, "cat traiesti inveti". Se pare ca nu mai am mult de trait si nu vreau sa mor prost. Multumesc ptr. deslusiri. Mosu Tuti.
Link spre comentariu

Blocul Negru este partea de forta si traful sursei in comutatie,care alimenteaza ceva amplificator. Acesta foloseste tensiunea de ~300Vcc pt alimentarea propriu-zisa si tensiunea de 12V (cc,ca-adica 18cc,nu prea conteaza) pt comanda tranzistorilor de putere. D-aia tensiunea auxiliara de 12v nu mai este separata galvanic de retea.Blocul Rosu de sus e un traf de 220-12v din care se alimenteaza comanda tranzistorilor de putere.Blocul Rosu de jos e redresarea si filtrarea tensiunii de 220Vca de la retea (de unde ies cei ~300Vcc).Blocul Galben este redresarea si filtrarea tensiunilor secundare ale sursei in comutatie.Blocul Albastru este partea care genereaza si ajusteaza semnalul pt sursa in comutatie,care,deasemenea trebuie alimentat cu 12-18VBlocul Verde este octocuplorul care separa galvanic semnaul de comanda dat de integratul sursei de partea de putere.Si Blocul Roz e sursa de care are nevoie,si anume 12-12v,dar cu separare galvanica,ca sa nu ajunga reteaua la iesirea surseiProblema aici este ca Blocul Albastru este legat galvanic la iesire si nu poate fi alimentat ca si cel Negru. Daca punea o reactie cu octocuplor pe iesire,schema se simplifica...Trebuia doar un singur traf de 12v(sau sursa in comutatie)Sau sa ramana la aceeasi reactie dar sa foloseasca 2 transormatoare separate de 12v,unul pt Blocul Negru si unul pt Blocul Albastru. Sper ca v-a ajutat ce am scris aici :da@Cilibiu-La ce folosesti 2A? Folosesti 2 trafuri micute si gata...Oricum,pt partea si SG-ul sigur n-ai nevoie de putere mare!

Link spre comentariu

Tot ansamblul stiu ca ia cel putin 1 A, deci nu as vrea sa stau cu sursa sau trafurile intinse la maxim! de acea am zis 2A, sa mai ramana macar 0,5A-1A!Dar cum am zis am carcasa foarte subtire! de acea apelez la sursa in comutatie de switch care este foarte mica fata de un traf clasic!Iar daca fac inca o sursa dinaceasta mica, e si mai bine! Nu ma mai intereseaza trafurile, si oricum sunt greu de procurat si costa si o avere! sursa o faci din piese mai vechi sau ce ai prin casa dar trafu clasic?

Link spre comentariu

Nu-i asa de scump traful clasic la puterea asta mica,gasesti pe la bazar avantajos :da Si pt mini sursa 12-12v mai bine ai folosi ceva integrat(MC34063A,cu 2 secundare,unul pt reactie iar celalat pt alimentarea dispozitivelor),sursa aia s-ar putea sa nu se comporte prea bine la tensiune asa micaAi mare grije cu izolatia trafurilor,ca face diferenta intre viata si electrocutare

Link spre comentariu

Mia venit acum o alta idee!Daca tot imi trebuie 12Vdc care are legatura cu "o" de la 310V, atunci de ce nu folosesc o "sursa" simpla, adik >>> stiu ca am vazut mai demult cu poti avea 12VDC din 220V fara traf, stiu ca pe faza de la 220V erea pus un condesator cu 2 rezistente serie puse in paralel cu condesatorul, faza trecea prin "condesator cu acelel rezistente" si ajungea intro punte redresoare, iar de acolo avea 2 conzi pe iesirea din puntea redresoare si dupaaceea era actionat un releu, e ceva de genu ca la un soft-start, ceva de genu dar nu mai stiu exact, stiti cumva o schema ca sa pot avea 1A 12Vdc din 220V ac?Si 20-30 daca scoate tot e bine ca stabilizez cu un 7812!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări