Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru audio digital Vs filtru audio analog

dragon82

Postări Recomandate

Salutare,din nou la toata lumea!

Am pus un nou subiect ca sa pot face din nou alte valuri printre cei ce construiesc incinte...

Din cate am vazut eu pe aici nu prea am vazut subiecte ce trateaza Filtrele Digitale(sau Active,pe sensul tuturor).Mai tot timpul se discuta de filtrele obisnuite,cele analogice.

Cum am adus subiectul asta?

Cu cateva zile in urma mi-am adus aminte(ca tot am cerut pareri despre constructia unor filtre)ca la un magazin de piese electronice si circuite,vazusem cu foarte mult timp in urma,niste circuite ce aveau pe ele o gramada de radiatoare si integrate.Cand am intrebat ce sunt mi sa spus ca sunt Filtre Audio Digitale.La vremea respectiva nici nu stiam ce e acela un filtru audio analog,iar unul digital...nema...La prima vedere am crezut ca sunt kituri de amplificatoare.

Bun.

La aceeasi recomandare a unor oameni de aici(ca sa nu mai starnesc subiecte aiurea)am cautat pe Google subiectul Filtrelor Audio Digitale si nu mare mi-a fost mirarea la ce am citit...Am ramas socat la modul serios.Undeva pe aici pe un topic,cineva spunea ca nu exista perfectiune in boxe si incinte(idee la care ader cu siguranta),tot asa cum nu exista perfectiune in nici un domeniu,totul fiind subiectiv.Un alt tovaras de aici spunea ca a fi audiofil e sa cauti toata viata si sa construiesti incinte,pana gasesti perfectiunea(care?cea personala?sau cea aprobata de toata lumea?...la cum sunt gusturile si parerile halal perfectiune...ceea ce merge la mine ca bun s-ar putea sa mearga ca rau la altul sau binusor la altcineva,corect,nu?nu te poti kk in gusturile oamenilor...).Oricum nu cred faza cu audiofilul si cautarea eterna pana la deces,a boxei perfecte,caci devenim absurzi ca si religia la un anumit punct.Am tot cerut pareri practice!!! de filtre,de incinte,etc dar dupa ce am mai citit cate ceva pe net,ajung la concluzia ca exista un tabu si pt cei ce se autodenumesc audiofili sau constructori de incinte:filtrele audio digitale.

Dupa cum am tot citit si tot citit se pare ca asa zisele filtre despre care tot vorbeste toata lumea,analoagele,sunt varza total cand vine vorba de exactitatea HI-FI si sunt incerte la valorile calculate.Iar cei ce pretind ca sunt audiofili cu filtre audio analoage sunt de fapt neactualizati in materie de HI-END HI-Fi.Nu spun eu asta asa ca sa starnesc niste polemici fara rost,ci o spun toate articolele ce le-am citit pe net.Ce m-a socat a fost faptul ca toata lumea se cearta si dau pareri contradictorii pe diferite topicuri despre filtrele audio,dar toti ocolesc subiectul fiabilitatii acestor filtre in comparatie cu filtrele digitale.Acum vad sigur ca unii vor sari sus si tare ca de fapt digitalele sunt proaste etc,dar am citit destul ca sa stiu ca avantajele predomina iar dezavantajele sunt foarte putine.Se pare ca acolo se poate vorbi de audiofilie si chestii maniace in materie de perfectiune.

Iata un extras:

This is without a doubt the most complex and difficult part of building your own loudspeakers. No matter what you do or how much you learn, or how much money you spend you will never build yourself anything near to a perfect passive crossover network. Capacitors and inductors just don't have what it takes to build the "brains" necessary to have a world class perfect crossover network. If you seek absolute perfection look into Active (Electronic) crossover networks, for the rest of us passive is usually good enough.

Ceea ce ma nedumereste pe mine ca nestiutor e de ce nu vorbeste nimeni de perfectiunea filtrelor digitale si toti bat aratura cu cele analoage ca sunt cele mai de calitate,etc,ca nu stiu ce,etc,etc.

Binenteles ca modul cat si functionarea digitalelor sunt total diferite,dar asigura calitatea pt audiofili.

Deci astept pareri... :bataie

Parerea mea e ca nimeni nu se arunca la ele pt ca sunt mai dificil de construit,necesita sursa de alimentare,etcDar oare nu merita eforutul construirii unui astfel de filtru sau chiar CUMPARAREA lor si apoi a se vorbi de audiofilie si perfectiune in audio?Nu de fapt asta e calea viitorului:DIGITALUL?Sau construirea unui astfel de filtru depaseste pe cei doxa de teorii si filtre comune?

Chiar intalnisem un fapt la diferenta de greutate intre amplificatoare.Un amic de-al meu mi-a spus ca exista amplificatoare grele- circa 5kg-si foarte grele peste 5kg si unele foarte usoare la 2-3kg.El imi spunea ca asa faci diferenta cand vrei sa cumperi un amplificator,intre cele digitale(la partea de filtrare!!!) si cele analogice(la partea de filtrare!!!).Cele digitale sunt tot timpul usoare iar cele analoage sunt grele.Chestia asta o citisem si in nu stiu ce revista de profil de la noi.

Incinte cu filtre digitale(active) am vazut destule dar nu stiam ca de fapt sunt mai bune,chiar am avut la vanzare niste modele ieftine de la Eltax care aveau asa ceva.

Deci...sa inceapa sa curga parerile...am gresit undeva?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dragon82

17

• CBI

5

• Toader

5

• ahegyes

4

Top autori în acest subiect

N-ai gresit niciunde.Ai gasit CALEA ,ADEVARUL SI AUDIOFILIA(de net).Da,am auzit si eu ca exista amplificatoare grele, dar care depaseste peste 50 de kile, dar nu sant audiofile, ca mai mult carcasa de ele, si innauntru e doar un mic amplif digital, livrand doar doi bitzi pe secunda boxelor.Ai ramas socat de filtrele digitale?Ce chestie.Arata inspaimantator?Traiasca hi-endul digital, ca asta e calea viitorului.Moarte analogicului.Nimeni de pe forum nu poate construi un filtru digital, deoarece e prea greu de inteles.Boxele cu filtre digitale nu sant mai bune, sant PERFECTE iar cele de la Eltax sant si mai perfecte.SCUZE CA MA FACUT UN PIC MISTO - MAI E MULT PANA DEPARTE.Cred ca ai pus la misto subiectul.,, DACA LIBERTATEA TA DE GANDIRE ESTE MICA, PROSTIILE PE CARE AI SA LE SCOTI PE GURA, AVAND LIBERTATE DE EXPRESIE, VOR FI ENORME'' - G.LIICEANU.

Link spre comentariu

tu vorbesti de crossover activ? ca sa mor daca gasesc ceva la digital audio filter... si daca e altceva decat crossoverul activ, atunci chiar ca invat si eu ceva nou cu ocazia asta!!!

completare: fratilor, vreti sa lesin? ce sunt alea? ia sariti cu explicatii concrete! va rog...

nu, nu as pus la misto subiectul... frate balcescule... terminati cu caterinca la adresa acestui om, ca pana acum a facut mai mult decat 80% din oamenii care se avanta pe aici la dactilografiat... macar omul se intereseaza...

deci, va rog, cine stie ce-i ala sa ne lumineze, cine nu, sa tacaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Link spre comentariu

am gasit si eu linkul asta care-mi aduce aminte de profu' de analiza matematica... si-mi stric seara.deci eu stiu pasive, adica RLC si active(electronice)... nu intru in detalii ca le stiti...intrebare de vanzator la aprozar, astea in ce categorie, in ce domeniu si in ce mod se utilizeaza?

Link spre comentariu

am gasit si eu linkul asta care-mi aduce aminte de profu' de analiza matematica... si-mi stric seara.deci eu stiu pasive, adica RLC si active(electronice)... nu intru in detalii ca le stiti...intrebare de vanzator la aprozar, astea in ce categorie, in ce domeniu si in ce mod se utilizeaza?

Link spre comentariu

Nu stiu ce ati gasit de ras...?Mai multa nesimtire din partea voastra nici ca nu se putea.Mai aveti si tupeul sa va numiti ???????(puteti sa va caracterizati si singuri prostia)Hai ca m-ati dat pe spate.Cretini si imbecili,scuzati limbajul.Se vede ca numai la misto postati,ceea ce ma face sa cred ca,fie nu stiti prea multe despre subiect si de aia va eschivati in glume proaste,fie nu sunteti ceea ce spune-ti ca sunteti.Parerea mea e ca am pus degetul pe o rana unde ii doare pe unii(e un fel de momeala subiectul?)si ii atrage ca mustele la kkt.Daca avea-ti ceva inteligent de spus as fi vazut,dar sincer va faceti reclama la......No coment.Imi pare rau ca trebuie sa ma cobor la nivelul vostru josnic de limbaj.Daca omul intreaba ceva,haita de pe forum imediat sare la jugulara.Tot sa afli multe lucruri,numai despre boxe sau altele nu...Bravo,numai cuvinte de lauda.Halal forum si de cei care se plimba pe aci.Secretele meseriei sunt doar pt initiati...Novicii si curiosii sunt luati la suturi.Minunata Romanie!!!Minunati oameni!!!

Link spre comentariu

Omule, crezi ca au sa sara toti cei care sant cu zeci de ani in spate de bibilit boxe si filtre, sa-ti explice chestii elementare, care se pot gasi destul de usor?Noi ti-am atras atentia mai dur ca e cam pripit ce vrei tu.Afirmatii de genul CEL MAI BUN , PERFECT, VIITORUL E DIGITALUL, AMPLIFICATOARELE SE IMPART IN DOUA CATEGORII - SUB 5 KILE SI PESTE, FILTRELE ANALOAGE SANT VARZA CANDE VORBA DE HI-END IAR CEI CARE FAC BOXE LE E RICA SA FACA FILTRE ANALOGE CA NU STIU CE SANT cum ti se par?Nu sant cam exagerate?Puteai sa intrebi un pic mai timid.

Link spre comentariu

off topic: imi cer scuze de postul dublu de mai sus, a fost fara intentie. a fost un moment in care s-a blocat site-ul si am apasat trimite la nervi de mai multe ori...

dragon82, linisteste-te... nu ti-au raspuns decat 2 oameni. toader, pe care l-am rugat printre altele sa nu se ia de tine si eu, care sunt chiar foarte interesat de subiectul asta... dat fiind faptul ca eu nu cunosc alte variante de filtre, decat cele 2 clasice: pasiv si activ...

daca vrei sa citesti cu atentie in urma, ai sa vezi ca vin in sustinerea ta, cu intrebari si rugaminti la cei ce cunosc acest tip de filtru, adica cel digital pomenit in postul tau... citeste cu atentie si linisteste-te.

bun, sa revenim la intrebarea initiala!

tu faci cumva confuzie? te referi la filtre active cand spui "digitale"? ai grija ca termenul digital are o poveste mai complexa in spate...

P.S. Iti poti imagina ca nu ma pot considera nici prost, nici cretin, nici imbecil, dupa 8 ani de studii universitare si nominalizare la anuala de arhitectura... mai ales cand imi scrii cu "avea-ti despreunat"... chill out man!

Link spre comentariu

Dansul o crede ca digital=care are semiconductori.

Nu asta deranjeaza, e chiar foarte bine ca vrea sa invete, la fel ca toti cei de pe aici.

Problema e modul in care prezinta situatia... refuzand sa gandeasca.

Sau mai pe scurt, chiar si un incepator ca mine cred ca e indreptatit sa-ti spuna, dragon82, ca bati campii.

http://sound.westhost.com/bi-amp.htm

Citeste asta si te vei lamuri

Link spre comentariu

tu faci cumva confuzie? te referi la filtre active cand spui "digitale"? ai grija ca termenul digital are o poveste mai complexa in spate...

P.S. Iti poti imagina ca nu ma pot considera nici prost, nici cretin, nici imbecil, dupa 8 ani de studii universitare si nominalizare la anuala de arhitectura... mai ales cand imi scrii cu "avea-ti despreunat"... chill out man!

Nu m-am referit la tine,sorry pt ca asa parea sa sune(ci pt primul raspuns si pt viitoarele raspunsuri de genul respectiv,pt ca cu siguranta nu vor intarzia sa apara).Iar greseala de scris e din apasarea rapida la taste,mi se mai intampla uneori...

Referitor la digital am gasit si ceva pagini pe net unde in cateva locuri erau numite si Active desi e clar o diferenta intre active si digitale(poate singura asemanare e ca ambele trebuie alimentate),desi eu nu ma gandesc la cele active cand spun digital ci vreau sa spun exact ce spun altii cand se refera la digital,adica filtrarea facandu-se printr-un ''creier'' electronic unde procesarea si separarea frecventelor sunt ''gandite'' de procesoare(procesor),fara bobine si alte chestii comune unui filtru de gardul 1,2 sau 3.Sunt ceva materiale pe net,cele mai multe in engleza(unele chiar se bat cap in cap la unele faze) dar din tot ce am citit,ceea ce am remrcat in primul rand e ca doar acest gen de filtre ofera acel HIGH-END HI-FI(extazy-ul audiofililor cum era denumit undeva pe acolo) asa cum au numit-o unii si nu eu,fiind luat la misto aiurea.

Acuma nu stiu daca chiar exista boxe cu asa ceva pe ele(la ceea ce spune-am despre acele boxe ieftine Eltax ma refeream strict la filtre electronice active,care oricum banuiesc ca sunt mai bune din ce am citit,binenteles pe net,decat filtrele pasive sau analogice).Eu unul nu am vazut decat la vanzare aceste filtre digitale din greseala,chiar le-am confundat,asa cum am spus,cu ceva kituri de amplificatoare...

Oricum filtrele active sunt alta mancare de peste...Poate ca nu sunt eu chiar un cunoscator in domeniu dar stiu sa citesc si ce citesc,aviz pt unii,si am citit despre o distinctie clara intre analog(pasiv),digital si electronic(activ).

Da si chiar ma dau in vant dupa ultimele noutati in materie de audio-video,inclusiv gageturile.Si sincer prefer sa cumpar ceva gata facut decat sa construiesc,atunci cand mie imi satisface gusturile.

Dar e o adevarata provocare termenul de digital pt cei obisnuiti cu analog,nu?,mai ales cand criteriile de performanta se schimba.

Eu unul ma intreb,de ce atata bataie de cap cu calculele si cu perfectiunea cand isi pot bate altii capul si pot face digital?Ma rog,banuiesc ca treaba asta cu filtrele digitale nu e asa usor de pus in practica,ca sa nu mai spun de costurile in ?.

Link spre comentariu

nu am nici cea mai vaga idee despre cum functioneaza aceste filtre...personal nu sunt amorezat aproape deloc de "digital" orice ar fi el... si in momentul asta nu cred sub nici o forma ca un cd cu chopin poate sa sune mai bine decat un disc de pick-up cu chopin. Si nu vorbesc ca sa ma aflu in treaba, ascult aproape zilnic pian si vioara la platan si nu cred ca cd-ul il poate bate... nu, nu are cum sa-l bata... sunetele au prin excelenta o caracteristica sinusoidala... e esenta lor... natura nu poate produce sunete "digitale". asta e o gaselnita matematica a omului, care rezolva nevoile de miniaturizare evidente... atat. considera-ma de moda veche, dar parca n-as plimba sunetul ala printr-un catralion de procese, asa zise digitale, pana sa-mi ajunga mie la ureche... cd-ul strica deja destul...adica trebuie sa fie un argument solid, clar, pentru care ei denumesc toata povestea asta "extasy-ul audiofililor"... extasy-ul meu deocamdata sunt discurile "analogice"... incredibil sunet dupa parerea mea...stii cum e cu audiofilia? asculti chopin si debussy la platan si la lampa, ca daca-l asculti la cd, e ca si cum ai manca pepene de craciun... asculti blank and jones si tiesto la standfloor si la amplificator de 2x200w, nu la 5w pe hornuri... e penibil... trebuie sa faci alegerea potrivita... eu am platan, magnetofon, caseta, cd, minidisc, dvd, mp3, flac, etc. de ce mi se ridica parul in cap doar la platan?treaba e nasoala rau...

Link spre comentariu

Da,am citit si eu despre calitatea vechilor viniluri.Nu am ascultat,dar m-au convins cei ce au ascultat asa ceva.am citit si despre acuratetea lampilor,am vazut chiar amplificatoare cu lampi,foarte scumpe...Sunt constient ca un CD sau un DVD audio nu va suna ca un vinil,dar desi nu stiu unde sunt argumentatiile in treaba cu asa zisul ''extazy'' al audiofililor si filtrele digitale,prea se bate toba pe digital de catre unii,in timp ce altii revin la vechile concepte de lampi(chiar am auzit ca si radarele rusesti cu lampi uriase cat un borcan de 10l sunt mult mai bune!!! decat digitalizatele).Bun acum la treaba cu digitalul ajungem si la faza cu cei 24biti si 192.000 Hz,asa zisa calitate de studio HD.Sau la ce ajuta cei 25.000Hz,daca nu se aud,dintr-o piesa recenta audio de la The Prodigy?HD si digital,au vreo legatura?Ceva cred ca e in toata povestea asta,cu filtrele digitale,caci banuiesc ca nu sunt facute doar de dragul evolutiei tehnologice.Ce rost ar avea sa se strofoace atat si sa se cheltuie bani in cercetare daca rezultatele ar fi naspa.Nu tin cu digitalul ci tin cu ceea ce da rezultate mai bune.La fel ca si cu difuzoarele...ce rost au intentia de a gandi acele difuzoare plate cand cele actuale,conice sunt ok.Corect e si faptul ca pana nu incerci nu afli,poate ca asa e omul,curios de felul lui,dar cred ca e si tendinta e spre mai bine.Dar vorba ta,platanele si lampile dau rezultate uimitoare in fata digitalului.In final cred ca va curge multa apa la moara si se va vorbi mult pro si contra despre ambele tipuri de tipuri audio,vor fi fanii audiofili digitali si fanii audiofili analogi,tot asa cum e si in cazul filtrarii pasive,active si digitale.

Link spre comentariu

exista nevoia de a merge mai departe... e un exercitiu mental, care evident mai tarziu, ar trebui ce putin sa dea roade... tie nu ti se pare ca nu mai exista evolutie la nivel conceptual? ci doar miniaturizam sau optimizam concepte destul de vechi?eu cred ca audiofilii astia ar trebui sa invete sa fie realisti mai intai si sa inceapa sa foloseasca cuvantul "argument"! la naiba, ar trebui sa fie audiofili mai intai, adica cel putin nascuti cu un grand piano in casa si cu ceva muzicologie halita pe paine... jumatate din ei n-au habar ce-i ala sacaz...

Link spre comentariu
:da Sa stii ca e asa.Totul e o miniatura.Conceptual batem pasul pe loc.Personal audiofil nici nu stiu cum e,tot asa cum un nefumator nu stie ce e un fumator.Asta daca aduce vreo diferenta in conceptii.Singura diferenta valabila observata in audio a fost sa trec de la o placa audio normala,de la 16 biti 44,8hz ,la una de 24 biti,96hz HD si de la mp3 la CDDA,WAV,WMA,FLAC etc.Asta e o adevarata trecere pt cei ce vor o schimbare,iar pragul in calitate e atunci,asa cum spune-ai si tu,sa ai un vinil.Evident un audiofil daca nu a ascultat Live un instrument muzical clasic,pian,chitara,vioara,violoncel,etc nu poate face diferenta intre decodarile digitale ce se aud in boxe.Deci nu poate compara...calitatea!!!E o diferenta de la cer la pamant,numai daca gandim ideea asta.Personal prefer instrumentele clasice dar si sintetizatorul cand vine vorba de The Prodigy,de ex.Pana la urma e de kk digitalul atata timp cat nu se apropie macar de vinil.Ceea ce vreau sa stiu e daca cineva poate confirma ca digitalul e mai bun decat analogicul sau electronicul in separarea frecventelor.Teoretic de sus in jos ar fi asa:digital>electronic(activ)>analogic(pasiv).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări