Shambala Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 Faptul că apar nişte insignifiante diferenţe între datele din catalogul 2006 şi foaia tehnică din 2010, nu este decât un aspect irelevant şi neimportant, care nu merită o discuţie atât de lungă, întrucât nu sunt diferenţe notabile în funcţionare.Chiar asa ? Aseara am avut o lunga discutie telefonica cu cineva care - foarte entuziasmat de prezentarea proiectului cu 2 x PA800 + PCT 300 de pe forumul poweraudio, l-a realizat dupa poze, date si schema filtrului de acolo. Din pacate dupa realizare nu mai era deloc entuziasmat, dimpotriva era extrem de dezamagit - si suparat de rezultatul obtinut. Difuzoarele erau PA 800K si aveau Fs=67Hz. Exact cum se observa in graficul din pdf, sub 150hz incep sa cada drastic, iar la 40-50Hz practic nu se aud... Link spre comentariu
aTaelectronics Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 N-am stiut ca intre 29 Hz si 67 Hz e o diferenta insignifianta, chiar daca al doilea e aproape dublu fata de primul, Qts la fel..... Link spre comentariu
Vizitator DNA Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 Aseara am avut o lunga discutie telefonica cu cineva care - foarte entuziasmat de prezentarea proiectului cu 2 x PA800 + PCT 300 de pe forumul poweraudio, l-a realizat dupa poze, date si schema filtrului de acolo. Din pacate dupa realizare nu mai era deloc entuziasmat, dimpotriva era extrem de dezamagit - si suparat de rezultatul obtinut. Difuzoarele erau PA 800K si aveau Fs=67Hz. Exact cum se observa in graficul din pdf, sub 150hz incep sa cada drastic, iar la 40-50Hz practic nu se aud... Nu era cineva din Timişoara căruia i-ai făcut filtrele ? Acel cineva nu ţi-a spus că îi vibrau toate obiectele prin cameră ?Probabil că erau replicile cutremurului din Chile, din moment ce dumeneata eşti atât de sigur că nu erau frecveţe joase. Referitor la graficul pomenit, ţin să te atenţionez că acel grafic este rezultatul unei măsurători în cameră anecoică, iar difuzorul prestează în free air, în conformitate cu standardul AES. Este absolut logic şi normal ca să arate graficul aşa. Refuz să cred că nu ştiai acest lucru şi consider că dezinformezi membrii acestui forum în mod intenţionat. Răspunsul pe bass al unui difuzor nu poate fi intuit din vizualizarea unei măsurători AES. Acest organism a decis să folosească acest tip de măsurare, tocmai pentru a se ajunge la nişte rezultate clare. Dacă s-ar măsura în incintă, răspunsul ar fi diferit. Problema este că nu există o standardizare a incintei de măsurare şi oricum, ar fi total irelevantă, ţinând cont de diversitatea soluţiilor tehnice care pot fi adoptate. Am spus şi pe alte forumuri, repet şi pe acesta: Parametrii T/S nu spun aproape nimic despre felul cum sună un difuzor. Simulările sunt pierdere de vreme. Link spre comentariu
Vizitator DNA Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 N-am stiut ca intre 29 Hz si 67 Hz e o diferenta insignifianta, chiar daca al doilea e aproape dublu fata de primul, Qts la fel.....Pentru un woofer de 8", care nu a fost conceput pentru subbass, da, este o diferenţă insignifiantă. Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 Nu, omul si-a facut singur filtrele, eu doar i-am trimis piesele - pt schema postata de tine.Vibratiile din camera banuiesc ca erau din cauza subacordarii incintei... Si nu dezinformez pe nimeni, incearca si tu sa pui 2x PA 800K (cu Fs=67Hz) in incinta respectiva si spune cinstit dupa aceea, daca esti multumit de basul obtinut. Dar cinstit, nu conditionat de "pt 2 midwoofere de 8", sau pt acest pret.. , etc." Exact in conditiile de asteptare mentionate in proiectul descris.Daca da, imi cer public scuze.ps - cine vorbeste de subbas ? Link spre comentariu
aTaelectronics Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 N-am stiut ca intre 29 Hz si 67 Hz e o diferenta insignifianta, chiar daca al doilea e aproape dublu fata de primul, Qts la fel.....Pentru un woofer de 8", care nu a fost conceput pentru subbass, da, este o diferenţă insignifiantă.cool!!!! atunci nu mai iau Pa800 , ca si ying chun are parametri cu diferente insemnificativenu am zis de subbas, ci de diferente audibile, care totusi la asa o diferenta mare cred eu ca ies in evidenta. Nu am avut decat varianta de 29Hz Fs, mi-a placut ff mult cum suna, dar asta de 67hz mi se pare totus o diferenta mult prea mare. Mai vroiam sa iau o pereche, dar parca nu mai am curajul sa o fac...Poate ca nu sunt asa importanti parametrii, dar totusi Fs e un parametru primordial, din orice punct de vedere, chiar si la un driver. Eventual la o medie nu e asa relevant, dar la un wopfer folosit ca fullrange sau aplicatii hi-fi nu cred ca e asa irelevant acel Fs Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 Hai sa nu exageram. Pa800 e mult peste chiung zbeg.Totusi mie imi apar clar diferente intre cele doua variante. De la incinta clar nu e din moment ce le-am inversat si tot cam la fel merg.Diferenta apare la comportamentul sub 70-80Hz si putin la timbru. Dar astea le-am scris deja prin primele posturi.Cutremurul din Chile se simte mai bine pe difuzoarele cu fs mic si daca le pun in incintele de 20L @ 50Hz, celelalte cu fs sus nu merg asa de bine. Si pe muzica si pe semnale de test si cu sinusoidale, de la un punct in jos nu mai merg la fel, indiferent de incinta.Fara legatura cu pa800:Evident ca nu poti sa iti dai seama de cum suna un woofer din TS si simulari, acestia sunt doar ca sa iti faca o idee despre incotro te indrepti. Evident ca daca in simulare iti da f3 de 100Hz si de acolo cade cu 20-24dB/oct e clar ca nu putem vorbi despre o boxa care sa redea frecvente joase. Link spre comentariu
Vizitator DNA Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 incearca si tu sa pui 2x PA 800K (cu Fs=67Hz) in incinta respectiva si spune cinstit dupa aceea, daca esti multumit de basul obtinut. Dar cinstit, nu conditionat de "pt 2 midwoofere de 8", sau pt acest pret.. , etc." Exact in conditiile de asteptare mentionate in proiectul descris. Tu ce crezi ca am facut a doua zi dupa ce am aflat de "dezvaluirile" lui Sharky ? M-am dus la un prieten, i-am luat difurile din boxe, am testat pana la 11 seara toate combinatiile posibile. Chiar in clipa aceasta imi canta in birou boxele cu pricina si vreau sa spun ca cu toate ca nu presteaza pe scule cine stie (sursa este un Tascam CD-160mkII + o putere de acum 25 de ani), am bass exact cat trebuie. Fara nicio corectie, loudness ori alt artificiu. Statia nici nu are asa ceva. Ma uit pe vumetru si vad ca nu trec de 1w in varfuri. Daca ridic nivelul, pana pe la 10-12w, basul iese si mai bine in evidenta. In aceste conditii, domnii mei, va asigur ca: Sunt FOARTE multumit de basul obtinut. Suna exact cum imi place mie, adica precis, fara lungiri in genul basului de subwoofere auto. Parca inaltele sunt un pic cam prea intepate pe anumite melodii comerciale, dar asta e deja chestie de gust. La unele melodii suna excelent ( dupa gustul meu ) . Uitati cum facem. O sa le mai tin cateva saptamani. Cine este curios, poate sa vina si sa le asculte la mine in birou, daca are chef si este curios. Sunt cam 13-14 metri patrati, adica cam cat o camera normala. Poate sa isi aduca si sculele lui, muzica lui, cabluri , daca asta ii face placere. Il las sa demonteze ce vrea el, sa se uite la filtre, la matele din interior, ca sa nu creada ca am facut eu vreo smecherie. Poate ca nu ar fi rau sa vina si cu niste boxe caruia ii plac cum suna, ca sa le compare. Eu nu am timp de astfel de auditii, dar o sa imi rup cateva ore din activitate ca sa il asist, in cazul ca are nevoie. Daca nu are si se descurca, eu imi vad de treburile mele, pentru ca eu am deja opinia formata si nu trebuie sa ma conving de nimic. Se pot pune ambele variante de filtre. Prima suna o idee mai incet decat a doua, dar parca mie imi place mai mult a doua. Off topic. In cei 15 ani de cand ma ocup de facutul boxelor am invatat ca fiecare om aude in felul lui. Ceea ce mie imi place, altuia poate ii pare ca suna ca porcu. Reciproca poate fi valabila. Asta nu inseamna decat ca oamenii sunt diferiti. Ok, din punctul meu de vedere, de acum inainte consider ca discutia a devenit oarecum inutila. Mai mult de atat eu nu pot sa ajut pe nimeni. Raman la parerea ca discutia nu a fost si nici nu este despre PA-800, in realitate, ci despre faptul ca unii cauta sa plateasca polite, altora, iar altii care se impiedica de PA-800 si PCT-300, pe care ( printr-un straniu rationament ) le considera un fel de concurenta pentru ceea ce vand ei profita de conflict, incercand sa dea si ei un par in carul cu oale. As vrea sa ii linistesc pe acei cativa si sa le spun cate ceva. Dragilor, aceste difuzoare le aduc pentru ca imi sunt cerute. Oamenii le-au vazut in catalog si le comanda, dar sa nu care cumva sa traiti cu impresia ca eu din asta traiesc, pentru ca va inselati. Apropo, hai sa ma cert si cu restul lumii, daca tot m-ati scos din sarite. Am devenit adeptul filosofiei de viata a profului meu de geografie ( Cernescu ). Cand se supara, ne spunea ca treaba cu clientul nostru - stapanul nostru e valabila doar la carciuma. Corect! Omul stia ce stia, dar eu nu l-am crezut. Treptat, cu cat m-am afundat mai mult prin jegul numit economie de piata originala, made in romania, m-am prins de marele adevar continut in vorbele lui. Asa ca, ma lasa rece chestiile tip "vroiam sa comand dar acum m-am razgandit". Pe bune ? No shit - prietene - matale crezi ca esti la carciuma ca sa faci pe nebunul cum ca e friptura prea in sange ori prea tare ? Vezi ca ai confundat usa ! In domeniul audio e bordel pe fata. In domeniul acesta este exact ca la curve. Lucram doar cu bani inainte, nu credem in nimeni si facem pipi din oficiu pe povestile de dragoste. Asa ca daca vrei sa regulezi o muiere, iti dau una, dar daca nu ai orgasm, nu este problema mea, my friend. Eu ti-am oferit pe una care chiar face ceea ce ii ceri. Daca tu esti o persoana distinsa, careia ii plac doar damele cu cracii lungi, sfarcurile nu stiu cum si poti sa spui doar privind la o poza cum o suge tipa pe care ti-o ofer, ai toate sansele sa te inhibi daca femeia oferita se uita putin cruscis ori are un ochi de sticla. Eu am crezut ca vrei sa i-o tragi, nu sa ii reciti si apoi sa plangeti. Daca asta iti pofteste inimiaora, daca vrei ca bonus si masaje si impachetari cu levantica si iasomie presarata in baie, te duci matale la cutarica, pentru ca ala ti-o si suge daca il platesti corespunzator. Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 In domeniul audio e bordel pe fata. In domeniul acesta este exact ca la curve. Lucram doar cu bani inainte, nu credem in nimeni si facem pipi din oficiu pe povestile de dragoste. Asa ca daca vrei sa regulezi o muiere, iti dau una, dar daca nu ai orgasm, nu este problema mea, my friend. Eu ti-am oferit pe una care chiar face ceea ce ii ceri. Daca tu esti o persoana distinsa, careia ii plac doar damele cu cracii lungi, sfarcurile nu stiu cum si poti sa spui doar privind la o poza cum o suge tipa pe care ti-o ofer, ai toate sansele sa te inhibi daca femeia oferita se uita putin cruscis ori are un ochi de sticla. Eu am crezut ca vrei sa i-o tragi, nu sa ii reciti si apoi sa plangeti. Daca asta iti pofteste inimiaora, daca vrei ca bonus si masaje si impachetari cu levantica si iasomie presarata in baie, te duci matale la cutarica, pentru ca ala ti-o si suge daca il platesti corespunzator.Corect!Dar care e problema ca imi spun apoi parerea ca nu mi-a placut, sau e cam larga, sau ma enerveaza parfumul ei?A, ca stric afacerile pestelui? Pai si ce treaba am eu cu el? Eu spun, am fost nu mi-a placut, altu spune ca a fost si i-a placut. Unii se bucura sa afle de dinainte cam ce ii asteapta si apoi incearca.Noi sa fim sanatosi! Domnul chorcy a spus ca are fs sus eu i-am confirmat ca si eu am o pereche cu fs sus si una cu fs jos, deci se prea poate sa fie adevarat ce spune. Nici vorba de dezvaluiri gen Dan Diaconescu, am spus faptele asa cum sunt, de remarcat ca am asteptat sa faca altii publice aceste date, sa nu spuna lumea ca ma bag iarasi aiurea ca doar nu am nici un interes (nici polite de platit, nu sunt nici guster local, sau mai stii, poate m-a platit RCF sa fac antireclama, asta va las pe voi sa investigati). Nu am comunicat aceste diferente intre difuzoare decat personal prietenilor in discutii private, nicidecum publice.Pentru cine e asa curios sa vada cum sunt sau crede ca intre cele doua nu e nici o diferenta, eu le scot la vanzare pe cele cu fs sus. Starea lor e impecabila, dar se vand la 2/3 din pret.Si pana la urma shambala nu te intreba daca au bas pa800, el te-a intrebat daca varianta cu fs 67 are sau n-are bas. Nu era mai simplu sa ii spui: "Ia uite, ale mele-s fix alea hulite cu fs de 67 si scot bas". Le puteai si masura daca ai timp si chef. Iti garantez eu ca nimeni nu ar fi contestat masuratorile.Ce rost are sa ne certam si sa divagam cand solutia se afla in fata noastra?Lasand conflictele laoparte cred ca suntem TOTI de acord cu urmatoarele:-exista doua variante-pa800 este un difuzor bun, indiferent de varianta-cati oameni atatea gusturiHaideti sa nu mai batem apa in piua pe aceste subiecte ca nu facem politica!As recomanda urmatoarele teme:-Care sunt diferentele cuantificabile stiintific intre cele doua? -In cazul in care simt ca nu am destul bas din pa800 (indiferent de varianta) ce e de facut?-Eventual impresii scrise de cei care au lucrat cu cele doua difuzoare, fara obiectii asupra altor aspecte secundare gen ambalaj, etichete, culoarea pieselor polare sau cat de priceputa e tailandeza de pe banda de productie. Link spre comentariu
ahegyes Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 Ce bine am ras cand am citit postul de mai sus al lui DNA....... Omul are dreptate. Link spre comentariu
chorchy Postat Martie 9, 2010 Autor Partajează Postat Martie 9, 2010 eu am coborat fs-ul lui pa800k la 50Hz si i-a scazut sensibilitatea cu vreo 4dB,ceea ce aduce un pic in fata basul.incinta e de~20L acordata la 50Hz si daca este tinut langa perete sau in colt are bas suficient(depinde si unde stai in camera;centrul camerei este cel care are de suferit,acolo se aude cel mai slab.S-ar putea corecta un pic aceasta anomalie daca as adauga o a doua incinta?(am doar un difuzor,sunt sarac )daca il departez de perete de la 80hz in jos se aude slab,toba mare nu prea mai este toba mare si chitara bas nu se aude aproape deloc.pa800 prezinta aceleasi simptome?poate cer eu prea mult de la un difuzor de 8 inch.pentru domnul DNA:incintele cu pa800k sunt bookshelf?unde sunt pozitionate?am vazut proiectul dvs de floorstander.are difuzoarele cu fs jos?detaliile date de dvs acolo nu ar trebui sa mai ingrijoreze pe nimeni.difuzoarele tin la tavaleala si daca sunt si multe cred ca au si basun grafic al raspunsului se poate intocmi? Link spre comentariu
Vizitator DNA Postat Martie 10, 2010 Partajează Postat Martie 10, 2010 Sunt boxe floorstander. http://i46.tinypic.com/3328kqw.jpg Boxele sunt concepute pentru varianta de catalog, dar acum sunt echipate cu difuzoarele in discutie. Poti sa imi desenezi o schema a filtrului folosit ? Later Edit. Am facut si niste masuratori ( 1w/1m ) la mine in birou, pentru a masura ce se aude intr-o camera relativ normala. O sa le postez in scurt timp. Link spre comentariu
chorchy Postat Martie 10, 2010 Autor Partajează Postat Martie 10, 2010 filtrul este un ord2 cu ft la 1200Hz.nu am sarma pentru bobina aia mare care sa mai taie din medii(era o schema pe undeva pe forum)asa ca reduc un pic din egalizator in intervalul 500 1000Hz(suna tare in zona aia).tweeterul este unul rusesc,nu cred ca intereseaza atata timp cat vorbeam de partea de bas a lui pa800k Link spre comentariu
Vizitator DNA Postat Martie 10, 2010 Partajează Postat Martie 10, 2010 Am revenit cu graficele şi schemele pentru proiectul de care am povestit ( 2xPA800 + PCT300 ). Varianta 1 - crossover pentru auditie normală, cu boxele amplasate direct pe podea, la volum mic, în camere obisnuite . Schema filtrului folosit. Răspunsul în frecvenţă la 1w/1m, măsurat în cameră de 13mp. incintă amplasată pe podea, la 60cm depărtare de perete. ____________________________________________________ Varianta 2 Pentru cine vrea un sunet mai liniar ( +/- 3dB), fără un loudness pronunţat, recomand această variantă de filtru: Răspunsul în frecvenţă la 1w/1m, măsurat în cameră de 13mp. incintă amplasată pe podea, la 60cm depărtare de perete. Acest filtru îl recomand în special pentru cine doreşte să asculte şi la volume mai mari. ATENŢIE : Pentru cine are PA-800K, recomand filtrul varianta 2 ____________________________________________________ Câteva detalii tehnice. Difuzoarele PA-800 sunt destinate uzului profesional, ca aplicatie principală. Din acest considerent, gama frecvenţelor medii este redată destul de tare, ajungând şi la 94dB în vârfuri. O incintă destinată audiţiei are nevoie de o extensie în joase. Daca folosim aceste difuzoare fără a dimensiona corespunzător filtrele, rezultatele nu vor fi prea bune, pentru că mediile vor acoperi joasele. Pentru a modela raspunsul, a trebuit să depărtez punctele de tăiere a joaselor astfel încât să se obţină o atenuare a mediilor. În funcţie de cât depărtăm punctele de tăiere, cu atât mai mult ( sau mai puţin ) vom atenua frecvenţele medii. Varianta 1 de filtru determină un răspuns sub forma unui loudness (-6 dB la 1000Hz) pentru a se auzi bine si la volume mici, sub 1w. Chestia cu auzitul bine este subiectiva, evident. Nu este obligatoriu ca ceea ce place unuia, automat să placă altuia. Recomand insistent ca filtrul sa fie setat dupa gustul personal, nu după scheme date pe internet. Cu excepţia unor scheme de filtre făcute pentru răspuns cât mai liniar, restul reprezintă doar viziunea celui care a conceput schema respectivă despre sunet. Atât şi nimic mai mult. Dacă se doreşte ca înaltele să fie mai prezente, se va micşora valoare rezistenţei serie cu tweeterul până la nivelul dorit. Din punctul meu de vedere, asa cum sunt acum, ar fi cam la maxim. Dacă se doreşte nişte medii mai prezente, se va micşora valoarea bobinei serie cu joasele. Rezistenţa de 12 ohmi este bine a fi dimensionată la o putere de minim 17w. Ideal ar fi la 20 - 25w, sau chiar mai mare, dacă se vor folosi boxele şi pentru aplicaţii unde puterea va trece de 150 - 250w. Bobina de pe bass trebuie să fie dimensionată astfel încât rezistenţa conductorului să nu treacă de 0,2 - 0,3 ohmi, cel mult 0,4 ohmi. Am folosit o bobină cu miez din tole de ferosiliciu pe partea de joase şi una bobinată în aer pentru înalte. La ureche nu am simtit vreo distorsiune, nici macar la puterea de 400w, in teste. Cine vrea să facă "totul", poate face ambele bobine în aer. Aş vrea să atrag atenţia asupra unui aspect. O audiţie perfectă este un deziderat foarte greu de obţinut. De regulă, atunci când ascultăm muzică într-o cameră normală, o parte din ceea ce auzim, sau nu auzim, se datorează încăperii. Aceeaşi boxă poate suna bine într-o poziţie, iar dacă o mutăm o jumătate de metru să îşi schimbe felul cum sună. uneori pare că sună mai bine, alteori se obţine o înrăutăţire. Am întâlnit situaţii în care a fost imposibil de găsit o variantă optimă de audiţie, indiferent de ce boxe sau sistem audio a fost folosit. La fel se poate spune despre punctul de audiţie. Cea mai comună eroare este să se dea vina pe boxe, sau pe sistemul audio, pentru felul cum sună, fără a se ţine cont de influenţa majoră pe care o exercită spaţiul de audiţie asupra sunetului. Nu mai intru în veşnica polemică audiofilă, dar dacă privim ce schimbări în sunet pot provoca spaţiul de audiţie, ne lămurim care sunt priorităţile atunci când ne facem un sistem audio. De exemplu, am măsurat răspunsul ( filtrul liniar- varianta 2 ) în frecvenţă cu boxa amplasată la 60cm de perete ( grafic roşu ) şi lipită de perete (grafic negru ). A se observa ce schimbări pot surveni doar dintr-o mişcare atât de mică. Se poate observă că apropierea de perete determină "umflarea" răspunsului într-o parte a spectrului foarte sensibilă, responsabilă de sunetul numit "de butoi". În astfel de situaţii, singura metodă de corectare este repoziţionarea incintelor acustice. Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 10, 2010 Partajează Postat Martie 10, 2010 In acest caz nu ar fi mai potrivita o filtrare pe 2.5 cai? Castigi o atenuare pe partea de medii si teoretic si compunerea celor 3 difuzoare ar fi mai coerenta. In acest fel bobina pe miez se muta doar pe difuzorul taiat cel mai jos, iar bobina comuna poate ramane pe aer, in caz ca se tine cont de tipul bobinei.Care pct este acesta? Ar trebui specificat deoarece modelul nou (fara capac de plastic) are alt raspuns fata de modelul vechi si necesita alt filtru. Filtrul incercat de mine (3.9u si 0.35mH + lpad) seamana mult cu al tau, dar merge doar pentru seria noua. Am testat si seria veche de pct dar da senzatia de urechi infundate. Ai postat si tu masuratori si se vad acolo clar diferentele.Legat de cele doua difuzoare nu ai remarcat o diferenta timbrica a modului in care redau basul? Mie mi se pare ciudat modul in care suna in zona de 50-80, testat pe sinus. Cel cu fs sus scoate niste ciudatentii, banuiesc ca e vorba de rezonantele bass reflexului. Celelalte scot vrumul cu care toti suntem obisnuiti, aceeasi boxa, aceleasi conditii. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum