chorchy Postat Februarie 18, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 18, 2010 e difuzorul in alta pozitie... Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 18, 2010 Partajează Postat Februarie 18, 2010 sincer habar nu am dar din ochi nu mi-am dat seama.Ca aspect ambele arata impecabil daca se face abstractie de praful de pe ele. De era deformat/descentrat clar nu ii recomandam amicului meu sa le cumpere. Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 25, 2010 Partajează Postat Februarie 25, 2010 Ratza, ai apucat sa il masori pe al tau?Vad ca s-a iar a aparut o balacareala pe poweraudio. Ai grija ce postezi sa nu cumva sa fii acuzat ca esti rauvoitor, anti paudio si fanul altor firme. Fr. de rezonanta e un parametru f greu de masurat, nu merge cu orice, trebuie echipament special, altfel nu iti da ca in catalog. Link spre comentariu
ratza Postat Februarie 25, 2010 Partajează Postat Februarie 25, 2010 N-am apucat că nu am terminat cutia de măsură. Puţin îmi pasă cum voi fi acuzat, eu o să postez rezultatele orice ar fi. Link spre comentariu
chorchy Postat Februarie 26, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 26, 2010 offtopic:de ce sa fii acuzat?cumva ca ii faci de ras ca au fost neatenti?mi se pare ca nu fac decat sa se dea dupa deget.ce ar trebui sa facem noi amarastenii?sa ne certam cu ei ca am cerut un difuzor si ne-au dat altceva?eu chiar asa am patit.comandasem varianta cu fs jos|(doar de asta stiam) si am primit altceva.(pentru ca ma manca pe mine in fund sa vorbesc cu unu' de la fabrica sa-i cer specsheet"de la mama lui")nu-mi vine sa cred ce disputa am iscat.eu am masurat fs cu metoda propusa de cineva de aici de pe forum.si nu cred ca in free air un difuzor are doua sau mai multe varfuri de impedanta la frecvente joase.sa zicem ca precizia lasa de dorit,dar este prea mare diferenta de la 30 la 70.as mai avea o nelamurire:pana la pa800 nu am intalnit difuzor cu Qms asa ridicat.asta ce vrea sa insemne?ca mecanic el nu este amortizat aproape deloc,ca sa aibe Fs asa de coborat? Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 26, 2010 Partajează Postat Februarie 26, 2010 Poi cam aia inseamna ca nu e amoritzat deloc, nu ca are Fs jos. Fs-ul este dat de elasticitatea suspensiei si de masa mobila. Q e influentat pe langa aceste aspecte si de frecare. Eu am mai uitat din teoria sistemelor, poate ne ajuta cineva aici. De exemplu la circuite oscilante Q=1/R*sqrt(L/C), ceva in genul trebuie sa iasa si la un sistem arc-masa mobila-amortizor.Faptul ca nu e amortizat mecanic e un lucru bun in general, difuzorul fiind controlat strict de semnalul electric, dar si aici sunt multe de luat in calcul asa ca n-are sens sa polemizam pe aceasta tema.Legat de masurarea parametrului FS, n-are cum sa iti dea asemenea diferenta orice metoda ai folosi.Hai sa zicem ca e un soft naspa, dar atunci cum se face ca orice condensator masor imi da fix valoarea scrisa pe el +-toleranta? Cum se face ca am conzi masurati cu puntea care dau tot atat. Ok, softul e naspa, pc-ul e evil, hai sa facem mai simplu. Inseriem 22ohmi cu diful si masuram caderea de tensiune cu un aparat analogic. Sau mai simplu, punem in serie un bec de 12V/5W. La rezonanta nu va lumina asa tare.Legat de importuri, nu e doar de acum. Perechea cumparata la mana a doua in 2008 toamna, iar proprietarul anterior o luase cu un an inainte, daca nu mai mult.Acum oameni suntem si gresim. Pretul tot e bun si e de remarcat acest aspect. Pe langa asta au produse de calitate f buna la preturi mici (wn15, bmd750, wnd72, wn18, bm12cxa or mai fi si altele, dar nu-mi dau cu parerea despre ceva pe care n-am pus mana).De mine probabil nu le place pt ca daca gasesc un defect sau ceva anume nu e asa roz se mai intampla sa imi spun parerea, dar si cand am pus mana pe ceva calumea am spus numai cuvinte de lauda.Nu vad care e problema daca spun ca am descoperit un neajuns la un produs pe care l-am cumparat. E dreptul meu la o opinie si cred ca altii se bucura sa afle cat mai multe detalii inainte sa cumpere ceva. Cine stie cate ceva despre difuzoare pricepe exact cum sta treaba, cine nu va fi aburit la maxim in toate felurile prin prospecte sau vanzatori.CBI spunea si ii dau dreptate: 90% din cumparatori habar n-au ce-i aia Fs si cu ce se mananca.Legat de facut de ras ajunge sa citesti unele explicatii date nexus de-a lungul timpului. Unele-s dupa cum bate vantul mai bine zis vanzarile, altele respecta legile fizicii doar intr-un univers paralel. Daca la unele l-am corectat zicea lumea ca am ceva cu el. Fara legatura cu persoanele mentionate aici:Chiar DNA spunea pe un alt forum public ca omul asteapta sa fie mintit si aburit, altfel nu cumpara. S-a intamplat de atatea ori sa ma intrebe lumea ce sa aleaga dintre niste oferte si pana la urma alegea de capul lui niste scule de toata jena pt ca asa o citit in nu stiu ce brosura sau l-o aburit nu stiu ce vanzator. Realitatea e cam deprimanta cand vezi cate compromisuri ai de facut si cat e de muncit pana sa scoti ceva calumea asta in orice domeniu. Unii iau calea aburelii, dintre ei unii se trezesc dupa, altii nu. Link spre comentariu
[i_unit] Postat Februarie 26, 2010 Partajează Postat Februarie 26, 2010 Legat de Qms, nu a observat nimeni virgula pusa gresit? Nu este 33, ci 3.3. Numai asa poate sa aibe Qts=0.182 si Qes=0.193.Pentru determinarea cat mai precisa la nivel de amator, cu programe free si minimum de aparatura (3 rezistente, cabluri, monezi sau cutie de 10-20l inchisa, calculator), se poate utiliza Praxis. Am mai facut referire la el, dar nimeni nu si-a dat seama ca are cea mai completa calibrare (absolut necesara pt orice fel de placa, incluzand on-boarduri). Arta face calibrare doar la o singura frecventa, SoundEasy sau altele - la fel. Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 26, 2010 Partajează Postat Februarie 26, 2010 I_unit, perfect de acord cu tine, dar calibrarea aia nu e chiar asa de importanta din ce am vazut.Are un vecin o punte de masura care lucreaza la 100,1k si 10kHz. Masor aceleasi valori ca si puntea, fie ca-i vorba de un difuzor, de o bobina fara miez sau care are un surub lipit de ea, condensatori, etc.O sa incerc si praxis, sa vad daca-s diferente, dar mai mult ca sigur nu voi masura alta frecventa de rezonanta.Daca placa de sunet are un raspuns cat de cat liniar merge si la o anumita frecventa.Totusi, sunt diferente de peste 10dB intre canale, +-0.2dB ce mai conteaza. Pe mine unul nu ma intereseaza daca un dif are inductanta 0.4 sau 0.45. E fix tot aia, mai ales ca la o deplasare cu 1mm intr-o parte variatia e si mai mare de atat.Legat de Qms, e total irelevant. Qes-ul isi spune cuvantul aici, fiind mult mai mic decat Qms, fie ca e 3.3 fie ca e 33. Link spre comentariu
ratza Postat Februarie 26, 2010 Partajează Postat Februarie 26, 2010 Mi-a fost lene să fac un setup decent şi să măsor cu ARTA sau Praxis, aşa că am măsurat ţărăneşte, cu generator de ton şi multimetru. Frecvenţa de rezonanţă e e la 34Hz, probabil au fost influenţe şi din cauză că am măsurat cu wooferul pe podea, n-am cum să-l pun la distanţă mai mare. Ideal era să măsor afară, cu un fir atîrnînd de pe undeva. Am măsurat cu multimetru obişnuit pe care l-am pus şi la ieşirea amplifului, ca să fiu sigur că e aceeaşi amplitudine, indiferent de frecvenţă. Am folosit generatorul din WinISD şi placa cu PCM2906.În concluzie, cred că mă număr printre fericiţii care au prins varianta cu Fs de 28. Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 26, 2010 Partajează Postat Februarie 26, 2010 Bun si ce scrie pe eticheta? Link spre comentariu
[i_unit] Postat Februarie 27, 2010 Partajează Postat Februarie 27, 2010 O sa incerc si praxis, sa vad daca-s diferente, dar mai mult ca sigur nu voi masura alta frecventa de rezonanta.Legat de Qms, e total irelevant. Qes-ul isi spune cuvantul aici, fiind mult mai mic decat Qms, fie ca e 3.3 fie ca e 33.Alta frecventa de rezonanta, clar nu vei obtine, indiferent de metoda sau calibrare. Insa ceilalti parametri T/S ii vei obtine cu siguranta mai bine. Am incercat cu SoundEasy (calibrarea si-o face pe o singura frecventa, la fel ca si Arta), si ceea ce-am obtinut, nici macar nu "puscau" in WinIsd (cunoscut fiind faptul ca acest program nu accepta valori gresite la introducerea parametrilor T/S). Asa ca, daca vrei sa masori toti parametrii, iti recomand numai Praxis.In privinta Qms, nu am vazut niciodata valoarea de 33. Dar Qts mic (gen 0.18-0.2) au multe difuzoare pro. Si acele difuzoare chiar au un raport si mai mare intre Qms si Qts. Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 27, 2010 Partajează Postat Februarie 27, 2010 LEgat de calibrare, cum determini ca e facuta pe o singura frecventa?Din cate am vazut la calibrare ARTA foloseste zgomot roz. Link spre comentariu
Shambala Postat Februarie 27, 2010 Partajează Postat Februarie 27, 2010 La intrebarea directa si repetata cu privire la Fs a difuzoarelor PA800K, intr-un tarziu Nexus a raspuns ca au 28Hz. Cele aflate acum in vanzare - la DNA (care s-a abtinut sa raspunda...) O fi adevarat, n-o fi ... ? Tind sa cred ca nu este adevarat, firma nu degeaba a publicat pdf-ul distinct pt PA800-K Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 27, 2010 Partajează Postat Februarie 27, 2010 ASteptam sa ne spuna Ratza ce scrie pe eticheta lui.Daca scrie tot pa800k atunci devine confuza situatia.Nexus a raspuns si mai devreme, a spus ca toate au parametri din catalog, inclusiv cele cu care am lucrat eu. Iti dai seama ca nimeni n-are timp sa le verifice pe toate. Cand iti ajung acasa afli ce ai luat. Easy as that. Link spre comentariu
Shambala Postat Februarie 27, 2010 Partajează Postat Februarie 27, 2010 Parametri de catalog, inseamna, stricto-senso, Fs = 67Hz - codul difuzoarelor fiind cu K in coada (cf. paginilor de catalog, cu si fara K, postate pe prima pagina a topicului). Daca difurile lui Ratza sunt marcate K si au totusi Fs = aprox.28Hz, situatia devine intradevar confuza, si deci bazata pe noroc. Caz in care firma iar isi da cu stangu'n dreptul... De remarcat si extrem de proasta reactia a lui DNA relativ la o mai buna ambalare a produselor expediate clientilor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum