Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum fac un filtru audio?

Miki Spaga

Postări Recomandate

pai asta e intrebarea!

care impedanta? ca eu vad multe impedante la multe frecvente la fiecare difuzor in parte... e ceva ce eu nu pricep? lamureste-ma te rog...

acum incerc sa fac rost de programe, ca sa le studiez...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ahegyes

18

• mișa

4

• gabi_lori

4

• CBI

2

Top autori în acest subiect

aaaa, cred ce stiu la ce te referi, la fisierele alea cu coordonatele graficelor. Treaba e simpla. Se masoara impedanta la diferite frecvente si astfel se obtine graficul de impedanta. Ce e asa de greu ??? Fiecarei frecvente ii corespunde o impedanta.20hz - 6.5ohm30hz - 8.6ohm..............

Link spre comentariu

nu sunt mai multe impedante,este una singura,care variaza cu frecventa,si este cate o caracteristica dinaia pt fiecare difuzor.(de fapt sunt 2 ,ca e si aia de spl)Faza electrica si impedanta sunt niste factori care pot produce probleme amplificatorului,prin schimbari bruste de faza,sau caderi de impedanta in zona cu energie multaCaracteristica de spl este mai importanta ascultatorului,si este destul de interpretabila,dupa cum stii,nu poate descrie cum suna un dif/boxa,si ne 'spune' doar daca are abateri mari de la semnalul inititalCaracteristica de spl trebuie modelata pt a obtine niste pante de atenuare, care urmaresc de regula niste topologii buterworth,LR,bessel etcIn fctie de ce vrei sa obtii,verifici pe caraccteristica de impedanta cati ohmi dinaia ai la frecventa unde vrei sa pui filtrul sa lucreze si simuleziDaca impedanta este intr-o zona care este afectata de inductanta bobinei difului si e f mare(nu are inele faraday de ex.(motor simplu)),sa zicem peste 15-20 ohmi,poti sa atasezi retea zobel,care incearca sa-ti pastreze impedanta mai lina pt a lucra corect filtrulAm mai scris despre asta intr-un topic de-al lui dragon82,tot printre flameuri asa...In fisierele alea de caracteristica de spl si electrica sunt pur si simplu niste esantioane ,care daca sunt luate cu niste aparate cat de cat calibrate,ele unite vor incerca sa reprezinte o caracteristica continua,in fctie de precizia dorita.Acelasi principiu ca la codarea digitala

Link spre comentariu

deci eu trebuie sa determin ce impedanta are diful la "frecventa de taiere" corespunzatoare?

si acea impedanta o folosesc in calcule?

ce fac la trece banda? adica ce fac cu ala de medii?

Link spre comentariu

da,trebuie sa determini acea impedanta la acea frecv.Se poate det cel mai simplu din toate si cel mai rpd.Se poate face ori cu un simulator,varinat simpla si rapida,ori clasic,cu un voltmetru si genrator de semanal.Baleiezi frecv din generator si masori cu voltmetrul.DAr dureaza cateva zeci de min,te plictisestiSau o poti interpreta si de pe graficele producatorului daca sunt citibile,pt ca cutia influenteaza major mai mult pe joase.In maj graficelor ori nu e data,ori e are rezolutie pe scala f mica si nu poti aprecia(si decat sa pui din burta...).Cam la fel si cu caracteristica de spl,sunt f normalizate si unele arat ca niste linii trase cu pixu cu care nu poti face nimic...Pt un filtru trece-banda(eu nu vad dificultatea..) ai 2 puncte de taiere,intr-un cap un trece jos si in altu un trece sus.La ambele le trebuie un R bagat in formula si o fr de taiere

Link spre comentariu

cred ca incep sa ma luminez, adica daca vreau sa tai la 2k wooferul, consider impedanta de la 2k adica 11,6 ohm...vreau sa va intreb altceva, de ce se inverseaza polaritatea difuzoarelor la anumite filtre? produc filtrele defazaje? sau care-i ratiunea?multumesc!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

In weekendul asta, am lucrat la niste boxe facute de mine la comanda in 2002. Acum s-au intors pentru a schimba "cutia" veche cu una noua facuta la CNC din biscuiti si pentru a experimenta un nou dif de inalte. Mi-a facut placere sa revad filtrul facut de mine in 2002. E de ordinul 3, pe 3 cai, bobinele din sirma de 1.5 calibrate cu grija si cond. numai cu PP. Pe atunci nu fotografiam realizarile asa ca am facut o poza acum. Daca tot am vazut ca sunt pomenite filtre de ord 3 am pus poza.Difuzoarele sunt toate Visaton WSP21S, DSM50FFL si DSM25FFL. (am lucrat mult cu acest set) Ultimul l-am inlocuit cu KE25SC tot de la Visaton.

Link spre comentariu

Nice Work Misa. Dar, te rog sa nu te superi pentu ca am sa fac cateva observatii. In primul rand unele bobine sunt prea aproape unele de altele si nici nu sunt plasate in asa fel incat interferenta dintre ele sa fie minima. Vezi imaginea cu recomandarile de plasarea a bobinelor de aici : http://www.diy-audio.ro/index.php?optio ... &Itemid=16

O alta observatie ar fi lipsa unor rezistente de atenuare. Indiferent cat de bine au fost alese difuzoarele nu cred ca le-ai nimerit pe toate la aceeasi sensibilitate mai ales daca sunt pe 3 cai.

A treia observatie ar fi ca, in momentul in care schimbi incinta difuzoarelor ar trebui recalculat si filtrul. Evident, daca incinta ramane identica cu cea veche nu e cazul, dar daca incintele nu sunt identice...... Nu stiu cum ai calculat tu filtrele dar avamd in vedere ca faci o incinta la CNC eu recomand un procedeu de genul acesta: http://www.diy-audio.ro/index.php?optio ... &Itemid=31

Link spre comentariu

Nici vorba de suparare! Am lucrari vechi mult mai rele!Toate observatiile sunt corecte. Bineinteles ca filtrul l-am modificat, mai bine zis bobinele. Oricum procesul de reglare dureaza mai mult timp de masuratori si auditii, asta dupa modificarile teoretice. (reglare cu filtrele in afara incintei) Daca te uiti la caracteristicile difuzoarelor care le-am folosit vei constata cum stau cu SPL-urile si imbinarea lor. De fapt tin minte ca initial nu am proiectat atenuatoare, dar pina la urma am pus L-pad-uri pe bornele difuzoarelor.Bobinele sunt intr-adevar cam apropiate. (asta era nivelul meu in 2002) Am rezolvat si asta. Poze cu filtrul nou si boxele noi va pune proprietarul lor daca va dori. Eu am facut poze cu filtrul inainte de "demolare". Oricum cutia noua nu eu am facut-o/finisat-o.Ca metoda de masuratoare, am sa folosesc una reala, cu microfon liniar sau mai bine zis cu caracteristica de frecventa cunoscuta, dar mai trebuie sa astept putin pentru ca asta fac in aer liber (in gradina) si deocamdata e cam frig. Nu ca nu ma pot imbraca de iarna dar la temperaturi mici masuratorile nu sunt relevante.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

am si eu o rugaminte,trebe sa fac niste bobine de 4,14mh,1,17mh,1,12mh,daca le fac in aer ies prea mari as vrea sa le fac pe trafuri tole e+i,se gasesc cel mai usor,dar...nu stiu proprietatile tolelor,vreau daca ma poate cineva ajuta sa le calculez in functie de inductanta si sectiunea trafului,diam.sarmei.mersi mult.

Link spre comentariu

Nu ai cum sa calculezi.Te pui si bobinezi si din cand in cand masori inductanta. Cand ai ajuns la valoarea dorita te opresti. Daca ai depasit, mai dai jos din sarma pana o nimeresti.

Link spre comentariu

NU!Pentru cele in aer exista acele calculatoare care oricum nu sunt deloc precise (marja de eroare de pana la 100%) pentru ca aerul are niste proprietati electromagnetice arhicunoscute si constante, in timp ce la tole, aceste proprietati pot sa difere in functie de producatori, materilale, etc.............

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări