Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum fac un filtru audio?

Miki Spaga

Postări Recomandate

vreau sa-mi fac 2 filtre audi...3 cai...8 ohmi...ca si putere..120 de w sa zicem...rugamintea mea pt cine vrea sa ma ajute este de a avea rabdare totusi in caz ca nu inteleg si il rog sa repete...sau sa detalieze...si de a lasa mesajele despre piese sau sfaturi cat mai detaliate posibil..sa inteleg din prima :aplauze ....multumesc anticipat!!!p.s. rog moderatorul sa mute threadul in folderul bun in caz ca nu am scris unde trebuie..si scz :P

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ahegyes

18

• mișa

4

• gabi_lori

4

• CBI

2

Top autori în acest subiect

Am sa incerc un raspuns cat mai scurt posibil:- dupa ce ai difuzoarele, faci incinta (cutia) si montezi difuzoarele in incinta- masori impedanta fiecarui difuzor in parte in incinta- masori raspunsul in frecventa a fiecarui difuzor in parte in incinta- impedantele si raspunsurile in frecventa vor fi apoi introduse intr-un program de modelare simulare filtre audio- se construieste filtrul obtinut prin simulare, se monteaza in incinta si se face o masuratoare de raspuns in frecventa si impedanta pentru a verifica rezultatele obtinute prin simulare.- In functie de masuratorile finale si in funtie de auditie se fac ajustari (fine tuning).VOILA, asai ca nu e greu....

Link spre comentariu
Vizitator ianni

Am sa incerc un raspuns cat mai scurt posibil:(....)VOILA, asai ca nu e greu....

inteleg ca pt voi e usoara chestia asta, dar poate ca unii dintre noi sunt incepatori in ale electronicii, doar cateva notiuni de simulare, cateva notiuni de parametrii difuzoarelor....ati prins ideea...si am vrea mai detaliat sau macar pt inceput o versiune mai usoara a "confectionarii unui filtru"....de ex o formula de calcul a bobinelor si condensatoarelor in functie de banda de frecventa pe care vrem s-o utilizam pe un canal...sa luam exemplul lui miki spaga 120w puterea statiei...care vrem s-o impartim in 3 benzi, joase, medii, inalte- frecvente joase (basi) ? intre 20 de Hz si 250Hz- frecvente medii (medii) ? intre 250Hz si 6.000Hz- frecvente inalte (inalte) ? intre 6.000Hz si 20.000HzStie cineva de pe forum cum se calculeaza filtrele pt fiecare dintre benzile de mai sus? pt ca ma invart in cerc de ceva vreme si nu prea am chef sa imi spuna cineva sa le bag pe toate in incinta sa le leg si apoi sa vad daca se aud bine sau nu....si daca nu, sa fac ceva ajustariPS: ahegyes...impedanta si raspunsul in frecventa al difuzoarelor nu depinde de incintaPPS: o sa fac 3 filtre si o sa astept critici,va salut ianni incepatoru'
Link spre comentariu

Am sa incerc un raspuns cat mai scurt posibil:

- dupa ce ai difuzoarele, faci incinta (cutia) si montezi difuzoarele in incinta

- masori impedanta fiecarui difuzor in parte in incinta

- masori raspunsul in frecventa a fiecarui difuzor in parte in incinta

- impedantele si raspunsurile in frecventa vor fi apoi introduse intr-un program de modelare simulare filtre audio

- se construieste filtrul obtinut prin simulare, se monteaza in incinta si se face o masuratoare de raspuns in frecventa si impedanta pentru a verifica rezultatele obtinute prin simulare.

- In functie de masuratorile finale si in funtie de auditie se fac ajustari (fine tuning).

VOILA, asai ca nu e greu....

vrei sa detaliezi te rog, cum se masoara impedanta fiecarui difuzor in incinta si cum se face masuratoarea de raspuns in frecventa si impedanta? dar detaliat te rog, eventual cu schite de mana scanate sau link-uri clare, cum mai fac eu uneori... concret, ia o hartie A4 si fa de mana schema(aparate de masura, generatoare de semnal, camera anechoica, osciloscop, microfon, etc.).

multumesc anticipat.

Link spre comentariu

PS: ahegyes...impedanta si raspunsul in frecventa al difuzoarelor nu depinde de incinta

sa mori tu ????.........e, uite eu zic ca depinde foarte mult de incinta, daca vrei am sa si demonstrez. Dar inainte de asta cred ca ar trebui sa cauti tu cu google cum sta treaba.@nomikosuite, promit ca daca timpul imi permite am sa scriu un astfel de tutorial si am sa-l postez la mine pe site si binenteles am sa pun un link si aici, ok????chestia cu "VOILA, asai ca nu e greu..." era la misto. Nu e chiar asa de simplu precum pare. descrierea de mai sus e asa ca sa se inteleaga ca nu e chiar floare la ureche si ca e nevoie de ceva cunostinte pentru asa ceva. Daca cineva crede ca intra pe un forum si afla cum sa faca un filtru la o boxa pe 3 cai se insala amarnic.Chiar dupa ce voi scrie tutorialul despre cum se fac niste filtre, cei care nu au un minim de cunistinte nu vor intelege nimic. Intrebari de genul -

formula de calcul a bobinelor si condensatoarelor in functie de banda de frecventa pe care vrem s-o utilizam pe un canal...

sunt niste tampenii. Cand o sa treci de faza asta poate o sa intelegi cum se fac niste filtre. Pana atunci nicio sansa.Sorry daca am fost cam dur, dar asta e...
Link spre comentariu
Vizitator ianni

sa te mai intreb ceva...ca vad ca stii foarte bn ce spui, cum depinde raspunsul in frecventa de incinta ca tot nu ma prind? sau impedanta bobinei unui difuzor? e ca si cum ai spune ca impedanta difuzorului are o valoare cand este fabricat, alta cand il primesti prin colet si alta cand e in incinta...da-mi argumente plauzibile...app raspunsul difuzorului in frecventa este o caracteristica constructiva a difuzorului....e cum se comporta difuzorul la anumite frecvente....latimea benzii de frecventa a semnalului pe care difuzorul il poate reproduce fara atenuare sau distorsiune, de ex un difuzor bass facut de o firma respectata cu materiale bune si tehnologie de fabicare perfectionata poate reproduce sunetele subsonice adica sub 20Hz si limita superioara depinde de rigiditatea materialului din care a fabricata membrana, de dimensiunea membranei....nu are rost sa explic prea multe.... eu sunt ala care ar tebui sa invete de la voiva salut, ianni incepatoru'

Link spre comentariu

ba da, hai te rog, explica mai multe.dupa cum am spus, daca e necesar, am sa demonstrez ca impedanta si raspunsul in frecventa a unui difuzor (bas, midbas) sunt influentate in mod decisiv de incinta in care sunt montate, dar ca sa nu tocesc eu degeaba tastatura, ar fi bine ca tu sa dai o cautare pe google, sa verifici daca am dreptate sau nu si apoi daca vrei mai discutam despre acest subiect. Pana atunci, te rog sa ne mai povestesti cum e cu sunetele subsonice si alea, stii tu, ce incercai sa spui in postul anterior.

Link spre comentariu
Vizitator ianni

asta e a treia postare in care iti spun ....de fapt te rog demonstreaza odata pt totdeauna cum poate raspunsul in frecventa sau macar impedanta sa depinda de incinta....te implor mai degraba...mor de curiozitate sa aud explicatia ta supraumana care o tii doar pt tinenu stiu daca ai observat dar eu imi sustin afirmatiile cu argumente, singurul tau argument e "cauta pe google", nu cumva vrei sa caut pe youtube cumva?....foarte profesional ce sa spunPS: daca nu exista cuvinte sa ne explici poate ca ne dai un link cu explicatia, sa nu te chinui prea tare ;)

Link spre comentariu

ok, daca demonstrez ca impedanta unui dif. e influentata de incinta in care e montat ai sa recunosti ca habar nu ai despre acustica si electricitate? In acelasi timp trebuie sa promiti ca nu vei mai posta nimic pe acest forum pana cand nu vei avea cunostinte minime de electricitate.Ce zici, te bagi????

Link spre comentariu
Vizitator ianni

da si normal ca ma bag...al 4-lea post in care te rog sa demonstrezi (and still counting), iti dai cu parerea la ce numar ajung cu postarile pana la demonstratia ta?va salut ianni incepatoru'

Link spre comentariu

uite, am vrut sa fac o demonstratie mai pe intelesul tuturor, dar ar fi nevoie de ceva timp pana sa iau aparate de masura, difuzor, cutie, etc. asa ca am sa pun un link. Daca nu e suficient, sau nu esti convins am sa fac si mica mea demonstratie in zilele ce urmeaza.

uite link-ul:

ultimul grafic de la sfarsitul paginii.

http://www.troelsgravesen.dk/BOX-PORT-CALC.htm

astept si niste scuze, evident.

Link spre comentariu
Vizitator ianni

app electricitatea e cu totul altceva fata de ce vorbeam noi, aici e vorba de electronica, tranzistoare, stii alea mici negre, condensatoare, bobine si mai nou bobine care depind de incinte... sau era vorba de incinte magnetice? sau incinte aflate in campuri electrice? aia e cu totul altceva.....acolo chiar ai nevoie de simulari foarte complexe...spor la demonstrat, ai sa imi indeplinesti dorinta vietii "sa nu mor prost"

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări