alexutu Postat Ianuarie 18, 2010 Partajează Postat Ianuarie 18, 2010 care sunt mai calitative, stiu ca sunt doze ceramice si doza magnetice. Link spre comentariu
harman37arun Postat Ianuarie 18, 2010 Partajează Postat Ianuarie 18, 2010 dozele magnetice cu ac diamant pt amatori si pt studio sunt dozele condensator dar sunt f scumpe. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 http://electronicservice.shopmania.biz/ ... 213&page=0 Gasesti aici ceva doze si preturi. In principiu dozele magnetice sunt superioare celor ceramice sau piezo. Cele MC (magnet coil) sunt cea mai buna optiune. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 Se cheam? Moving Coil, adic? cu bobin? activ?, ca opus lui MM, adic? Moving Magnet, în care ceea ce se mi?c? între bobinele (fixe) este un mic magne?el, corp comun cu suportul acului.A zis cineva despre doze condensator, poate s? detalieze? M? intereseaz? foarte mult subiectul... Link spre comentariu
whitesnake Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 Dozele condensator se produc in doua variante:1. doze condensator de inalta frecventa2. doze condensator de audiofrecventaDoza condensator de audiofrecventa are suportul varfului de redare realizat dintr-un tub subtire metalic, care constituie armatura mobila a condensatorului. Aceasta se afla intre doua folii de electret perpendiculare, care pe fetele posterioare sunt metalizate; in felul acesta se obtin armaturile fixe. In timpul miscarii varfului de redare se modifica capacitatea electrica a sistemului si la bornele armaturilor apare tensiune de semnal. Nivelul acesteia este foarte mic si nu se transmite nici macar la mica distanta fara a se inrautati raportul semnal/zgomot. De acea, in doza se incorporeaza preamplificatoare cu circuite integrate capabile sa debiteze un semnal de 200mV la 1KHz cu o abatere de ?1dB. Raportul semnal/zgomot se apropie de cel al dozelor magnetice si dinamice, avand insa elasticitatea mult mai buna ca acestora. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 Mul?umesc de l?muriri.?i cele de înalt? frecven???Nu ?tiu dac? bat cîmpii sau nu, dar n-ar fi posibil ca s? se evite faptul c? doza condensator cu electret scoate un semnal extrem de mic f?cînd o doz? mai pu?in sofisticat?, f?r? a include electret, în schimb alimentînd doza cu tensiune alternativ? de înalt? frecven??, s? se culeag? semnalul drept varia?ie de impedan??? Sau ca modula?ie a frecven?ei b?gate (ceea ce e cam acela?i lucru, nu?)...Nu ?tiu, e o tîmpenie ce zic?Scopul meu ar fi s? reproduc discuri f?r? a avea influen?e electromagnetice din cîmpurile generate în jur (?i o doz? condensator ar fi imun? la asta) ?i ansamblul ac-tij? elastic? s? fie cît mai u?or, pentru a avea iner?ie cît mai mic? (deci reproducere cît mai fidel? a frecven?elor înalte). Link spre comentariu
Trabant Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 Dozele magnetice sunt cele mai bune , si de asemenea uzeaza discul cel mai putin , datorita presiunii mult mai mici pe disc ( 1,5 - 2g) . Au insa, spre deosebire de ceramice ( piezo) dezavantajul ca nu pot fi conectate direct la amplificator , au nevoie de preamplificator si corectie. Asta deoarece semnalul lor este undeva la 5-10 mV. Alt dezavantaj al lor il reprezinta sensibilitatea lor, mai ales la vibratii si la perturbatii inconjuratoare ( mai ales la campurile magnetice provocate de un transformator), ceea ce inseamna ca pickupul trebuie sa aiba o constructie mai precisa a bratului si mai robusta , reglajele trebuiesc mai exacte si de asemenea sunt sensibile , pe caracteristica audio ma refer, la cea mai mica variatie de turatie. Sunt in general pickupuri destinate hifi, rar au fost facute pickupuri cu doze magnetice cu amplificator incorporat ( asta si din cauza ca le poate influenta un eventual transformator). De regula , amplificatoarele rasate , ofereau si o intrare pentru doze magnetice , aveau un preamplificator destul de complex. Pot da si un exemplu de astfel de amplificator cu intrare de PU MAG romanesc, A350, unul din putinele romanesti cu aceasta intrare ( desigur, au mai fost).Dozele ceramice , in general sunt mai ieftine , nu necesita neaparat preamplificator (ci doar o eventuala corectie) deoarece au tensiune de iesire undeva intre 100 mV si 300 mV, in general cam orice amplificator are aceasta sensibilitate, puteau fi cuplate fara retinere la un radio portabil cu mufa adecvata ( neptun , gloria, selena), sau chiar si la unul stationar ( tip Roial, maestro stereo,bucur), sau la orice sistem audio cu intrare AUX , chiar si un set de boxe modeste de calculator.. Au dezavantajul ca au o capacitate proprie care le cam limiteaza banda audio, si de asemenea patimesc destul de mult la redarea frecventelor joase. Nu sunt insa asa sensibile la socuri si la perturbatii externe, necesita presiune oarecum mare pe disc ( 5 chiar 10 g) ceea ce poate duce la deteriorarea discului. De asemenea din acelasi motiv doza piezo are si fiabilitate mai mica. Pretul lor redus, tensiunea oferita destul de mare la iesire le-a adus o oarece popularitate in domeniul pickupurilor ieftine gen SUPRAFON NZC100 , UNITRA FONICA, sau RFT ziphona PA2040 . De asemeni erau prezente si pe combine audio . Link spre comentariu
harman37arun Postat Ianuarie 20, 2010 Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 dozele condensator:in cazul dozei condesator de inalta frecventa suportul varfului de redare constitue armatura mobila a condensatorului din circuitul oscilant,cu frcventa ce cca 3,5Mhz,al unui ocilator.In timpul explorarii santuluigravat al discului,vibratiile armaturii mobile vor duce la variatii ale capacitatiisi deci a frecventei oscilatorului corespunzator informatiei sonore gravate pe disc.Oscilatia de inalta frecventa modulata in frecventa se aplica unui demodulator. Mf la iesirea caruia se obtine semnalul de audiofrecventa.Necesita componente specializate ceea ce il face mai putin de abordat de constructorii incepatori dar gama de frecventa este 10Hz-100 000Hz. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 20, 2010 Partajează Postat Ianuarie 20, 2010 Deci este un oscilator pe 3,5 MHz modulat MF capacitiv de catre pozitia acului...Dar cum se face redarea stereo in acest caz? Sunt cumva doua oscilatoare separate modulate MF ?O alta solutie este modularea AM, caz in care se foloseste un singur oscilator iar semnalul RF este aplicat tijei acului. Doua elemente (armaturi) cuplate capacitiv la tija acului si orientate corespunzator directiilor de deplasare ale acului pentru cele doua canale L/R "culeg" componente RF MA separate pentru cele doua canale, urmate de demodulari MA separate. Link spre comentariu
Vizitator Marius77 Postat Februarie 19, 2013 Partajează Postat Februarie 19, 2013 Va salut! Nu am nici o legatura cu electronica si,paradoxal,tocmai de aceea am apelat la acest site! M-am gandit ca aici sunt singurii oameni de pe internet care ma pot ajuta. Am intrat in posesia pick up'ului bunicii,un Supraphone GE080,si as vrea sa-l fac functionabil din nou. In prima instanta am observat ca ii lipseste doza. Acum,nu stiu ce model sa caut,din ce am citit pe internet,am inteles ca nu se potriveste orice doza de pick up. Daca ma puteti ajuta cu seria(modelul) dozei,unde as mai putea gasi asa ceva(sa cumpar) si cam ce pret credeti ca ar avea aceasta piesa. Multumesc anticipat! Cu stima, Marius Link spre comentariu
feri.visky Postat Februarie 24, 2013 Partajează Postat Februarie 24, 2013 Aici gasesti ifo, poate si doza... : viewtopic.php?f=59&t=92227 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum