+_Florin_+ Postat August 26, 2020 Partajează Postat August 26, 2020 Nu recomand inlocuirea condensatorilor styroflex și ceramici (ori semireglqbili-trimer) din circuitele de intrare și oscilator local, dacă aparatul funcționează. Pentru restul condensatorilor, o poză face cât o mie de cuvinte. Cam asta am folosit eu. Condensatori Wima, MKT, la tensiuni mari și foarte mari, că mi-a permis spatiul. Electroliticii i-am înlocuit cu ce am găsit prin sertare, piese din epoca modernă. Capacități aproximativ egale cu cele din schemă dar la tensiuni mai mari. Link spre comentariu
Усилитель Postat August 26, 2020 Partajează Postat August 26, 2020 Am 2 kg de condensatoare de 47nF ceramici romanesti NOS ( plate , dreptunghiulare ,colt rotunjit ,cod de culori ) , am facut ceva masuratori ,in primul rand valoarea are toleranta foarte mare , variaza de la 35nF la 55nF. M-am mirat ,si am crezut ca au acumulat ceva umiditate , cu toate ca au ceara de acoperire .Am incercat sa le incalzesc usor ,sa se usuce ,valoarea fugea in ritm alert, apoi cu racirea in sens invers .Concluzia : sunt instabile termic , parerea mea este ca in radio cu lampi unde variatia de temperatura e mare , nu prea ofera stabilitate..... Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat August 26, 2020 Partajează Postat August 26, 2020 Dacă vorbim despre condensatori de ordinul zeci de nF sau nF la tensiuni de lucru mari (cazul radiourilor pe lămpi), orice e mai bun decât porcăriile cilindrice maro (sau verzi) ce erau montate din fabrică in aparatele românești. Mă rog, asta era tehnologia la noi in epoca respectivă. Se pot folosi fără regret chiar condensatori recuperați din tv-uri color germane (anii '80) sau chiar din surse în comutație actuale. Sunt de bună calitate. Asta fac eu, când n-am chef să comand și să astept ... Link spre comentariu
alli 51 Postat August 31, 2020 Partajează Postat August 31, 2020 Salut ! Aparatul pe care il am , dar la tara , este Darclee S641A2 . Lampile se aprind , iar in difuzoare se aude un brum usor . De aceea , in weekend m-am apucat sa schimb , o parte din condesatori , care pareau deteriorati / crapati si cateva rezistente care erau crapate sau arse/ inegrite . Dupa inlocuire condesatori si rezistente , am trecut la verificare alimentare . Am verificat transformatorul , respectiv tensiunea in gol si rezistenta infasurarilor si sunt conforme cu specificatiile din caietul de reparatie . Condesatorii erau devalorizati ( 10 - 20 micro ) iar din alimentare lipsea o rezistenta de 3.3 k care apare in schema . Am incercat sa fac o imbunatatire , de aceea am inlocuit dioda cu o punte si toti condesatorii cu unii de 100 micro la 400 V , dar sunt convins ca undeva am gresit . Ca sa il citez pe colegul Florin , " o poza face cat o mie de cuvinte " , dupa ce am alimentat aparatul , din rez. de langa ECL86 a inceput sa iasa fum si pana la urma a crapat . A doua poza este alimentarea aparatului asa cum am gasit in aparat . Din lipsa de timp nu am mai verificat nimic . Dar mi-am luat transformatorul nu mine , ca sa finalizez alimentarea aparatului . Va rog un sfat sau o schema cum pot imbunatati alimentarea . Multumesc ! Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat August 31, 2020 Partajează Postat August 31, 2020 La 23.04.2020 la 20:37, doru3160 a spus: Iată o schema postată de Doru căteva pagini mai inapoi, se vede bine partea de alimentare cu punte redresoare și valorile componentelor. Cam așa trebuie să faci redresorul, pentru a păstra cât de cât originalitatea aparatului. .................... Eu am făcut un bloc nou de alimentare, păstrând doar transformatorul de rețea din vechiul bloc. Are în plus un filtru C-L-C antiparaziți înainte de intrarea în puntea redresoare, diodele 1N4007 (ITT, nu chinezării) sunt șuntate de condensatoare 1nF/1kV, iar a treia tensiune anodică am stabilizat-o la 150V cu tub stabilovolt VR150. Din ea se alimentează partea de RF. Link spre comentariu
Electro Postat Septembrie 1, 2020 Partajează Postat Septembrie 1, 2020 21 hours ago, alli 51 said: ... iar din alimentare lipsea o rezistenta de 3.3 k care apare in schema ... Si eu aveam rezistenta lipsa. Am refacut alimentarea dupa schema din caietul de service. Daca schimbi puntea redresoare originala cu una actuala de siliciu vorcreste tensiunile si va trebui sa inseriezi o rezistenta dupa punte. Propunerea mea este sa alimentezi radio-ul printr-un autotransformator (sau circuit cu becuri) pentru a nu praji componente, respectiv sa verifici toate componentele/circuitele inainte de punere sub tensiune. Link spre comentariu
alli 51 Postat Septembrie 1, 2020 Partajează Postat Septembrie 1, 2020 Multumesc Florin si Electro pentru sfaturi ! O sa revin cu ce am facut . Link spre comentariu
alli 51 Postat Septembrie 1, 2020 Partajează Postat Septembrie 1, 2020 La 26.04.2020 la 16:03, +_Florin_+ a spus: Voi pune schema finală a blocului de alimentare la care lucrez. Are și un filtru împotriva paraziților din rețea, între transformator și puntea redresoare. Stabilizarea tensiunii anodice (ramura pentru partea RF) e cu tub VR150. Dl. Florin , cand aveti timp , se poate sa vedem schema ? Multumesc ! Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Septembrie 2, 2020 Partajează Postat Septembrie 2, 2020 Aceasta este. Atenție, rezistențele din redresorul pentru tensiuni anodice sunt calibrate pentru consumul etajelor din aparatul meu (modelul cu EL 84), dacă aveți alte consumuri per etaje alimentate trebuiesc mici corecții la valoarea rezistoarelor. Link spre comentariu
alli 51 Postat Septembrie 3, 2020 Partajează Postat Septembrie 3, 2020 Dl Florin multumesc pentru schema , dar am niste nelamuriri : in caz ca nu gasesc tubul VR150 poate fi inlocuit cu alt tub sau credeti ca pot folosi schema atasata ? Pana acum nu am gasit decat pe ebay acest tub . rezistoarele sunt de 2 w ? acel mic transformator dintre cei doi condesatori de 47n , ce caracteristici are ? Multumesc ! Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 3, 2020 Partajează Postat Septembrie 3, 2020 (editat) Florin a făcut o aroganta cu stabilizarea aia acolo. A facut-o pt ca a putut, nu pt ca era nevoie. Deci dacă nu vrei sa te complici, mergi pe varianta de fabrica, fără stabilizare. Editat Septembrie 3, 2020 de doru3160 Link spre comentariu
Nostalgic Postat Septembrie 3, 2020 Partajează Postat Septembrie 3, 2020 Acum 1 oră, doru3160 a spus: ...........A facut-o pt ca a putut, nu pt ca era nevoie. Configurația de fabrică pusă la punct corect , este perfectă. Nu e nevoie de altceva. ps. Nu mi-a căzut în mînă niciodată un tub satbilizator. Link spre comentariu
Усилитель Postat Septembrie 3, 2020 Partajează Postat Septembrie 3, 2020 1 hour ago, Nostalgic said: Configurația de fabrică pusă la punct corect , este perfectă. Nu e nevoie de altceva. Da, asa este, candva a fost bine asa, trebuie sa mearga si acum daca lucrurile sunt bune. Eu mai am un obicei, mai pun in cate un loc condensatori de decuplare de 100nF....pe alimentari. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Septembrie 3, 2020 Partajează Postat Septembrie 3, 2020 (editat) Acum 4 ore, doru3160 a spus: Florin a făcut o aroganta cu stabilizarea aia acolo. A facut-o pt ca a putut, nu pt ca era nevoie. Pentru recepția posturilor de radiodifuziune (adică targhet-ul obișnuit al aparatului) nu e nevoie. Dar eu mai am obiceiul (cănd mă ia microbul) să recepționez și SSB pe US, cu ajutorul unui demodulator extern separat în care injectez semnal de FI cules din Darclee sau alte aparate "domestice". În acest caz stabilizarea tensiunii anodice a blocului de RF (în special a oscilatorului local) face minuni.. Fără stabilizare recepția acelor semnale e groaznic de ... instabilă și enervantă. Desigur, efectul benefic al stabilizării Ua se simte după vreo jumătate de oră de funcționare, cănd aparatul se stabilizează și dpdv termic. Asta a fost rațiunea pentru care am făcut acel alimentator. Și desigur, pentru că am putut (am avut cu ce). Și apropo ... acel tub îl am de la tine, mi l-ai trimis în urmă cu vreo 5 ani . Acum 4 ore, alli 51 a spus: in caz ca nu gasesc tubul VR150 poate fi inlocuit cu alt tub sau credeti ca pot folosi schema atasata ? Pana acum nu am gasit decat pe ebay acest tub . rezistoarele sunt de 2 w ? acel mic transformator dintre cei doi condesatori de 47n , ce caracteristici are ? Multumesc ! Se pot folosi evident scheme de stabilizatoare cu mosfet sau bipolari în lipsa tubului. Rezistoarele cu trei dungi verticale sunt la 3W, cea cu două dungi e la 2W. Acel "transformator" împreună cu cele două condensatoare de 47 nF au fost un filtru antiparaziți în alt aparat. Eu doar l-am "transplantat" în alimentatorul meu. Cele două bobine sunt pe un tor de ferită, totul fiind înglobat într-o carcasă de plastic cu rășină. Din păcate scrisul e ilizibil, intuiesc doar "2 X xx mH" și "0.6A0max". .................. După cum spuneau și colegii mai sus, dacă folosești aparatul pentru posturi de broadcast n-are sens să te complici cu stabilizare. Editat Septembrie 3, 2020 de +_Florin_+ Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 3, 2020 Partajează Postat Septembrie 3, 2020 1 oră în urmă, +_Florin_+ a spus: Și apropo ... acel tub îl am de la tine, mi l-ai trimis în urmă cu vreo 5 ani Ma bucur ca l-ai pus la munca, și oricând ai nevoie, dacă se găsește la mine, se rezolva. De asta spuneam ca nu merita complicația cu stabilizare dacă se urmărește doar punerea în funcțiune a aparatului. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum