Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Darclee 4 S641A2

Vizitator neuronos

Postări Recomandate

Vizitator neuronos

Am un Darclee 4 S641A2 stare vizuala perfecta insa nu functioneaza ! Ochil magic indica ceva cand caut posturi insa nu se aude ! Vreau sa il repar insa nu am schema si nici nu sunt un mic electronist ! Da vreau si am sa il repar ! Ma ajuta cineva cu o schema si ceva sfaturi ?

Link spre comentariu

Am si eu acelasi aparat, dar vezi care varianta este ca sunt mai multe, atasez schemele mai jos:

http://i45.tinypic.com/swskt4.jpg

http://i48.tinypic.com/33wt6at.jpg

http://i46.tinypic.com/30jiput.jpg

http://i48.tinypic.com/icvj3b.jpg

Daca este varianta cu EL84 si EABC80, asta o am si eu.

Prima verificare care trebuie sa o faci: tensiunile de alimentare. De la blocul cu traful de retea + redresor (dreapta aparatului cum te uiti din spate) vin mai multe fire printr-un conector cu 8 picioruse in placa din mijloc. Numarand de la tine catre difuzoare, trebuie sa ai:

- intre 1 si 2 tensiune de 6...6.3V alternativ(pt filamente);

- intre 4 si sasiu 250V (+ la piciorul4 si - la sasiu)-anodica de la finalul audio;

- intre 6 si sasiu 190V (+ la piciorul6, minus la sasiu)-anodica pentru grila 2 a finalului si restul receptorului;

Verifica asta si apoi continuam.

Link spre comentariu

Salut,cred ca mai degraba are necazuri cu finalul,spune ca ii apare ceva pe ochiul magic,asta inseamna ca are filament si anodica alimentate,ar fi bine(si imi cer scuze ca m-am bagat) sa incerce inlocuirea finalei,de proba cu una buna,sau probarea celei din aparat,in altul care functioneaza,desi cred ca e mai greu de gasit,daca partea de receptie ar fi moarta,ochiul magic ar fi inert la cautat posturi...e primul lucru pe care l-as face eu,pana a cauta conzi uscati,rezistente intrerupte si alte alea.Succes,si daca te-a preluat Florin,mai mult ca sigur ca vei asculta muzica in curand la aparatul tau :rade:

Link spre comentariu

Ai dreptate Doru, din ce spune el se pare ca finalul audio are o problema, insa indiferent de simptome e bine sa te asiguri si ca tensiunile au valorile corecte, eu cu asta incep mereu. Desi e putin probabil, poate fi alimentata partea de receptie si anodul finalei nu, desi intre primul cond de filtraj si conectorul 4 unde i-am spus sa masoare nu e decat un fir...si lipiturile lui, dar nu se stie niciodata.Poate fi lampa, cum ai spus si tu, sau rezistenta din catod arsa (astea sunt de 0.5w, subdimensionate ca putere si se incing de le ia Babau), dar sa nu speculez, sa vedem ce verificari a facut neuronos.@neuronos: aparatul Darclee este foarte bun daca e pus la punct. Al meu are acum toate tuburile noi - multumesc inca odata lui VIOBIO - e tras in banda vest pe FM, aproape toti condensatorii i-am schimbat si o parte din rezistente. Functioneaza zilnic pe postul meu preferat din FM.

Link spre comentariu

Ai de ales intre a nu receptiona nimic pe UUS sau a receptiona pe domeniu restrans,eu am ales varianta pt domeniu restrans,si am obtinut receptie buna,poti alege daca vrei capatul superior al benzii de receptie sau capatul inferior,extensia de banda,cel putin eu,la aceste blocuri nu am reusit-o,si din cate am vazut,nu a obtinut-o nimeni,decat cu convertor extern de frecventa,prin modificarea blocului,nu a postat nimeni o solutie,cel putin pana acum.Chiar si asa,daca blocul e functional,si nu s-a intervenit ciobaneste in reglaje,dupa modificare,se obtine o receptie buna in intervalul amintit,altfel ai de muncit pana il aliniezi in parametrii initiali,dupa care operezi modificarea.

Link spre comentariu

Cum a fost tras in banda west? Poate receptiona 88-108Mhz sau are doar 88-96Mhz?Eventual daca mai dispui de datele pentru modificare.

Banda de receptie este intre 91 ... 102 MHz (e adevarat, curioasa extensie mi-a iesit),insa stiind frecventele posturilor locale care le receptionez, asta este banda. Ca exemplu, "Radio 21" intra pe 100.1 MHz aici si dupa el mai sunt 2 posturi ultimul - cap de scala - cam la 2MHz distanta.Receptia este excelenta in toata banda, dar am adaugat un etaj simplu ARF la intrare cu tranzistor iar antena este un dipol indoit si adaptat, cu coborare pe coaxial.In blocul UUS al aparatului, am scos cate o spira de la modulator si de la oscilatorul local. Atentie: AM SCOS, nu am scurtcircuitat o spira, ca sa nu stric factorul de calitate a circuitului oscilant!Am facut corectii la reglajul miezului de la modulator si am acordat ARF-ul cu tranzistor cam in centrul benzii receptionate.In cearca cu incredere, rezultatele sunt foarte bune!Dipolul se observa mai greu in poza, dar pomul e f. inalt. Oricum m-am urcat cu scara ca sa fac poza :rade:Singura problema este ca nu mai pot pune la loc ata de la scala de ultrascurte. Acordul il fac bagand mana in aparat. :ras:
Link spre comentariu

Am gasit un bloc de UUS si urmeaza sa fac experimente pe el.Modificarea este simpla si pentru inceput este excelenta, asa se poate verifica usor aparatul pe FM.O sa-mi modific blocul de la Darclee, am unul cu pick-up.Insa inca nu am gasit un modul de UUS 88-108Mhz care sa aiba acordul cu bobina variabila sa pot sa-l folosesc.Sunt interesat de modificarea blocului pentru a obtine toata banda 88-108Mhz insa momentan nu dispun de un generator de semnal sa realizez reglajele necesare.

Link spre comentariu

Ca sa obtii 88...108MHz doar modificand bobinele din blocul "Darclee", toata smecheria consta in a reconstrui cele doua bobine astfel incat prin miscarea miezului sa obtii o variatie a inductantei in limite mai largi. Astfel s-ar putea acoperi ecartul dorit.

M-am gandit mult de ce eu receptionez 11 MHz de banda cand teoretic ar trebui sa obtin doar 8 si am gasit explicatia: in varianta OIRT, miezul nu iesea total din bobine la cap de scala, ci ramanea in interiorul (in dreptul) ultimei spire. Eu tocmai acea spira am taiat-o. Acum miezul iese total din bobina, astfel incat pe langa micsorarea inductantei am obtinut si o variatie in limite mai largi! Si uite cum a aparut o mica extensie!

Desigur,pt toata banda CCIR trebuie experimentat, eventual micsorate putin si capacitatile paralel, eventual facute bobinele mai lungi si pozitionate putin deplasat in directia opusa iesirii miezului.

Pentru cine are timp si pretentii mari, se poate face asta:

http://www.jogis-roehrenbude.de/UKW-Pro...eibung.htm

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator vdrapaca

Scuze ca ma folosesc tot de acest topic, dar am zis sa nu mai deschid altul nou, fiind vorba tot de un Darclee :jytuiyu De curand am intrat in posesia unui astfel de aparat, de fapt am doar sasiul, destul de curatel.Am insa o intrebare:Tabla din spatele scalei este vopsita cu vopsea luminiscenta? La mine, aceasta tabla are ceva puncte de rugina si ma gandesc sa curat de vechea vopsea si sa o vopsesc dinnou. Vreau sa stiu daca vopseaua alba auto este ok, sau trebuie sa apelez la tipii din Oradea pentru vopsea luminiscenta?Multumesc pentru gazduirea pe acest trend.P.S. Cand ajung la punerea in functiune, postez aici si rezultatele mele cu privire la tragerea in banda :freaza:

Link spre comentariu
  • 10 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări