Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce tuburi electronice cu incalzire directa in audiofilie?

feri.visky

Postări Recomandate

• Răspunsuri 149
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

15

• feri.visky

14

• THOMAS

12

• hpavictor

12

Top autori în acest subiect

...Cele cu încălzire directă nu au catod , deci se complică schema la circuitul filamentului.

Ce au in loc de catod zal ?! , incalzirea directa a cui ?...(zal , catodul este cu incalzire directa sau indirecta ca in titlu subiect...).
Link spre comentariu

Tuburile cu incalzire directa au depunerea de material electronoemisiv(oxizi alcalino-pamantosi, thoriu) depusa direct pe filament, iar tuburile cu incazire indirecta au filamentul introdus intr-un cilindru metalic numit catod, si izolat de acesta electric, iar depunerea de material emisiv se afla pe acest cilindru.Dezavantajul tuburilor cu incalzire indirecta consta intr-o inertie termica mai mare, tuburile cu incalzire indirecta au nevoie de un timp mai lung pentru a intra in functiune decat la cele cu incalzire directa, dar au avantajul unei suprafete mai mare de emisie, deci o putere efectiva mai mare la iesire.Deasemeni, aparitia focarelor de supraincalzire(aparitie cauzata la randul ei de existenta unei tensiuni anodice prea mici in raport cu emisiunea termocatodului) la suprafata materialului emisiv, in cazul tuburilor cu incalzire indirecta nu afecteaza filamentul, ci numai suprafata de emisie.

Link spre comentariu

Ptr dl. valderama:

Dacă aşa se numesc sărăciile astea de tuburi, trebuie să inventez eu alţi termeni?

Omul a tot întrebat şi... nimic, de ce nu i-aţi răspuns competent?

Care catod la cele cu încălzire directă? Mă tot uit înăuntru la YO186, 5Ţ3S, 5R4GY, RE084, GY4 şi nu-l văd.

Link spre comentariu

Tuburile cu incalzire directa au depunerea de material electronoemisiv(...) depusa direct pe filament, ...

catod cu incalzire directa=directly heated cathode= filamentary cathode= heater cathode=catod incandescent.

In situatia incalzire directa catodul si filamentul sint unul si acelasi lucru.

...........................................................................................................................

Ptr dl. valderama:

Dacă aşa se numesc sărăciile astea de tuburi, trebuie să inventez eu alţi termeni?...

Adica ,cum se numesc ?! cine a cerut sa inventati "alţi termeni?" (sau daca incalzirea este directa ,a cui este incalzirea directa ?).
Link spre comentariu

Aha, deci avem în cazul celor cu foc direct doi catozi, unul virtual în lampă şi unul simulat extern, pe terminalele filamentului, de obicei cu un divizor rezistiv.Catodul a fost inventat mai tîrziu, în urma anodului şi a grilei, ca să corecteze emisia neomogenă de electroni a filamentului, să-i prelungească viaţa lămpii. De regulă, lămpile cu încălzire directă nu se montează orizontal, numai vertical, filamentul se poate dilata şi-şi modifică distanţa/poziţia faţă de restul elementelor (face ''burtă''), modificînd şi caracteristicile lămpii în funcţionare.

Link spre comentariu

Aha, deci avem în cazul celor cu foc direct doi catozi, unul virtual în lampă şi unul simulat extern, pe terminalele filamentului, de obicei cu un divizor rezistiv.

Bateţi câmpii ?asta aţi scris domnule zal :

...Cele cu încălzire directă nu au catod , deci se complică schema la circuitul filamentului.

Nu_i vina mea exprimarea dumneavoastra.
Link spre comentariu

Si ala cei din figura ?, catod ? ,filament ? ,catod virtual ?!simulat !!!..., sau catod si filament in acelasi timp !.

813 ăla(din fig.) are sau nu are catod ?(dumneata mai sus spuneai ca nu prea ar avea...).

Link spre comentariu

Aha, deci avem în cazul celor cu foc direct doi catozi, unul virtual în lampă şi unul simulat extern, pe terminalele filamentului, de obicei cu un divizor rezistiv.

Nu neaparat,,exemplu este tubul redresor de care si tu ai facut vorbire;5T3S,catodul este chiar filamentul,iar conexiunea galvanica,"pin" de iesire pentru catod poate fi oricare dintre firele filamentului. In cazul cand avem o aplicatie cu un tub final sau preamplificator cu incalzire directa (filamentul=catod),iar filamentul este alimentat in CA atunci pentru a elimina la maxim eventualul "brum" introdus de alimentarea de filament,este necesara echilibrarea punctului de nul prin montarea unor rezistenta egale intre filament iar comunul lor va fi legat la masa, catodul virtual de care faci tu vorbire. In cazul montajelor vechi in care erau folosite tuburile cu incalzire directa,nu se mai folosea un astfel de artificiu deoarece alimentarea filamentelor era facuta in DC,uneori chiar de la acumulatori,deci oricare dintre firele filamentului era considerat catod si legat in montaj acolo unde impunea schema respectiva. Randamentul de emisie electronica la tuburile cu incalzire directa este mai mic decat la cele cu incalzire indirecta,a explicat .
Link spre comentariu

Să-mi fie cu iertare, dar producătorul nu menţionează nicăieri vre-un catod la 813.Bănuiesc că nu alimentează nimeni lămpile astea forţoase la baterii în ziua de azi. Cam toate schemele le văd cu filamentul în c.a. Iar schemele postate mai sus nu au ''catodul'' direct la masă.

Link spre comentariu

Probleme mari frate!... vorbim discutii... pai atunci si eu: tuburile cu incalzire indirecta sint un pas inainte pe calea evolutiei tehnice. Diferenta este ca nu toti privesc progresul tehnic la fel, bunaoara cam cum e cutia de viteze automata fata de cea manuala, in America cea automata e vazuta ca un progres si ca o necesitate pe cind in Europa e vazuta ca moft. Tot asa si cu tuburile... In urma ocupatiei americane in Japonia au ramas cantitati uriase de tuburi cu incalzire directa, carora japonezii le-au gasit un loc... cald. Cind spun "uriase" asa si trebuie gindit, de altfel am vazut cu ochii mei ce-au lasat americanii prin Germania dupa caderea zidului (bine, nu imediat); erau pline pietele de vechituri cu scule "US Army property"

Ca sa-i raspund lui Matropower, GU50 disipa 40W iar GU15 15W. Filamentul lui GU50 consuma ~9W iar cel de GU15 ~3W, cu dezavantajul complicarii circuitului dincolo de limita de sustenabilitate in regim de amator. La nivel profesionist insa, mai ales in radio, cele cu incalzire directa sint mai eficiente energetic, asa cum cutia de viteze manuala poate sa fie mai eficienta daca si soferu-i sofer.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări