Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce tuburi electronice cu incalzire directa in audiofilie?

feri.visky

Postări Recomandate

In primul rind, mi-a mai venit inima la loc. Chestia aia cu Edison si luminita albastra nu e din vre-un curs universitar, e dintr-un ziar de provincie: http://www.evenimentul.ro/articol/istoria-electronicii.html

In al doilea rind sunt suparat pe moderatorul care a sters postul in cauza. Pe de o parte i-a vaduvit pe userii acestui forum de un post intr-adevar hazliu si pe de alta m-a lasat pe mine cu ochii in soare. Cum mai demonstrez eu acum ca am avut motive sa ma tin cu miinile de burta de ris? Acum eu trec de zavragiu si altii trec de oameni de stiinta.

Moderatorul respectiv a alterat logica discutiei, lucru care nu se face! Rusinica!

<>

omule nu-l cunosc personal pe D-ul Lazaroiu dar tin minte revistele Tehnium in care in anii '70 citeam articolele puse de

D-ul Lazaroiu timp in care dvs. se pare ca nu existati

Pentru ce ai debitat aici e putin spus "rusinica"

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 149
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

15

• feri.visky

14

• THOMAS

12

• hpavictor

12

Top autori în acest subiect

Uite cum trebuie, vrand-nevrand, sa facem off-topic!

Exista oameni care, pur si simplu, se distreaza intrand pe forumuri si zgandarind pe toata lumea.

Ce le pasa de teorie, experienta, electronica si istoria stiintei! Important este sa se simta ei bine ("le-am facut-o astora!" :da ), in rest li se rupe!

Persoane de-astea gasesti cu duiumul peste tot, oriunde te duci; sunt produsele "libertatii", asa cum o inteleg ei, cam fara limite, ceea ce inseamna ca respectul fata de ceilalti si bunul simt nu mai inseamna nimic. Telul lor in viata este sa faca misto, sa se distreze, sa se dea mari. Culmea este ca unii dintre ei nici nu realizeaza comportamentul lor aberant, deoarece il considera normal; "anormali" si tinta a ironiilor si mistocarelii sunt cei cu educatie (oarecum) clasica, cei pasionati, studiosi, care inca poseda precepte morale (invechite, nu?), care isi (mai) fac scrupule si (inca) mai considera ca bunul-simt si respectul trebuie sa primeze in relatiile fata de ceilalti.

Incet, incet, devenim minoritate fara drepturi, dragilor! Ei si cu manelistii ne vor conduce, ne vor dirija vietile si se vor pi_a in capul nostru in magazine, la benzinarii, in media, ne vor batjocori familiile, copiii si nevestele, iar noi vom muri sper, cu mainile de gatul lor...

On topic

De cateva zile (poate saptamani), fac teste cu lampi sub-miniatura, cu incalzire directa (1J17-29 si 37) si indirecta - 6N16B, in scheme simple de preamplificare ale semnalului unui DAC extern.

Sunetul este diferit la cele doua categorii de lampi; unele sunt triode, altele pentode, bineinteles, iar in viziunea unora, o comparatie ar duce la vesnica trimitere la mere vs pere; pe mine ma intereseaza sunetul, insa, precum si usurinta de a lucra cu aceste lampi subminiatura.

Din acest punct de vedere, mi se pare clar ca avem mai multe limitari la utilizarea lampilor cu incalzire directa, iar rezultatul (sunetul) nu justifica folosirea lor in locul celorlalte.

Lampi finale, cu incalzire directa, nu am incercat si, cred, nu voi incerca niciodata.

Link spre comentariu

... eu asa stiu ca "luminita" apare (atunci cand in tub este prezent un gaz) datorita efectului de ionizare. Diverse gaze... diverse culori.

Vidul foarte inaintat in tuburile electronice permite o "fluorescenta" (termen impropriu aici!) minima greu observabila... Tuburile de putere (si cele redresoare in special) evidentieaza efectul luminos datorita faptului ca fluxul de electroni bombardeaza balonul de sticla dar mai ales anodul care elibereaza molecule de oxigen si alte gaze din structura lui iar acestea in coloziune cu "jetul" se ionizeaza producand si lumina...*

"getter"-ul, o mica farfurioara montata in interiorul tubului contine calciu si magneziu care prin incalzire inductiva se evaporeaza consumand oxigenul din tub. Se acorda o atentie deosebita ca depunerile sa se produca doar pe tubul de sticla si nu si pe electrozi sau izolatorii de mica... caz in care s-ar produce emisiuni secundare nocive....

...dar inapoi la trioda...

Spre deosebire de tetrode si pentode grila triodei de putere se "bobineaza" in pasi mari (inclinatie mare) pentru a se evita producerea fasciculelor de electroni astfel evitandu-se "zgomotul" de "picaturi de ploaie", "alice"... Asa se explica zgomotul extrem de mic al triodelor... un alt avantaj!

*)...exceptie fac tuburile cu mercur, thiratroane, nixie, neon, etc. care in functionarea lor normala emit lumina

Link spre comentariu

... eu asa stiu ca "luminita" apare (atunci cand in tub este prezent un gaz) datorita efectului de ionizare. Diverse gaze... diverse culori.

Daca ar fi asa ar fi o lumina mai omogena, dar ea apare sub forma unur pete mici pe sticla. Am observat si eu la 6N13S, numai la una din cele doua cate sunt in regulatorul de 800V. Pata e pe sticla ca o umbra mica albastra. Eu cred ca e ca la neon, adica vopseau de pe sticla converteste energia ultravioleta in vizibil (se misca ceva electroni pe orbitalele superioare). Asa si aici, nu stii ce substante sunt in sticla si acolo e un mic bombardament cu electroni, a caror energie e transformata in lumina aia albastra. Am gasit imaginea cu pata si o pun aici. Pata e pe lampa din stanga, destul de mica, dar evidenta.PS Poate e o gaura mica in anod si electronii ajung pe sticla si ne arata si forma gaurii. Daca e asa, gaura trebuie sa fie extrem de mica, ca eu nu o vad cu ochiul liber.
Link spre comentariu

Arata bine pata... Poate fi "din sticla" ceva impuritati, poate fi din depunere de pe sticla dar mai degraba cred ca este o reflexie, cum ai zis tu , printr-o gaura mica din anod...

Link spre comentariu

Domnilor ma faceti de negativez puternic o trioda sau ce o mai fi o sa vedeti pete slava domnului...,asadar aceste pete apar la negativari inaintate si lampi care mai sint inca active bine !,doriti o poza mica...,ceva ?(cu asa zise "pete" supervizibile).origiea lor corespunde radiatiei luminoase de culoare albastra nu ?(ceva in jurul a 460-470 nm) :rade: ...ca asta vede "ochiu" in situatia data.

Link spre comentariu

Nu va ambalati (termic)... nu de pete vorbeam ci de originea lor....Avet un PM.pentru fcon:Aveti dreptate! Dar hai sa vedem de ce astia cu triodele cu incalzire directa sunt o casta si inca una superioara...?????

Link spre comentariu

Domnilor sa vedem de unde ar deriva natura asta de 460-470 nm(albastra-o fi norul lui Oort :rade:?, ca asa mai auzisem pe la uni) in cazul negativarilor puternice si a tuburilor sa zicem inca active bine.Pai am stabilit prin ipoteza ca negativan puternic tubul ce se va intimpla cu sarcina spatiala "strivita" de aceasta negativare(pleaca domne la "plimbare" prin tub...,"rezervorul" ala @feri.visky cu "sarcina spatiala intensa" e "strivit"-"expulzat" de potentialul mare negativ aplicat grilei)mai ajunge si pe la balonul de sticla unde mai intil...,sau nu ne mai intereseaza ? poate !.,poate...devin hazliu asa cum a patit domnul Lazaroiu...__Parerea mea este ca cea mai importanta chestiune ramine liniaritatea caracteristicilor(de unde deriva aproape totul in cazul DH,fiind vorba si de trioda...),desigur si asertiunea emisa @feri.visky poate fi adevarata.

Link spre comentariu

Domnilor sa vedem de unde ar deriva natura asta de 460-470 nm(albastra-o fi norul lui Oort :rade:?, ca asa mai auzisem pe la uni) in cazul negativarilor puternice si a tuburilor sa zicem inca active bine.Pai am stabilit prin ipoteza ca negativan puternic tubul ce se va intimpla cu sarcina spatiala "strivita" de aceasta negativare(pleaca domne la "plimbare" prin tub...,"rezervorul" ala @feri.visky cu sarcina spatiala intensa e "strivit"-expulzat de potentialul mare negativ aplicat grilei)mai ajunge si pe la balonul de sticla unde mai intil...,sau nu ne mai intereseaza ?poate !,poate...devin hazliu asa cum a patit domnul Lazaroiu...

Dimpotriva, fenomenul este interesant, are o puternica incarcatura intuitiva !
Link spre comentariu

Buna seara

Acum daca este vorba de flacara violet, ca tot este la moda (stiau ei ceva politicienii si noi tot o dregem de ceva vreme )

Parerea mea este ca incalzirea directa este destul de primitiva si singurele consideratii sunt de ordin financiar (daca nu este americana, este proasta ) gen 300B...etc .

La incalzirea directa (fara catod )emisia de electroni este mai mare (consumator dar si amplificare mai mare) decit la cea indirecta care este produsa de filament cu electroni mai putini, dar mai evoluata din punct de vedere electronic (control) in rest fiecare cit poate sa cheltuieasca si sa construiasca pentru (flacara violet).

byt

Link spre comentariu

Buna seara...La incalzirea directa (fara catod )emisia de electroni este mai mare ...

Mai pardon !,cu catod incandescent !,si restul pareri un pic mai rezervat-var sta mai bine , zic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări