Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce tuburi electronice cu incalzire directa in audiofilie?

feri.visky

Postări Recomandate

Un cablu de calitate face intodeauna diferenta...e mai gros ,mai rigid, initial e supus unei temperaturi de -xx grade ...criogenat si costa o gramada de bani ex 0.5m.... 500 euro diferenza o face urechea ... :limb: sunet fluid si mai detaliat in special pe frecventele inalte .Aceasi poveste si cu banalul cablu de alimentare .......alt sunet :da si multi bani ....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 149
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

15

• feri.visky

14

• THOMAS

12

• hpavictor

12

Top autori în acest subiect

Nu cred dar nu cred in ruptul capului ca auziti diferenta intre un cablu de boxe lung de 2m unu argintat si unu clasic de cupru ce sa mai zicem de faptul ca e criogenat sau nu!Si cea mai tare e cea cu cablu de retea .......prin perete (ca asa e facut apartamentu ) am cablu de Al si reteaua stradala e din otel zincat ...si trafo en ulei...si frecventa retelei ? si pamantarile unde-s ele Doamne Dumnezeule!?Sunt curios ce efect au finele zgarieturi de pe CD sau usoara amprenta de grasime de pe degete?( orice piele are natural grasime )in redarea muzicii!?Astept lamuriri

Link spre comentariu

Nu cred dar nu cred in ruptul capului ca auziti diferenta intre un cablu de boxe lung de 2m unu argintat si unu clasic de cupru ce sa mai zicem de faptul ca e criogenat sau nu!Si cea mai tare e cea cu cablu de retea .......prin perete (ca asa e facut apartamentu ) am cablu de Al si reteaua stradala e din otel zincat ...si trafo en ulei...si frecventa retelei ? si pamantarile unde-s ele Doamne Dumnezeule!?Sunt curios ce efect au finele zgarieturi de pe CD sau usoara amprenta de grasime de pe degete?( orice piele are natural grasime )in redarea muzicii!?Astept lamuriri

Nu e vorba de cablu de boxe....ci de semnal intre sursa(cd,phono...etc) si pre(amp)....
Link spre comentariu

Draga mila, gabriele, voi ori nu cititi ceea ce s-a scris mai sus ori...Subiectul discutat de voi este foarte interesant dar nu la TRIODA ! (oare e clar?). Deschideti un topic nou despre cabluri si sunt sigur ca veti avea succes...

Link spre comentariu

...Eu insa ramasesem la catod.... care desi lucreaza la temperaturi mult mai mici (cca. 1000 grd. C) asigura un flux de electron mai uniform totus nu asigura o rezerva de sarcina spatiala suficienta pentru cazurile de fortissimo...Spatiul dintre catod si grila este un fel de rezervor de electroni important...

Desigur in spatiul catod grila de comanda se intimpla ce spuneti ,dar acest lucru este universal valabil daca avem incalzire directa sau nu ,rezerva de sarcina spatiala poate sustine pt scurta durata un pasaj fortisimo...,chestiunea cea mai importanta in opinia mea este acuratetea cu care putem sa amplificam un semnal(cu alte cuvinte sa nu mai adaugam la el nimic si-sau sa _l deformam cit mai putin cu putinta in raport cu forma initiala,sa nu introducem pierderi in spectrul in care se manifesta semnalul=amplificari neuniforme spectral , desigur si nu in cele din urma sa beneficiem de un raport semnal-zgomot maxim cu putinta !, pentru a reda cit mai corect diferentele intre pasaje piano-fortisimo,etc).Foarte multi posesori de amplificatoare SE realizate in final cu triode cu incalzire directa sustin ca aceasta topologie prezinta carentele cele mai mici si ca sunetul amplificat ar fi cel mai apropiat=respectat in raport cu sursa de semnal ,desigur ca si aici pot fi doua tabere,oricum daca eu ar fi sa ma situez intr_una din cele doua tabere m_as situa in tabara "incalzire directa" pentru situatia SE. Daca in schimb parasim zona SE ,optez mai departe pt clasa A incalzire directa sau indirecta egal(situatia PP) cind discut de auditii din sursa mecanica(imprimari de orice natura) si asa mai departe...
Link spre comentariu

Tin sa precizez mai multe chestiuni cu toate ca vad ca iar deviem de la subiect,Sint de acord cu afirmtiile @blue si sint de acord si cu afirmatiile @viobio dar adevarul este intotdeuna undeva la mijloc,asadar capacitatea parazita a cablului pe intrare poate fi importanta pe impedante mari cum sustine viobio dar si cablul de conexiune incinte difuzoare are importanta lui !,vad ca toata lumea uita ca spre difuzoare pleaca curenti de AF(20-20.000Hz sa zic)astfel avem de a face daca vreti cu o linie de transport AF(IMPEDANTA!) nu prea m_i_convine cind se discuta numai in CC...(indiferent ca avem in vedere cablul de intrare sau iesire din amplificatorul de AF)...,si nu in ultimul rind cred ca @felixx nu i se acorda respectul cuvenit...Luati un cablu de sectiune foarte mare (cit doriti sectiunea) sa zic dar ceva mai lung(10-15m sau mai mult) incolacitil si vedeti daca mai aveti inalte...,exagerat desigur-dar real pentru cine nu crede sa probeze...

Eu vad ca aratura ne paste! E o diferenta de rezistivitate la cabluri, in special in JF. Acordati lungimile in multipli de lambda/4 ca are maxim de tensiune si noduri de curent in JF.Nimic nu justifca fantasmagoriile astea! Eu am folosit cablu de difuzoare de pe vremuri (si de veioza, in polietilena) pe post de cablu simetric de 75 Ohm si a mers bine la frecvente de pana la 30MHz. Hai, ca nimeni nu aduce argumente tehnice palpabile, ci numai urechea. Saraca omenire a dat atata tribut ca sa cadem in disertatii diletantiste. Uneori, parca suntem din gasca lui Aliodor... Ne mai lipseste ceva descantece si am incheiat-o cu electronica! Daca eram pe un forum de neelectronisti mai ziceam. Ma inebuneste ideea ca un cablu de retea sau difuzor schimba calitatea sunetului! Daca da ce anume face ala in plus? Nimeni nu spune. Numai ca unii sunt extaziati de efect! Cum sa mai discuti ceva tehnic, cand toate discutiile sunt "dupa ureche"!
Link spre comentariu

Draga mila, gabriele, voi ori nu cititi ceea ce s-a scris mai sus ori...Subiectul discutat de voi este foarte interesant dar nu la TRIODA ! (oare e clar?). Deschideti un topic nou despre cabluri si sunt sigur ca veti avea succes...

Cum sa mai discuti despre triode daca nu e clar cum functioneaza cablurile, banale sarme de conexiune, ca trafo cu bobine de Ag fac bobine si capacitoare ideale. Trebuie sa ne recalificam si dupa aia o sa studiem si triodele cu incazire indirecta!Off Topic, dar asta e! Daca nu putem pricepe lucruri elementare!
Link spre comentariu

Domnule sebi_c cu toate ca ma obligi sa fiu off-topic am sa va dau un exemplu : pe vremuri(in perioada comunista) ani in urma , am sonorizat manastirea AGAPIA (definitiva sonorizarea nu temporara) am folosit initial pe iesire din sistem cablu normal(o retea mai precis) nu pierderea de putere mi_a creat probleme! ca aveam suficienta rezerva de putere(si pierderea era nesemnificativa cu toate acestea pe alocuri cablul umbla paralel cu reteaua electrica astfel prin intermediul buclei de reactie negatiava se petreceau lucruri ciudate( am avut o serie intreaga de probleme),mai mult decit atit pe impedanta scazuta ca aveam si o astfel de linie pirdeam inalte cu duiumu !(nu putere) si asa mai departe toate nenorocirile intimpinate erau generate de cablurile dispuse pe iesirea de linie sau iesirea de joasa impedanta(am remediat desigur totul in timp de o saptamina modificind in special natura-pozititle de pozare-si tipul cablului pe linie). Desigur la lungimi mici 3-4-5 m nu apar astfel de neplaceri (sau daca apar sint imperceptibile de regula de urechea umana)dar cablul de conexiune incinte poate avea o influeta sau determina o diferenta in anumite conditii,una din conditii chiar exagerata am descriso deja se poate proba cu usurinta de oricine...

...si cablul de conexiune incinte difuzoare are importanta lui !......Luati un cablu de sectiune foarte mare (cit doriti sectiunea) sa zic dar ceva mai lung(10-15m sau mai mult) incolacitil si vedeti daca mai aveti inalte...,exagerat desigur-dar real pentru cine nu crede sa probeze...

bifilar fiind ar trebui sa nu aiva inductanta prea mare NU ?(chiar incolacit=bobinat chiar la un diametru mare al bobinei 30-40cm ).As dori sa nu fiu jignit de dumneata sau alti prin astfel de afirmatii :

Cum sa mai discuti despre triode daca nu e clar cum functioneaza cablurile, banale sarme de conexiune, ca trafo cu bobine de Ag fac bobine si capacitoare ideale. Trebuie sa ne recalificam si dupa aia o sa studiem si triodele cu incazire indirecta!Off Topic, dar asta e! Daca nu putem pricepe lucruri elementare!

Domnule sebi_c deschide un topic nou legat de cabluri poate va avea succes...si te-as ruga sa renunti la provocari asupra mea !.Oricine poate impartasi orice opinie mai ales in situati specifice ,nimeni nu detine adevarul absolut...Cer scuze inca o data pt postul meu off topic tuturor participantilor si in special initiatorului acestui subict dl feri.visky .
Link spre comentariu

Corect aveti perfecta dreptate!
Link spre comentariu

Discutile despre cabluri pot fi nesfirsite, eu stiu un lucru simplu, verificat in timp, executat corect un cablu se comporta previzibil indiferent daca este de tip IN sau OUT, dar daca pe partea de intrare se invoca doar capacitatea cablului (oricum mai mica de 50 pF/m nu prea se poate) la iesire din cauza energiei relativ mari pot aparea modificari pe TRADUCTORUL ACUSTIC in cazul diferitelor cabluri, de ce este acest lucru greu de acceptat ? Scuze d-le Visky, subiectul este greu de inghitit, cumva se tot ia pe aratura...

Link spre comentariu

Tuburile electronice cu vid care au incalzire directa au o amprenta sonora diferita de cele cu incalzire indirecta , dar perceptibila greu pentru o ureche probabil needucata si introdusa intr-un lant audio deficitar ca parametri acustici , probabil ca este asemanator fenomenului mult comentat pe forumul rusesc VEGALAB.RU cand un cunoscator a mentionat ca lampile cu viata lunga , militare , cu terminatia E si EV suna mai prost decat cele clasice , de fabricatie sovietica pana in 1980 , cu viata scurta de 500 ore , sunet datorat a depunerii a mai multe straturi termoemisive pe catod , si a activarii la temperaturi mai joase , ca mosul din Rusia chiar lucrase la o fabrica de lampi si cunostea fenomenul , oricine poate confirma diferenta de calitate acustica , schimband spre exemplu un 6H1P EV cu un 6H1P chior , si va ramane placut surprins , si exemplul oferit nu este un caz singular ! Cu siguranta , cu cat o lampa este mai calda , cu atat suna mai bine , si aici consider ca ne aflam si cu cazul nostru , lampile cu incalzire directa , cunoscute ca fac si caldura iarna ! Sa nu mai zic de burn-on , formatarea filamentului-catod prin alimentarea pe masa , fara a introduce in montaj lampa , dar alimentand-o doar pe filament 20 - 50 ore , si se va cunoaste schimbarea in bine ! Totusi e dificil de explicat diferenta si de identificat cauza ! Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate !

Link spre comentariu

Mii de scuze daca v-am plictisit!

Nu ne-ai plictisit deloc!Vara, dupa examenele de baclaureat se obisnuieste sa se dea publicitatii "perle" din tezele de examen. Niciodata nu am vazut asa de multe adunate dintr-un singur loc.

Am spicuit aseara cate ceva din vechile mele cursuri de tuburi si mai ales cam ce se refera la fenomenele din triode.

Unde zici ca s-au predat cursurile alea?
Link spre comentariu

Exemplu de perla scolareasca este BACLAUREAT si oricum felicitari pentru sabotarea intentiei de popularizare a unor cunostiinte , informatii stintifice pe care multi colegi de forum nu le detin , in principiu datorita varstei....sper sa te indrepti si sa ne ajuti sa invatam si din experienta Dvoastra ! Si mai sper ca stiti de gluma....

Link spre comentariu

Ma bucur ca v-am atras atentia si mai ales tie Misa....La sectiunea "tuburi" acesta este penultimul post al meu.

Felixx, nu trebuie sa te superi! Am citit multe posturi de-ale tale valoroase, chiar si pe alte forumuri. E mai greu de inteles chestiunea asta cu cablurile care nu prea are fundament. Nu poate fi luata, asa, crede si nu cerceta. Altfel imi place f. mult sa ma uit la ce faci. As vrea sa le si aud, dar asta e cam dificil pt mine (distanta!)!Imi cerea Lazaroiu parerea mea despre DH si IDH. Am mai spus-o, parca, si la alte subiecte. Eu am fost fascinat mult timp de solutia tehnologica cu pricina, in primul rand din cauza simplitati constructive. Sigur aceste lampi (DH) sunt mai eficiente decat celelalte si au, de cele mai multe ori, caracteristici mai frumoase, ce determina o liniaritate mai buna. Totusi, tehnologia a evoluat si IDH au ajuns sa aiba caracteristici asemanatoare. Daca amplificatoarele au reactii negative, locale sau globale, se sterg diferentele dintre cele doua tipuri. Intodeauna ingineria in domeniu a cautat sa faca lucrurile cat mai independent fata de componente si a generat tot felul de mecanisme, de la reactii locale la globale, reactii in etajul final (elemente in regimul cel mai deformant), tehnologii de construit transformatoare mai bune, etc. Acest lucru se face cu oarecare efort de intelegere si pentru cei mai experimentati. Din aceast cauza au aparut tot felul de nereusite si catalogarea reactiei ca un lucru prost, desi alta cale spre performanta nu este decat sa lasam amplificatorul fara reactie si sa tot schimbam componentele (din Ag, Au, cu IDH in loc de DH...etc.) pana "iese". Acest lucru nu este posibil 100% si tot trebuie sa punem o reactie pe undeva. Pana la urma, calitatea cea mai importanta a acestor lampi este, energia mica absorbita la filament pentru a asigura un flux de electroni corespunzator. 300B are filamentul rosu! Nu se vede decat daca de uiti aproape un zig zag. Am vazut undeva o fortare ca e ca 6N13S. Nu se poate face o comparatie 300B-6N13S. E distanta mare si specialitati diferite.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări