zal Postat Noiembrie 1, 2011 Partajează Postat Noiembrie 1, 2011 Cred că mai corect ar fi să spunem că filamentul ţinea loc de catod, pînă le-a venit ideia să-l inventeze. Link spre comentariu
blue Postat Noiembrie 1, 2011 Partajează Postat Noiembrie 1, 2011 Ce este asa complicat ,circuitul de alimentare a filamentului este distinct, nu este in calea de semnal doar punctul median al celor doua rezistoare de simetrizare care se insereaza pe grupul de negativare automata este echivalentul unui catod dat de intreaga suprafata a filamentului Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 1, 2011 Partajează Postat Noiembrie 1, 2011 ... GU50 disipa 40W iar GU15 15W. Filamentul lui GU50 consuma ~9W iar cel de GU15 ~3W, cu dezavantajul complicarii circuitului dincolo de limita de sustenabilitate in regim de amator...Ia fii mai atent zbodeoc la gu-15 ,chiar fara "complicatii" in circuitul de catod in ciuda incalziri directe precum vezi :zal fii si tu atent(ca fapt divers) cum noteaza rusul 1 ,4 si 8. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 1, 2011 Partajează Postat Noiembrie 1, 2011 Să-mi fie cu iertare, dar producătorul nu menţionează nicăieri vre-un catod la 813.Bănuiesc că nu alimentează nimeni lămpile astea forţoase la baterii în ziua de azi. Cam toate schemele le văd cu filamentul în c.a. Iar schemele postate mai sus nu au ''catodul'' direct la masă.Uite si ceva cu catodul direct la masa,sau filamentul !?!? Link spre comentariu
zbodeoc Postat Noiembrie 1, 2011 Partajează Postat Noiembrie 1, 2011 Multumesc de corectie Valderama, intr-adevar se pare ca la aceasta lampa, pe care eu n-am s-o folosesc niciodata, rusii ne-au facut atita bine si-au "inclus" rezistentele de simetrizare; dar daca simetrizarea lor nu se ridica la standarde audiofile, nu tot complicatie se cheama compensarea externa?!@Lazaroiu: Schema cu 811 (incalzire directa) imi aduce aminte de Oblio, unde, ca exercitiu asa, eu merg dinspre incalzire indirecta spre directa :-) Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 1, 2011 Partajează Postat Noiembrie 1, 2011 Perfect ptr o cu totul altă problemă, care mă punea la un moment dat pe gînduri: e cazul redresoarei, corect ar fi ca tensiunea continuă să se culeagă din ambele capete ale filamentului, ori asta nu se poate, nici din mijlocul lui... decît dacă se foloseşte tot un divizor ca la triode, pentode, etc. Asta ar însemna totuşi unele pierderi, soluţia aparentă ar fi ca secundarul de filament al redresoarei să aibă o priză mediană, de pe care să se culeagă tensiunea continuă. Cum vi se pare? Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 1, 2011 Partajează Postat Noiembrie 1, 2011 ...... soluţia aparentă ar fi ca secundarul de filament al redresoarei să aibă o priză mediană, de pe care să se culeagă tensiunea continuă. Cum vi se pare? Destul de cunoscuta . Majoritatea trafo retea de mare firma au prevazut pentru filamentul redresoarei anodice 2x2,5Vac , exact in acest scop . Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 1, 2011 Partajează Postat Noiembrie 1, 2011 Şi ceva exemple de astfel de trafo, că nu prea se zăresc din acea majoritate. Link spre comentariu
blue Postat Noiembrie 1, 2011 Partajează Postat Noiembrie 1, 2011 Nu trebuiesc exemple , aceasta-i solutia Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 1, 2011 Partajează Postat Noiembrie 1, 2011 Şi ceva exemple de astfel de trafo, că nu prea se zăresc din acea majoritate. Uite aici ceva referitor la ce spune Victor.................. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 1, 2011 Partajează Postat Noiembrie 1, 2011 Pare să fie un caz singular, Beag, Bogen, Braun, Delta, Dynaco, Eico, Electrohome, Gromes, Heatkitt, H-K, Leak, Luxmann, McIntosh, Philips, RCA, Scott doar la 280 şi 290, etc... nu au folosit. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 1, 2011 Partajează Postat Noiembrie 1, 2011 Pare să fie un caz singular, Beag, Bogen, Braun, Delta, Dynaco, Eico, Electrohome, Gromes, Heatkitt, H-K, Leak, Luxmann, McIntosh, Philips, RCA, Scott doar la 280 şi 290, etc... nu au folosit. Singular,nesingular ,eu am vrut sa arat ca au existat asemenea solutii si chiar la vremea respectiva amplificatoarele de calitate erau concepute cu un astfel de tip de redresare.Probabil atunci,inginerii care proiectau acele scheme nu aveau timp sa se "bata" pe forumuri,ei avea treaba sa realizeze ceva pentru care urmasii lor se vor contrazice in stilul: "unii care nu stiu catre unii care nu pricep.....!!!!". In rest,eu sunt de acord cu tine si se vede ca nu citeste nimeni ce am scris eu aici: viewtopic.php?f=28&t=53172&start=120, de altfel e o chestie absolut normala pe acest forum....,asta este! Link spre comentariu
Vizitator UNaudio Postat Iulie 29, 2013 Partajează Postat Iulie 29, 2013 Dumnezeule, abia acum vad topicul asta!Free up!E drept ca am pierdut foarte multe topicuri interesante aparute in aceeasi vreme, anul 2010 fiind pentru mine the corner stone of my life, singurul meu cosmar adevarat.Acest topic cred ca ar trebui tinut in fruntea listei. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 29, 2013 Partajează Postat Iulie 29, 2013 Tuburile cu incazire directa au un farmec aparte , datorita ( cred eu ) faptului ca au o forma diferita de cele moderne , ( gen televizor ) , mai cunoscute , si datorita nostalgiei , al lucrului trainic , facut pe viata , de pe vremea bunicii , ca o curiozitate am citit pe net ca 300B ar avea 10.000 ore de functionare , se aprind misterios , au soclu cu 4 pini , iar constructia , relativ simpla , seamana cu becul cu incandescenta cu doi electrozi in plus , geniala idee a lui LEE DE FOREST ! Caruia ii datoram tot progresul din intervalul de timp de la idee pana in prezent . Personal nu cred ca poate fi vorba de o diferenta semnificativa intre un amplificator cu tuburi cu incalzire directa si unul cu incalzire indirecta , si la mijloc cadem victima unui mare curent de maipulare , al unor posesori de stocuri nevandute de tuburi cu randament mic , cu ceva calitati remarcabile , dar daca ar fi fost perfecte pentru o anumita aplicatie , nu s-ar fi renuntat la ele ! Dar au aparut si alte generatii , mai evoluate , iar pentru cele vechi trebuia creat un mit......audiofil . Dupa epuizarea stocurilor , succesul mitului fiind aberant de mare , anumiti smecheri au reinceput productia -vechiturilor- pe motive pur comerciale...300B are un mare succes datorat marketingului.....Din 2010 pana in prezent nu s-a schimbat nimic . Ba da , s-au epuizat stocurile de " originale " iar chinezii produc alte clone , ca de , vorba unor analfabeti , e multi fraeri pe lume . Link spre comentariu
Vizitator UNaudio Postat Iulie 29, 2013 Partajează Postat Iulie 29, 2013 Nu stiu daca am inteles bine, dar, daca ignoram avantajele topologice pe care le aduce idh-ul, diferenta asta sonica in favoarea dh e data cumva de faptul ca filamentul-catod este la un potential fix fata de grila, in timp ce la idh apare suplimentar un potential intre catod si filament care , fie ca e negativat sau nu afecteaza fluxul electronic grila catod.Pai daca lasi filamentul cuplat galvanic cu catodul si alimentat dintr-o sursa flotanta(preferabil dc) total separata magnetic si electric de alimentarea amplificatorului (transformator separat cu ecran intre primar si secundar)nu se rezolva totul?Chiar varianta clasica de pozitivare a filamentului ar trebui sa rezolve acest lucru, dar nu am vazut la etajul final adoptata solutia asta ci doar la preamplificatoare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum