feri.visky Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 In casta superioara a audiofililor se discuta, in majoritatea cazurilor, de amplificatoare cu tuburi. Iar in cadrul acestora de amplificatoare (exclusiv) cu triode cu incalzire directa... De ce aceasta "deplasare" spre ... domnul Lee de Forest? De ce unii s-au incumetat sa-si construiasca propriile tuburi? Chiar am vazut la unul din membrii forumului* elemente pentru producerea vidului inaintat... si cine stie ce ne mai asteapta!!! Din start! Nu sunt un practician, (mie mi s-a predat electronica ) dar recunosc ca sunt indragostit de acest domeniu... de aceea am declansat acest topic ca sa vedem cat din el este fantezie... feeling... preconceptie... moft... sau altceva... *) misa, sper sa nu se supere... P.S. ... si sa nu iei cu copy daca nu stii sa dai paste! Link spre comentariu
VTP Postat Ianuarie 18, 2010 Partajează Postat Ianuarie 18, 2010 Cine a strans o cantitate suficienta de scheme electrice de amplificatoare VS sau SS, si avand in minte informatii selectate de-a lungul timpului privind calitatile acustice ale amplificatoarelor si o clasificare din acest punct de vedere a lor, poate sa observe ca anumite tuburi au fost cotate, in timp, ca fiind pe locuri fruntase intr-o clasificare ad-hoc.Sigur, si aici gustul primeaza, dar ..... totul e relativ! Unul poate sa afirme cu tarie ca vocea lui Pavarotti nu face 2 bani, odata ce-i place Gheorghe Parizer sau a lui Vasile Meravigliosu' cand "canta" "Lasa-ma mama sa ma-mpusc cu toporu'!"Concluzie: fiecare poate considera orice, fara sa tina cont de anumite statistici izvorate, totusi, din vanzarile de milioane de bucati, in perioada de glorie, de amplificatoare de cele mai diverse tipuri.I.D. - 2A3, 6A3, 300BI.I.- EL84, 6P3S, 6550, 6L6, EL34 Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 18, 2010 Partajează Postat Ianuarie 18, 2010 Tuburile cu incazire directa au un farmec aparte , datorita ( cred eu ) faptului ca au o forma diferita de cele moderne , ( gen televizor ) , mai cunoscute , si datorita nostalgiei , al lucrului trainic , facut pe viata , de pe vremea bunicii , ca o curiozitate am citit pe net ca 300B ar avea 10.000 ore de functionare , se aprind misterios , au soclu cu 4 pini , iar constructia , relativ simpla , seamana cu becul cu incandescenta cu doi electrozi in plus , geniala idee a lui LEE DE FOREST ! caruia ii datoram tot progresul din intervalul de timp de la idee pana in prezent . Personal nu cred ca poate fi vorba de o diferenta semnificativa intre un amplificator cu tuburi cu incalzire directa si unul cu incalzire indirecta , si la mijloc cadem victima unui mare curent de maipulare , al unor posesori de stocuri nevandute de tuburi cu randament mic , cu ceva calitati remarcabile , dar daca ar fi fost perfecte pentru o anumita aplicatie , nu s-ar fi renuntat la ele ! Dar au aparut si alte generatii , mai evoluate , iar pentru cele vechi trebuia creat un mit......audiofil . Dupa epuizarea stocurilor , succesul mitului fiind aberant de mare , anumiti smecheri au reinceput productia -vechiturilor- pe motive pur comerciale...300B are un mare succes datorat marketingului..... Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 18, 2010 Partajează Postat Ianuarie 18, 2010 Un subiect foarte bun, care poate clarifica multe.Dupa parerea mea (poate subiectiva), lucrurile stau asa:- superioritatea amplificatoarelor cu tuburi este evidenta;- trioda este superioara pentodei, are un sunet mai precis si mai cristalin;- nu imi place cum suna pentodele in configuratie UL, sunetul este cam "inchis", parca ceva nu e in regula;- diferenta intre incalzirea directa si indirecta la triode este o poveste fara nici un fundament;- diferenta intre 2 tuburi echivalente cum ar fi EL84 si 6P14P de exemplu este iluzorie la volum mic - asa cum asculta audiofilii - insa aproape de clipping intr-adevar sunt diferente, parca rusoaica suna mai bine.P.S. Cand se fac comparatii intre 2 echivalente pe acelasi amp trebuie sa se verifice daca lucreaza in aceleasi conditii, nu cum fac unii, schimba lampa si gata! "aia" suna mai bine! dar nu verifica daca s-a modificat curentul anodic, implicit adaptarea cu traful poate fi mai buna sau mai rea, etc. Link spre comentariu
Kosmin Postat Ianuarie 18, 2010 Partajează Postat Ianuarie 18, 2010 Si eu tind sa cred ca 2A3 sau 300B costa atat datorita marketingului deci pare a fi un mit asa cum spune si hpavictor, despre perfomantele lor n-am ce comenta, poate ca sunt ceva mai stralucite decat alte tuburi "normale" dar pretul prohibitiv nu face decat sa le indeparteze de utilizatori(mai ales cei din categoria amatori) astfel ca mereu se vor cauta solutii printre cele cu incalzire indirecta.Parerea mea e ca pana la urma cel mai bun tub este cel pe care ti-l permiti.Daca e musai sa se foloseasca DHT-uri (DHT=Direct Heating Triode) ar mai exista o categorie a tuburilor cu incalzire directa de care nimeni nu discuta pt ca nu sunt promovate gen OT100 /8005 sau 4P1L(ruseasca) etc, nu cred ca s-au fabricat numai 2A3 /6A3 si 300B. Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 18, 2010 Partajează Postat Ianuarie 18, 2010 Acum 3 ani am ascultat la userul VTP un amplificator cu 2A3 Silvania construit aproape fara compromis de catre userul PANDA , Dnul Panaitescu , si am ramas mirat de precizia si curatenia sunetului , peste amplificatorul SE de referinta de pe atunci ( pentru mine ) , cu EL84 si SRPP cu 6H1P , amplificatorul in discutie , al Dnului Panaitescu avand ca etaj de atac tot SRPP cu 6H8 , si am inteles diferenta intre un etaj final Hi End si un etaj final de televizor ! Diferenta era in componente , abordare , dimensionarea trafo out , in general in calitatea executiei......undeva intr-un post mai vechi am pus si cateva foto cu detalii ale amplificatorului DOMINANCE , cred ca a aparut si in Tehnium.....o recenzie semnata de userul VTP Dnul Mateescu.... mi-am pus aceeasi intrebare retorica ca si initiatorul topicului actual userul FERI.VISKI , la care nu am gasit raspuns imediat , dar tare as dori sa facem o auditie de proba , poate se ofera cineva , posesor de amplificator cu 300B si un altul , posibil PP sau orice dar de calitate , nu improvizatie , sa punem in balanta cateva criterii de departajare , va invit sa propuneti ceva care sa se concretizeze intr-un concurs de creatie - auditie URECHEA DE AUR ? Link spre comentariu
fcon Postat Ianuarie 18, 2010 Partajează Postat Ianuarie 18, 2010 In casta superioara a audiofililor se discuta, in majoritatea cazurilor, de amplificatoare cu tuburi. Iar in cadrul acestora de amplificatoare (exclusiv) cu triode cu incalzire directa...Amplificatoarele cu tuburi au constituit intotdeauna o magie pentru audiofili; lupii cei tineri le descopera abia acum.In general se discuta mai putin despre cele DIY, mai mult despre cele care costa bani (foarte) multi, fabricate de firme/nume faimoase. N-am observat ca se discuta exclusiv despre triodele cu incalzire directa; tot ce este exotic atrage! --------------- Andrea Ciuffoli a inceput un proiect, impreuna cu Menno Vanderveen, a unui amplificator SEPP (http://www.audiodesignguide.com/my/sepp.html), unde afirma ca: "The direct heating output triodes are the best because are more linear of any indirect heating output tube". --------------- J.C.Verdier are o linie de amplificatoare numita Triode Spirit, numita asa "hopping to show the devoted care, the quasi religious character of our reverence for the great triodes of the past". --------------- O parte istorie (sau romantism poetic, cum am citit undeva), una mare de marketing, o alta de nisa de piata audiofila (dar cu solutii tehnice adaptate epocii noastre), in spiritul evolutiei normale, sinusoidale a faptelor si fenomenelor (impreuna cu, de exemplu, fusta mini, hainele de seara si masinile retro). -------------- Dupa epuizarea stocurilor , succesul mitului fiind aberant de mare , anumiti smecheri au reinceput productia -vechiturilor- pe motive pur comerciale...300B are un mare succes datorat marketingului........ totusi, este o exprimare un pic exagerata; ce rost are? Daca exista o moda a utilizarii anumitor tuburi in hi-end, cred ca trebuie luata ca atare, ca si fenomenele din fashion. Tendinta poate fi urmata de catre muritorii de rand sau nu; nimeni nu obliga pe nimeni sa faca nimic... Link spre comentariu
blue Postat Ianuarie 18, 2010 Partajează Postat Ianuarie 18, 2010 Exista o diferenta a sunetului sesizabila in cazul triodei cu incalzire directa, cel putin eu am sesizat-o la o prima auditie si aceea mono ,logic nu gasesc o explicatie iar orice test i-l fac cu acelasi CD si cu aceleasi boxe asa ca eroarea de perceptie a sunetului este cit de cit micsorata. Primul lucru care m-a frapat a fost un fenomen de spatialitate extraordinar, atunci cind la inceputul concertului live (John Mayall) spectatorii aplauda , chiar si mono ai o senzatia de transparenta, inexistenta la un PP cu 6P3S sau SE cu un EL34 trioda , doar SEPP s-a apropiat cumva , basul redat de acesta insa a fost mai bun , posibil din cauza rezervei de putere. Tubul OT 100 are insa nevoie de minimum 1000v si un consum pt filament de 30w ,acesta este pretul pt o calitate deosebita, nu cred ca niste constructori niponi de calibru doar povestesc despre tubul 300 si iau le banii fraierilor ,ei efectiv realizeaza adevarate bijuterii care si echipate cu transformatoarele acelea uimitoare... In fine nimeni nu este obligat sa creada despre superioritatea calitativa a acestor tuburi, dar sfatul meu este ca cine are posibilitatea de a proba incalzirea indirecta, sa o faca... Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 18, 2010 Partajează Postat Ianuarie 18, 2010 Poate ar trebui ar?tate avantajele ?i dezavantajele constructive ale acestei solu?ii tehnice mai primitive de realizare a sursei de electroni. Propun eu un subiect: necesitatea folosirii numai în pozi?ie vertical?, din cauza deform?rii filamentului ?i a modific?rii pozi?iei fa?? de gril?. Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 Consider ca orice utilizator de tuburi electronice cu sau fara incalzire directa , este invitat sa-si descrie experienta , in sensul enuntarii plusurilor si/sau lipsurilor insusirilor pe care le poseda aparatele din dotarea personala sau a cunoscutilor , daca au facut teste de auditie comparative , daca recunoaste ca ar fi putut fi influentat de diverse curente de opinie la moda in anumite zone geografice , perioade de timp , din reviste sau net , reclame ale producatorilor sau comerciantilor , practic tot ce apreciati ca poate duce la confirmarea/infirmarea zvonului ca tuburile cu incalzire directa sunt mai performante in audio decat cele cu incalzire indirecta ! Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate ! Link spre comentariu
danzup Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 Un subiect foarte bun, care poate clarifica multe.Dupa parerea mea (poate subiectiva), lucrurile stau asa:- superioritatea amplificatoarelor cu tuburi este evidenta;- trioda este superioara pentodei, are un sunet mai precis si mai cristalin;- nu imi place cum suna pentodele in configuratie UL, sunetul este cam "inchis", parca ceva nu e in regula;- diferenta intre incalzirea directa si indirecta la triode este o poveste fara nici un fundament;- diferenta intre 2 tuburi echivalente cum ar fi EL84 si 6P14P de exemplu este iluzorie la volum mic - asa cum asculta audiofilii - insa aproape de clipping intr-adevar sunt diferente, parca rusoaica suna mai bine.P.S. Cand se fac comparatii intre 2 echivalente pe acelasi amp trebuie sa se verifice daca lucreaza in aceleasi conditii, nu cum fac unii, schimba lampa si gata! "aia" suna mai bine! dar nu verifica daca s-a modificat curentul anodic, implicit adaptarea cu traful poate fi mai buna sau mai rea, etc.Pentru mine :- pentoda este superioara triodei, are un sunet mai precis si mai cristalin;- nu imi place cum suna triodele in nici o configuratie , parca ceva nu e in regula cu oricare trioda ; aici mentionez ca am incercat si un SE cu 2A3 si suna mai prost decat 6P3S pentoda in SE ! Link spre comentariu
danzup Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 Exista o diferenta a sunetului sesizabila in cazul triodei cu incalzire directa, cel putin eu am sesizat-o la o prima auditie si aceea mono ,logic nu gasesc o explicatie iar orice test i-l fac cu acelasi CD si cu aceleasi boxe asa ca eroarea de perceptie a sunetului este cit de cit micsorata. Primul lucru care m-a frapat a fost un fenomen de spatialitate extraordinar, atunci cind la inceputul concertului live (John Mayall) spectatorii aplauda , chiar si mono ai o senzatia de transparenta, inexistenta la un PP cu 6P3S sau SE cu un EL34 trioda , doar SEPP s-a apropiat cumva , basul redat de acesta insa a fost mai bun , posibil din cauza rezervei de putere. Tubul OT 100 are insa nevoie de minimum 1000v si un consum pt filament de 30w ,acesta este pretul pt o calitate deosebita, nu cred ca niste constructori niponi de calibru doar povestesc despre tubul 300 si iau le banii fraierilor ,ei efectiv realizeaza adevarate bijuterii care si echipate cu transformatoarele acelea uimitoare... In fine nimeni nu este obligat sa creada despre superioritatea calitativa a acestor tuburi, dar sfatul meu este ca cine are posibilitatea de a proba incalzirea indirecta, sa o faca...exista diferente si mie nu-mi plac triodele cu incalzire directa in SE , nu au nci un dumnezeu la sunet , nu inteleg ce le lauda altii ...Aceasta senzatie o am eu doar cu pentoda 6P3S in SE !( Soundsatge-ul este exceptional )Asta -mi place mie , asta ascult ... Link spre comentariu
sebi_c Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 exista diferente si mie nu-mi plac triodele cu incalzire directa in SE , nu au nci un dumnezeu la sunet , nu inteleg ce le lauda altii ...Aceasta senzatie o am eu doar cu pentoda 6P3S in SE !( Soundsatge-ul este exceptional )Asta -mi place mie , asta ascult ...Am auzit 300B SE de la AudioNote! Se aude bine! Nu prea e cine stie ce putere, dar in incintele lor sunetul era placut. Intr-un living de bloc era perfect. Ce m-a surprins e ca filamentul nu se vede spectaculos. E destul de rosiatic si discret. Mai puternic se vedeau la prefinale, tot niste triode cu baloane mari, dar cu incalzire indirecta.Lampile cu incalzire directa se pot pune in toate pozitiile. Am vazut destule scule militare, ce au tuburi in toate pozitiile si rezista la zgaltzaieli serioase. Cred ca au eficienta mult mai mare decat cele incalzite indirect si puterea de la filament mai mica vs. echivalentul de la incalzirea indirecta.Mie imi plac in RF in general, dar si in AF pe post de finale. Au limitari serioase in a le folosi in orice configuratie. Esti obligat sa le folosesti cu catodul la masa. Adio, repetoare catodice, SRPP, etc! Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 In clasamentul meu personal calitatea redarii ar putea fi ordonata astfel Locul 1 tetroda cu fascicul dirijat 6P3S ( proprietar DANZUP ) Locul 2 trioda cu incalzire directa 2A3 ( proprietar PANDA ) pentoda EL84 ( proprietar HPAVICTOR ) mentionez ca amplificatorul meu are trafo out subdimensionat ( 6,6 cm patrati trafo de iesire Rubin ) iar auditiile nu au fost in aceeasi perioada de timp , ordinea clasamentului fiind data de parerea subiectiva doar a mea ! Link spre comentariu
blue Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 Cind se compara doua sau mai multe tipuri de amplificatoare ideala ar fi o auditie ferita de factori subiectivi sau daca se poate acestia sa fie minimalizati, concret auditie cu aceiasi sursa de muzica, aceleasi boxe si totul in TIMP REAL ! Ca sa simplific, comut IN/OUT a celor doua amplificatoare pe aceiasi sursa (CD) si pe aceleasi boxe in timpul auditiei, in prealabil cele doua amplificatoare sint setate cu un semnal de 1 Khz sa debiteze pe 8 Ohm aceiasi putere (2-10W). Comutarea se face cu relee de mare putere, contacte multiplate etc. iar amplificatoarele au intodeauna o terminatie, aceasta pt siguranta si astfel eu zic ca prin aceasta metoda diferentele dintre amplificatoare devin evidente, de acea sustin ca sunetul SE cu trioda incalzire directa este superior ! Desigur , gusturile nu se discuta ,eu am dorit doar sa arat o posibilitate de diferentiere cit mai corecta... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum