Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinta inchisa sau Bassreflex ?


scormonel

Postări Recomandate

Am tot citit pe aici multe mesaje in care constructorii entuziasti nu erau hotarati ce incinta acustica sa atace, mi-am permis sa strang cateva extrase din literatura romaneasca de specialitate pentru documentare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • CBI

    4

  • scormonel

    4

  • ahegyes

    3

  • VTP

    1

Top autori în acest subiect

Extrasele respective sunt din niste publicatii vechi, de pe vremea in care in Romania nu se stia de parametrii TS si de simulare pe calculator.Ca avantaje si dezavantaje ar fi urmatoarelele:- la cutia basreflex ai un raspuns in frecventa ma extins - coboara mai jos la bass - dar ai un raspuns tranzitoriu mai prost, adica calitatea basului in incinta inchisa e mai buna- e cam greu de gasit difuzoare care sa functioneze calumea in incinta inchisa (sunt cam scumpe si putine)

Link spre comentariu

Parametrii T/S au intrat "in circuit" dupa 1974, dar majoritatea erau deja cunoscuti si masurati si la noi inca de pe vremea cand IEI se numea Philips!!!Cartea lui Luca si Presura este la fel de valabila si actuala!Incintele BR sau II au extensia la joase dependenta de woofer! Mai precis de Fs-ul wooferului.Incinta BR are un bas mult mai prost, neclar si netransparent, doar ca este mai eficienta (randament mai bun).Calitatea basului i-a facut pe Villchur si Bulock sa declare inca din anii '50 ca II este solutia cea mai buna!Se gasesc si woofere pentru II, dar e important ca cel care vrea sa construiasca II sa stie ca sunt 2 variante: infinite baffle si acoustic suspension si sa aleaga corect wooferul.

Link spre comentariu

woferele dedicate pt compresie de obicei au si sensibilitate mai mica,si nu prea se mai utilizeaza in vremurile astea cu 'cat mai tare' si de ce nu are bas(aka de ce nu prea bubuie cum stiu eu) .Trebuie si mai mare ca suprafata pt a da impresia de acelasi bas tocmai pt ca au raspunsul tranzitoriu mai mic in acea zona.

Mai scumpe nu vad de ce ar fi,in definitiv nu au nimic in plus fata de unele de br.Nici cele care merg in br nu sunt ieftine,dintre cele ieftine multe au parametrii pe campii.Doar ca bisnitzarii astia vor sa reinventeze roata si cer pielea ca altii nu mai fac ce fac ei

In spatii stramte este mai usor totusi de asezat o incinta inchisa ,tot ce am avut pe mana a fost f permisibil la asezare,poate si aceea nu se mai fac,mai ales acum cand w sunt ieftini.Producatorii trebuie sa-si vanda si ei fel de fel de accesorii,spikeuri,materiale care sa absoarba bubuiala,sarme ca amelioreaza bubuala :rade: ,la fel ca si specificatii extravagante(bagand la inaintare br ca fiind ceva inventie speciala )

Deoarece stiu ca se pot face lucruri bune si cu unele si cu altele,superioritatea uneia fata de alta e undeva la mijloc.Incintele br au si numele de bubuitori si datorita confectionarii pe genunchi fara nici un fel de date si cu difuri care mai de care(mai nepotrivite sau mai pocnitori).Asta e difu,asta e lada ,sa-i dam o gaura sa iasa basu'

 

ca tot s-a nimerit sa am pe hard,am urcat cartea lui vance penultima vs,desi sunt mai mult generalitati,cred ca pe multi incepatori ii va ajuta sa intelega macar fenomenele de baza.Din pacate este in engleza,dar atata timp cat astia tinerii stiu cel putin 2 limbi ,nu cred ca va fi pbma.Luati si dati mai departe ca nu stiu cat va tine pe serveru ala

 

http://rapidshare.com/files/337725302/Loudspeaker_Design_Cookbook_6Th_Vance_Dickason_Ocr.rar.html

 

si aici o mica lectura despre filtre f succint,tocmai vazui link-ul pe alt forum

http://www.phys.ubbcluj.ro/~anghels/tea ... logice.pdf

Link spre comentariu

Atentie insa (asta o spun incepatorilor) acea lectura succinta despre filtre este doar teorie. Practica e cu totul alta mancare de peste. Este o lectura foarte buna pentru cei care nu stiu cu ce se maninca o bobina sau un condensator. Ar fi recomandata acesta lectura si abia apoi sa se vina pe forum cu intrebari de genul: Cum sa-mi fac filtru pt. o boxa pe 3 cai?

Link spre comentariu

exact,niste notiuni de baza,bune de studiat acasa,ca sa nu mai apara topicuri de genul la cateva zile si apoi deschid altele asemanatoare sau in cazul fericit ,dispar in ceata cand nu primesc totul mura-n gura

Link spre comentariu

Atentie si la ce dati jos de pe net. Unele materiale sunt scrise de ingineri ce lucreaza la firme de difuzoare. Deci nu vor recunoaste niciodata ca un difuzor cu frecventa de rezonanta mare este o porcarie, deoarece chiar ei il produc !. Adevarul este pe undeva pe la mijloc. Deci de toata lumea sa asculti dar din minti sa nu-ti iesi !.

Link spre comentariu

ne poti spune de ce crezi ca un dif cu fs mai ridicat este o porcarie?nu ti se pare ca esti putin cam grabit in a da verdicte? sau ai lucrat tu cu atat de multe incat ai ajuns la aceasta concluzieda,un fabricant niciodata nu va recunoaste ca difuzorul lui cu spl mare pt a putea da bas jos ii va trebui o cutie mare,sau ca nu poate cobori pana la 20hz asa cum prevad specificatiile ,dar numai la zona de subbas se rezuma totul?

Link spre comentariu

trebuie sa precizeze,la cum a spus-o a zis ca o generalitateun difuzor cu fs mare este o porcarie nu este totuna cu un dif cu fs mare intreo cutie inchisa este o porcarie.Desi in ambele situatii expresia porcarie este totusi exagerata .Un dif maricel intr-o cutie inchisa cu un f3 de 'doar 50hz' va suna cu totul altfel decat un dif mai mic sau in br cu un f3 de 40hz,dar termenul bas poate sa insemne multe lucruri dupa cum se vede.Timbrul este un lucru peste care se trece cu vederea si el nu este 'citibil' printre parametrii,cel mult poti interpeta asa la rece ceva dupa rigiditatea suspensiilor(cms,rms...)Ncii boxele vintage nu aveau fs f jos si nici extensie mare,si totusi sunau bine si aveau si bas,unele inca bine de tot ,chiar si pt zilele nostre.Nu toti aspiram spre pragul de infrasonice,mai ales cand ascultam muzica,nu zogmote

Link spre comentariu

Atentie si la ce dati jos de pe net. Unele materiale sunt scrise de ingineri ce lucreaza la firme de difuzoare. Deci nu vor recunoaste niciodata ca un difuzor cu frecventa de rezonanta mare este o porcarie, deoarece chiar ei il produc !. Adevarul este pe undeva pe la mijloc. Deci de toata lumea sa asculti dar din minti sa nu-ti iesi !.

depinde ce intelegi prin fs mare !!!! 30Hz??? 40Hz??? 60Hz??? 80Hz??? 120Hz??? 2000Hz??? etc.... si mai sunt si alti parametrii care spun una alta despre difuzor chiar daca Fs-ul e mare.De ex. Qts-ul sau Vas-uldaca spuneai ca un difuzor cu fs mare si Qts mare e o porcarie pentru a fi folosit ca si bas sau mid-bas, e o alta poveste, nu??? atunci chiar este o porcarie, dar si asa poate este un mid bun.
Link spre comentariu

deja asta e o intrebare rasuflata intalnita pe mai toate forumurile de specialitatenu sunt in masura sa dau sfaturi dar stiu ca tipul cutiei e dat de parametri difuzorului de basun cunoscator i-ti poate da acest raspuns in functie de ce difuzor vei folosi

Link spre comentariu

Cand am scris fs ma gandeam la frecventa de rezonanta. Am scris mai sus ca materialele despre difuzoare ce sunt publicate de producatorii de difuzoare le cred cu precautie. Un difuzor cu frecventa de rezonanta mare montat in incinta inchisa i-si mareste frecventa de rezonanta. Iar sub frecventa de rezonanta nici un difuzor nu poate reda neatenuat. Asta este axioma in acustica si nu tine de interpretari. O incinta inchisa reda un bas nenatural, tocmai acestei frecvente de rezonanta care este prea sus si se atenueaza puternic din partea inferioara a sunetelor grave. Sunt niste bubuituri surde ce te obosesc si dupa ceva timp te doare capul. Nu vreau sa supar pe nimeni si cum gusturile nu se discuta, asa ca renunt sa mai dezvolt subiectul. Fiecare crede ce vrea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări