Vizitator blackbrayn Postat Iulie 8, 2005 Partajează Postat Iulie 8, 2005 ma intereseaza daca stie cineva (sau a construi)vreo luneta utilizand lentile de ochelari as fi interesat de o astfel de constructie dar nu pt uz "astrologic" :roll: Link spre comentariu
costy Postat Iulie 8, 2005 Partajează Postat Iulie 8, 2005 Cu lentile de ochelari nu stiu daca merge; depinde de care ai.Ps:daca nu e pentru astronomie,atunci ai vreo vecina care nu trage draperiile? Link spre comentariu
ghettoman Postat Iulie 8, 2005 Partajează Postat Iulie 8, 2005 merge cu lentila de ochelari dar numai pentru uz astronomicai 2 carti unde se indica cum s eface..."cerul o carte pentru totzi" si in "enciclopedia practica a copiilor" ambele scrise de matei alexescuo s afi dezamagit de aberatiile pe care un instrument astronomic le produce la vizualizare terestra Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 10, 2005 Partajează Postat Iulie 10, 2005 http://www.geocities.com/sarmvali/instrumente/ nu-i chiar la subiect, dar o s-o intreb pe fica-mea si daca aflu ceva util revin Link spre comentariu
teslina Postat Iulie 11, 2005 Partajează Postat Iulie 11, 2005 Se poate face. Iti trebuie o lentila divergenta si una convergenta. Mi-am construit cu ele un fel de obiectiv pentru camera mea digitala (nu are importanta ca imaginea iese inversata). Lentila divergenta (pe care am luat-o de la niste ochelari de-ai mei mai vechi - sunt miop) am lipit-o pe aparat iar cea convergenta ( o lupa imensa cumparata din bazar) o tineam in mana pentru a varia distanta. Uite aici: http://www.geocities.com/teslina/pllsstcpage.html Da scroll down si vezi la "First step" Prima imagine este doar cu lentila divergenta atasata la camera. Cea de a doua si cu lentila convergenta. Pratic pe aparatul meu nu am zoom optic, asa ca a trebuit sa rezolv cumva situatia. Tot cu lentile am reusit sa fotografiez si de la distante foarte mici. Cred ca poti sa faci o luneta cu ele, dar nu te astepta la cine stie ce calitate a imaginii teslina Link spre comentariu
bogdan69 Postat Iulie 11, 2005 Partajează Postat Iulie 11, 2005 se poate face, dar astronomica(adica vezi imaginea cu capul in jos). Cumperi o lentila de ochelar numai din sticla cu dioptria de +0,75 si vei avea o distanta focale de 1,33m. O montezi intr-un tub de lungimea asta, iar ca ocular cumperi un ocular de microscop pe care il montezi intr-un tub mai mic. Faci o "reductie" in asa fel incat tubul mic sa culiseze in tubul mare(asta pentru punerea la punct a imaginii) si e gata. Dar la lungimea asta e musai un trepied teapan. Poti sa faci si cu alte dioptri dar nu mai stiu care e relatia dintre dioptrie si distanta focala :oops: Se poate face si terestra dar mai trebuie intercalata o lentila intre obiectiv(aia de ochelari) si ocular (aia de microscop). Insa asta duce la scaderea dramatica a luminozitatii aparatului (care si asa e foarte proasta). Am facut asa ceva cand eram elev de gimnaziu. La vremea respectiva era super. Acum nu cred ca m-ar mai multumi. Era insa excelenta pentru relieful lunar.(datorita luminozitatii scazute se vedeau foarte bine detaliile, Luna fiind foarte stralucitoare) Link spre comentariu
Vizitator blackbrayn Postat Iulie 16, 2005 Partajează Postat Iulie 16, 2005 multumesc pt sugestii....am sa vad ce reusesc.......desi cred ca ar fi mai bine daca gasesc ceva gata facut....oricum....nu e pt observatii "astronomice"......gasesc eu pana la urma ceva "la ocazie" prin talcioc...daca nu......imi fac eu.... Link spre comentariu
Sir_Vaska Postat Iulie 20, 2005 Partajează Postat Iulie 20, 2005 Exista o descriere a modului de constructie a unei lunete , in ALMANAH TEHNIUM 1988 , pag. 59 si 60Lentilele folosite pot fi biconvexe , plan convexe , biconcave si menisc convergent. La obiectiv se foloseste o lentila biconvexa sau plan convexa , cu distanta focala cat mai mare iar la ocular cu distanta focala cat mai mica. Pt luneta terestra , la ocular trebuie rasturnata imaginea si se foloseste biconcava sau plan concava.Puterea de marire este data de raportul dintre distanta focala a lentilei de la obiectiv si distanta focala a lentilei de la ocular.Ex. - obiectiv - lentila ochelari 0,75 dioptrii => f=13cm (f=100/d => 100/0.75= 133.3 mm ) - ocular - obiectiv - lentila cu f=2 cmlungimea tubului in acest caz trebuie sa fie cam de 85 cmputerea de marire este 13/2= 6.5 ori(Luneta lui Galilei , construita in 1608 , marea de 10 ori ) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum