raizenkohakus Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 buna ziua, sunt curios daca este posibila realizarea unui mic amplificator pentru casti (sony ericsson) sau boxe micutze portabile care pot functiona fara o sursa de energie auxiliara (cu exceptia jack'ului 3,5mm) eventual sa functioneze pe baterii, doresc sa il folosesc la un telefon nokia N95, nu dispun de prea multe circuite, in majoritatea schemelor care le'am analizat exista un "circuit de amplificare" ei bine nu am asa ceva, doar piese de baza. (tranzistor, dioda, rezistor, condensator) luate de pe aparaturi mai vechi (telefon fix,telecomanda)pot realiza un amplificator fara acel circuit? Link spre comentariu
matzah Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 jack-ul de care vorbesti iti va da doar semnalul de intrare pentru amplificator (asta incerci sa faci) insa nu si tensiunea la care sa-l alimentezi. Indiferent ca il vei face cu tranzistori sau vreun integrat, va trebui sa folosesti o forma de alimentare, probabil baterii. Mai jos vei gasi un topic cu amplificatoare de casti. Cu piese din telecomenzi sau telefoane, mai greu vei gasi tot ce trebuie pentru amplificator. E posibil sa ai nevoie de o pereche de tranzistori (complementari) ceea ce mai rar gasesti in aparatele enumerate de tine. Link spre comentariu
__farad__ Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 Ca sa construiesti un amplificator e nevoie de un circuit integrat specializat(telefoanele mobile au asa ceva dar dimensiunile lor le fac greu de folosit de catre un amator-mai ales daca nu ai experienta in lipirea SMD-urilor).Iar din telecomenzi poti lua doar doua trei rezistente si cateva condensatoare.Cel mai bine este sa cauti un integrat de audiofrecventa pe la magazine(te uiti dupa pret mai intai) apoi cauti schema lui pe internet si daca ti se pare suficient de simpla te apuci sa cumperi ceea ce-ti mai trebuie.Un integrat care sa scoata 1-2W este relativ ieftin(de la 5-6 lei in sus).Un alt lucru la care trebuie sa fii atent este alimentarea trebuie sa alegi un integrat cu o tensiune de alimentare cat mai mica ca sa-l poti alimenta din baterii(eventual un acumulator de mobil). Link spre comentariu
Dj Alex Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 poti sa incerci cu tda2003 are 4 W pe 8 ohmi si intre8-10W pe 4 ohmi (problema ii ca trebuie sa il alimnetezi la o tensiune mai mare maxim 16V Link spre comentariu
raizenkohakus Postat Ianuarie 17, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 de alimentare nu ar fi problema, as rezolva cu baterii, cu smd'urile e mai dificil, nu am experienta cu ele si vroiam sa construiesc un amplificator fara ele, nu vreau sa bag bani in el (pe langa 5-6 lei smd'u mai vine si posta, si asa ajung la pretul unui amplificator... )as mai avea o intrebare: la 2 boxe normale de calculator, conectate la un transformator, mai pot conecta alte boxe? am cateva disponibile si ma gandeam sa le conectez pentru un efect surround. Link spre comentariu
Dj Alex Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 poti conecta si alte boxe dar sa nu depaseasca Impedan?a ( tda 2003) , dar nu prea cred ca are putere sa duca mai multe boxe ( nu poti sa te astepti la multe lucruri de la un produs in valoare de maxim 2 lei ) miam facut si eu un amplificator tot pt nokia n95 si se aude foarte frumos . il alimentez la 13,5 V de la niste acumulatori Link spre comentariu
__farad__ Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 Efctul surround este un efect obtinut prin procesarea sunetului si da senzatia de spatialitate.Simpla conectare a mai mult de doua boxe nu-ti va da impresia asta.Doar vei auzi acelasi sunet din mai multe locuri.In plus amplificatorul din acele boxe pe care le ai suporta impedanta boxelor pe care le ai deja.Daca in paralel cu ele mai conectezi altele se poate arde.Iar daca le conectezi inseriate pierzi din puter(care si asa nu cred ca este prea mare).Cu 8-10 lei iti poti cumpara de la dioda sau alte magazine de specialitate(trebuie a fie pe la tine prin zona macar unul) un integrat de 2-5W stereo la care mai adaugi cateva rezistnte si condensatoare si gata amplificatorul.O bucatica de cablaj de test pt un astfel de integrat este 2-3 lei iar un potntiometru sigur gasesti prin vre-un radio mai vechi(sau il cumperi cu 3-5 lei).Per total(fara boxe) ajungi la 20-25 lei si te alegi cu un amplif relativ bun daca il realizezi ingrijit. Link spre comentariu
raizenkohakus Postat Ianuarie 17, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 poti conecta si alte boxe dar sa nu depaseasca Impedan?a ( tda 2003) , dar nu prea cred ca are putere sa duca mai multe boxe ( nu poti sa te astepti la multe lucruri de la un produs in valoare de maxim 2 lei ) miam facut si eu un amplificator tot pt nokia n95 si se aude foarte frumos . il alimentez la 13,5 V de la niste acumulatorimultumesc frumos pentru schema, o sa caut acel tda 2003 la magazin , vreau sa folosesc 2 boxe micutze (ceva in genul boxelor portabile sony ericsson, doar ca amplificate , alimentate extern sa nu omor saracu' telefon, si asa tine putin)Efctul surround este un efect obtinut prin procesarea sunetului si da senzatia de spatialitate.Simpla conectare a mai mult de doua boxe nu-ti va da impresia asta.Doar vei auzi acelasi sunet din mai multe locuri.In plus amplificatorul din acele boxe pe care le ai suporta impedanta boxelor pe care le ai deja.Daca in paralel cu ele mai conectezi altele se poate arde.Iar daca le conectezi inseriate pierzi din puter(care si asa nu cred ca este prea mare).Cu 8-10 lei iti poti cumpara de la dioda sau alte magazine de specialitate(trebuie a fie pe la tine prin zona macar unul) un integrat de 2-5W stereo la care mai adaugi cateva rezistnte si condensatoare si gata amplificatorul.O bucatica de cablaj de test pt un astfel de integrat este 2-3 lei iar un potntiometru sigur gasesti prin vre-un radio mai vechi(sau il cumperi cu 3-5 lei).Per total(fara boxe) ajungi la 20-25 lei si te alegi cu un amplif relativ bun daca il realizezi ingrijit.am un magazin in oras, probabil au integrate audio din moment ce este un magazin pentru sisteme audio, o sa ii intreb. Link spre comentariu
__farad__ Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 4W cat scoate TDA2003 este cam mult pt acele boxe care in general au intre 0,5W si 1W.In plus TDA2003 este mono deci vei avea nevoie de doua pt stereo.Eu am facut asa ceva cu LA4597(stereo), la 6V(am folosi un acumulator de camera video)se aude destul de bine.Doar ca are nevoie de multe condensatoare, schema insa este simpla si m-a costat 8 lei integratul(restul pieselor le-am recuperat de prin alte chestii). Link spre comentariu
ratza Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 Se mai poate folosi ?i TDA2822, e chiar minimalist. Link spre comentariu
__farad__ Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 TDA2822 ar fi perfect Ratza, inainte sa ma apuc de LA4597 am vrut sa fac ampliful cu el dar la magazin(Dioda si Dynaelectronics)mi-au spus ca nu au mai avut asa ceva de vreo 3 ani si ca nu cred sa se mai fabrice.Asa ca m-am resemnat.Daca gasesti TDA2822 este mult mai simplu decat cu LA(daca imi mai aduc aminte schem avea conzii de intrare doi conzi pe intrarea inversoare-ca parca are configuratia de operational-si conzii de iesire si cam asta era toata piesaraia lui)A mai avea si filtrul de la iesire o rezistenta de 2,2 ohmi inseriata cu un cond de 100nF.Era folosit mult prin radiocasetofoane(alea duble unele mai aveau si tot soiul de leduri pe langa difuri) Link spre comentariu
ratza Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 ?sta se g?se?te în petardele alea de boxe de calculator. Link spre comentariu
__farad__ Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 ?sta se g?se?te în petardele alea de boxe de calculator.Petardele care au integrat, ca am vazut altele cu un soi de final din trei tranzistoare(S9013-S9014) si pe care mai scria si true-sound 150W PMPO.Culmea ca unii chiar cred Link spre comentariu
raizenkohakus Postat Ianuarie 19, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 chiar am pe undeva o petarda de casetofon cu led'uri in jurul difuzorului, cum la magazin nu am gasit asa ceva, nu mai era pe stoc , ma apuc sa caut prin aparatura defecta sa vad ce gasesc Link spre comentariu
__farad__ Postat Ianuarie 19, 2010 Partajează Postat Ianuarie 19, 2010 Cauta sub jack-ul de casti cele cu leduri foloseau TDA2822 si era chiar acolo asezat spre marginea din stanga(poti chiar sa decupezi toata placuta cu piesele lui si ai rezolvat problema cablajului).O alta varianta la casurile alea era cu KA.(2448 cred dar nu-mi mai amintesc exact)care insa nu-ti foloseste la nimic(e mono si contine de fapt aproape toata partea de radio pe langa final). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum