Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie vintage

+_Florin_+

Postări Recomandate

Construiesc un alimentator universal si reglabil (210...290V/0.1A max) pt aparatura cu tuburi. Lucrez acum la blocul de redresare si filtrare. Problema mai sensibila este valoarea primului condensator de filtraj, care l-am pus de 120uF/400V. PY88 are Ik max = 200mA si eu am doua in paralel in monoalternanta. Am vazut ca la EZ81 in bialternanta (Ik=100mA) se pune maxim 50uF si m-am orientat dupa acest aspect.A vazut cineva redresoare anodice cu PY88 (eu nu :rade: ) ca sa-mi dea un sfat referitor la Cmax de filtraj?Scuze daca subiectul este putin off-topic, dar cei ce posteaza la "vitange" sunt mult mai in tema cu tuburile.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• +_Florin_+

4

• YO7DIG

3

• Mikrosha

2

• feri.visky

1

Top autori în acest subiect

...f. interesant!Sursa pe care am inceput-o, nu este cu tuburi dar va fi pentru aparatele de epoca... si trebuie sa ma grabesc pentru ca multe alte proiecte au ramas la 1/2...

Link spre comentariu

Atentie mare la valoarea tensiunii redresate si filtrate, care iti e necesara ! La 240Vca aplicati la anodul redresorului cu tub, nu vei avea 330Vcc in catod, dupa filtrare ! Nu e ca la diode "solid state", Vcc=1,41Vca !

Link spre comentariu

...f. interesant!Sursa pe care am inceput-o, nu este cu tuburi dar va fi pentru aparatele de epoca... si trebuie sa ma grabesc pentru ca multe alte proiecte au ramas la 1/2...

Simteam nevoia unei surse reglabile atat pentru aparatele de epoca cat si pentru diverse experimente cu tuburi. Plus ca la mine tensiunea retelei variaza in limite neobisnuit de largi si niciodata nu am anodica care trebuie. Am ales varianta "total lampi" pentru exotismul ei dar si pentru ca - poate o sa radeti - mi-e mai usor sa construiesc orice pe lampi, judecand dupa materialele si piesele specifice care le detin acasa.

Atentie mare la valoarea tensiunii redresate si filtrate, care iti e necesara ! La 240Vca aplicati la anodul redresorului cu tub, nu vei avea 330Vcc in catod, dupa filtrare ! Nu e ca la diode "solid state", Vcc=1,41Vca !

Nu am apucat sa fac teste si masuratori, mai am de construit al doilea modul - variatorul de tensiune cu regulator serie (6N1P + PL504), voi posta si schema completa.Tensiunea am calculat-o Uef x 1.41 minus Uak, adica caderea de tensiune pe diode. In datasheetul lampii http://frank.pocnet.net/index.html PY88 este un grafic care arata tensiunea Uanod-catod functie de curentul prin tub. La 100mA, cad cam 9...10V. Ramane de vazut in practica...Oricum am nevoie de 310...330V dupa filtraj pt ca o parte din aceasta tensiune va cadea pe regulatorul-serie PL504, in functie de reglaj.
Link spre comentariu

Ca sa vezi ce si cum fa o simulare cu PSU Designer II (vezi ca trebuie sa mai descarci un fisier ca sa ai si diodele PY88). In general, rezultatele vor fi corecte dar trebuie sa te feresti de fenomenul GIGO.

Link spre comentariu

Am incercat o simulare dar nu merge - nu stiu de ce, nici fisierul cu PY nu pot sa-l descarc.Intre timp am construit si al 2-lea modul si l-am prins mecanic de primul, mai am sa finalizez conexiunile electrice si sa fac niste teste cu alimentatorul in sarcina.Am finalizat si schema intre timp. In principiu, reglarea tensiunii se face prin modificarea curentului anodic al tubului 6N1P in plaja 4...12mA, cu ajutorul potentiometrului din catodele triodelor.

Link spre comentariu

Va salut , am facut si eu o sursa vintage pentru a alimenta cu diferite tensiuni diverse aparate si montaje pe tuburi . Sasiul e facut din aluminiu si traful e clasic , maricel si mai aerisit cu mai multe tensiuni diferite de filament si anoda cu o redresoare din seria 5 T 4 , un tub stabilizator VR 150 doua condensatoare clasice uscate la care am golit interiorul si am inlocuit cu condensatori de tip nou , un drosel intre condesatori si gata sursa vintage , citiva amici au si ris de mine cind au vazut-o , ei nu gusta pasiunea asta de a construi stil vintage si ma intreaba ce fac cu atitea vechituri , cred ca ar fi fost mai fain daca bagai condesatotii in alte carcase de condesatori mai vechi , oricum felicitari , putini mai lucreaza azi si cei care mai fac ceva merita toate laudele , succes in continuare....YO7DIG

Link spre comentariu

Multumesc YO7DIG pt aprecieri, daca as avea mai mult timp liber as construi multe. Si eu mai primesc de la amici precizari de genul " -Stii, anii '60 au trecut demult", etc. Nu oricine intelege placerea de a construi vintage.As fi facut si eu sursa stabilizata dar nu am avut tub stabilizator. Intre timp schema a suferit imbunatatiri, am montat o rezistenta de 68 ohmi/3W in serie cu anodele de la redresoare si urmeaza un drosel in catode, la sfatul lui VIOBIO, pt a proteja mai bine PY88.Transformatorul este foarte generos (22cmp), deci nu ma deranjeaza ca filamentele tuburilor PY88 + PL504 consuma zeci de W sau ca se pierde multa putere pe PL504. Toate secundarele le-am bobinat eu si au incaput lejer. O sa bag cei doi condensatori moderni in carcase de cond. vechi.

Link spre comentariu

Da Florin , principalul dusman e timpul , cu asta nu ma impac deloc , nu pot sa fac mare lucru dupa servici , cite ceva in fiecare zi , in 35 de ani s-au strins in atelierul meu multe realizari vintage si nu numai , radioreceptoare , aparatura de radioamator si aparatura de masura ,antene , acum doar trebuie sa le exploatez si e o placere sa ai cu ce lucra dar iarasi nu e timp , numai eu si cei pasionati stim care e placerea de a incerca sa readuci la viata un radio aruncat de citiva zeci de ani intr-un pod sau uitat intr-o mansarda prafuita , cumparat cu sacrificii de pe Okazii sau alte surse , asa incit cei ce rid de noi nu au decit sa rida , ei nu au nici o pasiune , asta e marea lor pierdere ....

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Da Florin , principalul dusman e timpul , cu asta nu ma impac deloc , nu pot sa fac mare lucru dupa servici , cite ceva in fiecare zi , in 35 de ani s-au strins in atelierul meu multe realizari vintage si nu numai , radioreceptoare , aparatura de radioamator si aparatura de masura ,antene , acum doar trebuie sa le exploatez si e o placere sa ai cu ce lucra dar iarasi nu e timp , numai eu si cei pasionati stim care e placerea de a incerca sa readuci la viata un radio aruncat de citiva zeci de ani intr-un pod sau uitat intr-o mansarda prafuita , cumparat cu sacrificii de pe Okazii sau alte surse , asa incit cei ce rid de noi nu au decit sa rida , ei nu au nici o pasiune , asta e marea lor pierdere ....

au pasiuni romaniipe primul loc este alcoolul!!! :nebunrau: sport national pe linga oina!si risul de altii ,in special de cei care prin mintea lor au facut viata mai usoara semenilor prin inventiile lor la noi daca esti destept si te duce capul ori ride lumea de tine ori te considera "plecat de acasa"(nebun)am dreptate stimabile?
Link spre comentariu

,,la noi daca esti destept si te duce capul ori ride lumea de tine ori te considera "plecat de acasa"(nebun)'' ...ori te sapa pe la spate(ca atat ii duce capul) fiindca le e teama sa nu le iei locul. :ciuda:

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Felicitari pentru realizare,arata bine si imi place. :aplauze Am si eu 6 tuburi PY88 pe acasa si demult ma uitam urat la ele ca stau degeaba si ma gandeam ca ar merge un alimentator facut din ele,dar nu credeam ca este posibil.Acum ca am vazut o sa ma apuc si eu de treaba si o sa fac o bijuterie din asta :da

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Stimati colegi,

Prezint si eu un stabilizator "vintage", cu 3 tuburi, pe care l-am realizat cu performante satisfacatoare. Ca schema de principiu, este un stabilizator cu element regulator serie, cu reactie negativa. Ca amplificator de eroare am folosit un amplificator diferential, realizat cu ECC83. Aceasta asigura o amplificare foarte buna la o disipatie mica de putere prin triode si rezistentele diferentialului.

Ca referinta am folosit un stabilitron СГ15П de 108V, iar tensiunea de iesire se poate regla din potentiometru intre 130 si 300 de volti. Desi tensiunea de iesire poate cobora si sub 100V, pe la 120-110V rezistenta interna incepe sa creasca. Caderea de tensiune minima pe elementul regulator (trioda 6С19П) la un curent de sarcina de 100mA este de circa 40V, dupa cum reiese din caracteristica volt-amperica. Aceasta inseamna ca la 100mA tensiunea de alimentare trebuie sa fie cu cel putin cca 40V mai mare decat tensiunea maxima care se doreste la iesire; in acest caz, cam 350V.

Caderea de tensiune in sarcina, la un curent de 50mA este de 6V. La 100mA, este de cca 12V. Adica la 200V in gol, ajunge la 188V cu rezistenta de sarcina de 2K, si la 194V cu sarcina de 4K. Peste 100mA n-am incercat, dar cred ca dependenta e liniara inca vreo 50-75mA.

Asta inseamna o rezistenta interna a sursei de aproximativ 100 ohmi, ceea ce eu consider satisfacator, dat fiind complexitatea redusa a schemei. Filamentele le-am pus, prin rezistenta R8, la un potential de 108V fata de nivelul de masa, pentru a asigura ca Ukf pentru 6С19П nu depaseste valoarea de 250V.

Schema:

Posted Image

Asta-i poza cu "modulul experimental":

Posted Image

Am un transformator corespunzator, si am de gand sa-i fac definitiv si o cutie pe masura. Sursa de anodica pe care-o folosesc acum la diferite experimente abia tine 50mA, avand stabilizatorul parametric cu tranzistor final de linii :ras:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări