Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Balast electronic pentru tuburi neon

junior

Postări Recomandate

• Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Gheorghe Dracu

12

• BLK

4

• junior

4

• vasilenicolae52

2

Nu e complicat dar nu prea se merita . E mai usor sa folosesti un balast electronic de la o chinezarie si sa ii inlocuiesti tranzistorii cu altii mai potenti , eventual sa asiguri o ventilatie mai buna a cablajului . Eu asa am facut .

Link spre comentariu

- din ce am citit p'aci nu balastul propriuzis e cel care deranjeaza [exceptand situatia unuia care bazaie prea tare] ci intarzierea si clipitul dat de clasicul starter - eu am folosit mult timp o schema cam empirica dar simpla si functionala care nu mai foloseste starter - materiale necesare : o punte redresoare[folosem 4x1N4007] si doi condensatori de 0,1-0,2MF la min. 630Vcc - se face strap la filamentele tubului [deci se pot folosi si tuburi care au filamentul intrerupt] si se leaga unul la "+" puntii si celalalt la "-" puntii ; cei doi condensatori se inseriaza si se leaga un capat al "seriei" la "+"puntii iar celalalt capat al "seriei" la"-"puntii , punctul de inseriere al celor doi condensatori se leaga la una din cele doua intrari de tensiune alternativa ale puntii [de preferat la FAZA] - se conecteaza intrarile de tensiune alternativa ale puntii la 220Vca - avand grija ca pe FAZA sa se insedieze si clasicul drosel - NEONUL SE APRINDE APROAPE INSTANTANEU !....P.S. - este indicat ca de cateva ori pe an sa se scoata neonul din suport si sa se monteze invers [valabil si pt. montajul cu starter normal ] ....ASTEPT VESTI !

Link spre comentariu

nu imi trebuie pentru iluminare in casa ci pentru acvariu, si nu prea vreau sa stric neoane de 500.000 cu o schema oarecare, de asta intrebam daca stie cineva ceva. de la chinezarii ce sa iau si cum sa inlocuiesc ca nici asta un a spus nimeni... poate nici alea nu au o schema asa de buna daca se duc asa repede.

Link spre comentariu

- CER SCUZE DAK-AM DERANJAT PE CINEVA.... poate face cineva schema si mai discutam dupa .... SE POATE FOLOSI UN TUB CU FILAMENTELE INTRERUPTE ! care altfel e bun de aruncat ....

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Hai sa va spun ce stiu si eu(mai mult sau mai putin teoretic sau empiric):am facut si eu greseala sa cumpar un bec economic de la un magazin din acela "cu toate la 40.000". Si-a dat obstescul sfarsit dupa o ora.Desfacere si o analiza "ochiometrica":oscilator in half-bridge si bobina de balast calculata la frecventa aceea(poate de aceea are 350 de spire)+un condesator pentru rezonanta(pentru aprindere tub) .Chestia asta inlocuieste un drosel clasic cu starterul aferent.La un tub cu neon (fluorescent) clasic tensiunea de soc pentru aprindere este de aprox. 1200V ,tensiunea necesara tubului ~110V,tensiunea de activare la un starter universal ~160V(~75V la cele pentru tuburi de 20W) deci propun o varianta simpla:un releu alimentat la 220V iar contactul normal inchis conectat in locul starterului (eventual o dioda+un rezistor in serie cu releul si un condesator electrolitic in paralel pe releu pentru o intarziere de o secunda ca sa aiba timp sa incalzeasca putin filamentul).Experimentare in functie de releu.Eventual un intrerupator din acela cu bec sau led pentru mentinerea ionizarii tubului in varianta cu starter clasic.Eu am dat ideea si las pe altii sa se ocupe de partea teoretica,calcule,etc...PS:Unele tuburi care au un filament intrerupt (dar sa nu fie negre la capete) mai merg o perioada daca shuntezi contactele de la filamentul intrerupt cu un firishor de litza.

Link spre comentariu

Toata povestea ta de mai sus este facuta doar de starter... :axe: care-i o simpla piesa de cativa lei....de droser (bobina) tot nu scapi. :smt003 exista scheme care inlocuiesc starterul si la care pot fi folosite si tuburi cu filamente intrerupte, dar nu-s pe principiul ideii tale...Cele mai bune startere electronice sunt cele Philips originale (dar si costa...)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări