Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6P3C PP CFB Evghenii V. Karpov

hpavictor

Postări Recomandate

• Răspunsuri 74
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hpavictor

17

• sebi_c

11

• THOMAS

8

• mișa

7

Top autori în acest subiect

Ce sectiune are traful de iesire?Tranzistorul ala nu-mi place de loc. (nu ca nu ar fi bine, dar nu place la ochiu' meu) Un generator de curent cu pentoda ar fi mult mai frumos. (Nu neaparat mai bun)

Link spre comentariu

Sectiunea este relativa,45mm x 21mm aprox 9,5cm patrati dar este echivalentul a circa 14-15cm patrati tola normala FeSi...,foloseam doua astfel de coruri pe vremuri pt traf de iesire GU50(tot traful costa la un moment dat in epoca comunista 5lei comunisti la pret redus si nu_l cumpara nimeni ).

Link spre comentariu

4,5x2,1 asta ar fi(9,5 patrati).Cu patru astfel de coruri se ajungea la sub o spira pe volt(in cazul trafului de alimentare=retea) trebuia sa fiu foarte atent cind bobinam infasurarea de filament unde scot capetele bobinei pe carcasa astfel incit sa obtin 6,7Vca in gol (acum e mai usor in cazul retelei comandam toroidale).

Multumesc. Pai am 2 trafuri de alea de la tine!

Nu,nu sint modelul ceva mai mic,daca vrei poti sa faci ceva cu ele de acelasi gen @karpov dar cu EL84(6P14P),Eu am folosit aceste coruri la EL84 de regula(unde sa putit cobori pina la 12Hz sinus in PP fara atenuari semnificative).karpov coboara pina la 5Hz cu minus 3dB cel putin asa sustine si cred ca putem sa_i dam crezare.Desigur poti folosi acele coruri si la schema @karpov dar raspunsul la joase va pleca un pic mai sus(la acelasi nr de spire @karpov,nu stiu in schimb daca incap diametrele de conductor @karpov).E vorba de acest tip comparativ (cele de la mine,partea de sus catre echier).
Link spre comentariu

Sigur dai cu batul in balta... El o face acolo cu un transformator, condus de o dubla trioda configurata ca un etaj PP tot cu trafo specific McIntosh. Raa gasita de mine a fost de 1100ohm, dar probabil e vorba de nepotrivirile modelelor, etc...

Posibil s? gre?esc la impedan??, a?a am tradus (nu din englez?), dar nu e nici un alt traf acolo, în afara celui de ie?ire, primarul ptr 12BH7 e bobinat în paralel cu cel al tuburilor finale. Cum se poate vedea aici: http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=50338&start=45?i totu?i Stancor folose?te Raa normal, 6,6k la ampliful lui.
Link spre comentariu

Eu vorbesc despre McIntosh cand fac referirile alea in care m-ai interpelat! Stancor nu face, probabil, McIntosh (nu stiu!). Totul e legat de articolul atasat din 1949. Pe mine m-a interesat aceasta viziune, ochit pe diferentele majore fata de alte abordari cu sarcina si in catod.

Link spre comentariu

Pe mine m-a interesat realizarea practic? a trafo, nu teoria, lucru care nu apare în acel articol celebru. Mai ales pierderile datorate izola?iei suplimentare a panglicii de sîrme, la care nu pare s? se gîndeasc? nimeni. Dac? era a?a de minunat, s-ar fi apucat ?i al?ii s? fac? la fel.Pîn? la urm?, va finaliza cineva un amplif construit dup? o schem? de genul ?sta, sau e tot o zbatere degeaba, c? sînt cîteva subiecte trase la indigo? :nas:

Link spre comentariu

4,5x2,1 asta ar fi(9,5 patrati).Cu patru astfel de coruri se ajungea la sub o spira pe volt(in cazul trafului de alimentare=retea) trebuia sa fiu foarte atent cind bobinam infasurarea de filament unde scot capetele bobinei pe carcasa astfel incit sa obtin 6,7Vca in gol (acum e mai usor in cazul retelei comandam toroidale).

Multumesc. Pai am 2 trafuri de alea de la tine!

Nu,nu sint modelul ceva mai mic,daca vrei poti sa faci ceva cu ele de acelasi gen @karpov dar cu EL84(6P14P),Eu am folosit aceste coruri la EL84 de regula(unde sa putit cobori pina la 12Hz sinus in PP fara atenuari semnificative).karpov coboara pina la 5Hz cu minus 3dB cel putin asa sustine si cred ca putem sa_i dam crezare.Desigur poti folosi acele coruri si la schema @karpov dar raspunsul la joase va pleca un pic mai sus(la acelasi nr de spire @karpov,nu stiu in schimb daca incap diametrele de conductor @karpov).E vorba de acest tip comparativ (cele de la mine,partea de sus catre echier).
Da, ai dreptate, sunt mai mici.Fereastra e cu mult mai mica. Ca sa incapa bobinajul trebuie injumatatita sectiunea sirmei. Nu merita.
Link spre comentariu

Practica fara teorie este oarba , dar teoria fara practica este moarta ! ZAL , lasa colegii de forum sa invete din dezbaterile de aici , si sa traga singuri concluzii ! Cu siguranta , fiecare va alege ce i se potriveste cel mai bine , in functie de nivelul de evolutie , incepatorii - Aritma , avansatii - structura gen McIntosh , Karpov , Quad , Studer sau altele , evoluate !

Link spre comentariu

Pe mine m-a interesat realizarea practic? a trafo, nu teoria, lucru care nu apare în acel articol celebru. Mai ales pierderile datorate izola?iei suplimentare a panglicii de sîrme, la care nu pare s? se gîndeasc? nimeni. Dac? era a?a de minunat, s-ar fi apucat ?i al?ii s? fac? la fel.Pîn? la urm?, va finaliza cineva un amplif construit dup? o schem? de genul ?sta, sau e tot o zbatere degeaba, c? sînt cîteva subiecte trase la indigo? :nas:

Pai tu ma-i luat la intrebari! Cand am spus ca este 1..1.5K tu ai spus ca Raa= 4K la etajul de iesire McIntosh. Trebuia sa argumentez, sa nu creada lumea ceva incorect. Altfel, cred ca stii si tu ca Raa intra in calculul trafo.
Link spre comentariu

Pe mine m-a interesat realizarea practic? a trafo, nu teoria, lucru care nu apare în acel articol celebru. Mai ales pierderile datorate izola?iei suplimentare a panglicii de sîrme, la care nu pare s? se gîndeasc? nimeni. Dac? era a?a de minunat, s-ar fi apucat ?i al?ii s? fac? la fel.

Pîn? la urm?, va finaliza cineva un amplif construit dup? o schem? de genul ?sta, sau e tot o zbatere degeaba, c? sînt cîteva subiecte trase la indigo? :nas:

Pai tu ma-i luat la intrebari! Cand am spus ca este 1..1.5K tu ai spus ca Raa= 4K la etajul de iesire McIntosh. Trebuia sa argumentez, sa nu creada lumea ceva incorect. Altfel, cred ca stii si tu ca Raa intra in calculul trafo.

In sprijinul lui luat de la Mcintosh:About Unity Coupling

"In a normal output circuit, using 6L6's in push-pull, the tube load impedance is 4000 ohms. A transformer is needed to match the typical speaker impedance of 8 ohms. This represents an impedance ratio of 500 to 1. The necessary transformer turns ratio is the square root of 500, or 22 to 1. Leakage inductance and shunt capacitance cause high frequency rolloff. It also causes notch distortion in class B operation.

The Unity Coupled transformer distributes the load to the output tubes and effectively reduces the impedance to 1000 ohms. The impedance ratio is lowered to 125 to 1. The turns ratio is reduced to the square root of 125, or 11 to 1. Leakage inductance and shunt capacitance are greatly reduced. By using the bifilar winding technique, leakage inductance is eliminated between primary sections.

The Unity Coupled circuit and transformer reduced distortion compared to conventional amplifier performance at that time. The transformers were made exclusively by McIntosh."

Adica de aici http://www.roger-russell.com/mcintosh1. ... allstarted

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Datorita faptului ca tranzistorul cel buclucas nu este pe calea de audio ci stabileste punctul static de functionare al defazorului , consider ca acest compromis ( ca nu este lampa de la cap la coada ) poate fi acceptabil , si dupa o perioada de analiza ( de obicei imi fac bine temele pentru acasa ! ) voi incepe proiectul lui Karpov ( cu mentiunea ca nu voi incarca schema cu stabilizatoare etc....) ! Mai ales ca posed chiar miezurile trafo descrise de Karpov , si cu bunavointa , indrumarea unor experimentati colegi de forum , si aici imi permit sa-i numesc pe userii LAZAROIU , DANZUP , VIOBIO , VTP , KOSMIN227 dar si ceilalti , carora le multumesc pentru tot ! La carcasa ma tot gandesc sa ma inspir cumva din experienta celor de la Unison Research , sau altii , de aceeasi factura , va rog sa ma sfatuiti !

Link spre comentariu

Tranzistorul ala e chiar in calea de semnal pe post de repetor pe emiter! Agreez solutiile McIntosh mai vechi cu repetor pe tub si cu smecheria de alimentare de acolo. Superinginerie sa alimentezi cu -150V (repetorul catodic) si sa expandezi tensiunea la cateva minus sute de volt cu capacitoarele din catod, iar in anod cu conectarea din anozii finalelor. In acest fel se asigura cateva sute de volt pentru excitatie, fara a depasi caracteristicile triodelor. Toate astea, se pot vedea in schema de la MC40.

Link spre comentariu

...Tranzistorul ala e chiar in calea de semnal pe post de repetor pe emiter!...

Va grabiti !,(prea mult entuziasm)

Domnule sebi_c acel tranzistor repeta in emiter tensiunea zener din baza si cam atit(poate sa faca in emiter),astfel fiind un generator de curent constant...,zic,(mentinind curentul constant in catozi uniti va obliga a doua sectiune a dublei triode sa se inscrie cu aceleasi variatii ca si prima sectiune trioda-dar in antifaza-asta cred ca a dorit Karpov cu acel tranzistor-o echilibrare cit mai buna a iesirilor celor doua sectiuni de trioda care compun defazorul din punct de vedere dinamic,Karpov trebuie luat in serios !,nu punea tranzistori asa...intr_un montaj cu tuburi).

(I_mi cer scuze...,ar terebui sa modificati postul sa pot sa sterg-modific si eu interpelarea.)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări