Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor boost 12-250V DC - putin ajutor cu bobina?

Postări Recomandate

Poate ai tu o sursa mai ciudata, eu n-am vazut niciuna cu asa ceva.In sursele de pc- sursa de 5vstby nu are protectie si de obicei cind se termina condensatorul de filtraj iti arde placa de baza (am vazut vreo 4 sau 5 pina acuma)- sursa principala monitorizeaza tensiunile de iesire (ma rog, alea principale 3.3/5/12) si daca vreuna e prea mare sau prea mica controlerul opreste sursa. Un controler decent are intrari de monitorizare si nu ai nevoie de nu stiu ce circuite suplimentare.Cit despre facut sursa cu 555, merita strict in scop didactic ca sa inveti (in ideea ca ai un osciloscop). In viata reala nu are sens (te complici si creste mult riscul de a face ceva poc).

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Ei, cum sunt eu capos nu m'am lasat de 555'ul asta. Si am reusit sa realizez o chestie cat de cat ok... Am schimbat IRF830 cu IRF630 ca are rdson pe jumatate, am pus R1/R2 la 10k respectiv 2k5, iar pt bobina am pus un miez mic de la o bobina dintr'un monitor, bobinat cam cu jumatate din sarma care era pe el la inceput (am facut pe incercate). :limb:Rezultatul? 140v pe o sarcina de 16W cu eficienta 45%. De care in majoritate e responsabil mosfetul, daca e racit cum trebuie tine acei 140v, daca nu scade incet incet pt ca se incinge rau de tot. La putere mai mica am cam 63% eficienta, iar in idle papa 500mA doar ca sa tina condul incarcat... Concluzia este ca saracu' 555 nu are nici o vina, pierderile mari sunt cauzate de duty cycle (factor de umplere) foarte mare necesar pt a urca "dintr'un singur foc" la 230v, pe care nu ii poate mentine in sarcina pt ca nu mai are de unde sa creasca duty cycle. De asta mi'am dat seama pt ca folosind un miez mai mare rezultatul este fix acelasi, cu singura diferenta ca nu se mai incalzeste miezul.Dar nu'i bai. Ca tot am miezurile astea EI-33 maine bobinez un trafo flyback. :da Ar trebui sa scot 50W minim cu eficienta de 70-80%.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări