Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor boost 12-250V DC - putin ajutor cu bobina?


Postări Recomandate

M'am hotarat sa ma apuc si eu de invatat SMPS'uri, ca parca mi'a ajuns cu trafurile de 7kg.

 

Am ales pentru inceput o schema simpla, si anume asta. Am facut'o cu mici modificari (mosfet am pus IRF830 si l'am montat pe radiator, dioda redresoare este FR303 dintr'o sursa AT), si merge reglata intre 200-300v in gol, insa scade tensiunea foarte mult in sarcina. Cu un bec de 40W scade de la 250V la 70v. Bobina este luata tot dintr'o sursa ATX, e o jucarie din aia mica, probabil de asta nu are putere. Am incercat si cu un primar de traf de sursa si treaba statea si mai prost, nu scotea decat 80v fara sarcina, nu se putea regla si scadea la 23v in sarcina.

 

Am folosit calculatorul de aici si mi'a zis ca imi trebuie cam 2mm grosime firul pe bobina. Voi folosi 2 fire de 1mm in paralel, dar intrebarea este pe ce miez fac bobina? Am un EC35 dintr'o sursa ATX insa imi zice ca nu e suficient. Am vazut insa pe cineva care spune ca e cam exagerat calculatorul ala si merge si cu miezuri mai mici.

 

Merge acel miez EC35 in aplicatia asta? Vreau sa scot cam 150W. Daca nu merge o sa ma apuc sa scot trafurile din toate sursele defecte si va zic ce alte miezuri mai am.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Schema propusa de tine in niciun caz nu va putea alimenta un bec, asa cum vezi prin picajul acela de tensiune. Ce ai facut tu acolo este o sursa pentru alimentarea tuburilor la 12volti

Am inteles asta, insa nu vad de ce sa nu se poata scoata mai mult din circuit. Pana una'alta eu am inteles o treaba: satureaza ferita. Am bobinat pentru inceput 2 fire de 0.8 pe un miez micut, ETD29, si merge ceva mai bine. Am incercat si cu 4 fire dar e la fel, nu e vorba de curentul care trece din fire ci de miez. Curios e ca daca cresc frecventa (am incercat cu 50-100kHz in loc de 32) merge si mai prost desi miezul ar trebui sa dea randament maxim la 125k in nici un caz la 32. O sa incerc si cu ceva mai mare, daca nu merge, cred ca o fac incarcator de conzi pt un coil gun. :da Cineva a scos 8kW dintr'o topologie boost: http://www.stevehv.4hv.org/12kwPFC.htm si din cate vad eu are un miez baban (de fapt 2 pt ca foloseste 2 convertoare).Am si controlere, un KA7500B, mai multe 2003 si un SG61-ceva, nu mai stiu exact modelul. Dar parca mi se pare prea complicata o schema two-transistor forward. Pana una'alta cred ca iau aceeasi schema si o fac buck, sa se alimenteze de la priza si sa scoata 12v. Sa vedem ce iese asa.
Link spre comentariu

Sfatul meu daca tot spui ca vrei sa inveti smps-uri, incepe cu teoria prima data si experimenteaza pe parcurs. Legat de ce spui tu ca ai pus un miez mai mare si merge ceva mai binisor sursa ta, este si din cauza unui miez mare. Dar nu tine totul doar de miez... Incearca sa intelegi cum functioneaza prima data, si in locul tau as incerca ca incepator niste topologii mai accesibile sa zic asa, pentru ridicatoare de tensiune de la 12/24V sunt bune sursele push pull... Iar la 220 incearca cu ceva half bridge sau flyback.Bineinteles cum am mai spus`o de nenumarate ori, fara osciloscop in domeniul surselor, practic fara a putea vizualiza forma curentilor, impulsurile, varfurile la comutatie nu poti face mare lucru

Link spre comentariu

Am toate formulele, o sa incerc sa le aplic pt miezul ala EC35 ca am datele lui. Flyback ar fi usor de facut din cate vad, o sa incerc dar trebuie sa calculez transformatorul intai.Asta ar fi buba, ca nu am osciloscop, adica pot sa fac o sonda pt placa de sunet ca am softuri, dar ce am acum nu merge decat pana la 48kHz sample rate, deci ar trebui sa pun frecventa de comutatie pe la 18-22kHz ca sa vad ceva. Am avut onboard HD (192kHz) dar s'a busit placa de baza, si pana strang eu bani de alta mai dureaza.

Link spre comentariu

Lasa osciloscoapele "onboard", alea`s jucarii lego. Strange niste bani si ia`ti unu second hand pana in 10-20mhz, de preferat "Osciloscop Stereo", adica cu 2 spoturi. Si pe mine m-a batut capul cu osciloscop pc, pana mi-am prajit placa de sunet.Daca scazi frecventa de comutatie asa mult, o sa auzi piuitul si s-ar putea sa iti scada randamentul la frecvente joase

Link spre comentariu

Si pe mine m-a batut capul cu osciloscop pc, pana mi-am prajit placa de sunet.

Nu esti singurul, am prajit si eu una dar cu altceva.

Daca scazi frecventa de comutatie asa mult, o sa auzi piuitul si s-ar putea sa iti scada randamentul la frecvente joase

Stiu, la 18k se cam aude. Cat despre randament, depinde de miez... Am senzatia insa ca miezurile din surse ATX chinezesti sunt cam la fel de petarde ca si sursele. Am multe EI-33 din surse de "400" W, si zice clar in datasheet: maxim 75W la 25kHz, 125W la 50k si 179W la 100k. Sursele de PC din cate stiu eu lucreaza la 33k, deci n'o sa fie alea de 400W nici in visele lor.De fapt, nu de asta bubuie mosfetii din secundar la sursele chinezesti, pt ca se satureaza traful?
Link spre comentariu

NE555 nu e recomndat ca controller pwm, incearca TL494.

La o sursa in comutatie , e recomandat sa ai o sarcina minima, pentru a nu arde tranzistorii de putere( in configuratia ta, nu e cazul), si ca sa descaci condensatorii de filtraj.

Incearca montaje de genul acela, dar cu TL494, SG3525, UC3844 .. etc. Un exemplu http://www.sprut.de/electronic/switch/up100w/up100w.htm ( pe site mai sunt scheme si mai puternice)

 

Am modificat o sursa de calculator delux de 450w, si am reusit sa scot 300W ( in secundar), si cred ca mergea si mai mult, dar nu facea fata radiatorul.

Link spre comentariu

NE555 nu e recomndat ca controller pwm, incearca TL494.

La o sursa in comutatie , e recomandat sa ai o sarcina minima, pentru a nu arde tranzistorii de putere( in configuratia ta, nu e cazul), si ca sa descaci condensatorii de filtraj.

In schema mea acel divizor rezistiv care actioneaza pinul de control al 555'ului descarca si condul de filtraj.

 

TL494 = KA7500B nu? Daca da, maine ma apuc de treaba. O intrebare despre NE555 - nu e recomandat datorita faptului ca nu se poate modifica factorul de umplere (duty cycle) fara modificarea frecventei, corect? Stiu ce e 555'ul si cu ce se mananca el in general, tocmai de asta am si ales schema aia, pentru ca e idiot de simpla. Nici nu ma asteptam la cine stie ce performante, insa pentru prima realizare sunt multumit de ea.

 

Am totusi o intrebare - odata cu cresterea frecventei ar trebui sa creasca puterea miezului. Mie mi se intampla exact invers, 32kHz cat e in schema originala pare frecventa optima pentru miezul meu. Ce'i drept e dintr'o sursa AT, cele mai noi probabil folosesc si frecvente mai mari, insa de sursele AT sunt SIGUR ca lucrau la 33k.

 

Incearca montaje de genul acela, dar cu TL494, SG3525, UC3844 .. etc. Un exemplu http://www.sprut.de/electronic/switch/up100w/up100w.htm ( pe site mai sunt scheme si mai puternice)

Mersi de link, o sa ma uit. :da Inca o intrebare: Am mai multe controllere pe care scrie mare 2003 si atat. Care este modelul complet al acestor integrate?
Link spre comentariu

Frecventa optima nu exista intr-o valoare fixa. Producatorii de ferite dau o gama larga de functionare a miezurilor, sa zicem 20-300khz, dar cand se alege frecventa de lucru pentru transformator se tine cont exact de ce zice si Dr L, si anume de pierderile din miez. Nu ar fi bine sa lucrezi cu un miez la 400khz si sa frigi oua pe el nu?Apoi cu lucrul pe frecvente mari apar si alte pierderi "switching losess" care afecteaza timpii de comutatie la care se reflecta de obicei in capacitatile tranzistoarelor comutatoare. Mai pe scurt ca sa comuti un tranzistor in regimuri rapide, de ordinul micro-nano secunde, trebuie sa il descarci suficient de rapid ca sa asiguri o cadere cat mai brusca din stadiul On/Off, pierderile astea nu se pot reduce la 0.Pentru frecvente pana in 120khz se pot folosi tipurile cunoscute de half bridge/full bridge/flyback. Cu lucrul pe frecvente mai mari decat acestea sunt de preferat sursele rezonante care functioneaza cu totul diferit, si anume isi modifica frecventa in functie de sarcina (creste sarcina - scade frecventa si invers) si asta tocmai ca sa compenseze pierderile din miezul transformatorului.Calcularea pierderilor ia in considerare o groaza de parametrii si caracteristici ale pieselor.

Link spre comentariu

555 e un timer (temporizator). Celelalte (tl494/ka7500/at2003 etc.) sint controlere pwm dedicate cu tot ce trebe in ele.

Stiu asta. Am facut cu 555 pentru ca vreau sa invat cum se face fiecare modul intr'o sursa, ex: 555'ul face PWM si reglare tensiune (de fapt modulatie in frecventa in sursa pe care am facut'o eu, dar cred ca merge si un soi de PWM daca comand pinul de reset in loc de cel de control), mai pun o protectie la supracurent, etc. Normal ca e mai avantajos cu un controller si asta o sa fac, dar ma intereseaza si cum se pot implementa diferitele protectii cu operationale/comparatoare. Stiu ca in sursele de PC se face protectia la supracurent cu un transformator micut care masoara curentul. Imi poate explica cineva cum functioneaza?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări