Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alegere putere boxe

stryx

Postări Recomandate

Eu teoria aceasta am mai vazut-o/auzit-o si este echivalentul alimentarii unui dispozitiv cu tensiunea de lucru la 120V, la tensiunea de 230V.

foarte deplasata analogia. daca ti-a fost lene sa citesti tot postul lui CBI, un rezumat ar suna cam asa:-muzica nu e semnal continuu (ca si tensiunea de la retea de care pomeneai)-muzica e dinamica, nu toate sunetele/pasajele care o compun au acelasi nivel sonor-ca amplificatorul sa nu distorsioneze pasajele muzicale cu nivel mai ridicat, e nevoie de headroom. pentru asta, amplificatorul trebuie sa fie capabil de putere mai mare.p.s. - regula cu "ampliful sa fie de 1,5-2 ori mai puternic decat puterea nominala a incintelor" e valabila doar pentru oamenii care vor o auditie de calitate. cei care au prostul obicei sa dea ampliful la maxim si sa asculte 30% distorsiuni, ar trebui sa-l ignore, altfel o sa prajeasca boxele mai repede.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• miron1947

8

• stryx

7

• CBI

5

• zal

5

Top autori în acest subiect

foarte deplasata analogia. daca ti-a fost lene sa citesti tot postul lui CBI,

Nu este deplasata, chiar Dvs. spuneti ca in muzica apar varfuri, deci pe un astfel de varf, tensiunea pe iesire este mai mare, deci va fi depasita tensiunea medie debitata uzual.
Link spre comentariu

Motorul functioneaza oarecum pe acelasi principiu,dar alternantele isi pastreaza amplitudinea si frecventa,nu au variatii bruste tot timpul.Chiar si daca i se mareste putin din cand in cand tensiunea ,nu este obligatoriu sa se arda .Dar repet,muzica nu este curent alternativ de o anumita frecventa Repet,NU a zis nimeni ca trebuie tinut tot la maxim ampliful de capacitate mai mare ca boxele.Restul de putere(varfurile alea de tensiune care apar pe durate scurte) vor fi folosite doar pt a pastra un program muzical cat se poate de curat.Nu cred ca nu intelegeti.Va las de gandit,cand credeti ca bobina difuzorului se simte mai rau,cand primeste niste varfuri scurte de tensiune de valori diferite la frecvente si perioade de timp total aleatorii cu cativa volti mai mare,sau cand primeste semnal distorsionat cu armonici tot timpul?Probabil faceti analogie prea mult la electrotehnica unde in majoritatea cazurilor orice componenta are niste parametrii bine stabiliti si nu trebuie depasiti

Link spre comentariu

pai varfurile alea au un factor de umplere mic, asa ca puterea medie creste foarte putin. daca mai iei in calcul si faptul ca muzica normala are un factor de umplere mult mai mic decat un semnal sinusoidal, pana la urma nu sunt chinuite difuzoarele deloc.

Link spre comentariu

Motorul functioneaza oarecum pe acelasi principiu,dar alternantele isi pastreaza amplitudinea si frecventa,nu au variatii bruste tot timpul.

Motorul de CC, este pe acelasi principiu, interactiunea intre campuri genereaza deplasarea fizica.Un amplificator de calitate, nu distorsoineaza la puterea maxima.

Probabil faceti analogie prea mult la electrotehnica

Dar difuzorul , ce traductor este, nu electromecanic?
Link spre comentariu

[un amplificator de calitate, nu distorsoineaza la puterea maxima.

corect, dar cand asculti la puterea nominala un program muzical cu dinamica ridicata, pe un amplificator cu puterea nominala egala cu cea a incintelor, la varfuri amplificatorul va distorsiona.
Link spre comentariu

cand asculti la puterea nominala un program muzical cu dinamica ridicata, pe un amplificator cu puterea nominala egala cu cea a incintelor, la varfuri amplificatorul va distorsiona.

Dar eu fac auditie sau concurs de zgomot, cum pot asculta un pasaj pianissimo la puterea maxima?
Link spre comentariu

tot nu intelegeti ca programul muzical NU este curent alternativ de amplitudine si frecventa fixe,sau vreti sa ne fierbeti? motorasul nu se alimenteaza cu program muzical,si varfurile astea nu sunt dublate sau triplate daca asta credeti,iar puterea medie creste f putin,dupa cum a spus si jimmyun amplif oricat de calitate ar fi,daca i se injecteaza semnal la intrarea mai mare decat este nevoie pt a atinge puterea maxima(nivelul inregistrarilor difera f mult) va incerca sa scoata mai mult la iesire si nu va avea de unde.Muzica are varfuri,asa zisul regim dinamic,si daca ampliful este impins la maxim,nu va putea sustine acele varfuri.Puterea ampurilor este masurata pe sinusoide pure,nu pe program muzical,unde amplitudinea lor difera in timp(si frecventa).Daca este folosit la putere mai mica decat cea inscrisa nu va distorsiona la schimbari bruste de amplitudineAltfel nu am cum sa va fac sa intelegeti,undeva exista o conceptie prost inteleasa,sau cititi printre randuri

Link spre comentariu

Altfel nu am cum sa va fac sa intelegeti

Nu puteti, la tensiune mai mare pe difuzor, apare si o deplasare mai mare a membranei si va lovi in piesa polara de fund,distorsionad difuzorul nu amplificatorul, poate ajunge pana la smulgerea firelor leonice.Este ultimul meu post in aceasta discutie.
Link spre comentariu

v-am zis ca citit printre randuri

am zis mai sus de cateva ori,NU trebuie sa tineti ampliful de putere mai mare tot la MAXIM

un ex f superficial,avem un amp de 100w cu thd sub 1%,si dam spre maxim.El va fi fortat sa scoata sa zicem 120-130w la anumite varfuri,in schimb va scoate tot tens pe care o poate duce alimentarea plus 10% thd peste

Un amp de 200w de ex,tinut la jumatate,va scoate acei 120-130w fara acele distorsiuni suplimentare

Difuzorul nu este chiar asa de sensibil si depinde mult si de programul muzical.Daca nu e bas cu galeata in el,nu are ce sa dea de fund,si singura limita va fi cea termica.In cazul mediei si inaltei,care sunt cele mai afectate de distorsiunile ampului,nici nu are ce sa intre in limita mecanica.Mai degraba un amplif care intra in distorsiuni va produce miscari necontrolate asupra conurilor('folfaiala') decat unul care e inca in parametrii.

Bobinele si lipiciurile contemporane au ajuns la un punct la care nu se mai afuma asa la prima depasire cu cateva procente a puterii inscrise pe ele

Daca ati fi lucrat cu ceva difuzoare,ati fi vazut ca nimeni nu poate da exact puterea suportata decat in regim sinusoidal,tocmai din motivul ca in regim muzical sunt f multe variabile

Un dif de 150W RMS nominal de ex,are inscrisa langa acesta valoare ,puterea muzicala,care poate ajunge de pana la 3-4 ori puterea RMS pe durate scurte fara sa se intample absolut nimic.(De aici se poate si trage concluzia ca diful nu este la fel de stresat in program muzical)

Si eu am terminat cu explicatiile...

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

era un filmulet pe net cu niste pusti americani tampiti(scuze de pleonasm), care au bagat direct in priza un difuzor Sony Xplode de 30 cm...la 120V/60Hz ai lor, la o impedanta de 4 ohm, cu intreruperi, vreau sa zic ca s-au jucat cu el cam un minut pana sa se distruga termic(eee, n-o fi fost chiar un minut)...si din calcule iese o putere disipata de cam 3600w... cred ca nu era racit cu ferofluid si d-aia a cedat atat de repede... :nas: nu incercati asta acasa!

:d L AM VAZUT SI EU ,SA AI GRIJA CU PLEONASMELE :d
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări