ahegyes Postat Ianuarie 14, 2010 Partajează Postat Ianuarie 14, 2010 Ideea este am avut o statie Delia (varianta de 20W, 8ohmi) cu niste boxe de 30W iar cand se era data lamaxim si cu bass-ul la maxim se ardeau difuriile de bass in aproximativ 3 minute (am patit-o de mai multe ori, noroc ca are cine sa mi le rebobineze).Acum am trecut la o statie Tec de 60W 4ohmi si vreau sa-mi fac niste boxe si nu stiam cum sa-mi aleg boxele.Chestia cu statia de 50W si boxele de 500W am considerat ca e o exagerare cu buna cunoastere ca sa-mi explice de ce este recomandat sa folosesc boxe mai mari decat statia.ai inteles foarte bine ce am vrut sa spun, iar ceea ce ai patit tu este exact efectul descris de mine. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 14, 2010 Partajează Postat Ianuarie 14, 2010 Poate erau boxe de 30W pe etichet? ?i diful de bas avea vreo 20W cu indulgen??. Pe urm?, Delia nu are fix 20W/canal, are chiar mai mult la alimentarea respectiv?, iar vîrfurile se duc cel pu?in la dublu. E o diferen?? între cum se noteaz? ast?zi puterile ?i cum era pe vremuri. Poate c? azi i-ar face reclam? cu 70W bietei Delia. Înc? o chestie, cînd ampliful intr? în limitare de amplitudine a semnalului la ie?ire, nu poate scoate în mod normal semnal dreptunghiular din 2 motive: unu, semnalul e muzical la intrare, nu e sinusoidal pur, ?i chiar dac? ar fi, alternan?a tot prin 0 trece, nu r?mîn trz finali deschi?i numai pe o ramur?, s? zicem +, decît cînd se ard. Al doilea, sursa de alimentare sl?be?te, tensiunea scade, c? nu are amperaj infinit. E de bun sim? s? nu ascul?i cu hîrîieli, oricît de tare ai dori s? ?ii volumul la maxim, stil manelistic. Ne mai baz?m ?i pe siguran?a de re?ea. Ultima chestie: semnalul poate fi ?i dreptunghiular, numai s? aib? o frecven?? mai ridicat?. La cî?iva her?i e normal s? vedem membrana difului mi?cîndu-se brusc înainte ?i înapoi. Nici atunci nu se poate vorbi de curent continuu pe difuzor. Atîta vreme cît se mi?c?, bobina se r?ce?te prin frecare cu aerul, pîn? la o limit?. La urma urmei, pute?i face ce v? place cu amplifurile ?i boxele voastre, dar nu-i înv??a?i la prostii pe al?ii. Link spre comentariu
Vizitator mikeydima Postat Ianuarie 14, 2010 Partajează Postat Ianuarie 14, 2010 am o statie 15w(reali) pe 4 ohmi si boxe 30w pe 8 ohmi si nu s-a ars nimic pana acum.se aud destul de bine fara distorsionari de sunet sau mai stiu eu ce si asta la volum maxim Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 14, 2010 Partajează Postat Ianuarie 14, 2010 poate pentru ca-i dai semnal de nivel corespunzator, de la cd player line out, dar ia da-i semnal de la un casetofon cu cd de la mufa de la casti si da-i la blana ca manelarul...ar trebui vorbit si de conditiile in care aceste accidente se intampla... nu? sa vedem the big picture!orice amplificator folosit in regimul pentru care a fost proiectat, o sa scoata pe la spate "unda corecta"... normal ca difuzoarele alea n-or sa aiba nici pe dracu... Link spre comentariu
Vizitator mikeydima Postat Ianuarie 14, 2010 Partajează Postat Ianuarie 14, 2010 pai daca dau sursa cum spui tu cd-playeru sau pcu in blana normal k nu se mai intelege nimic.volumu l-am reglat de la pc astfel incat sa se auda bine cu statia la maxim Link spre comentariu
stryx Postat Ianuarie 14, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2010 Boxele care le aveam pe Delia erau tot din "era" aceea, iar la chefuri mai dadea la maxim cate un neavenit care nu tinea cont ca se aude distorsionat (orcum nu distorsiona prea rau), si nu eram tot timpul sa reduc din volum.Orcum eu sunt ascultator de rock (predominant gothic).M-am gandit totusi ca la statia asta sa bag niste semireglabili inaintea etajului de amplificare ca sa pot limita puterea.... Crdeti ca e o idee buna? Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 14, 2010 Partajează Postat Ianuarie 14, 2010 Nu, mai bine rezolvi de prima dat? problema ?i-?i faci sau cumperi boxe cît mai puternice (ptr cas?, nu ptr stadion), de preferat pe 8 Ohmi, ca s? le po?i pune în viitor pe orice fel de amplif. ?i tot de preferat pe 3 c?i, s? acopere bine toat? banda audio. Link spre comentariu
stryx Postat Ianuarie 14, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2010 Ok am inteles. Vreau sa-mi fac boxele pentru ca ma duc mai ieftin (si are cine sa ma ajute) Link spre comentariu
baga Postat Ianuarie 16, 2010 Partajează Postat Ianuarie 16, 2010 [quote name="ahegyes"} Unde e dezinformarea???? Aaaaa' date=' si care e problema de electronica???? eu nu o vad nicaieri. E o problema de electrotehnica simpla care se preda la scoala in clasa 7-a la fizica. Link spre comentariu
stryx Postat Ianuarie 16, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2010 @baga tabelul ala era penrtu difuzoare. zicea clar: dif joase de n ori mai mare, medi de x ori mai mare, inalte de y ori mai mare.Multumesc de articole. Link spre comentariu
miron1947 Postat Ianuarie 16, 2010 Partajează Postat Ianuarie 16, 2010 Eu stiu ca puterea incintelor, se alege cu cca. 10-20% mai mare decat puterea maxima a amplificatorului. Link spre comentariu
CBI Postat Ianuarie 16, 2010 Partajează Postat Ianuarie 16, 2010 corect este ca ampliful sa fie de 1,5-2 ori mai puternic decat puterea nominala a incintelor.Muzica nu este un semnal continuu si are f multe varfuri,care nu pot fi reproduse corect de un amplif cu volumul spre maxim.Astfel ca fara rezerve el va distorisiona semnalul,nu va mai putea controla nici miscarile conurilor ,difurile nu vor rezista prea mult si odata si-o data cel mai slab,sau prost dimensionat/filtrat va ceda,mecanic sau termicTrebuie de asemenea gandita si altfel problema,pt ca de multe ori intereseaza si nivelul sonor obtinut.Pt niste boxe cu spl mediu(92-95db/1w),care de obicei au peste 100w puterea nominala nu este nevoie neaparat de un amp de minim 100-200w pt a le putea exploata la maxim,in conditiile in care vrem sa obtinem un spl mediu de 100db(tare pt o auditie in camera) sau pana la 110 in cazul unor petreceri de ex.Astfel ajunge si un amp de 50w de ex ,folosit la jumatate din putere pt a pastra o rezerva ca sa nu distorsineze varfurile de semnalDaca totusi trebuie scos untul cat mai mult dintr-o anumita incinta,este de preferat ca ampliful sa fie macar de 1,5-2 ori mai puternic ca boxa.De multe ori s-a intamplat ca sa se arda difuri ,de sute de w chiar,cu un amp de nici jumatate din puterea lor,pe cand altii le folosesc pe ampuri mai mari ca ele ,timp indelungat si fara haraieli sau deplasari exagerate alea conuluiDimensionarea puterii difurlor nu este ceva care se face dupa ureche,depinde de la caz la caz,in fctie de difurile utilizate,volumul in care vor lucra,ordinul si frecventele de taiere ale filtrelor.Facutul dupa auzite din surse dubioase poate duce doar la necazuri daca se exageeaza cu volumul Link spre comentariu
miron1947 Postat Ianuarie 16, 2010 Partajează Postat Ianuarie 16, 2010 corect este ca ampliful sa fie de 1,5-2 ori mai puternic decat puterea nominala a incintelor.Eu teoria aceasta am mai vazut-o/auzit-o si este echivalentul alimentarii unui dispozitiv cu tensiunea de lucru la 120V, la tensiunea de 230V.P.S. Tot curent alternativ. Link spre comentariu
CBI Postat Ianuarie 16, 2010 Partajează Postat Ianuarie 16, 2010 nu prea este pt ca ampliful nu scoate curent alternativ(sau sinusiode pure etc) continuu.Ele variaza f mult in amplitudine si faza iar boxa nu se comporta ca o rezistenta pura ,si daca ampul nu le poate sustine beleaua pica pe capul difurilor.Daca ar fi sinusoide pure, intr-adevar s-ar distruge dupa un timp Incercati si practic,o boxa impinsa cu un amp de jumate din puterea ei,si cu altul mai mare ca ea.Primul va fi nevoit sa stea spre maxim pt a a scoate aceeasi intensitate sonora(privit altfel,sa folosesti boxa la capacitate maxima),pe cand celalalt are si putina rezerva.Nu a zis nimeni ca trebui sa tii ampliful mai mare tot la maxim.Mai ales in secolul asta cand watii sunt ieftini.Asta nu s-a inteles! Link spre comentariu
miron1947 Postat Ianuarie 16, 2010 Partajează Postat Ianuarie 16, 2010 boxa nu se comporta ca o rezistenta puraNu, se comporta ca un motor electric cu magnet permanent. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum