stryx Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 Salutare. Acum vreo 3 ani am gasit intr-o carte un tabel care te ajuta sa alegi puterea difuzoarelor in functie de puterea statiei.Ideea era ca la puterea statiei se mai adauga un procent (n% din puterea statiei) si aflai de ce putere sa-ti iei difuzorul.Are careva tabelul sau puteti sa-mi spuneti cum pot sa calculez ce putere sa aibe difuzoarele in functie de puterea statiei?Multumesc anticipat. Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 Salutare. Acum vreo 3 ani am gasit intr-o carte un tabel care te ajuta sa alegi puterea difuzoarelor in functie de puterea statiei.Ideea era ca la puterea statiei se mai adauga un procent (n% din puterea statiei) si aflai de ce putere sa-ti iei difuzorul.Are careva tabelul sau puteti sa-mi spuneti cum pot sa calculez ce putere sa aibe difuzoarele in functie de puterea statiei?Multumesc anticipat.Important este ca impendanta difuzorului (sau a difuzoarelor) sa fie egala sau un pic mai mare decat impendanta amplificatorului. Aceeasi regula este si pt. putere. Link spre comentariu
ahegyes Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 nu cred ca se poate spune ca exista o regula. Cu cat mai puternic amplificatorul cu atat mai bine. De ex. daca ai un aplif de 500w si un dif. de 50w nu e nici o problema. Daca dai volumul pre tare difuzorul o sa dea semne inainte sa se arda. Pe de alta parte daca situatie e inversa, adica amplif de 50w si difuzor de 500W sunt sanse mari sa arzi difuzorul DA, pt. ca in momentul in care amplificatorul depaseste cei 50W intra in clipping, adica baga curent continuu in difuzor, moment in care indiferent de putere difuzorul nu se simte bine dar nici nu da semne evidente ca nu se simte bine, si uite asa te trezesti cu difuzor ars.Apoi mai e si partea cu respectarea impedantei, adica daca pui un difuzor cu impedanta de 4 ohmi pe un amplif care nu duce decat 8 ohmi ai o problema. invers nu sunt probleme. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 tot dintr-o lectura veche, imi amintesc un exemplu valabil in conditii de auditie de maxima calitate, in care se spunea ca e recomandat folosirea unui amplificator de putere dubla sau chiar mai mare decat maximul suportat de incinte, in ideea in care amplificatorul era gatuit din start la un procent din putere, considerandu-se ca in acel domeniu de putere, calitatea sunetului redat e superioara... la fel se punea problema aducerii intentionate a amplificatorului in limitare(in anumite conditii, evident), era o chestiune valabila in cazul unor pasaje de muzica hard rock... nu stiu mai multe... in ideea in care este oricum totalmente nerecomandat sa ridici volumul la mai mult de 75-80% din puterea amplificatorului, eu zic, ca in cazul unei auditii de amator, o putere a incintelor egala sau mai mare cu cel mult 20% din puterea amplificatorului, e suficient... Link spre comentariu
stryx Postat Ianuarie 13, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 Multumesc mult pentru raspunsuri.Regula cu impedanta o stiam. Insa ca la volum maxim statia baga curent continuu nu stiam, nici ca e nerecomandat sa depasesti 75% din puterea statiei (am mai invatat ceva... deci inca o zi castigata). Link spre comentariu
baga Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 daca ai un aplif de 500w si un dif. de 50w nu e nici o problema. Daca dai volumul pre tare difuzorul o sa dea semne inainte sa se arda.Care sunt semnele alea?Chiar te poti baza pe ele ca sa nu arzi difuzorul?Pe de alta parte daca situatie e inversa, adica amplif de 50w si difuzor de 500W sunt sanse mari sa arzi difuzorul DA, pt. ca in momentul in care amplificatorul depaseste cei 50W intra in clipping, adica baga curent continuu in difuzorAstea sunt "mituri urbane".Nu ai cum sa arzi un difuzor de 500w (adevarati) cu 50w,nici chiar cu semnal dreptunghiular pe iesire (adica cu toate volumele si bassul la maxim,pana nu mai intelegi nimic din melodie). Un amplif de 50w scoate maxim 100w semnal dreptunghiular. Curent continuu??? .Apare numai cand se arde amplificatorul.Mai citeste frate despre electronica/amplificatoare si nu mai posta ideile altora de pe mess sau forumuri,care habar n-au,ca induci lumea in eroare.Ontopic: Nu este o regula clara,depinde de utilizator,difuzoare,filtre,chiar si de genul de muzica ascultat.Parerea mea este sa pui amplif putin mai tare ca boxele,cam de 1,5 ori mai puternic, daca sunt de buna calitate difuzoarele (wati reali) si sa nu dai volum pana se aud distorsiuni cat se poate.Daca mai tragi chefuri cu ele si nu ai limiter (anticlipping) la amplif ,pune boxe cu putere cat ampliful si ai grija la tweetere,ca au putere mult mai mica decat difuzoarele de bas,ele se ard primele daca nu au filtru cu protectie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 era un filmulet pe net cu niste pusti americani tampiti(scuze de pleonasm), care au bagat direct in priza un difuzor Sony Xplode de 30 cm...la 120V/60Hz ai lor, la o impedanta de 4 ohm, cu intreruperi, vreau sa zic ca s-au jucat cu el cam un minut pana sa se distruga termic(eee, n-o fi fost chiar un minut)...si din calcule iese o putere disipata de cam 3600w... cred ca nu era racit cu ferofluid si d-aia a cedat atat de repede... nu incercati asta acasa! Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 Vi se pare normal ce scrie?i? Adic? amplif de 500W pe dif de 50W? La fel se poate pune acel amplif pe o rezisten??, o va topi cu succes. Cine poate s? asculte un amplif la maxim cînd hîrîie din toate balamalele ?i zgîrie urechile? Gogori?ele astea au ap?rut odat? cu juc?riile chineze?ti de mii de vaci pmpo.Întotdeauna sarcina trebuie s? suporte u?or puterea debitat? pe ea, asta duce logic la concluzia c? trebuie s? fie cel pu?in egal? sau mai mare.P.S. Ferofluid se folose?te numai la unele difuri de înalte ?i mai rar la medii, toate de tip calot?. Nu ?i la difurile cu curs? mare a bobinei. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 1. Ferofluidul se foloseste la toate tipurile de difuzoare. Cateodata... 2. Era vorba de posibilitatea de a arde accidental un difuzor de 500w, cu o statie de 50w... era evident o exemplificare cu valori ale puterii clar exagerate voit(cred eu)... 3. Da, eu as pune la Klipschorn, McIntosh MC501... Link spre comentariu
geordy Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 Se poate utiliza un amplif de 500W pe un dif de 50W, evident tinand volumul la miiiiiiic. De ce credeti ca in technical data(pdf) de la unele difuri scrie 120W/ max power for 1 min sau cat o fi . Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 P?i, vreau s? v?d ?i eu o poz?, o sec?iune printr-un dif de bas cu zmac ferofluid între bobin? ?i piesele polare.Iat? o ideie ptr vîn?torii de mituri. Link spre comentariu
ionescu liviu Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 E mult mai important sa stii sa folosesti amplificatorul cum trebuie pana sa iti bati capul cu puterile. Apoi mai conteaza SPL-ul pana sa te gandesti la puteri. Iar ca pe inalte cade o putere mai mica se datoareaza faptului ca basul consuma multa putere si necesita multa energie, mult mai mult decat inaltele. Si nu e o lege ca se ard inaltele primele. E si logic daca stai sa te gandesti, ce bobina si ce magnet au inaltele si ce bobina si ce magnet eu basii...? De asemenea ce miscare face membrana aceea micuta de la inalte si ce miscare face membrana basilor...? Eu am boxe cu difuzoare de 15" de 300 w si drivere de inalte de 1" de 30 de w. Eram la o cununie la o cabana cu generator de energie electrca pe baza de cadere de apa si eram pe terasa facand poze cand observ ca palpaia o instalatie de leduri foarte frumos pe ritmuri de bas (cum intra basul, o toba, cum se stingeu ledurile) si imi zic in gand "ooo, nu e bine, ma duc sa dau muzica mai incet" si pana sa fac 2 pasi a intrat generatorul in protectie si s-a facut bezna si liniste . De asemenea s-a vazut asta si pe o combina muzicala la care am pus boxele mari, ca eram curios cum se aud si pe altceva decat pe amplificator pro, si daca ridicam volumul pana la limita palpaia displayul la combina odata cu basul, sugea toata puterea . Atunci am zis sa o las in pace. Link spre comentariu
stryx Postat Ianuarie 14, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2010 Ideea este am avut o statie Delia (varianta de 20W, 8ohmi) cu niste boxe de 30W iar cand se era data lamaxim si cu bass-ul la maxim se ardeau difuriile de bass in aproximativ 3 minute (am patit-o de mai multe ori, noroc ca are cine sa mi le rebobineze).Acum am trecut la o statie Tec de 60W 4ohmi si vreau sa-mi fac niste boxe si nu stiam cum sa-mi aleg boxele.Chestia cu statia de 50W si boxele de 500W am considerat ca e o exagerare cu buna cunoastere ca sa-mi explice de ce este recomandat sa folosesc boxe mai mari decat statia. Link spre comentariu
ahegyes Postat Ianuarie 14, 2010 Partajează Postat Ianuarie 14, 2010 daca ai un aplif de 500w si un dif. de 50w nu e nici o problema. Daca dai volumul pre tare difuzorul o sa dea semne inainte sa se arda. Care sunt semnele alea?Chiar te poti baza pe ele ca sa nu arzi difuzorul? De ex. difuzorul depaseste excursia maxima si bobina loveste magnetul - creda-ma ca e un semnal puternic. Pe de alta parte daca situatie e inversa, adica amplif de 50w si difuzor de 500W sunt sanse mari sa arzi difuzorul DA, pt. ca in momentul in care amplificatorul depaseste cei 50W intra in clipping, adica baga curent continuu in difuzor Astea sunt "mituri urbane".Nu ai cum sa arzi un difuzor de 500w (adevarati) cu 50w,nici chiar cu semnal dreptunghiular pe iesire (adica cu toate volumele si bassul la maxim,pana nu mai intelegi nimic din melodie). Un amplif de 50w scoate maxim 100w semnal dreptunghiular. Curent continuu??? .Apare numai cand se arde amplificatorul.Mai citeste frate despre electronica/amplificatoare si nu mai posta ideile altora de pe mess sau forumuri,care habar n-au,ca induci lumea in eroare. ok, hai sa ducem mitul pana la capat. este evident ca am exagerat in mod voit problema 500w - 50W, dar sa presupunem ca asa este, adica avem un amplif de 50W - bagat in clip total si dupa afirmatiile tale baga o putere de 100W curent continu in difuzor ceea ce inseamna o tensiune de aprox. 28V. Sa zicem ca difuzorul are o impedanta de 8 ohmi. In mod normal Re-ul difuzorului (rezistenta in curent contiunu) este de aprox 5.6 ohmi. deci avem U=28V CC, R= 5.6ohmi rezulta I=U/R=28/5.6=5 Amperi cc deci prin difuzor se vor scurge 5 amperi. Dupa consultarea unui tabel cu dimensiunile ce trebuie sa le aiba un conductor de cupru ca sa reziste la 5 amperi o sa vedem ca e nevoie de un diametru de aprox 1.3mm. Acum vine intrebarea: exista pe lumea asta un difuzor care sa aiba bobina facuta din sarma de 1.3mm???? Nici macar un difuzor de 1000W nu este facut din sarma asa de groasa, dar unul de 500W. Unde e dezinformarea???? Aaaaa, si care e problema de electronica???? eu nu o vad nicaieri. E o problema de electrotehnica simpla care se preda la scoala in clasa 7-a la fizica. Link spre comentariu
ahegyes Postat Ianuarie 14, 2010 Partajează Postat Ianuarie 14, 2010 era un filmulet pe net cu niste pusti americani tampiti(scuze de pleonasm), care au bagat direct in priza un difuzor Sony Xplode de 30 cm...la 120V/60Hz ai lor, la o impedanta de 4 ohm, cu intreruperi, vreau sa zic ca s-au jucat cu el cam un minut pana sa se distruga termic(eee, n-o fi fost chiar un minut)...si din calcule iese o putere disipata de cam 3600w... cred ca nu era racit cu ferofluid si d-aia a cedat atat de repede... nu incercati asta acasa!e, nu era chiar 3600W pt ca nu era curent continuu ce era 120v curent alternativ la 60hz. E putin diferit. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum